19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MANIFEST PENTRU CSM – Judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina isi indeamna colegii sa se inscrie in numar cat mai mare la alegerile pentru noul CSM: „Lasati deoparte dezamagirea, dezgustul ori teama si sa va manifestati liber dreptul de a alege si de a fi ales... Nu mai permiteti sa se repete greselile trecutului. Nu mai tolerati incalcarea legii, nepasarea, compromisul si intriga... Implicati-va activ in procedura alegerilor... Vegheati la derularea procesului electoral” (Scrisoarea)

Scris de: George TARATA | pdf | print

6 March 2022 18:29
Vizualizari: 5022

Daca exista cumva magistrati care doresc sa se inscrie la alegerile pentru viitorul Consiliu Superior al Magistraturii, dar inca ezita sa o faca din diverse motive, atunci trebuie neaparat sa citeasca scrisoarea deschisa a judecatoarelor Gabriela Baltag (foto stanga) si Evelina Oprina (foto dreapta) din CSM, pe care Lumea Justitiei o publica in exclusivitate. Si nu doar cei care se gandesc sa candideze pentru viitorul CSM care isi va incepe activitatea in 2023 ar trebui sa citeasca scrisoarea celor doua, ci toti judecatorii si procurorii din aceasta tara.


 

Este vorba de fapt despre un manifest prin care Gabriela Baltag si Evelina Oprina isi indeamna colegii sa candideze in numar cat mai mare la alegerile pentru noul CSM. Si trebuie sa o faca pentru a nu permite sa se repete greselile trecutului, pentru a nu se mai tolera incalcarea legii, nepasarea, compromisul si intriga. Doar asa sistemul judiciar isi va redescoperi prestigiul, profesionalismul, decenta si echilibrul, si doar asa Consiliul Superior al Magistraturii va reveni acolo unde ar trebui sa ii fie locul.

Pe de alta parte, in aceeasi scrisoare de duminica, 6 martie 2022, judecatoarele Gabriela Baltag si Evelina Oprina au si un mesaj strict in legatura cu procedura alegerilor. Mai exact, cele doua le transmit magistratilor sa se implice activ in alegeri, nu doar prin depunerea candidaturilor si exprimarea voturilor pentru candidati, ci si prin vegherea derularii si finalizarii procesului electoral.

 

Iata scrisoarea deschisa a judecatoarelor Gabriela Baltag si Evelina Oprina din CSM:

 

„’NUMIM OM LIBER PE ACELA CARE ISI ESTE SINGUR SCOP SI NU ESTE UN SCOP PENTRU ALTUL’ (Aristotel)

Dragi colegi,

La fiecare 6 ani, Consiliul Superior al Magistraturii este chemat sa-si innoiasca mandatul si odata cu el oamenii, deprinderile lor si practicile.

ESTE MOMENTUL sa lasati deoparte dezamagirea, dezgustul ori teama si sa va manifestati LIBER dreptul de a alege si de a fi ales in organismul reprezentantiv al profesiei, pentru restabilirea normalitatii, a prestigiului si a profesionalismului garantului independentei sistemului judiciar.

NU MAI PERMITETI sa se repete greselile trecutului.

NU MAI TOLERATI incalcarea legii, nepasarea, compromisul si intriga.

SANCTIONATI poleiala, ipocrizia si minciuna.

Dispute care nu privesc corpul magistratilor, decizii disproportionate sanctionate ca atare de instantele de judecata, simpatii ori antipatii, depasirea oricaror limite acceptabile sunt mesajele primite de la voi, singurii in masura sa nu le mai permiteti si sa le respingeti prin VOT.

Alegeti OMUL, caci omul este masura tuturor lucrurilor.

Priviti cu atentie la ceea ce a fost si la ceea ce a facut in ultimii ani candidatul. Evaluati verticalitatea si independenta lui, principialitatea si fermitatea. Apreciati profesionalismul adevarat.

Singura RECOMANDARE trebuie sa fie OMUL ce vine in fata voastra si nimic altceva. Nimeni nu poate sa ofere solutii in locul vostru!

Alegeti caracterele consolidate, personalitatile puternice, cu gândire critica si iubitoare de profesie si de oameni.

Alegeti OMUL curat, de calitate, sincer si bun, preocupat doar de interesul sistemului judiciar, caci functia are autoritate numai prin OMUL care o exercita.

IMPLICATI-VA activ in procedura alegerilor, atat prin depunerea candidaturilor, cat si prin exprimarea unui vot responsabil.

VEGHEATI la derularea si finalizarea procesului electoral, in fiecare etapa a lui, pentru garantarea de sanse egale tuturor candidatilor, in conditii de corectitudine si transparenta.

RESPINGETI orice tentativa de compromitere a valorilor profesiei.

CONSERVATI cea mai de pret calitate a profesiei: LIBERTATEA.

CANDIDATI cu curaj si VOTATI liber si asumat.

VOTUL este despre valori, convingeri si constiinta, este despre noi toti si despre societate.

VA STA IN PUTERE sa faceti ca sistemul judiciar sa-si redescopere prestigiul, profesionalismul, decenta si echilibrul.

ASEZATI legea in Consiliul Superior al Magistraturii acolo unde ii este locul.

VINDECATI ranile pe care neputinta noastra le-a cauzat.

ADUCETI Adevarul la capatul fiecarei decizii.

FITI intelepti, puternici si reasezati de fiecare data dimensiunea umanitatii ca masura a judecatii.

Iustinian I spunea ca ‚Nu exista pe lume nimic mai important decat puterea legii, care pune in ordine lucrurile divine si cele omenesti si inlatura orice nedreptate’.

S-a coborat suficient....

Acum este momentul in care IMPREUNA puteti semana multe dintre semintele roadelor pe care doriti sa le culegeti anii urmatori! Nu ingaduiti sa apuna aceasta minunata profesie peste care incearca unii, cu atâta staruinta, sa coboare nepasarea si declinul!

Cu toata deferenta si aprecierea si pe baza intregii experiente acumulate in calitate de membri in Consiliul Superior al Magistraturii,

judecator Gabriela Baltag

judecator Evelina Oprina”.

Comentarii

# maxtor date 7 March 2022 02:01 +5

din partea "societatii civile" unde se fac inscrierile?!

# Bogdan_Gyuse date 7 March 2022 14:26 +13

Judecatori nu va lasati. Aveti sansa de a face din Justitia Romana orice, numai justitie nu. CSM v-a scapat de SIIJ, asa ca puteti infaptui oricate infractiuni va doriti, garantat nu ve-ti raspunde in nici-un fel. Nu ma credeti? Priviti la sefa Sectiei Penale J6. Stie sa falcifice declaratiile, stie sa falsifice probele, stie sa ascunde probele, stie sa influenteze peroanele audiate, stie sa motiveze dupa voia bunului plac fara a tine cont de lege, stie sa nu puna in aplicare decizile CCR, stie ca in baza suspiciunii rezonabile poate debita orice ineptie, stie etc., etc., etc. Deci este LIBERA! CCR si IJ sunt un paradis pentru orice paraditor magistrat! Dati navala! Puteti fi colaboratori ai serviciior, deci puteti fi orice! Sistemul sa traiasca, ca de tara va ocupati voi judecatorii cum va doriti! Daca mai sunteti si doctori ca si Ghenea, sunteti perfecti! :D

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva