27 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MIZERIA CSM – Inca un judecator a fost suspendat abuziv din functie de CSM, inainte ca impotriva lui sa fie adusa vreo acuzatie disciplinara. Inalta Curte a desfiintat hotararea de suspendare a judecatoarei Cristina Coarna de la Judecatoria Braila, pusa la stalpul infamiei pentru o solutie pronuntata. Extrem de grav: Coarna a fost executata in timp ce dosarul disciplinar se afla in faza verificarilor prealabile. Cine raspunde pentru nenorocirile comise de CSM-ul lui Mateescu? (Minuta)

Scris de: George TARATA | pdf | print

7 June 2021 16:02
Vizualizari: 5808

Pare greu de crezut, dar Consiliul Superior al Magistraturii condus de Bogdan Mateescu (foto) este mai dezastruos decat Consiliul Superior al Magistraturii condus de Margareta Tint. Dovada sunt executiile impotriva judecatorilor la cale CSM s-a pretat in 2021. Iata ca luni, 7 iunie 2021, a iesit la iveala un nou caz al unei judecatoare suspendate abuziv din functie. Asta dupa ce recent, Inalta Curte a stabilit ca alte doua judecatoare – Neluta Marinica Tudorache si Ileana Alexandru de la Tribunalul Calarasi – au fost la randul lor suspendate abuziv din functie (click aici pentru a citi).


 

De aceasta data este vorba despre judecatoarea Cristina Corna de la Judecatoria Braila, pusa la stalpul infamiei pentru o solutie prin care a decis eliberarea unui inculpat acuzat de viol asupra unei minore. O solutie din cauza careia a fost infierata de o anumita parte a presei, dupa care Sectia pentru judecatori a CSM s-a napustit asupra ei pentru a o suspenda din functie si pentru a satisface astfel nevoia de sange a unora, prin indeplinerea unui act de justitie populara. Suspendarea a fost hotarata de Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara in 22 februarie 2021, Coarna fiind suspendata pana la finalizarea procedurii disciplinare (din dosarul deschis pentru solutia de eliberare a inculpatului de viol), in temeiul art. 52 alin. 1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Decizia de suspendare nu a fost luata insa in unanimitate, ci cu opiniile separate ale judecatorilor Evelina Oprina, Gabriela Baltag si Mihai Balan, care s-au opus unei asemenea masuri. Si bine au facut ca s-au opus intrucat Inalta Curte le-a dat dreptate.


Aparata de avocata Mihaela Alexandru, judecatoarea Cristina Coarna de la Judecatoria Braila a obtinut, luni, 7 iunie 2021, la Completul de 5 judecatori ICCJ in materie civila, anularea hotararii Sectiei pentru judecatori a CSM prin care fusese suspendata din functie pana la finalizarea procedurii disciplinare


Iata minuta ICCJ din 7 iunie 2021, din dosarul 1234/1/2021:


“Respinge cererea de suspendare a executarii Hotararii nr. 6J din 22 februarie 2021, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 2/J/2021, formulata de Coarna Cristina, ca ramasa fara obiect. Admite contestatia formulata de Coarna Cristina impotriva Hotararii nr. 6J din 22 februarie 2021, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 2/J/2021. Desfiinteaza Hotararea nr. 6J din 22 februarie 2021, pronuntata de Consiliul Superior al Magistraturii - Sectia pentru judecatori in materie disciplinara, in dosarul nr. 2/J/2021. Dispune repunerea contestatoarei Coarna Cristina in situatia anterioara, in conditiile art. 52 alin. 14 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 7 iunie 2021”.


Fabulos: nici macar Inspectia nu a cerut suspendarea din functie


Nici nu se putea da o alta solutie, credem noi, avand in vedere oribila executie la care CSM a supus-o pe judecatoarea Coarna. Astfel, asa cum Lumea Justitiei a prezentat in exclusivitate, ceea ce s-a petrecut in cazul judecatoarei Cristina Coarna depaseste orice imaginatie. Coarna a fost suspendata din functie intr-un moment in care dosarul disciplinar se afla in faza verificarilor prealabile. Deci Inspectia Judiciara nici macar nu gasise indicii pentru care sa inceapa cercetarea disciplinara.

Conform unui raspuns al Inspectiei Judiciare acordat Lumea Justitiei (vezi facsimil), Inspectia s-a sesizat din oficiu impotriva judecatoarei Coarna in 15 februarie 2021. O sesizare venita, adaugam noi, ca urmare a articolelor de pe anumite site-uri in care s-a prezentat motivarea incheierii prin care aceasta eliberase acuzatul de viol. In aceeasi zi, 15 februarie 2021, lucrarea a fost repartizata unui inspector judiciar pentru declansarea verificarilor prealabile.

A urmat apoi momentul din 22 februarie 2021, cand Sectia pentru judecatori a CSM in materie disciplinara a suspendat-o functie pe judecatoarea Cristina Coarna, existand si opinii impotriva acestei masuri. Iar totul s-a intamplat in timp ce, asa cum insasi Inspectia recunoaste, “lucrarea se afla in procedura verificarilor prealabile”.

Practic, judecatoarea Coarna a fost suspendata din functie nu doar inainte ca impotriva ei Inspectia Judiciara sa formuleze o acuzatie oficiala, ci chiar inainte ca Inspectia Judiciara sa gaseasca indicii care sa duca la inceperea cercetarii disciplinare. Mai mult, surse avizate au declarat pentru Lumea Justitiei ca inclusiv Inspectia Judiciara ar fi transmis judecatorilor din CSM ca nu se impune suspendarea din functie. Iar asta intrucat la acel moment abia fusese inceputa etapa verificarilor prealabile si nu se stia daca exista vreun motiv pentru inceperea cercetarii disciplinare impotriva judecatoarei Cristina Coarna.

 


CSM si-a mascat excesul de zel cu o alta suspendare


Constienti probabil ca suspendarea din functie a judecatoarei Coarna pe perioada procedurii disciplinare va fi anulata de ICCJ, dupa precedentul judecatoarelor de la Calarasi, Sectia pentru judecatori a CSM si-a acoperit excesul de zel. Concret, in 24 mai 2021, judecatoarea Coarna a fost suspendata din functie pentru o perioada de 6 luni pentru posibila comitere a abaterilor disciplinare prevazute de art.99 lit. s) si art.99 lit.t) teza a II-a din Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor. Este vorba despre “utilizarea unor expresii inadecvate in cuprinsul hotararilor judecatoresti sau al actelor judiciare ale procurorului ori motivarea in mod vadit contrara rationamentului juridic, de natura sa afecteze prestigiul justitiei sau demnitatea functiei de magistrat”, respectiv “exercitarea functiei cu grava neglijenta, daca fapta nu intruneste elementele constitutive ale unei infractiuni”. Practic, CSM a actionat la fel ca instantele care dau condamnari cu suspendare ca sa acopere perioada in care inculpatul a fost tinut in arest preventiv.

Au existat totusi trei opinii separate. Una dintre ele a privit aplicarea unei sanctiuni mai dure in sensul excluderii din magistratura a judecatoarei Coarna. O alta opinie a fost in sensul aplicarii unei sanctiuni mai blande, constand in “avertisment”. Cea de-a treia opinie separata a cerut mentinerea suspendarii din functie dispuse in 22 februarie 2021.


Suspendare timp de trei luni in baza unei hotarari desfiintata de ICCJ


De asemenea, Sectia pentru judecatori a CSM a stabilt ca in 24 mai 2021 sa inceteze masura suspendarii din functie dispuse pana la finalizarea procedurii disciplinare. CSM nu poate sa acopere insa un lucru: si anume ca judecatoarea Coarna a fost suspendata din functie, sa spunem preventiv, timp de trei luni (22 februarie 2021-24 mai 2021) in baza unei hotarari desfiintate de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Altfel, decizia CSM de sanctionare disciplinara a judecatoarei Cristina Coarna cu suspendarea din functie pe o perioada de sase luni nu este definitiva, putand fi atacata cu recurs tot la Completul de 5 judecatori ICCJ.


10 judecatori ICCJ au constatat suspendari strambe dispuse de CSM fata de trei judecatori


In final, trebuie sa sublinem ca intr-o singura zi CSM, 22 februarie 2021, a suspendat din functie, abuziv din punctul nostru de vedere, trei judecatoare. Este vorba despre judecatoarele Neluta Marinica Tudorache, Ileana Alexandru si Cristina Coarna. Toate trei au fost suspendate in baza unor hotarari care au fost desfiintate de Inalta Curte de Casatie si Justitie, zece judecatori de la instanta suprema scotand la iveala derapajul comis de o parte din Sectie de judecatori a CSM in materie disciplinara.

Comentarii

# MN date 7 June 2021 16:44 +11

Intreb ca orice justitiabil, slugarete poate fi scos din CSM daca judecatorii care au fost deacord cu trimiterea lui sa ii reprezinte in CSM daca isi retrag votul dat pentru acesta?, daca da atunci dragi judecatori retragetiva votul de sustinere a lui slugarete

# Kiku date 7 June 2021 18:57 +1

ATIT?AR TREBUI SA II ACORDE DAUNE MORALE!AU NENOROCIT-O CA OM SI CA JUDECATOR!IN VECI NU O SA MAI FIE JUDECATOR INDEPENDENT SI IMPARTIAL!O SA TREMURE DE FRICA LA FIECARE SOLUTIE PE CARE O SA O DEA ,SA NU-L SUPERE PE MATILET!CA ALTFEL..PAC SUSPENDAREA PE 6 LUNI CAND TI-E LUMEA MAI DRAGA!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 22.12.2024 – S-a aflat noul ministru al Justitiei

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva