24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAGISTRATII NU VOR AVOCATI ACOPERITI – AMR sustine amendamentul profesorului Corneliu Liviu Popescu privind instituirea interdictiei exprese pentru avocati de a fi colaboratori ai serviciilor: „Functia de aparare trebuie sa aiba toate garantiile legale oferite deja acuzarii, garantii transpuse prin absenta aderarii avocatilor la 'campul tactic'... Un avocat trebuie sa fie caracterizat de o independenta deplina, nefiind posibil sa raspunda vreunui comandament”

Scris de: A.P. | pdf | print

22 June 2016 13:42
Vizualizari: 6909

Asociatia Magistratilor din Romania, prezidata de judecatoarea Gabriela Baltag (foto), sprijina demersul profesorului Corneliu Liviu Popescu (foto), avocat in Barourile Bucuresti si Paris, privind instituirea interdictiei exprese pentru avocati de a fi membri, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii. Sustinerea AMR vine in contextul in care deputatii urmeaza sa decida daca mentin articolul 14 indice 1 in Legea nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Este vorba despre textul de lege care prevede ca avocatii nu pot fi lucratori, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informatii, propus si adoptat de Senat, dar eliminat in mod inexplicabil de Comisia juridica a Camerei Deputatilor condusa de Bogdan Ciuca.


Intr-un comunicat dat publicitatii marti, 15 iunie 2016, cu o zi inaintea sedintei in care deputatii ar fi trebuit sa se pronunte pe adoptarea propunerii legislative de imbunatatire a Legii avocaturii (vot amanat la o data ulterioara vacantei parlamentare), Asociatia Magistratilor din Romania atrage atentia ca initiativa lui Corneliu Liviu Popescu este absolut necesara Corpului profesional al avocatilor si ca „societatea romaneasca are obligatia morala de a nu mai accepta o justitie care nu poate sa se debaraseze de neregularitatile ce ii afecteaza credibilitatea si garantiile unui proces echitabil”.

AMR sustine ca „un avocat trebuie sa fie caracterizat de o independenta deplina, nefiind posibil sa raspunda vreunui comandament” si neavand ce cauta in „campul tactic” al SRI: „Functia de aparare, absolut necesara intr-o societate democratica, trebuie sa aiba toate garantiile legale oferite deja acuzarii, pentru egalitate de tratament, garantii transpuse intr-o exprimare sintetica dar relevanta prin absenta aderarii avocatilor la 'campul tactic'”.

Prezentam in continuare comunicatul AMR:

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sprijina demersul Domnului Profesor Corneliu-Liviu Popescu, avocat in Baroul Bucuresti si Baroul Paris, in ce priveste finalizarea propunerii legislative de imbunatatire a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat, in sensul includerii amendamentului referitor la instituirea interdictiei exprese pentru avocati de a fi membri, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii, propunere formulata initial in Senat, dar abandonata ulterior in cadrul procedurii derulate in Camera Deputatilor.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) saluta initiativa mentionata, absolut necesara Corpului profesional al avocatilor aflat la un moment de reconfirmare a rolului deosebit pe care il are in aceasta societate care se recomanda permanent a fi una de aparare a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor. Aceasta propunere este in masura sa aduca siguranta actului de justitie si, implicit, beneficiarilor sai, justitiabilii, dar mai ales sa reprezinte dovada concreta ca fiecare actor implicat, intr-o forma sau alta, in aflarea adevarului judiciar isi asuma cu responsabilitate functia si locul nobil pe care trebuie sa-l ocupe.

Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) sustine ca obligatia morala a societatii romanesti este aceea de a nu mai accepta o justitie care nu poate sa se debaraseze de neregularitatile ce ii afecteaza credibilitatea si, in consecinta, sub orice forma garantiile unui proces echitabil.

Un avocat trebuie sa fie caracterizat de o independenta deplina, asemenea unui judecator, unui procuror, dupa o viziune imbunatatita, nefiind posibil sa raspunda vreunui comandament, cerinta onoarei si a fidelitatii profesiei fiind trasaturi permanente, obligatorii.

O profesie se reconfirma in primul rand din interiorul ei si, din acest considerent, functia de aparare, absolut necesara intr-o societate democratica, trebuie sa aiba toate garantiile legale oferite deja acuzarii, pentru egalitate de tratament, garantii transpuse intr-o exprimare sintetica dar relevanta prin absenta aderarii avocatilor la 'campul tactic'.

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania

Judecator Gabriela Baltag”.

Comentarii

# TITULESCU date 22 June 2016 14:06 +3

AVOCATII NU VOR MAGISTRATI ACOPERITI!!!!!!!! LA ALEGERII SE CAM IMPLETESTE POLITICUL CU JUSTITIA, DE EXEMPLU LA BEC ,BEL ,ETC.

# Tradatorul date 22 June 2016 14:35 +2

. Daaa...sunt independenti...avocatii...mai ales cand pactizeaza cu adversarii sau cu cei intresati sa nu fie praduiti

# UNBR date 25 June 2016 09:55 +1

Dar nici avocatii nu vor magistrati in campul tactic.

# ?????? date 28 June 2016 11:13 0

Considerati ca "teama" anumitor indivizi din anumite categorii profesionale ,exprimata fata de prezenta printre ei a "acoperitilor" ,tradeaza caracterui predispus la infraciuni al unor astfel de indivizi ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva