21 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINISTERUL LUI DJ STELICA, DAT PE MANA PARCHETULUI – Sindicatul grefierilor Dicasterial ameninta cu plangere penala reprezentantii Ministerului Justitiei care au facut presiuni asupra presedintilor curtilor de apel, pentru ca acestia sa reduca drepturile salariale ale angajatilor, in ciuda existentei unor hotarari judecatoresti in acest sens: „Au fost chiar apelati telefonic unii presedinti ai curtilor de apel... Cand vine vorba de bani, necuratul isi baga coada... Fara penali in fruntea MJ”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

28 April 2021 15:00
Vizualizari: 11392

Vor trebui sa dea cu subsemnatul la Parchetul General toti reprezentantii Ministerului Justitiei care si-au permis sa faca presiuni asupra presedintilor de curti de apel si de tribunale, in sensul diminuarii drepturilor salariale ale angajatilor – inclusiv ale grefierilor.Sindicatul National al Grefei Judiciare (SNGJ) Dicasterial a anuntat marti, 27 aprilie 2021, ca le va face plangere penala tuturor celor din MJ care le-au dat mailuri sefilor de CA-uri, cerandu-le mai mult sau mai putin voalat sa taie din banii destinati platii grefierilor si a celorlalti angajati. In acest sens Dicasterial a prezentat adrese trimise conducatorilor de instante atat de catre ministrul Justitiei, Stelian Ion (foto), cat si de catre secretarul de stat din MJ Alexandru Paul Dimitriu si directoarea Ioana Serban.

SNGJ accentueaza ideea ca asa ceva este de neconceput, cata vreme grefierii au deja hotarari judecatoresti definitive prin care li sunt recunoscute drepturile salariale.


Prezentam intregul comunicat al Sindicatului Dicasterial:


Fara penali in fruntea Ministerului Justitiei

Dupa ce a nemultumit corpul magistratilor prin modificarile aduse legilor justitiei, ministrul justitiei Stelian Ion are un nou derapaj, de data aceasta sub forma unei imixtiuni in activitatea instantelor de judecata in ceea ce priveste plata drepturilor salariale.

De ani de zile, grefierii se lupta in instanta pentru castigarea drepturilor salariale. O lupta fara sorti de izbanda din cauza complicitatii ministrului justitiei, care anuleaza decizii judecatoresti prin adrese trimise cu titlu de recomandare presedintilor Curtilor de Apel. In acest context, chiar daca stim ca nu poate sa se abtina, ii reamintim domnului ministru Stelian Ion ca Ministerul Justitiei nu are nicio calitate legala de a interveni in actul managerial exercitat de catre angajatorii din sistemul judiciar.

Anul 2021 a debutat cu un protest al grefierilor din raza CA Timisoara, carora le-au fost taiate salariile cu 15% (click aici pentru a citi) tocmai ca urmare a interventiei unuia dintre secretarii de stat ai ministrului justitiei, care a solicitat in scris, presedintelui CA Timisoara sa revoce o decizie legala, emisa in aplicarea legii si a deciziilor CCR si ICCJ (vezi facsimil 1).


Ministerul nu s-a limitat doar la atat si a continuat seria imixtiunilor prin formularea unei cereri de interventie in dosarul grefierilor de la Timisoara, pentru respingerea actiunii, desi in litigiile in care au fost pronuntate hotararile judecatoresti acelasi minister isi invoca lipsa calitatii procesuale pasive, exceptie admisa definitiv de catre instantele de judecata (vezi la final cerere interventie MJ dosar 264/101/2021).

Nu degeaba se zice ca atunci cand vine vorba de bani, necuratul isi baga coada. In loc sa combata inechitatile si sa aplice hotararile judecatoresti definitive privind punerea in plata a unor drepturi salariale, ministerul justitiei emite, din oficiu, o adresa catre CA Galati, prin care impune presedintelui acestei curti sa procedeze intocmai ca la Timisoara, respectiv sa isi modifice decizia si sa anuleze plata unor drepturi salariale (vezi la final adresa MJ pentru modificarea Deciziei CA Galati 13/2021).

Ca si cum nu era suficient, presiunea asupra ordonatorilor de credite din sistem nu s-a limitat doar la atat. Sub pretextul unor deplasari in teritoriu pentru a verifica infrastructura sistemului judiciar si necesarul de investitii, secretarul de stat Alexandru Paul Dimitriu a purtat discutii cu presedintii curtilor de apel inclusiv sub aspectul ”restrangerii cheltuielilor judiciare”. Ca sa fie pe deplin inteles si de necontestat, indicatiile s-au concretizat in emiterea unei circulare in 21 aprilie 2021 prin care ordonatorii de credite sunt amenintati direct ca daca vor angaja cheltuieli suplimentare vor fi trasi la raspundere, chiar daca angajarea acestor cheltuieli ar insemna punerea in executare a unor hotarari judecatoresti si chiar aplicarea legii (vezi facsimil 2).


Ministerul Justitiei a recurs la acest subterfugiu si s-a sustras, inca o data, de la asumarea raspunderii, dat fiind ca tribunalele si curtile de apel avand personalitate juridica, raporturile de munca ale reclamantilor s-au stabilit cu instanta angajatoare, astfel ca drepturile salariale le sunt stabilite, datorate, calculate si platite direct de catre acestea.

Cu toate acestea, unii angajatori din justitie, magistrati de profesie, aceia care au ramas fideli profesiei si nu au cedat ”ispitelor” functiilor temporare, au ales aplicarea legii si respectarea hotararilor judecatoresti si au procedat la emiterea unor acte administrative care au fost aspru criticate de minister.

Cei care au indraznit sa fie corecti incep deja sa suporte repercusiunile. Din informatiile pe care le detinem, s-a procedat chiar la apelarea telefonica a unora dintre presedintii curtilor de apel in incercarea disperata de a-i impiedica sa emita astfel de acte. Dovada o reprezinta un email trimis astazi, 27 aprilie 2021, de minister angajatorilor din justitie, in cuprinsul caruia, sub pretextul unei ”monitorizari a cheltuielilor de personal”, li se cere direct sa ajusteze cheltuielile cu personalul si sunt din nou amenintati, in caz de nerespectare si nesubordonare, cu sanctiuni (vezi facsimil 3).


Justitia nu poate fi alterata de lipsa bugetului, iar cele prezentate mai sus sunt semne clare ca recesiunea incepe la Ministerul Justitiei.

Apreciind ca reprezentantii Ministerului Justitiei s-au folosit de calitatea pe care o au ca sa intimideze, in mod subtil, presedintii curtilor de apel, confundand in mod flagrant atributiile pe care le au, implicit prin calificarea unei corespondente administrative ca plangere prealabila, in perioada urmatoare vom sesiza organele de urmarire penala in speranta ca reprezentantii ministerului vor intelege, in cele din urma, notiunea de decizie administrativa si aceea de hotarare judecatoreasca definitiva.


* Cititi aici cererea de interventie formulata de MJ

* Cititi aici adresa prin care MJ cere modificarea Deciziei nr. 13/2021 a CA Galati

Comentarii

# Faracatuse date 28 April 2021 16:30 +16

Fludorel roadel v-a displăcut. Luați cu pâine!

# CEA MAI MARE,Prosteală mondială -PE FAȚĂ date 28 April 2021 23:52 +16

Lab.Wuhan_China, este proprietatea GLAXOSMITHKLINE Proprietar al  PFIZER care face vaccinul împotriva virusului care (în mod accidental) a pornit din ACELAŞI LABORATOR Wuhan și care (accidental) a fost finanțat de DR.FAUCI ce"accidental" promovează vaccinul!   GLAXOSMITHKLINE e"accidental" gestionată de divizia finanțe BLACK ROCK care (accidental) gestionează finanțe Fundației SOROȘ care "întâmplător" gestionează AXA(Franța) DECI SOROȘ"accidental"e proprietarul companiei WINTERTHUR ce (accidental) a construit laboratorul>Wuhan ce a fost cumpărat de German Allianz care"coincidență" are ca acționar pe VANGUARD care "întâmplător"e acționar BLACK ROCK care CULMEA controlează bănci centrale(o treime din capitalul investit global) BLACK ROCK e"accidental"acționar major MICROSOFT controlat de BILL GATES ce (coincidență) e un acționarii PFIZER care–VĂ AMINTIȚI? Vinde vaccinu"miraculos"care "COINCIDENȚĂ"e sponsor Nr.1-OMS ACUM Înțelegeți CUM?un"liliac mort"din Wuhan a infectat TOATĂ PLANETA :lol:

# Ioana M. date 29 April 2021 07:01 +14

Pai, daca facea asa ceva un ministru din ciuma rosie urlati toti in strada ca rezistentii.Acusi se facu' liniste....si frica...ca inainte de '89... Unii magistrati, organizati in grup pe retelele de socializare, se plang la ambasade ca nu sunt lasati sa jigneasca, sa acuze fara probe si intr un cadru legal, sa faca politica, sa atace CCR, judecatori, politicieni , presedintia si chiar CJUE ?

# VIKY date 29 April 2021 11:16 +27

@ un"liliac mort"din Wuhan a infectat TOATĂ PLANETA". Sunt infectate toate creierele dezaxatilot mintal ale miliardarilor care conduc planeta. Eu nu ii condamn pe ei, vinovati sunt cei care le permit sa le hotarasca destinul, inclusiv dreptul la viata sau la moarte. Nici macar Hitler nu a avut curajul sa faca experimente pe o intreaga planeta. Acesti dezaxati mintal, au pregatit ani de zile acest genocid global, incepand cu reducerea invatamantului si saracirea statelor si a po******tiilor. Era un plan sigur pentru a indobitoci miliarde de oameni. Dovada este in fata tuturor celor care mai gandesc pe aceasta planeta, si care sunt catalizati conspirationisti. Dovada ca te oferi cobai la un experiment, care se practica doar pe animale, te duce cu gandul la o turma inconstienta, manata spre abator, de unde nu se stie cati vor fi sacrificati, dar dupa prognoza "meteo" Bill Gates, cu vaccinul poate reduce po******tia planetei cu 15%.

# Plotonerul Ureke date 29 April 2021 11:48 +31

Lasati-l că și asa e supărat . Tocmai s-a inchis si autostrada ”nu pensiilor speciale”: https://www.contributors.ro/hotarare-istorica-privind-statul-de-drept-la-curtea-de-justitie-a-ue/ Diminuarea independenței justitiei prin legi nascocite de vreun ciudat, cum ar fi de pilda Turcanu, Năsui, Rares Bogdan sau alte fețe palide nu mai este deci posibila. Vor zice desigur - eventual eliberandu-l din lesă si punandu-l sa latre imbaloșat pe CTP - că PENSIILE SPECIALE nu constituie un element al independenței. Doar că de acum incolo ultimul cuvant in cestiunea daca pensia s. e sau nu element al independenței il vor avea chiar judecatorii investiti sa solutioneze fiecare speță (nu mai conteaza nici macar CCR care ultima oara a luat-o in mod vadit pe aratură).

# gica date 1 May 2021 15:09 +3

Cum se poate ca un manelist ca Stelian Ion sa ajunga ministrul justitiei?Va dati seama cum sunt ceilalti din usrplus.

# ?????? date 4 May 2021 18:14 0

& Pornind de la textele biblice preluate în actele normative actuale, care reglementează relațiile sociale și de autoritate ,texte în care nerespectarea legilor este sancționată cu boli și dezastre , ați încadra vaccinarea la mijloace de eludare a sancțiunilor stabilite prin scrierile biblice, ?

# Magistral date 7 May 2021 22:33 +1

Acest ministru este unul din cei mai slabi pe care i-a avut România. Nu a făcu nimic notabil. Este regretabil ce se întâmplă. Este de Doamne ferește ce scoate pe gura. Si-a adunat la minister o mana de nulități sa îl consilieze. Ar trebui sa își dea demisia.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.04.2024 – Prima victorie in instanta obtinuta de vanatorul de pedofili

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva