15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MIHNEA STOICA ISI PREZINTA ECHIPA - Favoritul la demnitatea de decan al Baroului Bucuresti, Mihnea Stoica, mizeaza ca intotdeauna pe colegii sai. Iata-i pe consilierii propusi: Carmen Agache, Ramona Madalina Bercea, Cezar Bivolaru, Cristian Ghita si Bogdan Radulescu! Mihnea Stoica: “Se pare ca sunt inspirat in cooptarea colegilor care vor si pot sa contribuie la dezvoltarea profesiei ”

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

6 May 2015 15:10
Vizualizari: 13837

Avocatul Mihnea Stoica, consilier al Baroului Bucuresti si candidat pentru demnitatea de decan al Baroului Bucuresti la alegerile din 17 mai 2015, isi prezinta public echipa de consilieri.

Mihnea Stoica: “As reformula putin, in sensul ca as prescurta si as omite 'de consilieri'. Ramane ECHIPA. Toti alcatuim o echipa care nu este segregata pe roluri. Nu avem portari, nici fundasi si cred ca nici eu nu stau 'la pomana'. Ne uneste abilitatea de a comunica, imaginatia si buna credinta. Acum nici nu trebuie sa va imaginati o entropie zero. Schimbul de idei este facilitat de educatia fiecaruia dintre noi. Functionam cu adevarat colegial. Si asa va ramane.


Suntem constructivi. Nu vrem sa inlaturam, nici sa demolam. Vrem sa asiguram o alternanta la conducere civilizata. Scopurile noastre sunt convergente sau complementare cu ale celorlalte echipe de candidati – ADSA si Restart Barou. Simpatizam si candidatii independenti cu care dezbatem frecvent si cu placere ideile noastre. In trecut am candidat si impreuna cu Alin Paidiu – prodecanul Baroului Ilfov, cu Dan Fenechiu, cu Molo si cu Vasile Nemes, despre care imi pastrez exact aceeasi impresie pe care am avut-o cand ne-am unit. Da, se pare ca sunt inspirat in cooptarea colegilor care vor si pot sa contribuie la dezvoltarea profesiei. Ca veni vorba, de-abia astept sa implineasca vechimea necesara fostii stagiari pe care i-am indrumat la INPPA. Am remarcat cativa colegi de viitor (Alex Gica, Marian Paclesan, Laura Giurca, Bogdan 'Pana' Panaitescu, Cristina Gheorghe, Bogdan 'Sashe' Iftinca si altii) pe care vreau sa ii antrenez cumva, in procesul decizional, sa ii stimulez sa se implice in organizarea profesiei.

La fel si coechipierii mei. Formeaza avocati pur sange si ii implica realmente in profesie. Si atunci, suntem increzatori in viitor. Trebuie doar sa asiguram alteranta la conducere, sa organizam veritabile alegeri si sa atragem si tinerii lideri. Cu siguranta vor avea ce invata de la Bogdan Radulescu care este o veritabila enciclopedie. Este si un poet in roba, ccel mai bine intentionat coleg, un domn care si-a conservat principiile, un prieten desavarsit. In egala masura, Carmen Agache le poate servi drept model tinerilor. Nu cunosc vreun coleg care sa ii fi cerut vreo parere si sa fi fost refuzat. Este un exemplu de consecventa si tenacitate. Nu isi epuizeaza vreodata argumentele si le cantareste bine pe ale interlocutorilor. Madalina Ramona Bercea este maratonista noastra. Epitetul este perfect fiindca este cel mai energic om pe care il cunosc. Este mai tanara, deci mai generoasa ca noi. Ea a fost sufletul defunctei Asociatii a Tinerilor Avocati si noi ne bizuim pe ea sa o reanimeze. Cezar Bivolaru este un boier. In loc sa se agite electoral, el ne organizeaza revederea de 20 de ani. Este sobru si serios fiindca este discret. In realitate este un bonom. Pe mine m-a ajutat mult cand am intrat in profesie. Fiind la debut stagiar in BC1, cui credeti ca ceream indrumari? Cristian Ghita este fidel primei iubiri: avocatura. A performat si ca lichidator si atunci ne bazam pe el in eliminarea birocratiei, fiind capabil sa asigure o reorganizare cu adevarat eficienta a baroului. Este un coleg echilibrat, pe care te poti baza intotdeauna si un adevarat prieten. Chezasi stau colegii cu care conlucreaza, care nu sunt cativa.

Avem un mare numitor comun: confraternitatea. Ne mai uneste si dorinta de a inova. Nu vrem sa fim originali. Vrem sa asiguram un cadru adecvat profesiei si avem suficienta experienta sa identificam problemele. Am propus cateva solutii, am analizat alternativele si ne-am insusit unele dintre ele. Cert este ca ne vom dedica cu adevarat solutiilor. Mesajul sau pentru toti avocatii din Baroul Bucuresti, care vor merge pe 17 mai la vot este urmatorul: 'Nici noi nu suntem multumiti. Duminica viitoare avem ocazia sa schimbam ceva!' ”

De ce Mihnea Stoica va fi un decan remarcabil al Baroului Bucuresti si ce vor face consilierii din echipa lui daca vor fi alesi la alegerile din 17 mai 2015?

Avocatul Bogdan Radulescu: Intr-o ordine aleatorie, Mihnea are indrazneala, are intelepciune, are experienta. Nu-l incurca, atunci cand conlucreaza, opiniile contrare, nu ramane prizonierul ideilor proprii. Putem adauga aici si pasiunea pe care o are pentru profesia de avocat, faptul ca interesele lui profesionale merg dincolo de propriul birou. Si as mai puncta ca are idei. Multe si care nu sunt improvizatii, sunt chiar practice si realizabile, si valabile nu doar pentru avocatura din Bucuresti, ci si pentru avocatura de la nivelul intregii tari. Cat despre echipa de consilieri, noi nu intamplator am facut echipa cu Mihnea. In afara de prietenie avem si comuniunea de instincte si de idei, iar eu zic ca in mod sigur echipa noastra va induce o coerenta in cadrul Consiliului. Avem completa viziune asupra faptului ca odata intrati in Consiliu vom gasi nu putine lucruri bune deja facute, in afara celor de imbunatatit sau chiar de realizat, astfel ca noi contam nu doar pe o conlucrare sectara, strict in grupul nostru, dar si pe o buna colaborare cu ceilalti colegi alaturi de care vom fi alesi in Consiliu. Am constatat ca, desi a existat o relativa primenire la nivelul componentei Consiliului dupa alegerile trecute din 2011, inertiile preluate au fost mai puternice decat ideile noi induse. Personal, nu ma preocupa in principal apararea individuala a avocatului, ci ideea ca demnitatea acestei profesii sa devina o valoare efectiva in realizarea Justitiei si ca principiile ramase din pacate la nivel teoretic, enuntate in legile care ne organizeaza, sa fie asimilate ca o valoare curenta si utila in practica autoritatilor judiciare. In cele din urma, scopul tuturor trebuie sa fie cat mai buna recunoastere si exercitare a dreptului la aparare al cetateanului. Atunci cand acest drept a fost lezat prin impiedicarea exercitarii rolului avocatului, asemenea cazuri au cunoscut popularizari partiale si individuale, organele profesiei avand o aplecare selectiva (intr-o exprimare amicala) asupra unor asemenea probleme, fenomenul ca atare multiplicandu-se si ramanand fara rezolvare. Personal cred in Mihnea, cred in abilitatea lui de a-si consolida un rol util, nu numai in pozitia de consilier, ci si in cea de decan. Initiativele lui l-au plasat, nu de putine ori, in pozitii minoritare si cred ca implementarea lor de pe pozitia de decan va dovedi reala lor valoare. Adresez colegilor un apel de a ne vota, nu atat pe baza de incredere fondata pe simpatie, ci pe premisa rolului important de elector si de arbitru, in ultima instanta, al evolutiilor Baroului Bucuresti.

Avocatul Cristian Ghita: Il stiu pe Mihnea de 16 ani, este omul cu care m-am identificat si de aceea am ales sa candidez alaturi de el. Calitatile pe care le apreciez la un om si pe care el le are sunt bunul simt, educatia constand in cei 7 ani de acasa si respectarea cuvantului dat indiferent de consecintele acestui lucru. Este persoana care nu a facut parte din niciun joc de interese din sanul Baroului Bucuresti, si-a sustinut ideile, a acceptat sa colaboreze cu toti cei care i-au cerut sprijinul. L-am sustinut prima oara, in 2011, pentru functia de decan alaturi de echipa pe care si-o formase, cu gandul ca oamenii noi si ideile noi care vor veni in Consiliul Baroului Bucuresti vor aduce o schimbare in sanul acestei profesii de multe ori hulita, dar din cauza faptului ca in Consiliu nu a avut majoritatea si nici sustinerea necesara in promovarea ideilor pe care si-a construit platforma, schimbarile dorite nu s-au realizat, au fost putine si de mica importanta.

Am considerat ca anul acesta este momentul in care am maturitatea necesara sa ma alatur unei echipe cu idei atat de bune, m-am identificat cu platforma propusa si doresc sa trec de la vorbe la actiune, mai ales ca Mihnea are deja experienta mai multor mandate de consilier. Ceea ce mi se pare foarte important pentru mine si doresc sa promovez alaturi de colegii mei – acesta fiind si motivul pentru care am candidat – este sa aduc respectul cuvenit acestei profesii in relatia cu magistratii, cu publicul, cu cetateanul. Constat cu dezamagire ca breasla noastra e uneori privita ca o masa de profitori, care nu face parte din actul de justitie atribuit in mod nedrept doar procurorilor si judecatorilor. Exact aceasta mentalitate gresita vrem sa o schimbam, sa devenim mai vocali in evidentierea rolului si importantei noastre, pentru ca apreciez ca ceea ce ne-a lipsit este exact conducatorul care sa ne faca un lobby adecvat si sa ne apere interesele atunci cand este nevoie. As putea vorbi multe despre proiectul nostru, pe care cine doreste sa il analizeze o poate face oricand, dar consider ca mai important este rezultatul dorintelor noastre, iar eu ca om de actiune ma voi bate sa il indeplinesc.

Avocata Carmen Mariana Agache: Eu cred ca Mihnea ar fi cel mai bun decan pentru implicarea pe care a avut-o pana acum in profesia de avocat, dar si pentru platforma lui electorala. Este singurul avocat care a militat intotdeauna pentru sprijinul avocatilor tineri si nu numai. Intotdeauna a incercat sa ridice profesia de avocat, sa ajute avocatura in general, iar in momentul de fata una dintre ideile sale pe care si noi in calitate de coechipieri dorim sa o punem in practica este in sensul de a ajuta la exportul avocaturii romanesti. Aceasta idee presupune ajutorul dat colegilor care vor fi interesati sa profeseze avocatura in statele membre UE si nu numai, sa fie informati cu privire la modalitatea de exercitare a profesiei in alte state, sa fie indrumati catre forurile competente pentru a-si putea desfasura activitate in mod legal, dar si sa fie ajutati de Barou cu pregatirea documentelor necesare exercitarii profesiei in afara granitelor Romaniei. Un alt proiect pe care dorim sa-l dezvoltam impreuna este acela al primului cabinet, proiect care se regaseste in platforma program electorala a avocatului Mihnea Stoica si care presupune un ajutor minim pentru avocatii stagiari de a se dezvolta, ajutor ce poate veni din partea avocatilor cu experienta, in sensul ajutorarii acestora cu elemente de birou, dar si cu sfaturi pentru o buna desfasurare a profesiei. Avocatura bucuresteana are nevoie de o schimbare.

Avocata Ramona Madalina Bercea: Mihnea este o persoana energica cu foarte multe idei bune, realizabile, dar pentru a le pune in practica are nevoie de oameni care sa il sustina si de aceea suntem noi, Carmen, Cezar, Cristi, Bogdan si ceilalti colegi avocati, ca sa punem cu totii umarul sa le punem in practica. Mihnea, de cand a fost ales consilier, a fost printre putinii din conducerea Baroului care a avut deschidere fata de avocati, straduindu-se sa apere interesele noastre si sa ne intinda mana cand aveam nevoie de ajutor. Desi a intampinat numeroase piedici in desfasurarea activitatii sale in cadrul Baroului Bucuresti, Mihnea a reusit sa faca fata cu brio si sa depaseasca aceste momente prin tenacitate si gratie abilitatilor sale de lider. Mihnea este in opinia mea singura persoana din conducerea Baroului Bucuresti care a incurajat si sustinut tinerii avocati in dobandirea calitatilor de lider. Tocmai de aceea, inca din anul 2007 ne-am alaturat echipei sale, in interiorul careia ne-am dezvoltat fiecare, atat profesional, cat si etic. Pentru ca Mihnea, pe care multi il percep ca o fire prietenoasa si generoasa, stie sa se impuna atunci cand e nevoie, dand dovada de obiectivitate si corectitudine in decizii.

Vrem sa promovam imaginea avocatilor din Baroul Bucuresti dincolo de granitele tarii, si sa instituim o legatura permanenta cu colegii practicieni din alte tari. Este esential ca Baroul Bucuresti sa incheie protocoale cu barourile din strainatate, pentru a se facilita avocatilor romani accesul neingradit in fiecare sistem de drept. Un alt obiectiv al nostru este sa cream un protocol cu Ministerul Justitiei care sa stabileasca onorarii echitabile pentru avocatii din oficii, care in prezent sunt platiti la un nivel umilitor si care nu reflecta complexitatea si volumul de munca depuse. Avand in vedere ca actuala lege a profesiei de avocat nu ofera protectie pentru avocati, apreciem ca singura solutie este schimbarea acestor norme de drept intr-un mod benefic avocatilor. Mizam in acest sens si pe sustinerea avocatilor din intregul barou, sa ne sesizeze toate neregulile si alaturi de ei sa determinam Ministerul Justitiei, sa promovez un proiect de lege care sa ne apere interesele.

Avocatul Cezar Bivolaru: De ce Mihnea? Este foarte simplu: uitati-va ce idei a avut si a popularizat in anii de cand face parte din Consiliu! Uitati-va la modul in care a stiut sa se bata pentru ele! Cred ca aceste idei vor fi efectiv realizate cu un Consiliu mai tanar. Intrebati pe multi tineri avocati unde au gasit solutionarea temeinica si intelegatoare a tot felul de probleme pe care le aveau, chiar si personale. Comparati promisiunile de campanie ale lui Mihnea cu ceea ce a făcut sau respectiv s-a straduit sa faca. Avem nevoie de Mihnea, avocatura ca profesie are nevoie de Mihnea, initiativele uitate au nevoie sa fie puse grabnic in aplicare. Sa stiti ca grupul nostru nu este rezultatul conjuncturii generate de alegeri. Suntem un grup de oameni reuniti prin discutii purtate de-a lungul timpului, cu frustrari generate de blocajele multiple inventate de guvernanti. Impartasim valori comune si stim sa fim persistenti si individual si ca grup .

,,Puteti conta intr-adevar pe noi'' -acesta e mesajul pe care-l transmitem colegilor din Barou. Va multumim ca veniti la vot!

 


Comentarii

# Marcel date 6 May 2015 23:34 +3

Dl. MS este de 8 ani in Consiliul Baroului Bucuresti. Nu i-am simtit influenta reformatoare in aceasta perioada. Ce reforme din perspectiva mandatelor sale de consilier il recomanda pentru demnitatea de decan? Ce l-ar face reformator de acum inainte? Cred ca dl. MS este omul vechilor consilieri.

# Barou versus Barou date 7 May 2015 00:53 +3

Nu cred ca se pune problema alegerii unei functii de demnitate,numai in Roma Antica toti erau magistrati, adica demnitari, care era o functie publica cu putere de constrangere...aici se aleg responsabilii voluntari ai administrarii Baroului...ei nu au o cadere decat aceea care decurge din Statut si Lege, daca este alfel ne intoarcem la menirea o nefasta a profesiei, care trebuie sa fie  una pur liberara, de talent si responsabilitate, ea nu are nimic mai presus decat apararea integritatii profesiei si a libertatilor si drepturilor indivizilor...aparatul de administrare aici are rol voluntar si uneori disciplinar...reveniti la principii si avocatura va fi libera cu adevarat! 

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva