1 March 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANEVRE CA LA PIATA CU BANII MAGISTRATILOR – Judecatoarea Adina Ghita acuza Guvernul: „Nu conteaza ca, dupa atatea decenii, am recuperat, prin ICCJ, bugetul instantelor. Banii sunt la ei. Nu conteaza ce hotarari judecatoresti sunt executorii. Daca ei nu vor, nu platesc... Nu vom primi nici banii, nici personalul necesar gestionarii lor: personalul nu il da MJ, banii nu ii da MF... Manopere penibile, de colt de piata, de 'uite salariul, nu e salariul, ghiceste sub ce pahar e salariul'”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

8 December 2023 13:35
Vizualizari: 4411

Judecatoare Adina Elvira Ghita (foto), aflata in prezent la pensie, acuza ca guvernul PSD-PNL al lui Marcel Ciolacu face alba-neagra cu banii magistratilor, in ciuda nenumaratelor hotarari judecatoresti definitive care obliga Executivul sa le plateasca judecatorilor drepturile salariale cuvenite.Iesirea publica a Adinei Ghita de joi, 7 decembrie 2023, vine dup ce Lumea Justitiei a publicat in exclusivitate mesajul presedintei ICCJ Corina Corbu catre judecatorii din toata tara – mesaj in care Corbu a denuntat reaua-credinta a Ministerului Finantelor Publice, MFP refuzand constant sa acorde instantelor toti banii necesari (click aici pentru a citi).

In acest context, judecatoare Adina Ghita avertizeaza ca problema este chiar mai grava decat felul in care a prezentat-o Corina Corbu, iar vina nu este doar a Ministerului de Finante, ci si a Ministerului Justitiei. Mai exact, chiar daca Finantele ar vira integral sumele solicitate de ICCJ, instanta suprema ar continua sa fie sabotata, in conditiile in care MJ refuza sa transfere la Inalta Curte personalul de specialitate necesar pentru gestionarea bugetului instantelor.

Asa ceva este pur si simplu un conflict constitutional intre puterile statului, subliniaza Adina Ghita.


Redam intreaga postare de pe Facebook a judecatoarei Adina Ghita:


„Atitudinea Executivului si a coalitiei de guvernare este elocventa cu privire la respectul lor fata de una dintre cele trei puteri in stat si fata de efectul hotararilor judecatoresti.

Aceste penibile manevre de alba-neagra cu drepturile salariale ale magistratilor ii descalifica pe decidentii de azi ca persoane care respecta statul de drept si indepenta Justitiei.

Ceea ce spun ei tare, pentru toata lumea sa auda, este ca nu conteaza ca, dupa atatea decenii, am recuperat, prin ICCJ, bugetul instantelor judecatoresti. Banii, in concret, sunt la ei, si nu conteaza de ce acte beneficiem si ce hotarari judecatoresti sunt executorii. Daca ei nu vor, nu platesc. In plus, poate avem iluzia ca am dobandit ceva independenta odata cu bugetul… dar este doar o iluzie… Nu vom primi nici banii necesari si nici personalul necesar gestionarii acestora: personalul nu il da MJ, banii necesari nu ii da MF. Adica Executivul. Asa ca sa ne lepadam de iluzii!

Este de neconceput si de neacceptat o astfel de atitudine intr-un stat de drept, este definitia insasi a unui conflict constitutional intre puterile statului, in care una din ele face tot posibilul sa o marginalizeze si sa o zdrobeasca pe cealalta, sa-i arate cine are puterea cu adevarat, indiferent de ce zice Constitutia; si asta dupa ce a asmutit efectiv publicul impotriva ei prin tot felul de manipulatori, manipulari si informari nereale date pe surse.

Hotararile judecatoresti care trebuiau puse in plata PARTIALA anul acesta nu sunt pronuntate anul acesta. Sunt din 2018, 2019, pana in 2022. Au fost esalonate la plata – o facilitate de care debitorii privati nu beneficiaza prin lege, ci doar statul.

Sumele necesare platii lor nu sunt o surpriza, cum nu sunt nicio surpriza nici sumele necesare platii acelorasi categorii de drepturi fata de toti ceilalti beneficiari de astfel de hotarari a caror finantare se face de la bugetul de stat. Inclusiv demnitarii.

Insa doar debitele magistratilor stau in drumul fericirii Executivului.

Cum este vorba de debite vechi de la 1 an pana la 5 ani, constructia bugetara a anului 2023 – realizata in anul 2022 de MJ pentru instantele judecatoresti – in mod necesar trebuia sa aiba in vedere plata acestor drepturi. Asa cum are in vedere plata drepturilor salariale ale functionatilor publici sau ale personalului contractual din orice alt domeniu de activitate. Nu necesita suplimentare de buget, deoarece bugetul initial trebuia sa includa aceste sume.

Faptul ca MJ a realizat, in 2022, constructia salariala a judecatorilor in mod discretionar si discriminatoriu, cu ignorarea hotararilor judecatoresti executorii sau definitive si executorii, cu nerespectarea prevederilor legale, desi stia foarte clar ca trebuie sa respecte principiul 'salariu egal pentru munca egala' (fiind statuat in art. 6 din Legea 153/2017 si explicat in Decizia de inadmisibilitate nr 55/2021 a ICCJ si in Decizia 794/2016 a CCR) nu dovedeste decat aceeasi lipsa de respect pentru legea pe care tot ei, politicienii majoritari, au adoptat-o si pentru deciziile obligatorii ale instantei supreme si ale celei de contencios constitutional.

Nu este nimic surprinzator pentru MF in acest an care sa poata determina aceste manopere penibile, de colt de piata, de 'uite salariul, nu e salariul, ghiceste sub ce pahar e salariul', fata de personalul instantelor judecatoresti.

Exista doar o campanie electorala la anul si un dispret suveran fata de Justitie, incompatibil cu statul de drept, din partea unor persoane care, in mod evident, sunt adepte ale unor vremuri discretionare, in care hotararile judecatoresti, deciziile obligatorii ale instantei supreme si legile sunt doar maculatura.

Comentarii

# Ureke date 8 December 2023 13:52 -13

Guvernul deci !? Păi și atunci de ce m-a certat cineva pe aici cand eu am zis ca Guvernul trebuie sa dea banii și că e cam aiurea revendicarea grefierilor la ușa Presedintei ICCJ.

# andrei date 8 December 2023 15:02 -16

Superb surprins acest tablou al urii si dispretului fata de lege si justitie. Domnia nelegalitatii.

# Sandu date 8 December 2023 19:56 +1142

trebe banii pt.vechiturile americane pe care bideu și gașca ia băgat pe gât la chiolache, el zice că a negociat, credea că e ca la covrigărie

# maxtor date 8 December 2023 23:29 0

"Puterile" sint in aceeasi relatie ca intr-un film(stim titlu!) cu negri," mamma? -yo mamma! "

# Berlin date 9 December 2023 10:43 0

Un exemplu de fost judecator care a intrat în politica este în Austria. A candidat independent din ce știu și a fost cancelar. Poate e timpul pentru ceva mai multa prestanta și eleganta în viata publica.

# Ioana M. date 9 December 2023 23:31 0

Cum ar fi instantele daca justitiabilii si avocatii ar intra in greva? Ar sta pe treptele instantelor sau si-ar rezolva divergentele la mediator...notar...avocati... Nu ar mai folosi serviciile lor. Sa intre in sala si sala...goala ! S-ar mai reduce posturile....judecatoriile s-ar desfiinta...salariile s-ar micsora...

# Ioana J. date 10 December 2023 18:59 -6

@Ioana M - justiția este un serviciu public. Ca serviciu public , este asigurat cetățeanului indiferent de numărul litigiilor. Este un serviciu permanent ( a se vedea termenul pe ore in care se soluționează o propunere de luare a măsurii preventive) . In ceea ce privește protestul grefierilor, poftiți va rog in locul acestora în instanțe sau parchete, apoi comentați ! Asteptati-va salariul la finalul lunii și constatați că timp de 6 ani primești salariul in proporție de 75%și apoi comentați. Când auziți o știre despre un grefier care a căzut de epuizare in timpul unei ședințe de judecată, grabiti-vă să îl înlocuiți , sa îi faceți muncă și apoi comentați. Vă reamintesc de asemenea că avocații, si-au permis un protest, pe care instanțele și parchetele l-au tratat cu respect. Și la final da, să sperăm că resortisantul român va dobândi înțelepciunea de a-și soluționa litigiile pe cale amiabilă, și ca toate vor fi roz...Vom fi totuși aici în continuare sa va servim respectuos!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 29.02.2024 – Corbu s-a intors in CSM

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva