22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTERUL JUSTITIEI INCALCA LEGEA – Judecatoarea Lacramioara Axinte avertizeaza: „Incercarea Ministrului Pislaru de a ne denigra public, prezentandu-ne ca persoane fara scrupule, de rea-credinta, care, printr-o interpretare abuziva a OUG nr. 20/2016, am solicita sa ni se majoreze salariile, are ca scop revarsarea unui val de ura asupra magistratilor, pentru a acoperi adevarul ca Ministerul Justitiei nu a respectat si nu respecta hotararile judecatoresti”

Scris de: Alex PUIU | pdf | print

5 September 2016 14:20
Vizualizari: 7574

Judecatoarea Lacramioara Axinte (foto), presedinta Sectiei a II-a civile a Tribunalului Botosani, se ia la tranta cu ministrii tehnocrati responsabili de mentinerea inechitatilor salariale din sistemul judiciar. Dupa ce a devoalat o posibila intoxicare lansata in spatiul public de ministrul Muncii Dragos Pislaru, pe care l-a numit mincinos, Lacramioara Axinte se indreapta acum impotriva Ministerului Justitiei, condus inca de Raluca Pruna, pe care il acuza ca incalca legea.

Candidata cu sanse reale pentru demnitatea de membru al viitorului CSM, judecatoarea Axinte avertizeaza ca Ministerul Justitiei „nu respecta hotararile judecatoresti”. Este vorba despre hotarari irevocabile prin care Ministerul Justitiei a fost obligat sa plateasca si pentru viitor indemnizatiile magistratilor calculate cu indexarea prevazuta de OUG nr. 10/2007. Lacramioara Axinte sustine ca aceste decizii judecatoresti nu ar fi fost puse niciodata in executare de Ministerul Justitiei, asa cum obliga dispozitivul.


Acuzatia extrem de grava adusa Ministerului Justitiei a fost lansata sambata, 3 septembrie 2016, prin intermediul unui articol postat pe blogul personal, axinte10.wordpress.com.

Prezentam in continuare textul publicat de judecatoarea Lacramioara Axinte:

Ministerul Justitiei nu respecta hotararile judecatoresti

Mai zilele trecute, Ministrul Pislaru (de la min. 29) afirma ca magistratii, printr-o interpretare abuziva a dispozitiilor OUG nr. 20/2016, ar solicita majorari salariale de 18% (absolut fals, intrucat nici un judecator sau procuror nu a solicitat majorari salariale), raportandu-se la hotarari judecatoresti individuale, care produc efecte doar intre partile care s-au judecat.

Adevarul este insa ca, in Romania, Ministerul Justitiei nu a respectat nici hotararile judecatoresti ramase irevocabile in care a fost parte.

Astfel, desi mai multi judecatori detin hotarari judecatoresti ramase irevocabile, prin care ordonatorii de credite secundari sau tertiari au fost obligati, alaturi de ordonatorul principal de credite, Ministerul Justitiei, sa plateasca indemnizatiile magistratilor calculate cu indexarea prevazuta de OUG nr. 10/2007 si pentru viitor, precum si consemnarea in carnetele de munca a indemnizatiilor astfel calculate, aceste hotarari nu au fost puse niciodata in executare de catre Ministerul Justitiei asa cum obliga dispozitivul.

Mai exact, de la data ramanerii irevocabile a acestor hotarari indemnizatiile judecatorilor nu au fost calculate, luna de luna, cu includerea indexarii prevazute de OUG nr. 10/2007, nu s-au inscris in carnetele de munca si nici nu s-au emis ordine de salarizare in baza acestor hotarari, ci au fost calculate, doar pana la 31 decembrie 2009, diferentele dintre drepturile platite efectiv si cele cuvenite in baza hotararilor, diferente care au fost platite esalonat in perioada 2012-2015.

Cu alte cuvinte, nu numai ca nu am beneficiat luna de luna de indexarea prevazuta de OUG nr. 10/2007, desi aveam dreptul acesta recunoscut chiar de la pronuntarea hotararilor, dar nici macar nu au mai fost calculate, dupa 31.12.2009, ca diferente dintre drepturile efectiv platite si cele cuvenite.

Din cate cunosc, in alte sectoare bugetare hotararile judecatoresti, prin care ordonatorii de credite au fost obligati sa plateasca si pentru viitor anumite drepturi sau sporuri, au fost executate in mod corespunzator, in sensul ca s-au platit luna de luna drepturile stabilite prin hotarari judecatoresti, dupa data la care hotararile au ramas irevocabile, si s-au platit esalonat, in baza OUG succesive de esalonare, doar diferentele calculate pana la data punerii in plata lunare.

In baza acestor hotarari judecatoresti, prin care s-a recunoscut magistratilor dreptul la indexarea prevazuta de OUG nr. 10/2007, foarte putini judecatori au contestat ordinele de salarizare emise de Ministrul Justitiei, solicitand ca indemnizatia de incadrare sa aiba ca baza valoarea de referinta sectoriala calculata cu includerea indexarii. Acesti judecatori, in baza noilor hotarari judecatoresti, ramase definitive, de la data emiterii ordinului de salarizare beneficiaza luna de luna de aceasta indexare.

Asociatiile profesionale ale magistratilor, judecatorii si procurorii semnatari ai Memoriului pentru aplicarea nediscriminatorie a OUG nr. 20/2016, ordonanta al carei scop a fost tocmai inlaturarea inechitatilor din sistemul de salarizare al personalului platit din fonduri publice, au solicitat ca Ministrul Justitiei sa aplice acest act normativ si judecatorilor, pentru ca, pana la data semnarii Memoriului, Ministrul Justitiei nu emisese nici un ordin de salarizare in baza acestei ordonante, desi existau si alte inechitati rezultate din aplicarea legilor de salarizare anuale, necorectate prin hotarari judecatoresti.

Asociatiilor profesionale ale magistratilor, judecatorilor si procurorilor semnatari ai memoriului li se pare inacceptabil sa existe diferente intre indemnizatiile stabilite prin ordine de salarizare semnate de aceeasi persoana, Ministrul Justitiei, pentru judecatori cu acelasi grad profesional, aceeasi vechime in magistratura si aceeasi vechime in munca, sau intre judecatori si procurori aflati pe acelasi palier profesional, aceeasi vechime in magistratura si aceeasi vechime in munca.

Prin urmare, incercarea Ministrului Pislaru de a ne denigra public, prezentandu-ne ca persoane fara scrupule, de rea-credinta, care, printr-o interpretare abuziva a OUG nr. 20/2016, am solicita sa ni se majoreze salariile, in mod mincinos prezentate de ministru, de peste 10.000 lei, cand Guvernul abia reuseste sa adauge in plus la salariul asistentului social 100 de lei, mi se pare absolut nedemna si are ca scop revarsarea unui val de ura asupra magistratilor, pentru a acoperi adevarul ca Ministerul Justitiei nu a respectat si nu respecta hotararile judecatoresti, dar si incapacitatea Gvernului Romaniei de a gasi resursele financiare necesare inlaturarii tuturor inechitatilor salariale din sistemul public”.

Ministrul Pislaru minte!”

Cum spuneam si la inceput, acuzatia adusa ministrului Muncii pe tema „majorarii” salariale nu este noua. Cu doua zile inainte de a semnala ca Ministerul Justitiei nu ar respecta hotararile judecatoresti irevocabile prin care ordonatorii de credite au fost obligati sa plateasca si pentru viitor indemnizatiile magistratilor calculate cu indexarea prevazuta de OUG nr. 10/2007, Lacramioara Axinte l-a facut mincinos pe Dragos Pislaru. Iata ce spunea mai exact judecatoarea, intr-un text publicat tot pe blogul personal, la 1 septembrie 2016:

Ministrul Pislaru minte!

Ministrul Pislaru a mintit cand a afirmat ca intentia Guvernului a fost sa inlature inechitatile salariale produse ca urmare a unor acte normative, nu si acelea produse ca urmare a aplicarii unor hotarari judecatoresti individuale, unele admise, iar altele respinse de instante.

In aceeasi sedinta de Guvern de ieri, potrivit comunicatului de presa, au fost adoptate 'Procedurile de aplicare necesare platii diferentelor salariale cuvenite personalului didactic din invatamantul de stat preuniversitar si universitar, pentru perioada 1 octombrie 2008-13 mai 2011, care nu a obtinut aceste drepturi prin hotarari judecatoresti'.

Prin urmare, pentru personalul didactic au fost luate masuri pentru eliminarea discriminarilor create ca urmare a faptului ca drepturile au fost obtinute prin hotarari judecatoresti, dar pentru magistrati, care se afla fix in aceeasi situatie, nu se poate.

Ministrul a mintit si cand s-a referit la indemnizatiile magistratilor, ca fiind 'de peste 10.000' lei. Asemenea indemnizatii se intalnesc doar la structurile specializate din DIICOT si DNA, dar si la ICCJ, nu la magistratii de rand.

Trebuie subliniat ca hotararile pronuntate de instante, indiferent ca acestea au privit pe profesori, personal medical, functionari publici sau alte categorii de bugetari, au fost date in baza legilor in vigoare, pentru ca institutiile angajatoare au refuzat aplicarea corecta a legii”.

Comentarii

# Florșică de Clonț date 5 September 2016 14:31 +4

@judelui Mustață în ref. la articolul de pe juridicedotro 1. Ieși, băiete, în stradă și clamează-ți păsul! Alții, călcați cu șenila pe cap de infectul vostru system neo-securist, au ieșit cu pancarta de gât, în fața Palatului de justiție, în greva foamei ca formă de protest față de perpetuarea poliției-politice ca formă systemică de încălcare a drepturilor fundamentale la viață privată, la libertate de opinie și libertate de exprimare. Altul s-a dus în fața CSM și și-a incendiat autoturismul. Așa că n-ar fi nici o bizarerie să ieși în stradă și să protestezi că la salariul tău NESIMȚIT, statul, administrator al țechinilor zmulși cu anasâna din batista babelor și chimirul bortilit al meltenilor, nu-ți dă încă 18%. Poți să protestezi în mijlocul pieței publice, dar sfatul meu ar fi să te costumezi în Richard Inimă de Leu. Adicătelea cu zale, armură completă, coif, genunchere, cotiere, umerare, mănuși.

# Florșică de Clonț date 5 September 2016 14:33 0

Dacă nu vii tu n-apoi bătut cu ostreața gardului și cu coada de la lopată, să nu-mi spui mie pe cognomenul Florșică de Clonț. 2. Încearcă să fii mai original în argumentație. Lasă naibii citatele după Lincoln, promovate de cei ce realmente au fost în grevă față de perpetuarea unor activități nelegale, intruzive în viața personală, care aduc atingere unor drepturi fundamentale. Cată ceva niște citate sophisticate din Socrates, Aristotel, Platon, Seneca, Cicero etc. Îndemn valabil și față de invocarea decalogului Chomsky. Iartă-l, nu-l invoca, că sună „câh” în gura unui jude. Lasă decalogul să se joace cu el trollii, postacii și cârcotașii. Tu zi ceva duios despre primatul legii, despre universalitatea egalității cetățenilor în fața legii. Zi-o pe aia a lui Orwell: „All animals are equal but some magistrates animals are more equal than plebeian animals.”

# Albumița (adică tot Io*) date 5 September 2016 14:54 +3

Rămâne cum a stabëlit Agora: creșterea veniturilor magistraților - DATA AVIATOARE. Iar atunci când se va realiza creșterea veniturilor salariale în domeniu, aceasta va fi însoțită, NECONDIȚIONAT, de intrarea în vigoare a legii răspunderii magistratului. Căci nicăieri în lumea asta mare, repetentului clasei NU I SE ACORDĂ PREMIUL I. Repetentul clasei europene fiind sistemul judiciar din Rroemenica, autorul celei mai spectaculoase prăbușiri în topul încrederii DINTRE TOATE INSTITUȚIILE EUROPENE. 35% - minim istoric, în scădere cu 13%. Deci, premiul I cu coroniță anul acesta nu se acordă unei beizadele securiste, ci se acordă la 2 copchii sărmani, de la țară, care au venit la școală cu opinci, prin noroi, îmbrăcați cu haine de împrumut sau de mâna a doua: Sănătatea și Învățământul. Repetentul clasei va efectua activitate de recuperare sub stricta supraveghere a dirigintelui MCV și a pedagogilor MEDIA - Presă și jurnalism cetățenesc.

# Nu uita cå esti roman date 5 September 2016 15:02 +5

MINISTERUL JUSTITIEI INCALCA LEGEA ???? In acest moment nici cei de la spitalul de nebuni nu sânt siguri ca in ColoniaRO se mai aplica vreo lege. A venit vremea schimbarii asa cum ne anunta MUTU. Si nu uitati, EL poate!. Azi am vazut cea mai tare stire. Undeva in ColoniaRO a fost amendat un nene pentru UMBRA masinii ! Ce poate fi mai minunat! Dupa dosar penal pentru zugravirea fatadei unor cladiri din centrul orasului, dupa dosar penal pentru aplauze ca folos necuvenit credeti ca mai urmeaza ceva?. NU! Eroare mare. Pina si sexul a devenit prin dosar penal FOLOS NECUVENIT. Nu credeti ca a sosit timpul ca tara noastra ColoniaRO sa nu mai aiba servicii secrete?. Stati si va uitati la Las fierbinti ca aceasta operatiune este in derulare galopanta prin dna. Mai stie cineva care este obiectul de activitate al acestei formatiuni de distrugere a tot ce a mai ramas românesc in ColoniaRO?. Si cind te gindesti ca totul a pornit de la cazul Rarinca!!.

# askmenoquestions date 6 September 2016 05:12 0

"Undeva in ColoniaRO a fost amendat un nene pentru UMBRA masinii!" Asta s-a intamplat in Rusia!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva