24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MAGISTRATII N-AU VOIE PE BURSA – Judecatorii si procurorii nu au voie sa detina si sa tranzactioneze actiuni: “Activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, reprezinta o activitate comerciala, interzisa magistratilor” (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 March 2024 17:42
Vizualizari: 5522

Judecatorii si procurorii nu au voie sa joace la bursa. Clarificarea a fost facuta de Comisia de lucru a CSM nr. 1 – reunita “Legislatie si cooperare internationala”, coordonata de judecatorul Daniel Gradinaru (foto).


 

Astfel, Comisia nr. 1 si-a insusit punctul de vedere al Directiei Legislatie, Documentare si Contencios (DLDC) din CSM in sensul ca judecatorii si procurorii nu pot detine si tranzactiona actiuni, o asemenea activitate fiind interzisa conform art. 231 alin. 1 lit. c) din Legea 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, care prevede ca: “Judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora le este interzis: sa aiba calitatea de asociat sau de membru in organele de conducere, administrare sau control la societati, institutii de credit sau financiare, societati de asigurare / reasigurare, societati nationale sau regii autonome”.

De asemenea, Comisia nr. 1 a CSM a decis ca pentru magistrati este interzisa si activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, intrucat intra sub incidenta art. 231 alin. 1 lit. a) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, conform caruia: “Judecatorilor, procurorilor, magistratilor-asistenti si personalului de specialitate juridica asimilat acestora le este interzis:... sa desfasoare activitati comerciale, direct sau prin persoane interpuse”.


Iata hotararea Comisiei nr. 1 a CSM (vezi facsimil):


“Comisia si-a insusit punctul de vedre al DLDC si a decis ca, in ceea ce priveste detinerea si tranzactionarea de actiuni de catre judecatori si procurori este incidenta interdictia prevazuta de art. 231 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 303/2022, in masura in care nu sunt aplicabile dispozitiile de exceptie prevazute de art. 231 alin. (2) si (3) din acelasi act normativ.

Totodata, activitatea sistematica de vanzare-cumparare a unor instrumente financiare de tipul unitatilor de fond, inclusiv prin intermediul platformelor de tranzactionare, in scopul obtinerii de profit prin specularea valorii acestora, reprezinta o activitate comerciala, interzisa magistratilor de art. 231 alin. (1) lit. a) din legea nr. 303/2022.

In schimb, investirea in unitati de fond, in scopul economisirii si conservarii capitalului, chiar daca presupune si obtinerea unui profit prin cresterea valorii unitatilor de fond, constituie situatii care nu atrag incidenta art. 231 alin. (1) lit. a) si c) din Legea nr. 303/2022, judecatorii si procurorii putand detine astfel de instrumente financiare.

Comisia a decis comunicarea unui raspuns in acest sens catre solicitant”.

 


Comentarii

# băgați bani în chiloți la dame, CSM permite date 7 March 2024 19:18 +13

Domle da ce stricți sunt aștia din CSM ! Nea GRĂDINARE, da să bage judecătoru banu la chiloți la dame permiteți ? Sau are voie doar de la Curte de Apel în sus ?

# maxtor date 8 March 2024 02:45 +1

ha! pai asa si loto,pacanelele par a fi "activitate comerciala" REPORT JOKER · 28.048.496,95 lei ...(de data asta se rade milu de gradinaru, aia cu "complete anticopruptie")

# Pai se poate? date 9 March 2024 13:22 0

Nu cred ca exista caz de incompatibilitate la magistrati. E veche chestia cu acțiunile, cu atat msi mult cu bursa. O fi intrebat ca sa joace acum cu Gabriel Resources( Rosia Montana)?

# Io date 9 March 2024 14:43 0

Pai, sa cumpere si sa vanda imobile, se poate? Dar sa inchirieze multe imobile? Tot comercial e

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva