11 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Masuri extreme la penuria de magistrati! INM scoate la concurs 110 posturi de magistrati – S-au inscris 1624 de candidati la examenul de duminica!

Scris de: | pdf | print

19 November 2010 12:08
Vizualizari: 16398

Institutul National al Magistraturii (INM) organizeaza duminica un examen pentru ocuparea a 60 de posturi de judecator si 50 de procuror, pentru persoanele care au o vechime in functii juridice de minimum 5 ani. Aceasta decizie neobisnuita a fost luata ca masura de necesitate fata de numarul foarte mare de posturi vacante in sistemul judiciar, care afecteaza grav functionarea Justitiei. Surse avizate ne-au declarat ca numarul cel mai mare de hotarari judecatoresti de calitate slaba din ultimii ani a fost generat, potrivit unui studiu, de cei intrati in magistratura prin acest gen de examene, fara parcurgerea Institutului National al Magistraturii. In luna ianuarie 2011, CSM va organiza un nou examen de admitere la INM, ca auditori de justitie, pentru absolventii de facultati de drept, ca urmare a faptului ca primul examen de acest gen, de anul acesta, a fost catastrofal, neocupandu-se nici macar jumatate din locurile disponibile. Publicam in continuare comunicatul oficial al CSM:

Consiliul Superior al Magistraturii organizeaza, prin intermediul Institutului National al Magistraturii, la data de 21 noiembrie 2010, concurs de admitere in magistratura pentru ocuparea unui numar de 60 de posturi de judecator si 50 de posturi de procuror. S-au inscris pentru acest concurs 1624 de candidati, din care 1541 indeplinesc conditiile pentru a participa la examen.

Concursul de admitere in magistratura se organizeaza potrivit Hotararii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 829/30 septembrie 2010, in conditiile articolului 33 alin. 1 din legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Potrivit acestor dispozitii legale pot fi numiti in magistratura, pe baza de concurs, fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, avocatii, notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, personalul de specialitate juridica din Ministerul Justitiei, Ministerul Public, Consiliul Superior al Magistraturii, Institutul National de Criminologie, Institutul National de Expertize Criminalistice si din Institutul National al Magistraturii cadrele didactice din invatamantul superior acreditat, precum si magistratii - asistenti de la inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate juridica de cel putin 5 ani.

Concursul se organizeaza potrivit acelorasi dispozitii legale anual sau ori de cate ori este necesar de catre Consiliul Superior al Magistraturii, prin Institutul National al Magistraturii, pentru ocuparea posturilor vacante de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea.

Examinarea candidatilor se va face prin sustinerea unei probe tip grila de verificare a cunostintelor teoretice si practice, la urmatoarele materii:

  • drept civil;

  • drept procesual civil;

  • drept penal;

  • drept procesual penal;

  • organizarea judiciara si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

  • Pentru a participa la concurs, cumulativ cu conditia vechimii in specialitate, candidatul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii :

  • a) are cetatenia romana, domiciliul in Romania si capacitate deplina de exercitiu;

  • b) este licentiata in drept;

  • c) nu are antecedente penale sau cazier fiscal;

  • d) cunoaste limba romana;

  • e) este apta, din punct de vedere medical si psihologic, pentru exercitarea functiei.

  • Intrarea in magistratura se realizeaza, in principal, prin numirea ca judecatori sau procurori a auditorilor de justitie, absolventi ai Institutului National al Magistraturii, si doar in subsidiar prin organizarea concursului pentru ocuparea posturilor de magistrati de la judecatorii si parchetele de pe langa acestea de catre persoanele cu vechime de 5 ani in specialitate juridica.

  • Anuntul, procedura de desfasurare a concursului, tematica, bibliografia si calendarul de desfasurare a concursului este publicata pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii la rubrica Magistrati – concursuri si examene – admitere in magistratura - admitere prin INM.”

 

Concursul scolilor de magistratura din Europa – THEMIS Editia a V-a

Biroul de Presa al INM a dat vineri publicitatii urmatorul comunicat: In perioada 4 octombrie – 27 noiembrie 2010, Reteaua Europeana de Formare Judiciara (REFJ/EJTN) asigura desfasurarea celei de a cincea editii a concursului international THEMIS adresat viitorilor judecatori si procurori europeni, Institutul National al Magistraturii din Romania (INM) avand onoarea sa gazduiasca, in intervalul 22 – 27 noiembrie a.c., etapa Marii Finale a evenimentului.

Reteaua Europeana de Formare Judiciara este o organizatie internationala, cu sediul la Bruxelles, infiintata la data de 13 octombrie 2003, care cuprinde institutiile responsabile cu pregatirea in domeniul judiciar din Uniunea Europeana. Institutul National al Magistratuirii este membru cu drepturi depline al REFJ/EJTN incepand din 2007.

Competitia THEMIS are ca principal obiectiv crearea unui cadru favorabil dezvoltarii relatiilor profesionale intre participanti, viitori magistrati, precum si intre acestia si formatorii diferitelor institutii europene de profil impartasind aceleasi valori in domenii care presupun aplicarea directa a normelor de drept international.

Prima editie a acestui concurs international, de o importanta majora sub aspectul formarii unei constiinte europene asupra profesiei de magistrat in randul auditorilor de justitie, s-a desfasurat in anul 2006, la Bucuresti si a fost organizata la initiativa Institutului National al Magistraturii (INM), avand ca partener Centro de Estudos Judiciarios (CEJ) din Portugalia. A doua editie a avut loc la Lisabona, la sediul CEJ, in cursul anului 2007, cea de a treia fiind gazduita in luna septembrie a anului 2008 la sediul INM din Bucuresti. La editia din 2009, desfasurata la Lisabona, au fost invitati sa se inscrie reprezentanti ai tuturor scolilor de magistratura europene membre ale REFJ/EJTN si/sau ale Retelei de la Lisabona (Consiliul Europei).

Datorita succesului de care s-a bucurat acest proiect inca de la data conceperii sale, in ultimii ani a avut loc o crestere exponentiala a numarului institutiilor interesate sa participe la eveniment. Astfel s-a ajuns de la 4 tari participante in 2006, 11 tari in 2007, 15 tari in 2008, la 17 tari participante in 2009. Toate aceste editii anterioare au fost organizate in parteneriat si finantate de catre cele doua institutii de formare fondatoare – INM si CEJ, beneficiind totodata de sprijinul Retelei Europene de Formare Judiciara, precum si al Retelei de la Lisabona.

Pentru anul 2010, data fiind amploarea pe care a cunoscut-o competitia, precum si eforturile bugetare sporite pe care organizarea acesteia le implica in acest context, cele doua institutii fondatoare (INM, CEJ) au decis sa o includa, inclusiv sub aspectul finantarii, in catalogul programelor de formare al EJTN, in scopul adaptarii si extinderii formatului actual al proiectului.

Date fiind aceste circumstante, in 2010, desi elementele deja consacrate au fost mentinute, Competitia THEMIS a fost organizata in doua etape: doua Semi-finale si o Mare finala, categoriile de concurs fiind urmatoarele:

  • Cooperare internationala in materie penala;

  • Cooperare internationala in materie civila;

  • Interpretarea si Aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului;

  • Etica si deontologie judiciara.

Prima Semi-finala, grupand categoriile Cooperare Internationala in Materie Penala si Etica si Deontologie judiciara, s-a desfasurat in perioada 4 – 9 octombrie 2010, la Barcelona (Spania), cu participarea a 13 echipe (11 pentru prima categorie si 2 echipe pentru cea de a doua) provenind din 12 state diferite. In cadrul acestei Semi-finale, Institutul National al Magistraturii a asigurat participarea unei echipe in cadrul componentei Cooperare Internationala in Materie Penala, aceasta obtinand Premiul Juriului.

Cea de a doua Semi-finala, grupand categoriile Cooperare Internationala in Materie Civila si Interpretarea si Aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, s-a desfasurat in perioada 12 – 16 octombrie 2010, la Roma (Italia), cu participarea a 12 echipe (3 pentru prima categorie si 9 echipe pentru cea de a doua) provenind din 9 state diferite. In cadrul acestei Semi-finale, Institutul National al Magistraturii a asigurat participarea unei echipe in cadrul componentei Interpretarea si Aplicarea Conventiei Europene a Drepturilor Omului, aceasta obtinand Premiul pentru cea mai buna lucrare scrisa.

Numarul total al echipelor participante a fost de 25, iar cel al statelor reprezentate in cadrul celor doua semi-finale a fost de 15 – Belgia, Bulgaria, Bosnia&Hertegovina, Finlanda, Franta, Germania, Italia, Macedonia, Olanda, Polonia, Portugalia, Romania, Slovacia, Spania, Ungaria.

Echipele castigatoare la fiecare sectiune au fost desemnate de cate un juriu international care a evaluat atat lucrarile scrise, cat si prezentarea orala a acestora.

La Marea Finala a competitiei, care se va desfasura anul acesta la Bucuresti, la sediul Institutului National al Magistraturii, in perioada 22 – 27 noiembrie, vor concura opt echipe, reunind primele doua echipe clasate in cadrul fiecareia dintre cele patru sectiuni ale concursului. Statele reprezentate in etapa Marii Finale vor fi: Germania, Italia, Olanda, Portugalia. Categoria de concurs pentru Marea Finala va fi cooperarea internationala in materie penala.

Participarea remarcabila a echipelor romanesti la toate editiile concursului organizate pana in prezent, precum si premiile obtinute de acestea, reprezinta o dovada a calitatii pregatirii auditorilor de justitie din Institutul National al Magistraturii, atat teoretice cat si practice - Biroul de Relatii Publice al INM

 

Comentarii

# adi date 20 November 2010 07:22 +2

Dar de cei care au intrat in magistratura doar pe baza de interviu ( a se citi cu pile)nu zic nici pis.

# dixit date 20 November 2010 15:49 +2

Asta e un concurs special organizat pentru cei care trebuiesc gratulati conform spagilor date. Concursul este forma legala de angajare in sistem. Ca nu e real, stiu cei care participa precum si cei care intra ;-)

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 10.12.2024 – EUROINS risca sa intre in capcana bulgareasca, pe 12,7 milioane euro

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva