15 January 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MINTEA DE PE URMA – Guvernul a renuntat la blocarea platii drepturilor salariale restante pentru magistrati cu incalcarea hotararilor judecatoresti definitive: “Conducatorii autoritatilor/institutiilor nu mai pot emite acte administrative prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legisalatia specifica in vigoare, cu exceptia situatiei in care prin hotarare judecatoreasca se dispune in acest sens” (Ordonanta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

17 November 2023 10:25
Vizualizari: 12411

Pe ultima suta de metri Guvernul si-a dat seama ca era pe cale sa adopte o Ordonanta de Urgenta profund neconstitutionala, prin care se dadea liber practic la incalarea unor hotarari judecatoresti definitive. Ne referim la Ordonanta de Urgenta 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice, prin care Executivul a dorit sa blocheze plata drepturilor salariale restante.


 

Guvernul a renuntat la prevederea care interzicea sefilor de institutii din Justitie, precum si conducatorilor institutiilor si autoritatilor din intregul sistem bugetar sa mai emita ordine administrative prin care sa dispuna plata drepturilor salariale restante, chiar si in cazul in care existau hotarari judecatoresti ce obligau la o asemenea masura.

Astfel, in proiectul de OUG elaborat de Ministerul de Finante si intrat in analiza Guvernului (click aici pentru a citi) se stabileau urmatoarele: “Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta conducatorii autoritatilor/institutiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative definite conform Legii contenciosului administrativ nr.554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare”.

Totusi, in forma adoptata de Guvern si trimisa la Monitorul Oficial, joi seara, 16 noiembrie 2023, acest articol din Ordonanta de Urgenta 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice are o forma diferita, mentinandu-se interdictia fata de ordonatorii de credite de a emite ordine administrative pentru plata restantelor salariale, dar numai in cazul in care nu exista hotarari judecatoresti definitive care dispun in acest sens. Cu alte cuvinte, daca drepturile salariale au fost castigate prin hotarari judecatoresti, atunci ordonatorul de credite poate emite ordine administrative pentru a pune in plata respectivele drepturi salariale restante.


Iata forma articolului din Ordonanta de Urgenta 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice adoptata de Guvern si trimisa la Monitorul Oficial:


“Incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta conducatorii autoritatilor/institutiilor publice care au calitatea de ordonator de credite nu mai pot emite acte administrative prin care sa stabileasca drepturi de natura salariala suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare, cu exceptia situatiei in care prin hotarare judecatoreasca se dispune in acest sens”.


O alta modificare a fost facuta in ceea ce priveste anularea provizioanelor inregistrate in contabilitatea institutiilor. In forma intitiala, proiectul de Ordonanta de Urgenta prevedea ca provizioanele reprezentand drepturi de natura salariala se anuleaza, in timp ce in forma Ordonantei ce a fost adoptata de Guvern se mentioneaza ca acestea se pot anula.


Iata prevederile referitoare la anularea provizioanelor din proiectul de OUG privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice:


Eventualele provizioane inregistrate in contabilitate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare, pentru categoriile de datorii fata de personal, reprezentand drepturi de natura salariala, stabilite prin acte administrative emise de catre conducatorii acestora, suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare precum si contributiile aferente acestora, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se anuleaza”.


Iata forma finala a prevederilor referitoare la anularea provizioanelor din OUG 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice:


Eventualele provizioane inregistrate in contabilitate de institutiile publice, indiferent de modalitatea de organizare si finantare, pentru categoriile de datorii fata de personal, reprezentand drepturi de natura salariala, stabilite prin acte administrative emise de catre conducatorii acestora, suplimentare fata de cele stabilite prin legislatia specifica in vigoare precum si contributiile aferente acestora, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se pot anula”.

 

Prezentam forma finala a Ordonantei de Urgenta 99/2023 privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice adoptata de Guvern:

 



 


Prezentam forma proiectului de Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru raportarea arieratelor de catre institutiile publice:



Comentarii

# Blabla date 17 November 2023 10:55 +109

Din 2018 o tot abureste guvernul cu salariile. Ca trebe de altele… fier vechi, senile noi…alegeri

# maxtor date 17 November 2023 16:45 +274

nasol-Guvernul tocmai a incalcat art. 115.6 al Constitutiei, "Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului,...",pana si al mai tampit jurist intelege asta,sa le fie cu noroc!

# brutus date 18 November 2023 10:11 +357

Premierul a absolvit o facultate de drept.Nu se cunoaste,dupa aberatiile legislative pe care le tot gireaza! Despre cel de la Finante,ce sa mai zicem? Zic specialistii notabili din tara asta si degeaba!Cine sunt specialistii cu care se consulta cei doi care emit,intr-o frenezie nestavilita,dispozitii normative(multe neconstitutionale)cu impact finaciar si fiscal,pentru tot ce misca in tara asta,care sunt schimbate de pe o zi pe alta?Tot se zice ca masurile se iau cu mandatul pe masa si cu asumarea raspunderii!S-ar cuveni sa se stie cum anume isi asuma raspunderea?Cam in aceeasi ordine de idei,cui,in tara asta,i se mai aplica impozit de 20% pe venit,asa cum se aplica la supraimpozitarea pensiilor asa-zis speciale?In ce tara se impoziteaza sau se confisca(nu e clar,sunt articole de specialitate pe tema aceasta)instant,70% din veniturile unei persoane care,cica,nu se pot justifica!Tema merita analizata(foarte bun articolul Domnului Savaliuc)!Si altele!A guverna e treaba serioasa!Se stie?

# Ioana M. date 18 November 2023 10:26 +169

Atata vaicareala juridica.Legile se aplica pentru viitor. Ce treaba au cu hotararile executabile? Aici ordinele date cu incalcarea Legii nr.24/2000 constituie problema.

# vasile date 18 November 2023 20:21 -147

Nasol! DE acum să ne aşteptăm ca judecătorii şi procurorii ai aibă salarii astronomice şi pensii pe măsură. Ei vor cere, ei vor judeca şi guvernul trebuie să le dea. Cât? Până unde? Dacă un ins cere o despăgubire instanţa i-o înjumătăţeşte, însă când vine vorba de lefurile lor le acordă integral , încă şi cu sporuri.

# Indignat date 23 November 2023 11:36 -72

Pai pe profesori i-au amanat cativa ani si onor-ironic, desigur-magistratii au spus ca este ok. Acum sar toti de c.ur in sus, sa se aplice deandata, neconstitutional si alte mascari. Pentru contributivi s-a marit varsta de pensionare peste noapte, stagiul complet de cotizare la fel, pt magistrati se acorda peste 40 de ani, sa nu pateasca vreun soc, ceva.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 14.01.2025 – Georgescu a incaput pe mana lui Bogasiu. Episod halucinant intr-o instanta din Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva