24 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

Manifest pentru drepturile femeilor

Scris de: Gabriela FIREA, ministrul Familiei | pdf | print

27 February 2023 19:33
Vizualizari: 2474

#ManifestPentruDrepturileFemeilor

Am lansat astazi, la Palatul Parlamentului, “Manifest pentru drepturile femeilor”.

Am reafirmat ca drepturile femeilor nu sunt negociabile! Aceste drepturi sunt recunoscute si respectate in intreaga lume. Ne dorim o tara ca afara si cand vorbim despre drepturile femeilor. Oricine, femeie sau barbat, poate fi alaturi de noi pentru ca impreuna suntem mai puternici.Avem obiective clare pentru intarirea rolului femeii in societatea noastra. Iata care sunt:

1. Strategia Nationala privind promovarea egalitatii de sanse si de tratament intre femei si barbati si pentru prevenirea si combaterea violentei domestice (Obiectiv realizat)

Acest document initiat de Ministerul Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, prin Agentia Nationala pentru Egalitatea de Sanse intre femei si barbati a fost aprobat in Guvern in decembrie 2022. Romania indeplineste, astfel, o conditie obligatorie pentru accesarea fondurilor europene in perioada 2022-2027.

2. Ghidul standardizat privind hartuirea pe criteriul de sex si hartuirea morala la locul de munca (Obiectiv in lucru)

Primul ghid din Romania pentru prevenirea si combaterea hartuirii sexuale si morale la locul de munca, initiat de MFTES, ANES si IRDO, s-a aflat in consultare publica la inceputul anului. Am preluat toate observatiile si completarile, iar acum documentul se afla pe circuitul de avizare si va ajunge in scurt timp spre aprobare in Guvern.

3. Cotele de gen in consiliile de administratie si pe listele electorale (Obiectiv realizat partial)

• La initiativa Ministerului Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, femeile vor ocupa o treime dintre posturile din consiliile de administratie ale companiilor de stat si ale regiilor autonome. (Obiectiv realizat)

• Un proiect aflat in dezbatere la Parlament propune ca femeile sa ocupe 30% dintre locurile de pe listele de candidati ale partidelor politice, la alegerile locale. (Obiectiv in lucru)

4. Varsta consimtamantului sexual (Obiectiv in lucru)

• Sustinem proiectul legislativ care vizeaza introducerea in Codul Penal a unor prevederi separate legate de actele sexuale cu minori.

• Varsta minima privind consimtamantul sexual va creste de la 14, cat este in prezent, la 16 ani. Pedeapsa cu inchisoare va avea limitele majorate, incepand de la 8 pana la 15 ani.

5. Beneficii fiscale pentru mame (Obiectiv in lucru)

Lucram la introducerea unui impozit preferential pentru mamele cu mai mult de 3 copii si la beneficii fiscale pentru angajarea femeilor peste 40 de ani sau a mamelor cu mai multi copii.

6. Sprijin pentru mame minore (Obiectiv realizat, in implementare)

Mamele minore sunt o realitate dura in Romania. Avem obligatia sa le oferim informatii fetelor si adolescentelor. Sunt esentiale orele de educatie pentru sanatate introduse prin modificarile aduse Legii nr. 272/2004. Anul trecut, am reusit deblocarea legii in Parlament si beneficii esentiale pentru copii pot fi aplicate.

7. PROIECT ”Sprijin pentru implementarea Conventiei de la Istanbul in Romania” (Obiectiv realizat, in implementare)

• 10 centre regionale de interventie pentru victimele violentei sexuale

• 8 centre regionale pentru consiliere agresorilor

• cursuri si sesiuni de informare pentru 250 de medici, asistente medicale, psihologi, asistenti sociale sau politisti si 8.000 de elevi si studenti

8. PROIECTE PRIVIND VIOLENTA DOMESTICA (Obiectiv realizat, in implementare)

Proiectul VENUS ”Impreuna pentru o viata de calitate in siguranta”

• 42 de locuinte protejate pentru victimele violentei domestice, 82 de servicii complementare pentru victimele violentei domestice, 42 de cabinete de consiliere vocationala si sprijin pentru reintegrarea socio-profesionala pentru victime.

Proiectul VERA ”Schimbare pozitiva prin actiune integrata in vremuri dificile”

• instruirea echipelor mobile de interventie; instruirea a 250 de specialistilor din cadrul DGASPC/DAS; facilitarea accesului la justitie si la informatii de natura juridica; barometru in domeniul violentei domestice si al violentei de gen pe evolutia fenomenului

Proiectul VioGen-RoJust ”Ghid pentru respectarea drepturilor victimelor”

• programe de instruire sau formare profesionala a judecatorilor, avocatilor, procurorilor si politistilor; mecanisme de protectie a drepturilor persoanelor vulnerabile.


Comentarii

# Firea presedinte ! date 10 March 2023 21:25 +1

La mine pe scara, de bloc ; asta e , atat se poate deocamdata ... :-*

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.05.2024 – CSM incepe consultarea cu instantele si avocatii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva