MASCARADA EUROPEANA REVOLTA ITALIA - Ministrul italian al Justitiei, Alfonso Bonafede, denunta lipsa de transparenta a procedurii de numire a procurorului sef european: „Am exprimat deja toate ingrijorarile tarii noastre... Nu a ajuns in trio-ul final nici unul dintre candidatii nostri, toti cu o mare greutate si autoritate, competenta si experienta. Am exprimat deja public toate perplexitatile mele si tara noastra a cerut explicatii oficiale”
Modul in care se incearca instalarea fostei sefe DNA Laura Kovesi (foto 1) la conducerea Parchetului European a reusit deja sa enerveze un important oficial unui stat membru al Uniunii Europene. Este vorba despre ministrul Justitiei din Italia, Alfonso Bonafede (foto 2), care a denuntat luni, 11 martie 2019, lipsa de transparenta a procedurii de selectie ce a propulsat-o pana acum pe Kovesi pana in etapa negocierii dintre Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.
Concret, potrivit ministrului Bonafede, Consiliul UE ar fi putut intocmi o lista scurta de 5 candidati pe care sa i-o prezinte legislativului comunitar, iar nu una de 3 competitori, cum s-a intamplat de fapt. Acest lucru a blocat sansele Italiei in cursa pentru conducerea Parchetului European (EPPO), in conditiile in care italienii aveau deja candidati „cu o mare greutate si autoritate, competenta si experienta”, relateaza Gazeta Romaneasca.
Amintim ca pe 27 februarie 2019, Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European a acordat 26 de voturi pentru Laura Kovesi si 22 de voturi pentru contracandidatul francez al acesteia, Jean-Francois Bohnert (click aici pentru a citi). Intrucat, cu o saptamana mai devreme, Consiliul UE il desemnase favorit pe Bohnert, urmeaza ca problema sa fie transata intr-o negociere politica dintre Consiliu si Parlament.
Iata declaratiile lui Alfonso Bonafede, facute dupa reuniunea de luni a Consiliului UE:
„Procedura de selectie a procurorulu-sef european a ajuns la trio-ul final. Am exprimat deja toate ingrijorarile tarii noastre cu privire la o procedura nu foarte transparenta, prin care a optat pentru o lista scurta de trei nume, in timp ce ar fi avut posibilitatea de a indica cinci nume, care ar fi urmat sa fie prezentate Parlamentului European. Aceasta a afectat Italia, care avea patru nume din 11 in ultima lista scurta. Cu aceasta restrangere, nu a intrat niciunul dintre candidatii nostri.
Nu a ajuns in trio-ul final nici unul dintre candidatii nostri, toti cu o mare greutate si autoritate, competenta si experienta. Am exprimat deja public toate perplexitatile mele si tara noastra a cerut explicatii in toate locurile oficiale, solicitand chiar completari ale motivatiei.
Procurorul Public European este o oportunitate fundamentala pentru dezvoltarea cooperarii judiciare la nivel european, dar vrem sa fie respectate toate procedurile si normele care duc la identificarea numelor care ocupa roluri importante si, in acest sens, am solicitat o mai mare transparenta si vom continua sa facem aceasta pentru ca procuratura europeana sa fie un pas inainte, nu unul inapoi.
Ne asteptam sa vedem evolutiile, dar Europa este constienta de aceste preplexitati, fara a intra pe fondul evaluarii celor trei curricula selectate. Am fi preferat sa existe o lista mai mare si o mai mare transparenta in selectie”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# DODI
12 March 2019 12:51
+19
# procurorul
12 March 2019 13:19
+2
# offshore
14 March 2019 19:49
0
# Ce suprafete de teren detin strainii in Italia?
12 March 2019 13:32
+8
# livia
12 March 2019 14:20
+4
# Gilu
12 March 2019 16:49
+1
# Un cititor
13 March 2019 02:48
+2