27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

MCV A FACUT MULT RAU JUSTITIEI – CSM denunta impactul negativ al Mecanismului de Cooperare si Verificare: „Perioada indelungata de aproximativ 16 ani in care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificata... A condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existand chiar situatii in care a fost utilizat de factorii decizionali in sens negativ, contrar obiectivelor sale initiale”

Scris de: G.T. | pdf | print

18 September 2023 12:47
Vizualizari: 2863

Infamul Mecanism de Cooperare si Verificare (MCV), aplicat chiar si dupa ce a devenit caduc, a facut mult rau sistemului judiciar din Romania. Concluzia apartine Consiliului Superior al Magistraturii, condus de judecatorul Daniel Gradinaru (foto).


 

CSM a dat publicitatii la sfarsitul saptamanii trecute un comunicat de presa cu ocazia deciziei Comisiei Europene de a inchide MCV. O inchidere care trebuia sa aiba loc, precizam noi, inca din 2010, in conditiile in care monitorizarea Romaniei de catre Comisia Europeana la capitolul Justitie si Afaceri Interne prin MCV a fost inceputa in 2007, avand o baza legala de functionare de trei ani.

Astfel, CSM mentioneaza ca desi ridicarea MCV poate fi interpretata ca o recunoastere a progreselor inregistrate de sistemul judiciar din Romania, in realitate Mecanismul a condus la afectarea imaginii de ansamblu a Justitiei, fiind chiar folosit in anumite perioade, de catre anumiti factori decizionali, pentru cu totul si cu totul alte scopuri, total straine de obiectivele sale. Si in acest context amintim doar modul in care MCV era invocat pentru a se acoperi abuzurile in asa-zisa lupta impotriva coruptiei, sau pentru ca Justitia sa ramana sub controlul anumitor grupari, orice incercare de reformare si insanatosire a sistemului judiciar fiind catalogata drept o pretinsa incalcare a MCV.


Prezentam comunicatul de presa al CSM privind ridicarea MCV:


In cursul zilei de vineri, 15 septembrie 2023, domnul judecator Daniel Gradinaru, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a participat, la invitatia Ministerului Justitiei, la reuniunea semestriala avand ca puncte principale de discutie prioritatile sistemului judiciar si Raportul privind Statul de Drept, ocazie cu care a fost subliniata importanta ridicarii Mecanismului de Cooperare si Verificare fata de Romania prin alocutiunile sustinute de reprezentantii institutiilor din sistemul judiciar, precum si de catre reprezentantii puterilor legislativa si executiva.

Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca Mecanismul de Cooperare si Verificare a fost instituit de catre Comisia Europeana cu ocazia aderarii Romaniei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, avand ca obiectiv principal reformarea sistemului de justitie in vederea eficientizarii sistemelor administrative si judiciare, criteriile de referinta pentru evaluarea progresului Romaniei fiind reprezentate de eficacitatea si transparenta sistemului judiciar in cazul institutiilor cheie in domenii precum integritatea si lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile, inclusiv in componenta referitoare la prevenirea coruptiei.

Consiliul subliniaza pe aceasta cale ca, desi ridicarea MCV fata de Romania reprezinta un reper esential in recunoasterea progreselor sistemului judiciar roman, fiind un moment de referinta pentru parcursul european al Romaniei, perioada indelungata de aproximativ 16 ani in care acesta a fost aplicat nu a fost pe deplin justificata. Astfel, desi initial MCV a fost considerat necesar in raport de obiectivele enumerate, cu timpul si-a pierdut aceasta calitate si a condus la afectarea imaginii de ansamblu a sistemului judiciar, existand chiar situatii in care a fost utilizat de factorii decizionali in sens negativ, contrar obiectivelor sale initiale.

In acest context, Consiliul Superior al Magistraturii multumeste judecatorilor si procurorilor, dar si personalului auxiliar de specialitate, toti acestia contribuind decisiv la rezultatul pe care Romania l-a obtinut, in pofida tuturor dificultatilor cu care s-a confruntat sistemul judiciar in aceasta perioada indelungata de monitorizare.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii asigura intreaga societate de faptul ca acesta isi va exercita constant rolul constitutional de garant al independentei justitiei, iar implicarea institutiilor autoritatii judecatoresti va ramane in continuare la fel de sustinuta, in scopul realizarii unui act de justitie de calitate, avand ca obiectiv final garantarea drepturilor si libertatilor cetateanului si asigurarea ordinii de drept”.

Comentarii

# Un cunoscător date 18 September 2023 16:08 +1

Atât de rău a făcut MCV justiției "divine" că Luluța a fost decorată de mai multe ambasade...

# parerea mea date 19 September 2023 07:15 0

MCV, inteleg ca a fost aplicat pt. monitorizarea Romaniei in ceea ce priveste Justitia si Afaceri Interne. A fost introdus in 2007 ,ca urmare a ce? Banuiesc ca a fost introdus ca urmare a dosarelor ajunse la CEDO care practic era filtrul abuzurilor savarsite impotriva cetateanului. In acest context, abuzurile anterioare anilor 2000 si ulterioare au declansat "decapajele"-razbunarile- ulterioare."TREBUIAU SA ISI SPELE RUFELE IN FAMILIE (SISTEM)" si nu prin intermediul massmedia. Acest aspect declansand in continuare mentinerea MCV. Lupta pt putere si bani este "oarba", prin orice mijloace, se vede unde s-a ajuns. Traim "prezentul" realitatea ,nu poate fii "deviata"(DETURNATA). Protectia "complicilor" din Justitie si a infractorilor, inexistenta legilor transante a raspunderii magistratilor, aplicarea" preferentiala" a articolelor de lege, procentul mare de AN, nerecuperarea prejudiciilor sunt CAUZA. Justitie de dragul "ei" eludand cetateanul si drepturile sale, NU EXISTA! O opinie.

# lipsa MCV produce efecte date 19 September 2023 20:40 0

Monitorizarea si indrumarile date, de catre institutii si entitati democratice, cu practica si expetiza, initiatoare ale dreptului (pe vremea cand noi taiam frunze la turci si tatari, sa nu scriu ca si la romani), a fost un lucru extrordinar. Ne-am tras, ani de-a randul seva din intelepciunea directivelor ... Lipsa MCV este o catastrofa ireparabila si care, iata, a dat sistemu de justitie inapoi cu cel putin 30 ani. Bine, amu, unii zic ca din cauza pensionarilor, ca e prea putini, ca a e mult de munca, ca nu are bani, ca nu are pensii, ca nu are sporuri, ca nu are concedii ... si ca bine ar fi sa plece cu bani acasa si la pensie, fara sa lucrze . Da nu e asa . Lipsa MCV e de vina .

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva