13 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MITA PE CONTRACT – Economistul si seful Serviciului Administrativ de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau au fost retinuti de DNA pentru luare de mita: “Ar fi pretins de la omul de afaceri, cercetat in prezenta cauza, 20.000 lei, din care ar fi primit cate 1.000 euro, ce reprezenta o prima transa”. Banii ar fi fost dati pentru un contract de lucrari de intretinere si igienizare

Scris de: L.J. | pdf | print

23 February 2024 10:49
Vizualizari: 2889

Dosar pe mita facut de procurorii de la DNA Bacau, structura condusa de procurorul Gheorghe Daniel Stefan (foto). Doi angajati de la Spitalul de Pneumoftiziologie Bacau au fost retinuti de parchetul anticoruptie pentru luare de mita. Este vorba despre seful Serviciului Tehnic, Administrativ si Aprovizionare al spitalului, Dragos Constantin Alexa, si economistul spitalului, Doru Ion Pralea.


 

DNA dezvaluie intr-un comunicat de presa de vineri, 23 februarie 2024, ca cei doi ar fi cerut de la un om de afaceri (plasat sub control judiciar) 20.000 lei pentru derularea unui contract de executie privind efectuarea unor lucrari de intretinere si igienizare la subsolul si blocul alimentar din cadrul spitalului, primind o prima transa de cate 1.000 euro. Conform parchetului anticoruptie, banii ar fi fost ceruti pentru incheierea unui act aditional la contractul mentionat, pentru semnarea procesului verbal de receptie a lucrarilor, precum si pentru achitarea rapida a facturilor aferente serviciilor prestate.


Iata comunicatul DNA:


“Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Bacau au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 22 februarie 2024, a inculpatilor:

ALEXA DRAGOS-CONSTANTIN, sef al Serviciului Tehnic, Administrativ si Aprovizionare din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau, si

PRALEA DORU-ION, economist in cadrul aceleiasi unitati medicale, pentru comiterea infractiunii de luare de mita,

De asemenea in cauza a mai fost dispusa masura controlului judiciar fata de un inculpat persoana fizica, om de afaceri, cercetat pentru comiterea infractiunii de dare de mita.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza urmatoarea stare de fapt:

in cursul lunii februarie 2024, in contextul derularii unui contract de executie privind efectuarea unor lucrari de intretinere si igienizare la subsolul si blocul alimentar din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Bacau, inculpatii Alexa Dragos-Constantin si Pralea Doru-Ion, in calitatile de mai sus, ar fi pretins de la omul de afaceri, cercetat in prezenta cauza, suma de 20.000 lei, din care cei doi ar fi primit cate 1.000 euro, ce reprezenta o prima transa din banii pretinsi initial.
Sumele de bani ar fi fost pretinse si primite de inculpatii Alexa Dragos-Constantin si Pralea Doru-Ion pentru a favoriza interesele omului de afaceri in scopul incheierii unui act aditional la contractul mentionat, semnarii procesului verbal de receptie a lucrarilor cat si pentru achitarea cu celeritate a facturilor aferente serviciilor prestate.

In cursul urmaririi penale, prin ordonanta procurorilor s-a dispus masura sechestrului asigurator in vederea confiscarii speciale a intregii sume de bani ce a facut obiectul infractiunii de coruptie.

Celor trei inculpati li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.

La data de 23 februarie 2024, inculpatii Alexa Dragos-Constantin si Pralea Doru-Ion urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Bacau cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Anterior, in cursul zilei de 20 februarie 2024, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, au fost efectuate perchezitii domiciliare in 4 locatii situate pe raza municipiului Bacau, din care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand domiciliile unor persoane fizice.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

Mentionam ca prezentul comunicat a fost intocmit in conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relatia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotararea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”.

Comentarii

# Indignat date 23 February 2024 11:13 +1

Asadar, comasarea alegerilor si schimbarea ordinii acestora s-au facut pentru a apara acest gen de afaceri. Ce nu ni se spune in articol este apartenenta politica a celor doi infractori. Nu grija pentru soarta tarii si a po******tiei sunt adevaratele motive, asa cum mint ei ci frica de a nu se descoperi marile tunuri si marii tunari, adica de a nu fi descoperiti ei. Luju este o revista specializata, urmarita, probabil, de foarte multi oameni de drept. Ma intreb de ce nu dezbate o tema foarte importanta, si anume legalitatea/constututionalitatea comasarii alegerilor, a tuturor modificarilor aduse procesului electoral romanesc in pragul alegerilor. Ar fi fost foarte interesant sa auzim argumente si de la specialisti in drept, nu numai de la spalatorii de varza numiti politicieni.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.06.2024 – Solomon o vrea pe “Veverita” la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva