24 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MITA DE 9 MILIOANE EURO – Dupa 19 perchezitii si audieri de cateva ore, DNA l-a pus sub acuzare pe presedintele Consiliului Judetean Prahova Iulian Dumitrescu pentru luare de mita si fals in declaratii. Dumitrescu a primit control judiciar. Procurorul Marian Dragulescu i-a inculpat pe sora si cumnatul sefului CJ Prahova

Scris de: George TARATA | pdf | print

1 February 2024 20:24
Vizualizari: 5949

Presedintele Consiliului Judetean Prahova Iulian Dumitrescu (foto) a fost pus sub acuzare joi seara, 1 februarie 2024, de DNA. Acuzatiile: luare de mita si fals in declaratii.


 

Invinuirea lui Dumitrescu (unul dintre cei mai importanti lideri PNL si politicieni din tara) a avut loc dupa 19 perchezitii efectuate de DNA in cursul zilei si dupa audieri de cateva ore la sediul parchetului anticoruptie. Procurorul de caz Marian Dragulescu a decis luarea masurii controlului judiciar fata de Dumitrescu.

Seful CJ Prahova este acuzat ca ar fi pretins o mita de 47 milioane lei (circa 9 milioane euro), disimulata in vanzarea unei firme detinute de cumnatul sau, din care ar fi primit 16 milioane lei. Cumparatorul controla o alta societate comerciala care avea contract cu Consiliul Judetean Prahova si care apoi a primit un alt contract.

In acelasi dosar, DNA i-a inculpat pe sora si cumnatul lui Dumitrescu, Angelica Marilena Lambrea si Adrian Daniel Lambrea, pentru complicitate la luare de mita si fals in declaratii.

De asemenea, administrator public al judetului Prahova si Presedinte CA la Distributie Energie Electrica Romania SA, Anna-Maria Vasile, este urmarita penal pentru fals in declaratii.

 

Iata comunicatul DNA:

“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, incepand cu data de 01.02.2024, a inculpatilor:

1. DUMITRESCU IULIAN, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, pentru comiterea infractiunilor de luare de mita si fals in declaratii,

2. o persoana fizica, ruda cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infractiunilor de complicitate la luare de mita si fals in inscrisuri sub semnatura privata,

3. o persoana fizica, afin cu Dumitrescu Iulian, pentru comiterea infractiunilor de complicitate la luare de mita si fals in declaratii.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

Inculpatul Dumitrescu Iulian, cu ajutorul persoanei fizice de la pct. 3 ar fi pretins, in perioada noiembrie-decembrie 2022, unui om de afaceri achizitionarea in schimbul sumei de 47.500.000 lei a partilor sociale detinute de persoana fizica de la pct. 3 la o societate comerciala, valoare supraevaluata fata de valoarea reala a acestora, in legatura cu indeplinirea atributiilor de serviciu ca presedinte de Consiliu Judetean (CJ) Prahova si ar fi primit pana in data de 04.12.2023, cu ajutorul celor 2 complici, suma totala de 16.210.000 lei. Una dintre societatile omului de afaceri ar fi avut la momentul pretinderii in derulare un contract cu CJ Prahova, iar ulterior achizitionarii societatii comerciale de la persoana fizica de la pct. 3 i s-ar mai fi atribuit un nou contract de lucrari cu beneficiar CJ Prahova.

Ulterior pretinderii, persoana fizica de la pct. 2 ar fi intocmit in fals un extras de cont in numele societatii tranzactionate care cuprindea mentiuni nereale privind soldul initial al contului, rulaje si operatiuni efectuate pe acest cont in perioada ianuarie-februarie 2023. Tot ulterior pretinderii, persoana fizica de la pct. 3, in luna iunie 2023, pentru depunerea la organul fiscal a situatiilor financiare aferente anului 2022 ale societatii tranzactionate ar fi dat o declaratie necorespunzatoare adevarului.

Cei doi complici, desi nu ar mai fi avut in 2023 nicio calitate oficiala in cadrul societatii tranzactionate, ar fi continuat sa gestioneze sume de bani din unele din conturilor bancare ale acesteia, din care o parte ar fi ajuns in final la Dumitrescu Iulian, sau dupa caz ar fi fost folosita in beneficiul acestuia.

Totodata, inculpatul Dumitrescu Iulian in declaratiile de avere din datele de 08.06.2021, 19.04.2022 si 15.06.2023, dupa caz:

- ar fi mentionat o valoare mai mica a dividendelor incasate de sotia sa de la o societate comerciala in care aceasta era asociat, nefiind declarata o suma totala de 122.400 lei

- nu ar fi mentionat imprumuturi primite direct de la persoana mentionata la pct. 2 in cuantum total de 2.575.000 lei

- nu ar fi mentionat suma totala de 3.451.881,82 lei, 50.075 lire sterline si 24.000 euro cheltuita in beneficiul sau si al membrilor familiei sale din conturile persoanei fizice mentionata la pct. 2.

Sumele respective ar fi fost cheltuite preponderent pentru excursii in strainatate si bunuri de lux achizitionate din afara tarii, liceu privat, cursuri tenis, chirie intr-un complex rezidential de lux etc.

In cauza procurorii au instituit masuri asiguratorii asupra conturilor bancare ale celor 3 inculpati, asupra unui bun imobil apartinand inculpatului Dumitrescu Iulian si asupra a 19 imobile apartinand celor 2 complici.

Inculpatilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

In dosar se mai efectueaza cercetari si fata de Vasile Anna-Maria, administrator public al judetului Prahova si Presedinte CA la Distributie Energie Electrica Romania SA cu privire la savarsirea infractiunii de fals in declaratii, in forma continuata, constand in esenta in aceea ca nu a mentionat in 29 de declaratii de avere 2 terenuri detinute de sotul sau.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nicio situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Comentarii

# Ion date 1 February 2024 20:59 +109

I a umput de sânge! Auzi control judiciar ! Arestați și condamnați pe loc

# GC date 1 February 2024 22:34 0

Suspiciune de infractiune din iunie 2023, investigat in ianuarie 2024. Acum se poate spune de o reactie corespunzatoare a statului. Trebuie actionat inainte sa se produca, insa daca s-a produs sa fie descoperita imediat dupa ce s-a intamplat. S-a intrerupt prescriptia generala, acum institutiile statului au la dispozitie peste 12 ani sa cerceteze si sa judece.

# Just date 2 February 2024 03:27 +5

Așa-i șade bine unui lider de partid adevărat, milionar, așa sunt aproape toți colegii lui, că doar are bugetul țării destui bani adunați de la românii transformați în sclavi.

# Pirvu date 2 February 2024 08:51 +3

Când or să își dea ăștia drumul la gura,CAP Ploiești va ramane fara personal ... Ehee!Scoateți dosarele cu înregistrări pe CD

# Io date 2 February 2024 10:58 +1

Vai fi un mare fas? Fapta nu exista sau s-a prescris? Se va trage de timp ? Nu se mai da in presa nimic n cazul Useristilor tupeisti cu un miliard de euro lipsa? Se va intoarce roata.Sunt pensionari amarati, cu lacrimi in ochi, care sunt doborati de impozite si taxe mari ca sa se acopere bugetul saracit de furaciun.i !Asa cum isi cheltuieste base acum, banii,....asa sa ii cheltuiasca hotii si aia care ii sprijina .

# A INCEPUT CAMPANIA ELECTORALA DNA UL date 2 February 2024 12:50 +3

Deci, DNA-ul revine la vechile practici! Tele-justitie la ore de maxima adienta pentru o cat mai buna impresie artistica, reporteri frenetici, clasicele intrebari “ati furat?”, pregatirea vinovatiei in mentalul colectiv, inaintea de pronuntarea instantei, pe scurt “sa-si dea demisia, sa-si dovedeasca nevinovatia”! Da, n-am cum sa aplaud asa ceva! Control pentru asa ceva? Incredibil Ceea ce ii interesa era " 60 de zile sa nu mai calce pe Consiliul Prahova si sa se suspende din PNL" sa i faca loc lui Burduja. Acum e in “echipa castigatoare Burduja”!!!!Aplauze furtunoase

# Ady date 2 February 2024 13:19 +12

Dacă la o mita de 9 mil de euro nu-l duci la instanta cu propunere de arestare, iar pe alții cu un prejudiciu de milioane de ori mai mic ii "onorezi", oare ce ar putea sa înțeleagă populimea ? Mai degrabă Marele dna își făcea treaba, nu la TV, îl documenta, impacheta în Urus Lambo si-l trimitea la instanta.

# Cârcotaș date 2 February 2024 16:10 0

Din lot lipsește cumpărătorul. Deducție: a turnat și a scăpat. Ciudata soluția instanței: control judiciar! Onorabili judecători nu mai" luptă " împotriva corupției dacă inculpatul e liberal?!

# Hoțul hoților date 2 February 2024 17:10 +2

Își imaginează cineva ca infractorul asta nu a dat parandărăt ul la București ???? Doar știu și eu de la nivelul meu ca era corupt darămite unu ca KWJ sau Sefa Gorghiu !!! Omul cotiza la Alina Gorghiu ! Pont . Poate face un denunț despre suava și pura ministresa la orizontala Gorghiu ! Asta ar însemna dreptate pana la capăt ! Hai Iuli spune ne despre una despre alta

# nae din dealul feleacului date 2 February 2024 19:45 0

Dupa infatisare(dupa moaca)asta nu poate fi decit un infractor!Ce asemanare cu Lica Samadau din nuvela "Moara cu Noroc"a lui Ioan Slavici.Nu va mai saturati odata de atita furat?Pina si "Crocodilul Satul"s-a saturat de comentat!

# maxtor date 3 February 2024 03:47 0

@Cârcotaș -da' cine a scris Lista? @nae din dealul feleacului - esti bun de "asesor po******r", Asesorii po******ri | Lege 5/1952 : respectivu A FOST VOTAT, cei 695,117 locuitori DIN PRAHOVA nu puteau gresi!

# Obs date 3 February 2024 12:22 +2

Nimic nu se leaga. Mita de 47 de milioane lei, DNA o spune, si....control judiciar ?!

# Mugur isarescu date 4 February 2024 04:38 +1

Acest infractor beneficiază de protecția lui mugur isarescu Este omul lui L a protejat ani de zile și sa știți ca oamenii lui isarescu sunt toți după chipul și asemănarea acestuia E de văzut dacă va scapă având in vedere protecția tatălui hoților Isarescu cumpara la BNR vinul produs de el însuși marca casa isarescu Ce vreți mai conflict de interese de atâta ?! Nu ca asta ar avea vreo corespondenta cu nivelul colosal de corupție al găștii lui dar e sfidător Pentru mult mai puțin alții au fost desființați Cât despre infractorul de Prahova sa ia 20 ani cu executare și sa îl dea in gât pe isarescu și pe Gorghiu și pe Rareș Bogdan Felicitări procurorului de caz și mult succes

# nae din dealul feleacului date 4 February 2024 12:05 0

#maxtor, cugetarea ta a fost prea "cu noaptea-n cap"(03:47)si de aceea debitezi prostii.Am vazut ca esti destept nevoie mare precizind o lege din 1952(esti sigur?).Pai cum se face ca ,dupa spusele votantilor prahoveni ai infractorului "Lica Samadau"(I.Dumitrescu),in democratia (?!)de unde cei ca si tine iau lumina(o tara ca afara USA),sistemul judiciar este cu Jurati(asesori po******ri ai timpului de astazi)?Lista hotilor este lunga ,mama hotilor este mereu gravida,fa si tu niscaiva sapaturi pe la Flutur(SV),R.Bogdan(CJ),Sigartau(BN),Isarescu(BNR)...si vezi ce descoperi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva