23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MAI PUTINI JUDECATORI, MAI MULTE DOSARE – Sistemul se indreapta spre colaps. Judecatoarea Dana Girbovan a prezentat situatia grava cu care se confrunta Curtea de Apel Cluj: “Scadere semnificativa a numarului de judecatori. Prima data am depasit numarul de 40 de posturi vacante la nivelul intregii Curti. Aceasta criza fara precedent de resurse umane se suprapune peste o crestere constanta a volumului de activitate” (Video si Document)

Scris de: George TARATA | pdf | print

10 March 2023 15:52
Vizualizari: 5627

Daca factorii politici decidenti, in frunte cu ministrul Justitiei, nu se grabesc sa ia masuri legislative pentru a convinge magistratii sa ramana cat mai mult in sistem, atunci falimentul Justitiei va fi garantat. Instante importante au ajuns sa functioneze cu un numar de judecatori mult prea mic pentru volumul din ce in ce mai mare de dosare, situatie care evident risca sa puna in pericol insusi actul de justitie prin suprasolicitarea magistratilor.


 

Un exemplu in acest sens a fost oferit de judecatoarea Dana Girbovan (foto), presedinta Curtii de Apel Cluj si a Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR). Girbovan a precizat joi, 9 martie 2023, cu ocazia prezentarii raportului de activitate al Curtii de Apel Cluj pe anul 2022 (atasat la finalul articolului), ca pentru prima data la nivelul instantelor de pe raza CA Cluj s-au inregistrat peste 40 de posturi vacante. Iar totul se intampla in timp ce are loc o crestere constanta a volumului de munca.

 

Iata un fragment din declaratiile presedintei Curtii de Apel Cluj, judecatoarea Dana Girbovan:

 

Toate instantele din raza Curtii de Apel Cluj au fost sesizate cu judecarea a 153.492 de dosare nou intrate. Relevant este faptul ca este o crestere semnificativa cu peste 13.000 de dosare fata de anul 2021, si mai mult in crestere cu 20.136 de dosare fata de anul 2020.

(...)

In acelasi timp, instantele s-au confruntat cu o scadere semnificativa a numarului de judecatori. Este pentru prima data cand am depasit numarul de 40 de posturi vacante la nivelul intregii Curti. Aceasta criza fara precedent de resurse umane se suprapune peste o crestere constanta a volumului de activitate, si in mod evident asta s-a restrans asupra efortului suplimentar pe care a trebuit sa il depuna toti judecatorii de pe raza Curtii”.

 * Cititi aici raportul de activitate al Curtii de Apel Cluj pe anul 2022

Comentarii

# Gruia date 10 March 2023 16:48 -4

Adică,incepeti și dumneavoastră să că mișcați cu talent. Adică o sa miști munca mă bine,ori mai mult. Nu veți fi in vacanțe,că până acum,că e plinf,tik și ibstavde pe unde ați fost ..

# maxtor date 10 March 2023 17:01 -1

las' ca rezolva grefierele imbarligatura asta.

# DODI date 10 March 2023 17:39 +1

Nu trebuie uitat și faptul că prin grija securistului petrov magistrați au devenit și PORCurorii, iar 4.000 dintre aceștia au fost transformați peste noapte în judecători. Mai grav este că mulți dintre cei deveniți judecători sunt ori acoperiți ai Noii securități (și funcționează la butoane sau bilețele) ori sunt deformați profesional (dacă au fost vreodată formați profesional) având aceiași mentalitate păguboasă de a vedea în orice om un vinovat.

# diva date 10 March 2023 19:49 0

Dana Girbovan se refera la efectele atentatelor asupra statutului de judecător = pensionare in masa = dosare multe si judecatori putini - termene lungi si sentinte discutabile

# Ma gandesc ca daca date 10 March 2023 21:21 +3

nu erau salariile nesimtite, ca si pensiile nesimtite, ca si varsta de pensionare de acum din justitie., atunci dragii de magistrati nu s-ar mai fi lovit de aceasta penurie de forta de munca . Cred ca pe salariul mediu de vreo 3000net ar fi stat dracului la munca pana la 65 de ani ca nu le ajungeau banii de medicamente si intretinere ! Cam nesimtiti astia din justitie ; nu zic bine mei Lazar , mai Stanciu , mai Tarcea .... ??? :-x PS.Bai imbuibaitlor nesimtiti : la munca !

# santinela date 11 March 2023 07:43 -3

Uite un magistrat intradevar de meserie.Carte multa,experienta,coloana vertebrala si tot ce vrei.Comparati putin cu nulitatea de Predoiu,acceptat si sustinut politic de PNL . Sigur ca nu le convenea un ministru "independent" ci l-au cocotat pe unul care a facut praf legile justitiei si rezultatul se vede acum . La toate Curtile de Apel, si nu numai, situatia este la fel,adica jale !

# Florin date 11 March 2023 08:54 +5

Ati aparat cu disperare acest anus contra naturii al pensiei mai mare decat salariul, sfidand orice limita a bunului simt! Acum culegeti roadele……… Si nu e nici o tragedie, ajungeti si voi la munca mai des, luni-vineri, ca rot omul!

# incalificabil date 12 March 2023 17:01 +3

D-na Garbovan stiti de ce sunt aglomerate instantele in speta judecatoriile? Pentru ca in loc sa studieze dosarele, sa respecte celeritatea cauzei, ,,tovarasii judecatori,, prefera sa dea termene, multe fara motiv si fara temei legal, pentru ca nu sunt sanctionati. Asa se incarca de dosare, spre exasperarea petentilor, si apoi urla ca nu-si vad capul de treaba. Sincer eu nu le-as da leafa nici macar 1000 de euro /lună. Trimiteti inspectia judiciara sa verifice motivele pentru care se amana cauzele. O sa vedeti ca in realitate este de fapt o mare indolenta si nepasare in solutionarea cauzelor.

# Băran Gheorghe date 14 March 2023 21:25 0

@ incalificabil. Corect . Din 5 magistrati 4 intra la magistratura ca lichele, unu din 5 invata pe rupte. L-ar pica si pe ala unu din 5 dar nu pot face asta pentru ca este fff bine pregatit. 20%dintre magistrati sunt elita aceea care ia atitudine in presa de specialitate si publica rticole si carti de specilitate , restul sunt fripturisti care acced in mod misterios in magistratura si ies primii la pensie , lasa in urma lor prapad.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva