23 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MARTURIE DIN INTERIORUL DNA – Procurorul DNA Paul Silviu Dumitriu recunoaste ca la parchetul anticoruptie se face treaba de mantuiala: “Daca avem o rata de achitare atat de mare inseamna ca au existat si asemenea situatii... Poate anumiti procurori au realizat o urmarire penala superficiala sau nu au reusit sa construiasca un act de acuzare suficient de bine inteles de judecatori” (Video)

Scris de: George TARATA | pdf | print

8 June 2023 14:46
Vizualizari: 4571

Iata ca un important procuror din cadrul DNA recunoaste ceea ce o tara intreaga a putut vedea in ultimii ani: si anume ca la parchetul anticoruptie se face treaba de mantuiala, dovada fiind rata uriasa de achitari. Candidat la functia de adjunct al DNA, procurorul Paul Silviu Dumitriu (foto) a acuzat scaderea exigentei la nivelul parchetului. O exigenta care, trebuie precizat, a scazut insa intr-o perioada in care insusi Paul Silviu Dumitriu a acitivat la DNA, ocupand chiar si functii de conducere in interiorul parchetului.


 

Cu ocazia interviului pe care l-a sustinut joi, 8 iunie 2023, in fata comisiei de la Ministerul Justitiei, in cadrul procedurii privind numirea adjunctilor DNA, Dumitriu a explicat ca trebuie crescut nivelul de exigenta in ceea ce priveste realizarea actului de urmarire penala si analizarea probelor ce stau la baza constructiilor logico-juridice pe baza carora se formuleaza acuzatiile in instanta. Paul Silviu Dumitriu a facut trimitere in acest sens la practica instantelor din ultima perioada, care critica modul in care s-au construit dosarele DNA.

Admitand ca rata de achitari confirma scaderea exigentei la nivelul DNA, Paul Silviu Dumitriu a indicat drept cauze procurorii DNA care fie realizeaza o urmarire penala superficiala, fie nu reusesc sa construiasca un act de acuzare care sa fie inteles de catre judecatori.


Prezentam declaratiile in care procurorul DNA Paul Silviu Dumitriu recunoaste scaderea exigentei la nivelul parchetului anticoruptie (video de la min. 53):


Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: Domnule procuror, in prezentarea dvs ati insistat pe vulnerabilitatea constand in rata mare de achitari, nevoia de a o scadea de la 20% la 10% intr-un orizont de timp de 1, 2, 3 ani, si ati indicat necesitatea, in acest sens, a unei, citez: 'discutii sincere sub aspectul constructiilor logico-juridice si a probatoriului' la nivelul DNA. De ce ar fi nevoie de o astfel de discutie sincera, in ce ar consta ea, care ar fi finalitatea?

Procurorul DNA Paul Silviu Dumitriu: Finalitatea reprezentata de cresterea nivelului de exigenta in realizarea urmaririi penale si a analizarii probelor in raport de care realizam aceste constructii logico-juridice in acuzare. Aceasta afirmatie o fac raportandu-ma la practica judiciara din ultima perioada a instantelor de judecata, identificand in aceasta practica judiciara anumite critici in ceea ce priveste modul in care s-au construit acuzatiile. De aici trebuie sa invatam sa ne perfectionam si sa evoluam. La acest lucru m-am referit.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: Sa inteleg ca o astfel de exigenta a lasat de dorit in ultimii ani la nivelul DNA, daca este nevoie de o astfel de discutie sincera?

Procurorul DNA Paul Silviu Dumitriu: Daca avem o rata de achitare atat de mare inseamna ca au existat si asemenea situatii.

Ministrul Justitiei Catalin Predoiu: Deci exista tentatia cumva la nivelul institutiei de a forta inculparile, de a lansa dosarele fara a fi suficient pregatite, pentru a pastra perceptia aceasta de caracter ofenisv al institutiei, de paznic al democratiei?

Procurorul DNA Paul Silviu Dumitriu: Nu m-as hazarda intr-o asemenea afirmatie pentru ca nu am date in acest sens. Pot doar sa trag o concluzie personala in sensul ca poate anumiti procurori in dorinta lor de a-si indeplini obiectivele pe care si le-au stabilit ca procurori de caz au realizat fie o urmarire penala superficiala in anumite cauze, sau nu s-au facut bine intelesi in fata judecatorilor, nu au reusit sa construiasca un act de acuzare suficient de bine inteles de judecatori. Nu as merge intr-o asemenea directie radicala (n.r. - ipotezele expuse de ministrul Predoiu), din punctul meu de vedere, si care daca ar fi adevarata ar fi dramatica”.


Comentarii

# santinela date 8 June 2023 14:58 +85

Nu "poate", ci in mod sigur domnule parchetar colegii dvs. instrumenteaza dosarele in functie de comenzile politice primite. La rata de infirmari primite aceasta sectie nenorocita trebuie desfiintata urgent. Sinteti plini de schelete in dulap din cele urat mirositoare si totusi continuati !

# DODI date 8 June 2023 16:04 +123

Doar tembelii, ciolANUSS și politicienii aserviți Noii Securități mai credeau că maculatura născută în DNA (și pentru care românii cheltuim sume imense) are o sămânță de profesionalism. Când lucrezi la comanda securității sau a imbecililor care au infestat scena politică nu poți pretinde că lucrezi profesional. Comanda politică este apriori incompatibilă cu profesionalismul și bunul simț. Doar că unii PORCurori realizează acest lucru doar atunci când simț în buzunare nesimțita pensie.

# jUSTie date 8 June 2023 16:28 +206

A raspuns foarte bine intrebarilor, nu numai la cea prezentata mai sus ci si la cea privind “etos-ul”: INTEGRITATEA/caracterul /moralitatea trebuie sa primeze. Aceasta este baza de la care trebuie pornit in orice numire, inclusiv in functiile din MJ (servicii/directii). Fara o astfel de baza, nu poti construi nimic! Cunostintele sunt necesare mai mult decat oricand, iar oamenii maturi, cu experienta DOVEDITA, care au in spate o memorie institutionala, trebuie promovati!

# Alex One date 9 June 2023 11:45 0

Problema e selectia iar de unde nu-i.....De cand s-a infiintat structura PNA,cu Amariei comandant, actuala DNA, a fost considerata o "oaste de stansura" cu procurori veniti ,adusi,pe pile ,prietenii,impusi politic,dornici de Bucuresti si de avantaje,diurne substantiale,cazare,transport saptamanal decontat,prime, etc. care solutionasera dosare complexe de furt de izmene de pe franghii,ciordeli din magazine si alte asemenea. Daca va inchipuiti ca actuala procuroare sefa europeana ajunsese sefa DNA fara sa instumenteze vreun dosar de coruptie iar Morar a fost numit dupa ce incasase o achitare celebra la Cluj in urma careia persoana achitata a a incasat despagubiri uriase de la bugetul statului ? Niciun procuror cu statura profesionala recunoscuta n-a vrut sa lucreze sub comanda unor ilustri necunoscuti si nevalidati de solutionarea de cauze importante precum Amariei,Morar ,ori Kovesi. Asta e,lumea procuraturii e mica si se cunosc destul de multe despre persoane si faptele lor de vitejie!

# lege- faradelege date 9 June 2023 14:14 -1

Procurorul PAUL DUMITRIU la rândul său face parte din categoria celor la care face referire in interviul acordat. Cine acuză se autoacuză.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.01.2025 – Adevarul despre demisia Procurorului General Alex Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva