Martorii lui Papici: Adrian Nastase versus Adrian Nastase la ICCJ: „Doresc sa subliniez caracterul exceptional al acestei audieri, pentru DNA, primii martori dintr-o mie sunt Adrian Nastase si Nicolae Ceausescu”!
Judecatorii Sectiei Penale a instantei supreme au continuat, luni, audierile in dosarul “Chinezariilor”, in care au fost trimisi in judecata fostul premier Adrian Nastase, sotia acestuia, Dana Nastase, si fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii, Irina Paula Jianu. In timpul audierii martorilor citati pentru termenul de luni, avocatul Viorel Ros a comunicat completului de judecata, prezidat de judecatoarea Hermina Iancu si compus din magistratii Sandel Macavei si Vasile Alixandri, ca, vineri, dosarul nu era in arhiva, ci fusese luat de DNA, in conditiile in care instanta a fost investita cu aceasta cauza de ani de zile! Judecatoarea Hermina Iancu a anuntat ca va cerceta sa vada exact motivele pentru care dosarul a fost luat la DNA.
Dupa primii trei martori, doi soferi si un conducator de motostivuitor, care nu au putut sa spuna decat ca isi mentin declaratiile de la urmarire penala, desi nu si le mai aminteau aproape deloc, si nici acele depozitii nu erau de mare interes pentru solutionarea cauzei, a venit si randul martorului “principal” in acest caz: Nastase Adrian! Toti din sala au inceput sa isi dea coate, fostul premier Adrian Nastase mai mai sa se ridice in picioare la auzul numelui sau, cand, din spatele salii, s-a auzit o voce joasa: Prezent!
Adrian Nastase, martorul, intrebat cum de isi aminteste detalii despre transporturile de tamplarie pentru casa de la Cornu: “Pai daca m-au chemat de doua ori la DNA si a fost pe toate televiziunile mediatizat cazul, normal ca imi aduc aminte”
Martorul Adrian Nastase, un barbat pe la 40-45 de ani, tuciuriu, solid, cu maini muncite si imbracat in niste blugi rusesti, asortati cu un pulovar verde, a traversat sala cu pasii apasati, s-a asezat in fata pupitrului de martori, a jurat pe Biblie ca va spune adevarul si ca nu va ascunde nimic din ceea ce stie, a sustinut ca isi mentine declaratiile de la urmarire penala, numai ca, raspunsurile sale din fata instantei nu au prea coincis cu raspunsurile sale date in fata procurorilor DNA. “Am fost angajat la Regal Glass Bacau, ca sofer, am facut transporturi de materiale de la Regal Glass la imobilul din Christian Tell, si am dus tamplarie si geamuri termopane la imobilul din Cornu, toate le-am adus de la Bacau. Le-am transportat cu o Dacie papuc, cu cinci locuri, de mai multe ori, am transportat si muncitori, patru, mai erau si alti muncitori pe santierul de la Cornu, dar nu stiu cine ii angajase. Erau mai multe firme care carau materiale. Noi am carat materiale doar pentru casa mica din Cornu, pentru extensia ei, nu stiu cine a lucrat la casa mare din Cornu”. Intrebat cui ii apartinea imobilul din localitatea Cornu, martorul Adrian Nastase a ridicat din umeri si a spus raspicat: “domnului Adrian Nastase ii apartinea, asa am inteles eu de la muncitorii care lucrau la santierul de la Cornu”. In acel moment, aparatorul Danei Nastase, avocatul Viorel Ros, a aratat instantei o contradictie din declaratiile martorului de la urmarire penala si cea din instanta: “Doamna presedinta, pe martor il cheama Adrian Nastase, dar nu e Adrian Nastase, cel pe care il judecati. Martorul a declarat aici (n.n.- in depozitia de luni, din fata judecatorilor) ca imobilul din Cornu era a domnului Adrian Nastase, dar la urmarire penala a declarat ca locuinta ii apartinea doamnei Dana Nastase, fiind mostenita de aceasta de la matusa sa”.
“E o confuzie”, a inceput martorul Adrian Nastase sa-si explice contradictia, “m-am exprimat eu gresit, am vrut sa spun ca era a familiei Nastase, dar stiam ca a fost mostenita de la tatal Danei Nastase, nu de la matusa”.
“Da' vad ca ati urmarit indeaproape cazul acesta. Si matusa cand a aparut?”, a intrebat cumva intrigata judecatoarea Hermina Iancu.
“Pai daca a fost mediatizat peste tot, la toate televiziunile, normal ca l-am urmarit”, a raspuns amuzat martorul Adrian Nastase.
“Deci la DNA nu aparuse inca matusa. Da i-ati vazut pe Dana Nastase sau pe Adrian Nastase sau pe Irina Paula Jianu la Cornu?”, a intrebat presedintele de complet.
“Da, nu aparuse inca matusa, nu, nu i-am vazut pe niciunul la Cornu, pe doamna Jianu o vazusem, dar numai la sediul firmei Conimpuls”, a continuat martorul.Acesta a sustinut ca transporturile pe care le facea la imobilul din localitatea Cornu nu erau cu nimic diferite fata de restul transporturilor, pe care le-a facut cat timp a fost angajat ca sofer. Intrebat de instanta cum de isi aminteste detalii despre transporturile de la Cornu, dar nu isi aminteste despre alte transporturi pe care le-a facut, martorul a raspuns raspicat: “Pai daca din 2006 am fost chemat de doua ori la DNA si mi s-au tot pus intrebari, normal ca imi aduc aminte!”.
Dupa depozitia martorului Adrian Nastase, inculpatul Adrian Nastase a cerut permisiunea instantei sa spuna cateva cuvinte. “As vrea sa subliniez caracterul exceptional al acestei depozitii, pentru DNA, primii martori dintr-o mie sunt Adrian Nastase si Nicolae Ceausescu. Doamna presedinta, dosarul meu a pornit pe linie politica si de aceea au fost pusi martori primii doi Adrian Nastase si Nicolae Ceausescu”.
Procurorul de sedinta s-a opus ca fostul aghiotant al lui Nastase,SPP-istul Marian Sopu, sa spuna daca Ioan Paun, ex-consul al Romaniei la Hong Kong, este sau nu ofiter
Dupa un alt mator, tot sofer la Regal Glass, instanta a trecut la audierea colonelului Marian Sopu, fost aghiotant al lui Nastase, din vremea cand acesta era prim-ministru si apoi presedinte al Camerei Deputatilor. Sopu a mentionat ca, in cei sase ani, 2000-2006, cat a fost aghiotantul lui Nastase, l-a insotit pe acesta de doua ori in vizite oficiale in China, unde l-a cunoscut si pe fostul consul al Romaniei la Hong Kong, Ioan Paun, care era omul de legatura intre angajatii SPP-ului insarcinati cu paza lui Nastase si serviciile de paza chineze. Sopu a precizat ca nu l-a vazut pe Nastase cumparandu-si din China altceva in afara de suverniruri si nici nu l-a auzit pe acesta discutand cu Ioan Paun despre achizitionarea de bunuri in cantitati mari. La un moment dat, in timpul depozitiei colonelului, unul dintre avocati a intrebat martorul: “Domnul Paun este ofiter?” Secundele de liniste totala care au urmat acestei intrebari au fost intrerupte brusc de protestele procurorului de sedinta, Elena Matiesescu, care s-a opus intrebarii. Presedintele de complet, judecatoarea Hermina Iancu, i-a cerut grefierului sa consemneze ca procurorul se opune intrebarii, si ca instanta o incuviinteaza: “Raspundeti la intrebare, daca stiti”, i-a spus presedintele completului martorului. Colonelul Sopu, care pana atunci nu afisase nicio emotie, s-a intors brusc catre sala, rosu la fata, dupa care s-a adresat instantei, cu o voce gatuita: “A, nu, nu stiu asa ceva, nu stiu ce... ”. Sopu a povestit totusi un episod interesant din viata sa de aghiotant si anume momentul “pistolului-bricheta” gasit in podul casei din Christian Tell, predat fara acte generalului (r) Toma Zaharia. “In curtea imobilului era o persoana, despre care am aflat mai tarziu ca lucra in Ministerul Afacerilor Externe, care mi-a predat un asa-zis pistol, care putea fi confundat si cu o bricheta, era vechi, plin de rugina si degradat si parca mi-a zis ca l-a gasit in podul casei. Eu am mers cu asa-zisul pistol la generalul Toma Zaharia, care era atunci secretar de stat in Ministerul de Interne si i l-am predat, fara acte, am considerat ca dansul este cel mai indreptatit sa stie ce e de facut. Nu am discutat cu domnul Nastase despre acest pistol-bricheta”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# MAAT
22 November 2011 17:27
0