24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MAI RAR ASA SOACRA – DNA ofera detalii despre flagrantul din cazul mitei pe care soacra edilului din Baia Mare, Catalin Chereches, ar fi vrut sa o dea judecatoarei Georgiana Rodica Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj, pentru o solutie mai blanda in dosarul de coruptie al primarului. Soacra a avut doua discutii cu mama judecatoarei. La a treia a fost prinsa in restaurant cu 50.000 euro. A fost retinut si socrul lui Catalin Chereches pentru complicitate la dare de mita

Scris de: George TARATA | pdf | print

9 November 2023 11:53
Vizualizari: 5634

DNA a oferit joi, 9 noiembrie 2023, primele detalii despre cazul in care soacra primarului din Baia Mare, Catalin Chereches, a fost retinuta pentru o presupusa incercare de mituire a judecatoarei Georgiana Rodica Farcas-Hingan de la Curtea de Apel Cluj, care, alaturi de colega sa de complet Monica Ioana Sortan, urmeaza sa pronunte decizia definitiva in dosarul in care primarul a fost condamnat la fond, de Tribunalul Cluj, la 5 ani inchisoare cu executare pentru dare de mita.


 

Astfel, potrivit DNA, soacra lui Chereches, Claudia Gliga (foto dreapta, alaturi de fiica sa, sotia primarului, Tabita Gliga), acuzata de dare de mita, ar fi avut trei discutii cu mama judecatoarei. La prima dintre ele, in 25 octombrie 2023, aceasta i-ar fi transmis ca ii va cumpara firma cu o suma cuprinsa intre 50.000 si 100.000 euro, daca fata sa, judecatoarea Farcas-Hingan, va pronunta o solutie mai blanda fata de Chereches. Ulterior, in 6 noiembrie 2023, soacra lui Chereches i-ar fi promis 50.000 de euro drept avans, restul sumei urmand sa fie dati dupa pronuntarea unei decizii de achitare.

In fine, cea de-a treia intalnire i-a fost fatala soacrei. Miercuri, 8 noiembrie 2023, soacra lui Chereches si mama judecatoarei s-au intalnit la un restaurant din Cluj, prima avand asupra sa cei 50.000 de euro, moment in care a fost realizat flagrantul.

In ceea ce il priveste pe socrul primarului din Baia Mare pentru complicitate la dare de mita, acesta fiind acuzat ca ar fi cunoscut si participat la demersurile sotiei sale.


Iata comunicatul DNA:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data 09 noiembrie 2023, a doi inculpati (sot si sotie), in sarcina carora s-a retinut savarsirea infractiunilor de dare de mita si complicitate la dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

in data de 25 octombrie 2023, in contextul in care un afin al lor era judecat intr-un dosar de coruptie, aflat in faza apelului, inculpata ar fi luat legatura cu o persoana (martor in cauza), ruda unuia dintre judecatorii din complet, si s-ar fi oferit sa achizitioneze o afacere pe care aceasta din urma o detinea pe raza judetului Mures cu o suma cuprinsa intre 50.000 – 100.000 euro, indicand totodata si posibilitatea remiterii unor alte foloase necuvenite. Aceasta 'oferta' initiala ar fi fost valabila doar in conditiile in care magistratul respectiv ar fi urmat sa pronunte o sentinta favorabila (solutie mai blanda) in cauza in care afinul inculpatei ar fi fost judecat pentru savarsirea unor presupuse infractiuni de coruptie.

Ulterior, la data de 06 noiembrie 2023, inculpata ar fi promis judecatorului, prin intermediul aceluiasi martor, suma de 50.000 euro, reprezentand un avans dintr-o suma care nu a fost cuantificata pana in prezent, restul banilor urmand a fi remisi dupa data cand instanta de judecata ar fi urmat sa pronunte in cauza respectiva o solutie de achitare.

In contextul mentionat mai sus, in data de 08 noiembrie 2023, intr-un restaurant de pe raza municipiului Cluj – Napoca, inculpata ar fi remis martorului avansul de 50.000 euro promis, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In demersurile descrise mai sus, inculpata ar fi fost ajutata de sotul sau atat moral, cat si material, acesta din urma asigurandu-i sotiei sale transportul atat in vederea 'rezolvarii problemei' la Baia Mare, cat si ulterior, la remiterea sumei de 50.000 euro.

Celor doi inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 09 noiembrie 2023, inculpatii urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Mures cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin din partea Directiei Generale Anticoruptie.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# DODI date 9 November 2023 18:22 0

Primarul fezandat pentru arestare poate să parafrazeze proverbul și să spună: Ferește-mă, Doamne, de blonde (vopsite) că de dușmani (a se citi DNA) mă ferește gașca din Noua securitate al cărui reprezentant sunt.

# maxtor date 9 November 2023 21:28 0

poate ati vazut:dupa ce se usuca 1 picatura de apa ramane o urma..care se poate scoate doar prin racaire(e vina lu luju:nu voloseste"diacritice"sau chia litere ale lb. romane)

# Jordan date 12 November 2023 07:12 -1

Dar intre 25 octombrie si 6 noiembrie, nu e trafic de influenta la mama judecatoarei? Si in 6 noiembrie e mai mult trafic de influenta, dar inainte de asta e clar doar trafic. Pai a acceptat promisiunea in 25 octombrie... Ca sa o influenteze pe fiica-sa. Situatia e ireversibila, exista fapta la mama judecatoarei. E TRAFIC DE INFLUENTA ca la carte. Partea din proces ii face o mare favoare judecatoarei cauzei! Le e datoare vanduta...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva