19 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MITU RAZVRATITU' – Inalta Curte a imblanzit pedeapsa disciplinara fata de judecatorul Mitu Stegaru de la Tribunalul Bucuresti. Completul condus de sefa ICCJ Corina Corbu a transformat retrogradarea profesionala in taierea salariului. Sanctiunea a fost aplicata pentru insubordonare. A doua acuzatie pentru care Mitu Stegaru fusese pedepsit de CSM a picat la instanta suprema. A existat opinia separata in sensul respingerii ambelor abateri (Minuta)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

22 May 2023 16:56
Vizualizari: 3969

Judecatorul Mitu Stegaru (foto) de la Tribunalul Bucuresti – Sectia I Penalaa scapat de retrogradarea profesionala primita ca sanctiune disciplinara in 2022 din partea Consiliului Superior al Magistraturii pentru doua abateri prevazute de art. 99 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre „exercitarea functiei cu grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni” (art. 99 lit. t teza a II-a din Legea 303/2004) si „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente” (art. 99 lit. m din Legea 303/2004).Luni, 22 mai 2023, judecatorii Corina-Alina Corbu, Alina-Nicoleta Ghica-Velescu, Denisa-Livia Baldean, Cosmin-Horia Mihaianu si Virginia-Florentina Dumineca de la Inalta Curte de Casatie si Justitie i-au transformat lui Mitu Stegaru retrogradarea profesionala in taierea salariului cu 20% timp de trei luni. Sanctiunea a fost aplicata doar pentru una dintre cele doua abateri pentru care Mitu fusese trimis in judecata disciplinara, si anume „nerespectarea in mod nejustificat a dispozitiilor ori deciziilor cu caracter administrativ dispuse in conformitate cu legea de conducatorul instantei sau al parchetului ori a altor obligatii cu caracter administrativ prevazute de lege sau regulamente”. In schimb, Completul Corinei Corbu a respins actiunea disciplinara exercitata fata de judecatorul Mitu in cazul abaterii constand in "exercitarea functiei cu grava neglijenta".

Hotararea nu a fost luata in unanimitate, ci cu opinia separata a judecatoarei Dumineca, aceasta optand pentru respingerea in totalitate a actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara fata de Mitu Stegaru.


Redam minuta deciziei nr. 132/2023 din dosarul nr. 2717/1/2022:


Cu majoritate,

Admite recursul declarat de domnul judecator Stegaru Mitu impotriva Hotararii nr. 4J din 15 martie 2022, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 1/J/2022.

Caseaza in parte hotararea atacata.

Respinge actiunea disciplinara exercitata impotriva domnului Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. t) teza a doua din Legea nr. 303/2004.

In baza art. 100 lit. b) din Legea nr. 303/2004, aplica domnului Stegaru Mitu – judecator in cadrul Tribunalului Bucuresti – sanctiunea disciplinara constand in 'diminuarea indemnizatiei de incadrare lunare brute cu 20% pe o perioada de 3 luni' pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004.

Mentine celelalte dispozitii ale hotararii atacate. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de domnul judecator Stegaru Mitu impotriva Incheierii din 8 decembrie 2022, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 1/J/2022/a1. Definitiva. Pronuntata astazi, 22 mai 2023, prin punerea solutiei la dispozitia partilor de catre grefa instantei, conform art. 402 din Codul de procedura civila.

Cu opinia separata a doamnei judecator Virginia Florentina Dumineca, in sensul casarii in tot a Hotararii nr. 4J din 15 martie 2022, pronuntata de Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a Consiliului Superior al Magistraturii in dosarul nr. 1/J/2022 si al respingerii actiunii disciplinare exercitate pentru savarsirea abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. m) din Legea nr. 303/2004”.


Judecat disciplinar pentru zeci de abtineri si pentru incheieri copy-paste


Amintim ca la 15 martie 2022, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a dispus retrogradarea magistratului Mitu Stegaru din gradul profesional de tribunal in cel de judecatorie si exilarea lui la Judecatoria Cornetu (click aici pentru a citi). Pedeapsa a fost dispusa din cauza ca, potrivit Inspectiei Judiciare, judecatorul ar fi formulat 29 de cereri de abtinere in toate dosarele cu rechizitoriu care i-au ajuns pe masa in aceeasi zi. Cu alte ocazii (in alte cauze penale), Stegaru ar fi mentinut controlul judiciar fata de diversi inculpati cu aceeasi motivare generica, pusa cu copy-paste dintr-un dosar in altul (click aici pentru a citi).

Comentarii

# DODI date 22 May 2023 17:08 +1

Câtă vreme COTEȚ SM este doar pe post de cooperativa Nufărul pentru toți ambuscații din sistem prin astfel de măsuri nu se va putea introna disciplina în justiție. Dimpotrivă, se crează climatul pentru insubordonare, pentru nerespectarea deciziilor CCR, a prevederilor Constituționale și a legilor în vigoare. Așa se întâmplă când repetenții (profesional sau caracterial) ne devin guvernanți. Nu-i așa ratatule ciolANUSS?

# alexalexia date 22 May 2023 18:52 0

despre ce iohanis e vorba ? ca iohanis nu e presedintele romaniei ai e si VAI VAI precum helvig .. PUBLIC?

# alexalexia date 22 May 2023 18:53 0

helvig iohanis ce sa zic...sunteti cam idioti daca nu realizati in ce******sunteti.... PUBLIC?

# carcotas date 22 May 2023 19:20 -2

La trecutul său de sculer matrițer sau de strungar, cum singur îi informează pe cei din sală, sancțiunea asta este apă de ploaie, căci important este că se va pensiona ca judecător bun executant sub supravegherea maistrului.

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 22 May 2023 21:14 +3

Stimata redactie. E se mai qude de demisia lui Horodonctroniceanu! Corb la corb nu scoate ochii! Ce sa mai ceri daca a e securici slugar! aista-i o opinie

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 18.06.2024 – Sentinta TMB motivata dupa 16 luni

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva