23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MAGISTRATII #REZIST SE MILOGESC DE IOHANNIS SA NU DESFIINTEZE SIIJ – Asociatiile judecatorilor si procurorilor activisti ii cer presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea privind desfiintarea SIIJ, aflata la un pas de adoptare in Parlament. Dragos Calin, Bogdan Pirlog, Cristi Vasilica Danilet si Alexandra Carmen Lancranjan acuza ca nu au fost bagati in seama: “Solicitam puterii legislative sa temporizeze adoptarea legii pana la momentul emiterii noului aviz de catre Comisia de la Venetia”

Scris de: George TARATA | pdf | print

23 February 2022 16:43
Vizualizari: 5565

Freamat tot mai mare printre magistratii #rezist odata cu apropierea votului final din Parlamentul Romaniei pe proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Proiect care a trecut deja de Camera Deputatilor (click aici pentru a citi) si care in prezent se afla in dezbateri la Comisia juridica din Senat, urmand ca peste cateva zile sa intre la votul final.


 

Magistratii activisti cer temporizarea procesului legislativ de adoptare a proiectului de lege si ii solicita presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea, dupa votarea ei de catre Parlament. Doleantele au fost exprimate intr-un comunicat de presa al asociatiilor magistratilor activisti Forumul Judecatorilor, condus de judecatorul CAB Dragos Calin (foto stanga), Initiativa pentru Justitie, a procurorului militar Bogdan Pirlog (foto dreapta) si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, infiintata de procuroarea DNA Alexandra Carmen Lancranjan (foto centru), dat publicitatii miercuri, 23 februarie 2022, si asumat de alte ONG-uri #rezist, printre care si Vedem Just al judecatorului Cristi Vasilica Danilet. Motivul pentru care magistratii activisti solicita punerea pe hold a proiectului de desfiintare a SIIJ este emiterea de catre Comisia de la Venetia a unui nou aviz, desi Comisia de la Venetia a emis deja mai multe avize, in ultimul, cel din 2021, precizand ca Sectia trebuie desfiintata, dar ca este optiunea legiuitorului ce solutie va gasi dupa disparitia ei.

De asemenea, aceleasi asociatii ale judecatorilor si procurorilor #rezist se plang ca nu au fost bagate in seama cu ocazia dezbaterilor din Parlament privind proiectul de desfiintare a SIIJ, si ca au aflat despre discutarea acestui proiect de pe site-ul Comisiei juridice a Senatului.


Iata jelania magistratilor activisti:


“Asociatiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just si asociatiile profesionale Forumul Judecatorilor din Romania, Initiativa pentru Justitie si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor trag un semnal de alarma asupra modului in care puterea legislativa continua procesul opac si accelerat de adoptare a proiectului de lege care desfiinteaza doar formal SIIJ.

La mai putin de 24 de ore de la trimiterea legii catre Senat, Comisia juridica a stabilit dezbateri cu reprezentantii Ministerului Justitiei si ai sistemului judiciar, cu asociatiile profesionale si societatea civila, fixand termen de depunere a amendamentelor tot in aceeasi zi.

Asociatiile profesionale si societatea civila nu au fost anuntate despre dezbatere, ci au aflat despre acestea consultand ordinea de zi a Comisiei.

Practic, in mai putin de o zi, asociatiile profesionale si societatea civila ar fi trebuit sa afle despre dezbateri, sa pregateasca opinii si sa se prezinte la Senat pentru a participa la sedinta Comisiei Juridice.

Acest mod de a actiona demonstreaza faptul ca se intentioneaza aprobarea proiectului de lege in regim de urgenta, fara a se tine cont in vreun fel de opinia magistratilor sau a cetatenilor.

Desi am atentionat public, constatam ca proiectul de lege nu respecta avizele anterioare ale Comisiei de Venetia, rapoartele MCV si opiniile GRECO, nu rezolva deficientele constatate in cazul SIIJ si nu rezolva, in niciun fel, problemele generate de infiintarea SIIJ.

De aceea, solicitam puterii legislative sa temporizeze adoptarea legii pana la momentul emiterii noului aviz de catre Comisia de la Venetia si presedintelui Romaniei sa nu promulge un act normativ care nu rezolva, in niciun fel, deficientele constatate si in cazul SIIJ.

In acest context, asociatiile Declic, Funky Citizens, Vedem Just si asociatiile profesionale Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor subliniaza faptul ca adoptarea actului normativ, in timp ce este in derulare un proces de analiza din partea Comisiei de la Venetia este cel putin ingrijoratoare, neexistand niciun motiv obiectiv care sa justifice graba si lipsa de transparenta a procesului legislativ”.

Comentarii

# M date 23 February 2022 17:08 +123

acum se vede cer cat este de corupta aceasta Sectie, acum lucrurile sunt foarte clare ca proc. Nicolae Marin este omul sistemului de forta, acest procuror corupt a facut jocul tuturor magistratilor din sistemul de forta. el a fost pus fix pentru asta, tot el a clasat si dosarul lui Mihai Ban cel care la si numit sef la SIIJ. asta a fost rolul lui la SIIJ. Sa ii scoata pe hotii corupti de magistrati de sub urmarire penala si sa tina dosarele pe loc. acum infractorilor le este teama de procurori de la PICCJ.

# Valter COJMAN date 23 February 2022 17:11 +103

Pai..., ei erau cei care cereau desfiintarea SIIJ... Acum si-au dat seama ca este o mare greseala?

# Băran Gheorghe date 24 February 2022 08:31 +13

Onorata redactie, lasati-o pe Lancranjan, nu-i mai pomeniti numele !! Ocupati-va doar de statutul ei, detasare, integritate, compatibilitate....trecutul profesional , ordonante, clasari , probatorii , rechizitorii!! Poate-i bine , poate-i rau , nu stim. Magistratii trebuie verificati si ei de cineva ca doar nu sunt Dumnezeu pe pamant.

# Un om simplu date 24 February 2022 12:55 +3

Ce exemplu dau magistrații oamenilor simpli care au avut și mai au așteptări de la aceasta super putere in stat? Ce încredere mai poți avea in actul de justiție? Multe orgolii, sete de putere și lipsa de empatie fata asteptarile justitiabililor care așteaptă decizii înțelepe și echidistante de la aceasta breasla remunerata peste media celor care nu au pârghii sa forțeze mâna celor care decid soarta poporului! Observatie făcută cu durere și nu cu patima! Toți suntem călători pe acest Pământ! Contează cum vom ajunge in fata Judecătorului Suprem: Iisus Hristos.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva