21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Minunea a tinut o luna - Presedintele ICCJ, judecatoarea Livia Stanciu, a contrazis-o pe Rodica Aida Popa, vicepresedintele instantei supreme, si a dat dispozitii ca procurorii sa intre pe aceeasi usa cu judecatorii

Scris de: Voichita RASCANU | pdf | print

9 April 2012 17:04
Vizualizari: 6073

 

Vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea Rodica Aida Popa, a dat, in 5 martie 2012, o dispozitie interna prin care ii anunta pe toti procurorii de sedinta ca, incepand cu data respectiva, nu vor mai avea voie sa intre in salile de judecata pe aceeasi usa ca si completul, ci pe usa publicului, insotiti de jandarmi. Masura luata de judecatoarea Aida Popa a starnit mari nemultumiri in randul “parchetarilor”, care au sarit ca arsi, sustinand ca ei sunt magistrati, la fel ca judecatorii, si, ca atare, nu au niciun motiv sa intre in salile de judecata pe aceeasi usa pe care intra publicul si avocatii. Si au inceput sa trimita soli la ICCJ, cerand sa se schimbe dispozitia. Ca atare, presedintele instantei supreme, judecatoarea Livia Stanciu, fost procuror, a emis o noua dispozitie, prin care a anulat-o pe cea a vicepresedintelui Aida Popa. Motivul invocat pentru schimbarea dispozitiei: salile ICCJ nu sunt prevazute decat cu doua intrari, una pentru judecatori si a doua pentru public.


Presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a intors dispozitia Rodicai Aida Popa, si a ordonat ca procurorii sa intre in sala de sedinta pe aceeasi usa cu judecatorii!

La mai putin de o luna de la momentul in care vicepresedintele ICCJ, judecatoarea Rodica Aida Popa, a dat dispozitia ca procurorii sa intre in salile de judecata pe usa publicului, presedintele ICCJ, Livia Stanciu, a revenit asupra acestei dispozitii. Motivele pentru care judecatoarea Stanciu a facut acest lucru sunt inca neclare, cata vreme faptic, salile de judecata si usile de acces nu s-au modificat de la o luna la alta, astfel ca, daca vicepresedintele ICCJ a considerat ca exista spatiu de acces si pentru procurori pe usa publicului acum o luna, situatia este aceeasi si astazi. Prin urmare, fie presedintele ICCJ a intors dispozitia vicepresedintelui considerand-o neconforma cu regulamentele de ordine interioara, si atunci problema care se pune este de ce a permis Stanciu ca o asemenea dispozitie sa existe, fie din ratiuni care au legatura mai degraba cu orgoliul celor afectati de aceasta masura, nu cu legea. Iata raspunsul transmis de instanta suprema, la intrebarile Lumeajustitiei.ro: “Prin dispozitia presedintelui ICCJ, s-a revenit asupra masurii initiale, dispuse de vicepresedintele ICCJ, cu privire la accesul procurorilor in sala de sedinta pe usa publicului, urmand ca, incepand cu data de 4 aprilie 2012, procurorii sa intre in sala de sedinta pe usa destinata accesului magistratilor. Revenirea asupra masurii dispusa initial a avut in vedere atat solicitarea procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a dispune masuri asociate necesare asigurarii protectiei magistratilor procurori de catre jandarmi, in conformitate cu dispozitiile art. 121 si art. 124 din Legea nr. 304/2004, cat si specificul constructiv al salilor de sedinta – prevazute cu doar 2 cai de acces – ce nu permite un acces separat al judecatorilor fata de procurori, magistrati-asistenti si grefieri, ci doar fata de avocati, parti, public si, respectiv, persoanele private de libertate. Precizam ca masura dispusa de presedintele ICCJ este conforma Hotararii nr. 111 din 27 septembrie 2000 a Consiliului Superior al Magistratuii prin care s-a avizat Regulamentul privind organizarea salilor de sedinta din instantele judecatoresti, aceasta prevazand in art.3 ca in masura in care spatiul existent permite, vor fi amenajate cai de acces separate pentru judecatori, procuror si grefier, pentru persoanele private de libertate, respectiv pentru avocati, parti si public; de asemenea, s-a avut in vedere si schita unei sali de sedinta, recomandata prin anexa hotararii CSM mentionate (...)”.

Judecatoarea Rodica Aida Popa a dat dispozitie, in 5 martie 2012, ca procurorii de sedinta sa nu mai intre pe aceeasi usa cu judecatorii in sala de judecata, ci pe usa publicului, insotiti de jandarmi, si sa se afle deja in sala la intrarea completului de judecata. O luna de zile aproape, dispozitia vicepresedintelui ICCJ a fost intrucatva respectata, in sensul ca, de cele mai multe ori, procurorii au intrat, cu un jandarm dupa ei, in sala de sedinta, pe usa publicului. De cele mai multe ori, insa, judecatorii au fost cei care s-au vazut nevoiti sa il astepte pe procurorul de sedinta, pentru a putea incepe judecata, cel mai recent caz fiind chiar la Completul de 5 judecatori prezidat de vicepresedintele ICCJ, Rodica Aida Popa, cand procurorul DIICOT bananaia pe holurile instantei supreme, pentru ca incurcase salile de sedinta.

* Cititi aici raspunsul transmis Lumeajustitiei.ro de ICCJ

Comentarii

# Avocat Ovidiu Nistea date 9 April 2012 18:20 +4

Nu am nimic cu Domnii Procurori, doar un aspect semnalez: în cauza Pantea împotriva României s-a stabilit clar ca procurorul în legislatia romana nu este magistrat, cauza din 2003, de atunci dansii nu mai pot aresta ca urmare a acestei cauze.

# Aservire date 9 April 2012 22:46 +8

Livia Stanciu nu poate uita ca a fost procuror. Si inca unul in perioada comunista. A raspuns repede la telefoanele venite de sus si a inchinat Inalta Curte parchetarilor. Absolut jenant!!!!

# CI date 9 April 2012 19:40 +5

E bine că a fost identificată cea mai mare problemă din justiție, cauza tuturor neajunsurilor: locul pe unde intră în ședință procurorul. Ce dracu ne mai trebuie reforme și alte de ăstea!? Ovidiu, nu ți-ar strica puțină rigoare. Vezi Cauza Pantea, în paragr. 238 se arată că procurorii nu sunt magistrați ÎN SENSUL ART. 5 ALIN 3 DIN CONVENȚIE. Deci chiar dacă ei sunt magistrați potrivit legilor interne(”magistrați ai Ministerului Public”, de ex: paragr.20, cauza Stoianova și Nedelcu), când în Convenție se vorbește de magistrați, nu sunt avuți în vedere procurorii, cel puțin nu cei din România, pentru că nu întrunesc anumite condiții. Dacă e să le iau în calcul îmi pun întrebarea și dacă judecătorii Curții Constituționale sunt magistrați în sensul Convenției. În nici un caz Curtea Constituțională nu e instanță în sensul CEDO. Dar Convenția operează cu propriile noțiuni, care pot să difere de cele din dreptul intern. În sesnul CEDO, declarația unui coinculpat e declarație de martor. Așa că...nu amestecăm merele cu pere. Atât spun pe acest subiect și nu mai revin.

# corect date 9 April 2012 20:58 +3

cedo facea o distinctie clara pentru arestare preventiva, avand in vedere ca procurorii strangeau si probele si reprezentau, totodata, autoritatea de stat, astfel ca era necesar un control al unei instante independente *desi si puterea jud face parte tot din stat), insa lipsa de independenta nu echiva cu lipsa calitatii de magistrat. Procurorul e un magistrat cu statut special, reprezinta AUTORITATEA DE STAT, STRANGE PROBE ATAT IN FAVOAREA , CAT SI IN DEFAVOAREA UNEI PERSOANE, spre deosebire de avocati care nu vad decat interesul clientului NU SI CEL AL SOCIETATII, in general

# DOREL date 9 April 2012 22:37 +5

Ba' nene, voi in ce film sunteti ma' fratilor ? De cand strange la noi procurorul probe in favoarea invinuitului sau inculpatului ? Si, b): voi chiar credeti ce spuneti sau ne luati pe noi de fraieri ? Un sfat: mai subtire si mai rasfirati, ma' baieti ! Parerea mea ...

# CI date 10 April 2012 16:58 +1

Băi, Dorele, de ce ții neaparat să îți confirmi renumele? Dacă ai pune mâna pe carte, ne-ai scuti de atâtea comentarii inepte, nu te supăra, zău! Deși ești simpatic, nu-mi vine să schimb replici cu tine, că tu polemizezi cu legea. Uite ce zice art. 202 alin 1 cpp, parcă special pentru tine: ”Organul de urmărire adună probele atât în favoarea, cât și în defavoarea învinuitului sau inculpatului.” S-ar putea spune că e o lozincă, dar asta e deja altă discuție. În ce mă privește eu mă uit la poziția procesuală, nu la statut. Or, procurorul și avocatul au aceeași poziție procesuală, ăsta fiind aspectul de discutat, nu pe unde intră în sală procurorul, ce culoare are roba sa, dacă stă într-un anumit loc în sală sau alte prostii din ăstea! Discuțiile ăstea sunt de cancan, nu de drept!

# Varza date 10 April 2012 01:09 -3

Nu ati inteles nimic din dreptul international privat sau dreptul constitutional.Sunt curios cum ati ajuns in magistratura, vorba lu'Dem Radulescu: "Cine va recomanda?"Cum ati terminat facultatea nu va intreb ca s-a prescris fapta.

# CI date 10 April 2012 17:00 +1

Ce treabă are dreptul internațional privat cu prefectura? Restul...o fi sau nu adevărat.

# SRI date 10 April 2012 17:29 0

mea culpa ...public (individul cheama in judecata direct si nemijlocit in fata unei instante internationale statul, de regula propriul sau stat sau chiar un stat tert, sub a carui jurisdictie s-ar afla fie si temporar dar la momentul producerii incalcarii drepturilor sale; individul este subiectul activ al unui raport juridic de drept international public).Vezi eu recunosc cand sunt prost (desi a fost o eroare de dactilografiere).Restul e tacere se invata la facultate, la facultatile de afara cu astfel de teze dadeati examene pana va venea acru sa treceti de human rights law.

# doru date 10 April 2012 01:58 +3

citez pe CI: "E bine că a fost identificată cea mai mare problemă din justiție, cauza tuturor neajunsurilor: locul pe unde intră în ședință procurorul". Nici nu stii cata dreptate ai... De aici, de fapt, si pornesc problemele.

# zuzu date 9 April 2012 23:27 +6

Eu propun ca judecatorul sa intre pe usa oamenilor normali(justitiabili/avocati), iar procurorul pe unde intra si acum. Ce ziceti? :lol:

# dan date 10 April 2012 08:37 +4

in timp ce unii aduc argumente solide ca procurorul e magistrat(dar care nu poate sa aresteze pentru simplul fapt ca nu poate aresta cel care strange probe si formuleaza inculparea), ceilalti se multumesc sa spuna ca nu au inteles nimic si ca sunt varza, fara un argument macar... Avocatul apara interesul particular al clientului care il plateste, procurorul apara interesul general al societatii...avocatul nu va deveni magistrat in veci. Mai curand magistratii vor deveni avocati cand vor dori ei.... :D

# DOREL date 10 April 2012 09:27 -1

Ma' frati postaci portocalii, vedeti nene ca va repetati, si mai si spuneti aceleasi prostii ! O tineti ca surda pe mormant cu procurorul care apara interesele societatatii ! Care procuror, ma' nene, aia ai vostrii de la DNA ? Un sfat: mai bine lasati-o ca-n gara ! Parerea mea ...

# CI date 10 April 2012 17:19 +2

După ce citești art. 131 alin 1 din Constituție să ne spui și nouă cât de imbecil te simți. Stai liniștit, noi avem o părere bună despre tine!

# CI date 10 April 2012 17:11 +4

Și avocatul să stea la estradă,nu? Prostii și orgolii! Chestiuni de drept aveți? Să bage MJ-ul bani să modifice sălile și să-i pună pe avocați și pe procurori față în față! După ce spuneți voi ar fi cea mai mare reformă în justiție din toate timpurile și sutele de mii de dosare din instanțe s-ar soluționa singure. Ca procuror e important ce ai la dosar nu de unde iei cuvântul: de pe 10 cm de ”parchet”, din sală sau de pe scările instanței.

# vasile date 12 April 2012 11:58 0

Problema este de ce d-na procuror comunist livia Stanciu, presedinta ICCJ, tine sedinte in secret cu Morar, procuror la DNA?

# Procuror comunist=sef ICCJ date 12 April 2012 17:12 0

D-na Stanciu mai bine va rog sa va uitati la Cauza Popa si Tanasescu impotriva Romanie, hot.CEDO din 10.04.2012.Sa va explic si de ce:ati cam festelit-o in cauza Gutau (care e pe rol) si (ups!) din 2012 e si abatere disciplinara.Deci mai bine lasati pe cineva competent si de buna credinta sa administreze ICCJ-ul.Demisia va rog!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva