23 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MASURILE CSM DUPA EXODUL JUDECATORILOR – La instantele cu scheme incomplete cheltuielile de personal vor fi impartite judecatorilor aflati in functie. Sefii de instante au primit mana libera sa dispuna masuri pentru asigurarea unui act de justitie cat mai de calitate. Somatie pentru Guvern si Parlament: “Orice demers normativ care afecteaza independenta judecatorului sa fie realizat cu echilibru si precautie, cu respectarea cerintelor firesti de predictibilitate a legii”

Scris de: George TARATA | pdf | print

3 November 2022 16:32
Vizualizari: 8479

Sectia pentru judecatori a dispus primele masuri pentru ca activitatea din instante sa se poata desfasura la pramentri cat de cat normali, in contextul unui numar fara precedent de cereri de pensionare, numar care cel mai probabil va creste in urmatoarea perioada in conditiile in care Guvernul refuza sa le dea magistratilor explicatii clare si sa spuna daca pensiile vor fi taiate, iar varsta de pensionare crescuta.


 

Astfel, in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM de joi, 3 noiembrie 2022, s-a decis ca la instantele cu scheme incomplete, deci cu deficit de magistrati, cheltuielile de personal sa fie impartite tuturor judecatorilor care isi desfasoara activitatea la acea instanta. Totodata, presedintii de instante au primit mana libera sa dispuna masuri pentru asigurarea unui act de justitie cat mai de calitate.

In aceeasi ordine de idei, Sectia pentru judecatori a CSM condusa de Marian Buda (foto centru) i-a solicitat din nou ministrului Justitiei Catalin Predoiu sa rezolve cat mai rapid problema deficitului de judecatori cu care se confrunta sistemul.

Cat despre posibilele modificari aduse pensiilor magistratilor – varianta cunoscuta pana in prezent, dar neasumata, vizand o calculare a lor la 65% din media ultimelor 12 indemnizatii brute, in loc de 80% din ultima indemnizatie bruta cum e in prezent, si cresterea varstei de pensionare la 65 de ani pentru barbati si 63 de ani pentru femei – Sectia pentru judecatori a CSM a somat Guvernul si Parlamentul sa respecte conditiile de predictibilitate a legii, astfel incat sa nu fie afectat accesul cetatenilor la justitie.


Iata minuta Sectiei pentru judecatori a CSM:


Masurile urgente ca urmare a destabilizarii fara precedent a situatiei resurselor umane la nivelul instantelor judecatoresti si a limitarii grave a independentei judecatorului si a dreptului de acces la justitie, determinate de promovarea in spatiul public a unor demersuri care afecteaza, in substanta, statutul judecatorului

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat: (unanimitatea voturilor valabil exprimate)

1. Abilitarea presedintelui de instanta de a dispune, in functie de deficitul concret de resurse umane, masurile adecvate privind alocarea termenelor de judecata, astfel incat judecatorul/completul de judecata sa-si poata exercita atributiile la standarde de calitate corespunzatoare unui act de justitie in folosul cetateanului. 2. Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete sa fie impartite tuturor judecatorilor, care exercita efectiv functia la acea instanta.

3. Reiterarea solicitarilor adresate Ministerului Justitiei, in vederea rezolvarii cat mai grabnice a deficitului constant de resurse.

4. Solicitarea ferma adresata celorlalte puteri ca orice demers normativ care afecteaza independenta judecatorului sa fie realizat cu echilibru si precautie, cu respectarea cerintelor firesti de predictibilitate a legii, astfel incat sa fie evitata afectarea si mai grava a dreptului cetateanului de acces la justitie.

5. Alte masuri”.

Comentarii

# carcotas date 3 November 2022 18:04 +361

Cine vă mai crede că vă pasă vouă de cetățean, de drepturile lui!

# Cetateanul dezamagit de justitie date 3 November 2022 18:44 +524

Asta cu " Cheltuielile de personal aferente unei scheme incomplete sa fie impartite tuturor judecatorilor, care exercita efectiv functia la acea instanta" - mi se pare de noaptea minții, actul de justitie nu este infaptuit doar de judecatori, nu ar zice sa imparta si cu grefieri că, doar stim ca si acolo schemele sunt incomplete. Dar nu le pasa, magistratii sa traiasca, salarii cat mai mari, program flexibil, munca putina sau facuta de grefieri a se vedea instantele unde primesti hotarari motivate de grefier sau facute de grefieri pana la analizand . I-a apucat grija ca ramane sistemul fara magistrati, si afecteaza calitatea actului de justitie, ... da de unde ....totul este despre grija pentru privilegiile lor nemeritate si fara sustinere......a se vedea detasari la alte instante pe bani multi, hotararile castigate pentru VRS, cheltuielile de cazare ai transport lunare, etc.

# Intrebare date 3 November 2022 18:47 +312

Nu-i rugati pe Danilet si pe Camelia Bogdan sa vina sa va ajute ?!? Stim ca Danilet nu a tuns gazonul asa cum ar fi vrut IJ&CSM si Camelia Bogdan a indraznit sa predea în cadrul unui seminar care avea ca temă prevenirea fraudei şi a corupţiei, dar daca situatia e asa de disperata cum sustineti ...

# Gica contra sistemului date 3 November 2022 19:03 +114

Bai CSMule, justiției voastre i-au trebuit 5 ani sa constate ca Raiffeisen Bank a introdus în contracte o clauza abuziva privind dobânzile. Știu un caz în care, in acest timp, pentru dobânzile constate nelegale după 5 ani, niște plătitori de taxe și impozite, pentru salariile și pensiile voastre nesimtite, au fost ruinați de banca, adică firma care luase creditul a fost bagata în faliment iar lor ca asociați și garanti banca le-a vândut casa și i-a aruncat în strada. Cine plătește suferința și paguba acestor cetățeni ai Statului roman? Cine-i trage la răspundere pe acei judecători indolenți, pe care i-a durut în k.. r de dramele a mii de romani ruinați de banca, in tot acest timp ? Interesele cui a aparat justiția voastră in tot acest timp? Unde este termenul rezonabil și previzibil al acestui proces? Tabula Rasa cu voi, bai acestia. La munca nu la sine curi!

# Ciudat date 3 November 2022 21:30 +46

În ce baza recomanda csm cum sa se împartă cheltuielile de personal ale posturilor libere? Sunt ei ordonatori de credite pentru instante?

# maxtor date 4 November 2022 02:17 0

"cheltuielile de personal vor fi impartite judecatorilor aflati in functie."-gradu de dificultate,scrie pe dosar.

# AMR date 4 November 2022 07:38 0

Mai e putin si scapam de caricatura asta de CSM... sa fiim optimisti si sa speram ca urmatorii vor fi mai buni ... daca suntem realisti, ... Asta ati votat, asta aveti!

# magda date 4 November 2022 11:47 0

cetateanul dezamagit are dreptate...unui judecator oricat de multi bani i-ai da tot atat munceste,nu sunt supermani...si nu doar ei. Ar trebui sa fie recompensati doar cei care se bucura de o buna reputatie( i-am numara cred ca pe degete)...nu poti plati suplimentar incompetenta sau reaua credinta, ambele vazute din inaltul cerului...la unii si unele.

# Pentru cetăţeanul dezamăgit de justiţie date 4 November 2022 14:10 -26

Pentru că nu ştiai, cetăţene dezamăgit de soarta ta, grefierul chiar trebuie să tehnoredacteze, conform legii hotărârea până la "Analizând". Sunt unii judecători în cazul cărora, hotărârea este făcută de grefier, alţi judecători redactează singuri hotărârea, chiar şi încheierile care sunt în sarcina grefierului (de ex. anulare cerere). Dacă e muncă puţină, poate devii tu judecător, ce zici? Dacă zici că hotărârea este făcută de grefier, cu pensionările actuale îţi va studia dosarul tot grefierul că judecătorul sigur nu va avea timp. Să vedem dacă-ţi place calitatea actului de justitie.

# Mihai date 4 November 2022 20:35 +28

Imi dorec ca domnul/doamna care a raspuns cetateanului dezamagit de justitie sa nu fie magistrat pentru ca asta ar fi foqrte trist. In momentul in care investim instanta cu o cerere, ma astept ca justitiabil sa fie solutionata si MOTIVATA de instanta a se citi judecatorul responsabil de dosar, nu de un GREFIER, chiar daca acesta are studii superioare. Aceasta gaselnita cu "pana la analizand" sau "hotarari dupa model" ce se pun in sarcina GREFIERILOR, este gandita sa ii usureze de munca pe MAGISTRATI. A se vedea decizile Curtii Constitutiinale si ale ICCJ pe aceasta tema si care spun clar cine redacteaza si motiveaza o solutie/hotarare. Chiar si o anulare cerere nu ar treb sa fie facuta decat de MAGISTRATUL responsabil de dosar, ca noi justitiabili nu investim grefierii sa dezlege pricinile indiferent de momentul un care solutia se da in cauza.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.05.2024 – Belea pe capul lui Florenta

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva