31 May 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Ministerul Justitiei si ANP vor plati 37.000 lei daune morale detinutului Remus Tudor, pentru bolile din penitenciare. La Jilava, mizeria e un cosmar! (Document)

Scris de: | pdf | print

11 November 2010 14:08
Vizualizari: 12790

Proces de senzatie, care repune pe tapet mizeria din penitenciarele romanesti. In varsta de 43 de ani, Remus Tudor (foto) un mare talent in pictura, condamnat pe viata, aflat in prezent la Penitenciarul Jilava va primi daune morale de 37.000 lei, de la Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor, dupa ce judecatorii au stabilit ca din cauza mizeriei in care a fost tinut a contractat in penitenciar TBC si hepatita cronica. Decizia civila a judecatorilor bucuresteni a devenit irevocabila la 08.06.2010, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursurile paratilor Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor impotriva deciziei civile din 03.11.2008 a Curtii de Apel Bucuresti (dosar 25.268/3/2006) care a acordat detinutului daune morale de 37.000 lei. Hotararea judecatoresca irevocabila o puteti accesa la finalul articolului.

 

Patru ani de procese

Remus Tudor, aflat sub puterea unei pedepse cu inchisoarea pe viata, pentru omor, a inceput executarea pedepsei la 21.04.1990. Controalele medicale au atestat ca s-a prezentat clinic sanatos la intrarea in penitenciar. Numai ca Remus Tudor a fost incarcerat la comun cu detinuti bolnavi de TBC si hepatita, astfel incat dupa un timp destul de scurt s-a imbolnavit de plamani (TBC), iar apoi si de hepatita cronica. Boli care s-au agravat cu timpul datorita mentinerii sale in conditii de detentie improprii si mizere. In 2006 s-a decis sa-si apere drepturile si a dat in judecata Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Dupa ani de procese in care autoritatile statului au incercat toate metodele pentru a-l face sa renunte si sa nu castige procesul, Curtea de Apel Bucuresti (judecatori Doina Anghel si Mariana Haralambe) i-au admis apelul si i-au acordat daune morale de 37.000 lei, constatand ca “reclamantul a facut dovada ca s-a imbolnavit pe parcursul incarcerarii, ca aparitia bolilor este legata de conditiile precare din penitenciar, de care este responsabila Administratia Nationala a Penitenciarelor, care este prepus al celuilalt intimat Ministerul Justitiei (…) De altfel, chiar intimata recunoaste ca in 1993 nu se putea asigura cazarea unicamerala a detinutilor suspecti, avand in vedere supraaglomerarea existanta in sistemul penitenciar (…) Reglementarea conditiilor de detentie nu a fost respectata de intimata Administratia Nationala a Penitenciarelor si acest aspect nu a fost contestat de parati. Conditiile precare din penitenciare si prejudiciul moral suferit de detinuti au facut obiect de analiza in decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, Danut Stan impotriva Romaniei, din 20.05.2008. Constatand ca din probele administrate la dosar rezulta ca apelantul a facut dovada existentei vinovatiei, prejudiciului, legaturii de cauzalitate si a persoanelor vinovate, Curtea, constatand ca sunt intrunite cerintele art. 998 – 999 Cod civil, a obligat intimatii la plata de daune morale in cuantum de 37.000 ron...Decizia a ramas irevocabila la 08.06.2010, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursurile paratilor Ministerul Justitiei si Administratia Nationala a Penitenciarelor. In prezent, Remus Tudor face demersuri pentru punerea in executare a deciziei.

Ministrul Predoiu se face ca nu vede conditiile groaznice la Penitenciarul Jilava perpetuate si in 2010!

Desi Ministerul Justitiei s-a laudat de nenumarate ori ca a rezolvat problema mizeriei si degradarii umane din penitenciare pentru care tara noastra a incasat numeroase condamnari la CEDO – mizerie reclamata cu virulenta si de Uniunea Europeana - in realitate institutia condusa de ministrul Catalin Predoiu ascunde gunoiul sub pres.

Judecatoria Sectorului 4 (dosar 4501/4/2010) a constatat prin sentinta penala nr. 1000 din 12.05.2010, definitiva, faptul ca administratia Penitenciarului Bucuresti – Jilava incalca normele obligatorii privind conditiile de cazare a persoanelor privative de libertate, “in sensul nerespectarii conditiilor pentru pastrarea bunurilor si a obiectelor personale la camera 309, respectiv a amenajarii grupului sanitar si a conditiilor de folosire a articolelor de toaleta pentru mentinerea igienei la camera 414”. In fapt, mizeria din Penitenciarul Jilava este generala, aici existand camere supraaglomerate, de 25 m.p. cu 14 paturi, fara niciun grup sanitar, pline de gandaci, plosnite, fara niciun fel de mobilier afara de paturile metalice supraetajate. Practic, in 25 de m.p. stau inghesuiti 14 detinuti.

Faptul ca in 2010, cand Romania se pretinde stat european civilizat - membra a Uniunii Europene - la Jilava sunt in continuare conditii de cosmar, releva dezinteresul Ministerului Justitiei in respectarea legilor. Pe motivele consfintite de instanta de judecata, in prezent toti detinutii de la Jilava si alte penitenciare fara minimum de dotari impuse de normele europene, pot da oricand Ministerul Justitiei in judecata pentru a solicita daune morale!

In dosarul mai sus mentionat, Remus Tudor a reclamat faptul ca nu se asigura un spatiu minim util de 4 m.p. Pentru un condamnat, nu exista spatiu pentru depozitarea bagajului, nu exista calorifere, WC-urile de la grupul sanitar sunt infundate si nefunctionale, nu este utilat cu apa menajera, n-are chiuveta cu suport de sapuniere, oglinda, cuiere, “condamnatii fiind nevoiti sa se spele intr-un jgheab de beton uzat prin care apa curge deja murdara”. Sentinta judecatoreasca care constata in 2010 mizeria inimaginabila de la Jilava, poate fi citita pe larg la finalul acestui articol.

* Cititi aici hotararea judecatoreasca irevocabila prin care i s-au acordat lui Remus Tudor daune morale de 37.000 lei!

* Cititi aici sentinta care constata in 2010 ca Penitenciarul Jilava este un focar de infectie!

Comentarii

# racaceanu catalin date 11 November 2010 16:12 +1

Felicitari judecatoarelor. Deci se poate

# craiova date 11 November 2010 21:32 0

felicitari.alt proces castigat o sa fie si cazul judecatorului de la craiova,diaconescu bogdan care are o grava problema de sanatate el fiind in arest preventiv de 6 luni,inchis pe nedrept in urma declaratiei judecatoarei MOLEANU de la TRIBUNALUL DOLJ,care deja a fost daca in judecata pt. marturie mincinoasa.pt. ca mint unii tii niste oameni arestati de peste 6 luni?exista prezumtia de nevinovatie in ROMANIA?CA LA NOI LA NIMENEA!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva