27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MII DE JUSTITIABILI VICTIME IN RAZBOIUL ICCJ-CCR – Inalta Curte a fentat o decizie a CCR si a dat o lovitura mortala justitiabililor care au pe rol recursuri in litigii civile evaluabile in bani pana la 1.000.000 lei. In toate procesele pornite pana la 20 iulie 2017, partile nu mai au drept la recurs. Mii de recursuri vor fi respinse. Principala beneficiara este sefa DNA Laura Kovesi, care va ramane cu 300.000 lei in litigiul cu Antena 3. Singura salvare a justitiabililor este sa atace la CCR

Scris de: L.J. | pdf | print

19 June 2018 18:15
Vizualizari: 11799

Inalta Curte condusa de judecatoarea de civil Cristina Tarcea (foto) a pronuntat luni 18 iunie 2018, in Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila – exact asa cum a avertizat Lumeajustitiei.ro ca se va intampla – verdictul in cazul unei sesizari privind dezlegarea unei chestiuni de drept, ridicate la 21 martie 2018 de un complet al Sectiei a IV-a civila a Curtii de Apel Bucuresti; la o zi dupa ce la 20 martie 2018 Curtea de Apel Ploiesti a dat castig de cauza sefei DNA Laura Kovesi in procesul cu jurnalistii Antena 3, primind daune morale record, de 300.000 lei, dupa ce DNA a intimidat instanta cu o adresa in care facea vorbire de un dosar penal pe numele judecatorilor cauzei.


In sedinta din 18 iunie 2018, Inalta Curte de Casatie si JustitieCompletul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept in materie civila a pronuntat Decizia nr 52 in dosarul nr. 866/1/2018 prin care a hotarat:

Admite sesizarile conexate formulate de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a IV-a civila in dosarul nr. 41380/299/2016, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila in dosarul nr. 6892/101/2014 si Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a V-a civila in dosarul nr. 529/2/2018, privind pronuntarea unei hotarari prealabile si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 27 din Codul de procedura civila, cu referire la art. 147 alin. (4) din Constitutia Romaniei, efectele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 369 din 30 mai 2017 se produc cu privire la hotararile judecatoresti pronuntate dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei, in litigiile evaluabile in bani de pana la 1.000.000 lei inclusiv, pornite ulterior publicarii deciziei (20 iulie 2017). Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila.” - (vezi facsimil)

Efectul deciziei ICCJ: toate recursurile din procesele civile avand ca obiect litigii evaluabile in bani de pana la 1.000.000 lei inclusiv, pornite inainte de data de 20 iulie 2017 vor fi respinse ca inadmisibile.

Practic, mii de recursuri civile aflate in prezent pe rolul instantelor din intreaga tara vor fi respinse ca inadmisibile, dupa ce oamenilor li s-a specificat in deciziile din apel ca au drept de recurs, au platit taxele de timbru, avocati etc.

Decizia ICCJ apare ca o fuga de munca a judecatorilor civili, care astfel au decis sa scape de un volum mare de dosare, fiind evident ca decizia nu e una in serviciul cetatenilor, ci una care profita doar judecatorilor.

Amintim ca la 20 iulie 2017 s-a publicat in Monitorul Oficial decizia nr. 369/30 mai 2017 a Curtii Constitutionale, care a admis o exceptie de neconstitutionalitate impotriva noilor prevederi de accelerare a proceselor, introduse in 2015 in legislatia civila, si a stabilit ca in toate cauzele avand ca obiect litigile civile evaluabile in bani pana la 1.000.000 lei inclusiv, partile au drept la recurs. Astfel, CCR a pus capat unei discriminari, fapt ce nu a convenit multor judecatori care s-au vazut incarcati cu noi dosare.

Justitiabilii trebuie sa atace cu exceptii de neconstituionalitate refuzul instantelor de a solutiona recursurile si a respecta decizia CCR, pentru ca discriminarea sa inceteze

Acesta a fost motivul pentru care unii judecatori au decis sa fenteze Decizia obligatorie a CCR si sa interpreteze ca au drept la recurs numai cei care au initiat procese civile dupa data de 20 iulie 2017 (data publicarii Deciziei CCR in Monitorul Oficial), nu si cei care au initiat procesele civile cu un an, doi, trei sau mai multi inainte de publicarea deciziei CCR. Deci nu mai conteaza ca ai recurs deja pe rol...

Astfel, prin decizia ICCJ din 18 iunie 2018, s-a produs o noua discriminare intre justitiabili, in sensul ca toate recursurile civile aflate pe rolul instantelor in cauzele pornite inainte de 20 iulie 2017 urmeaza sa fie respinse ca inadmisibile ca urmare a acestei “dezlegari”.

Ce vina au justitiabilii ca unii judecatori civili de la ICCJ au decis sa nu mai munceasca cu dosarele lor si sa fenteze decizia CCR? Sunt mii de justitiabili care se afla in aceasta situatie, au recursuri pe rol, care au produs consecinte juridice, s-au platit bani pe avocati, taxe de timbru. Cum ramane cu predictibilitatea legii? Cum isi permit sa interpreteze niste judecatori ICCJ decizia CCR impotriva justitiabililor, doar ca ei sa munceasca mai putin? Ce vina au oamenii care cad victime colaterale in razboiul dintre ICCJ si Curtea Constituionala si dupa ce s-au judecat luni de zile in recursuri au platit avocati si au alocat resurse, sa li se puna in vedere ca recursul lor va fi respins peste noapte?

Culmea, beneficiarul cel mai important al acestei decizii va fi sefa DNA Laura Kovesi, careia Curtea de Apel Bucuresti i-a dat cele mai mari daune – 300.000 lei (contravaloarea unui apartament in centrul Bucurestiului) – in litigiul cu Antena 3, care s-a dovedit prin Hotarare CSM irevocabila ca a fost influentat prin adrese de intimidare ale DNA. Datorita deciziei ICCJ din 18 iulie 2018, recursurile jurnalistilor Antena 3 urmeaza sa fie respinse ca inadmisibile? Opinam ca aceasta manevra nu a fost intamplatoare, iar cine a initiat-o a avut in vedere faptul ca Laura Kovesi va putea profita de pe urma unei asemenea decizii.

In prezent, miile de justitiabili care au cazut victime acestei discriminari produse de judecatori care s-au gandit sa munceasca mai putin, au o singura sansa. Sa ridice fiecare in cadrul recursurilor aflate pe rol exceptii de neconstituionalitate pe admisibilitatea recursurilor pentru incalcarea dispozitiilor constitutionale referitoare la obligativitatea respectarii deciziilor Curtii Constitutionale.

Adica cine a fost mai iute de picior si si-a judecat recursul a ramas cu recursul judecat! Cine nu - adica mii de justitiabili - o sa fie lasati cu buza umflata! Daca asta nu e discriminare atunci ce este?

Iata prin urmare, cum niste judecatori ai ICCJ au decis sa aplice Decizia CCR 369/2017 dupa cum vor ei (in favoarea lor, nu a justitiabililor) si sa instituie practic o discriminare intre justitiabili doar ca sa munceasca ei mai putin, desi au salarii de peste 5000 euro/lunar. Bravo! 

Comentarii

# visu date 19 June 2018 19:07 +6

Cand se va intelege ca si juzii si alti demnitari sunt in serviciul societatii, a interesului general?! Trebuie instituit un sistem de sancționare de catre societatea civila caci nici dreptul asta, nu-i o mare filosofie in afara logicii de bun simt!

# un mizantrop date 19 June 2018 19:09 +16

V-am zis ca individa e mai ticaloasa si mai securista decat muntele de imoralitate...Pai, credeti ca o punea Iohanis daca era vreo lumina, sau, daca nu era lucratoare agrara in campul lui Dumbrava?! Singura diferenta dintre ea si predecesoarea ei ca e mai vicleana, inearca sa stea cu curul in toate barcile, sa nu ramana fara "coledzi". Si pun pariu ca are si asta un dosar la DNA...In rest, la fel de nemancata, la fel de vanduta si mai ales, la fel de prost pregatita...In privinta vocatiei democratice, a valorilor statului de drept, am pierdut orice speranta... astia toti din functiile girate de SRI trebuie sa dispara in griul anonimatului, fac de ras justitia si cand ii rostesc numele...

# Mihail date 19 June 2018 21:22 +2

Arata destul de in varsta ca sa fi iesit la pensie deja. In sistemul lor, iesirile la pensie la 40 - 45 de ani se fac pe banda rulanta. Am citit intr-un articol ca ar fi nascuta in 1962(deci 56 de ani). Totusi pare sa fie o eroare acolo !

# Mary date 20 June 2018 12:28 +2

Pt ce platim noi acesti impostori cu mii de euro/impostor in fiecare luna? Si mai judeca si ilegal. Este o mascarada totala. Nu se iau masuri. Stau toata ziua si doar comenteaza pe la TV dar nu iau absolut nici o masura. Nu vi se pare ciudat ca nu se desecretizeaza toate protocoalele? Nu se anuleaza si nu se interzic ? Justitia s-a facut si inca se face ilegal si doar se comenteaza??? Iar cei care au incalcat legea sunt lasati in functii inalte in continuare???? Este ceva ce ne scapa. Este foarte ciudat.

# Iuliana date 19 June 2018 20:29 +1

Ieri, 18.06.2018 am primit refuzul Inaltei Curti de a ne permite "dreptul de recurs" pe care l-am primit de la Curtea de Apel care intr-o singura sedinta i-a dat celui care ma hartuieste de trei ani si ce nu a cerut . O factura intocmita conform legilor aceste tari, este contestata de cumparatorul care a acceptat contractul, dar s-a razgandit asupra sumei la care ne-am inteles . Am platit ca prostii darile catre stat si acum o sa ne "recuperam" banii .

# Judecator iccj date 19 June 2018 21:46 +6

Aceasta rusine a justiției numită Garcea Tarcea trebuie revocata de urgenta pt presiunile pe care le face asupra judecătorilor și pt modul în care încalcă legea si deciziile ccr

# lupulalb date 19 June 2018 21:47 +5

Eu am impresia ca asta-i acoperita de fapt si ca e sefa clanului . Poate ma insel dar mai vedem noi ... :eek:

# ce acoperire ca se vede tot date 20 June 2018 11:01 +2

demisia - un ultim gest de bun simt

# MIRA date 20 June 2018 00:54 +1

Nu este prima oara cand ICCJ reinterprezeaza deciziile CCR .A se vedea DECIZIA nr. 206/2013 a CCR.Existand precedentul toti cei care se vor adresa CCR vor avea castig de cauza .Ceea ce nu inteleg, nu pot si nu vreau sa inteleg este de ce acesti eunuci numiti impropriu oameni politici nu iau masuri pentru ca judecatorii ICCJ lipsiti de inteligenta si cu o pregatire profesionala precara sa fie pedepsiti exemplar pentru asemenea porcarii. Pana cand nu vor fi exclusi din magistratura cateva sute de judecatori corupti si fffffffffffff slab pregatiti profesional (una fara alta nu se poate) ,si nu numai de la ICCJ ci, de la toate instantele,justitia din Romania nu se va insanatosi.

# AndreiV date 20 June 2018 07:19 +1

Rolul jucat de aceasta judecatoare in statul paralel a fost demostrat.Iata inca o mostra de executare si aparare a statului paralel.Oare nu ea a semnat ilegal(desi era o hotarare CEDO intr-o speta similara)motivarea sentintei abuzive in cazul referendumului?Ce credeti ca s-ar impune?DEMISIA SAU DEMITEREA,pentru ca la acesti tortionari de sorginte stalinista sau nazista,dar executat cu mijloace moderne si mult mai periculos si distrugator de oameni,familii,destine.Lor insa nu le pasa.!!!

# CWQ date 20 June 2018 08:00 +1

Rușine ICCJ , rușine Cristina Tarcea ! Sunteți o pată pe obrazul acestei țări și în loc să vă schimbați obiceiurile proaste , pe zi ce trece ies la iveală alte și alte mizerii care ar trebui să ducă la desființarea voastră și reorganizarea din temelii a SISTEMULUI JUDICIAR ( iar șandramaua DNA , rasă de pe fața pământului și spălat locul cu furtunul ) . Veniți în fiecare zi la televizor ca milogii și cereți ca lumea să vă creadă că sunteți judecători corecți și faceți justiție în spiritul și litera legii , dar nu sunteți decât niște judecători cu metehne de securiști care fac înțelegeri cu SRI și DNA peste capul Constituției . Dacă lumea mai avea ceva încredere în voi , acum după aceste protocoale , s-a risipit și fărâma aceea care-a mai rămas . PS Veți rămâne cu acest stigmat pe obraz și nu ca niște oameni drepți și corecți , deasupra oricăror bănuieli de necinste și jocuri politice . Până nu veți răspunde și voi ca orice muritor de rând , justiția în țara asta , este MOARTĂ .

# securitatea conduce justitia date 20 June 2018 10:59 +1

precum se vede iar cercopitecii juzi se dau huta pe cracile si lianele jungelei.

# mai putine procese = mai putine riscuri = fuga de raspundere date 20 June 2018 11:40 +3

de cand cu legislatia privind raspunderea magistratilor... se cauta portite legale de frica sa nu sa greseasca vre-o hotarare judecatoreasca si sa de de vre-un... ghinion ? riscurile se reduc prin iesirea precipitata la pensie, prin schimbarea jobului, prin reducerea numarului de cauze judecate... asta eee... dreptate pentru omul simplu ?... e limpede cine sunt "cetatenii tarii" ? ... cei care se inteleg prin protocoale, care ies la pensie repede, care se bucura din plin de banii publici, de pensia necontributiva, de servicii medicale cu circuit inchis... intelegeti cum e cu tara, conducatori si supusi..., pardon, "contribuabeli"... ? democratie... cainele cu covrig in coada..., emisari straini care vor legislatie de offshore in zone cu resurse neregenerabile... in interesul tuturor romanilor ?  a votat cineva la "Referendumul din 2004" pentru aderarea la NATO sau a fost ca-n '45, a votat "Puterea delegata"? Nici ultima Constitutie "nu trecea"... dar s-au prelungit orele de votare.

# Popescu Cristian din Berceni date 20 June 2018 14:47 +1

Romania a devenit un teritoriu de unde se extrage forta de munca ieftina, o piata de desfacere si o sursa de imbogatire a bancilor straine, nu mai este STAT. O sa cred ca bat campii atunci cand o sa vad gruparea criminala de traficanti de droguri din sectorul 4 anihilata si toti traficantii si traficantele la puscarie...

# roata se invarte, pesste 10 ani problemele vor fi altele date 20 June 2018 15:11 +1

dupa epuizarea resurselor neregenerabile ale Romaniei, fara exportruri, fara accize, cei aflati la putere vor trebui sa gaseasca bani pentru importul de gaze petrol, lemne de foc sau energie electrica ? dar pentru a importa ceva…, trebuie bani sa platesti. ce produce/exporta Romania? industria IT este volatila, specialistii in inalta tehnologie sunt persoane care isi pot lua firmele, inovatiile, produsele si drepturile de autor si pot pleca urgent dintr-o tara fara resurse…. epuizarea resurselor neregenerabile, dupa 1990, nu a facut din Romania o tara cu mai multi cetateni….  ciclurile economice lungi de tip Kondratiev se scurteaza, ultimul a avut doar 40 de ani ? au trecut aproape 29 de ani din actualul ciclu Kondratiev si… vine iarna Ghita? roata economiei nu asteapta dupa politicieni sau magistrati… nu pare ca au crescut disensiunile dupa ce s-a cam risipit mare parte din ceea ce Romania avea in 1990 ? cati vor fugi din tara ?

# biet roman saracu' date 20 June 2018 12:33 0

'Poate Dnul Popa a semnat si nu isi aduce aminte"...noaptea as zice a mintii, dar , la Garcea...

# ?????? date 20 June 2018 13:37 0

Remarcați și că referitor la activitatea judecătorior și procurorilor Constituția reglementează deosebit de clar constatarea și judecarea răspunderii disciplinare a acestora, precum și egalitatea răspunderii în fața legii pentru fapte care nu au legătură cu activitatea profesională, nediferențiat deci de alte categorii socio-profesionale ?

# George date 20 June 2018 14:25 +1

Fascismul in toata splendoarea lui, cica la noi e justitie cand de fapt e un simulacru de prost gust, atunci ce rost mai are justitia? Vedem ca Johannis si Kovesi incalca Constitutia Romaniei fara nici o jena, ICCJ are pacte cu SRI prin care s-a abolit dreptul la un proces corect cat de cat si cu probe, acum a pus plafon de parca e institutie de credit, de ce nu pune plafon si la infractiuni, daca omori un om nu se pune, esti anchetat daca omori trei, zece, de ce nu se pune plafon si la coruptie, sa fie considerata coruptie daca bunurile primite sunt de la 1 milion de lei in sus, ce aia nu au si ei drepturi?Vedeti in ce hal a ajuns injustitia? Nimeni nu a facut Romaniei un rau mai mare ca justitia, vorba unui clasic care chiar are dreptate.

# Alex date 20 June 2018 14:37 0

Mie mi se pare ca decizia va este favorabila si puteti formula recurs, din moment ce se refera la hotarari judecatoresti pronuntate dupa publicarea in M.Of. a Deciziei CCR, iar sentinta LUJU de la Ploiesti este pronuntata anul acesta. D-na Tarcea nu avea cum sa faca altfel, Curtea Const. in considerentul 33 spune ca ” sunt supuse recursului toate hotărârile pronunțate, după publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României, în cererile evaluabile în bani, mai puţin cele exceptate după criteriul materiei, prevăzute expres în tezele cuprinse de art.XVIII alin.(2) din Legea nr.2/2013.” Aveti o sentinta in apel pronuntata anul acesta si veti beneficia mai departe si de un recurs impotriva acesteia la ICCJ.

# Pif date 20 June 2018 16:00 0

N-ai citi cu atentie textul deciziei ICCJ. Modifica Decizia CCR in privinta pct.32 (nu 33) din considerentele citate de tine. ICCJ tocmai a stabilit ca Decizia CCR se aplica numai proceselor incepute dupa data de 20.07.2017.

# popescu date 20 June 2018 16:07 0

https://m.activenews.ro/stiri-educatie/Model-de-sesizare-catre-Ministerul-Educatiei-Nationale-pentru-a-cere-respingerea-proiectului-de-reeducare-a-parintilor-numit-%E2%80%9EStrategia-nationala-de-educatie-parentala-2018-2025-151501 Scrieti impotriva acestei legi sorosiste mizerabile!

# Un Cetatean date 28 September 2018 10:32 +1

Din nefericire in Romania clasele sociale s-au impartit atit de dramatic pe criteriul evaluabl in bani si materie ,la fel ca si veniturile intre oamenii acestei tari,pensionari care dupa 40 ani munca au pensii de mizerie si alti pensionari carea au pensii uriase de 3000-4000 mii euro pe luna, vezi magistratii,armata sri,parlamentari tec.Clasa muncitoare este fara nici o sansa la un trai decent si corect din punct de vedere al aplicarii legilor in timp si spatiu .ICCJ adauga si DISCRIMINEAZA la decizia Curtii Constitutionale ,ceea ce este inadmisibil si neconstitutional.ICCJ este clar impotriva statului de drept si a valorilor unui stat democratic.Judecatori care doresc sa lucreze putin si sa petreaca mult doar au salarii enorme,din banii imprumutati de Statul Roman pe care din umbra il conduc alti distinsi escroci,care dirijeaja toti banii din imprumuturi .

# Dragne Petre date 18 January 2019 16:56 0

Dacă această decizie se încadrează în rândul proceselor echitabile înseamnă că Statul de Drept e doar mimat de Justiție .Fraților mai avem o șansă !. Toți care avem respinse recursurile noastre, să ne adresăm Curții Europene. pentru a murii cu speranță.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva