MJ SE SPALA PE MAINI DE BANII EXPERTILOR – Desi au trecut mai mult de sase luni de cand directorul INEC Grigoras Betiu a decis ca expertii criminalisti trebuie sa primeasca salarii calculate pe baza VRS 605, Ministerul Justitiei nu a alocat nici pana acum banii necesari. Expertul Cristian Brinzan i-a scris premierului Marcel Ciolacu, dar MJ a trimis sesizarea inapoi la INEC. Brinzan: „Functia de expert criminalist implica aceleasi restrictii precum cele de judecator sau procuror” (Documente)
Guvernul si-a atras furia nu doar din partea judecatorilor, a procurorilor si a grefierilor, din cauza refuzului de a plati integral drepturile salariale. De peste o jumatate de an, expertii criminalisti se afla in aceeasi situatie.
O spune inginerul Cristian Brinzan (foto 1) – expert in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice (INEC) –, care in decembrie 2023 i-a solicitat prim-ministrului Marcel Ciolacu sa dispuna ca MJ sa aloce banii necesari pentru salarizarea expertilor pe baza valorii de referinta sectoriala (VRS) de 605,225. Exista hotarari judecatoresti care au stabilit ca aceasta VRS trebuie aplicata la nivelul intregii familii ocupationale „Justitie”, subliniaza expertul Brinzan, adaugand ca breasla din care face parte are acelasi regim de interdictii si incompatibilitati ca judecatorii si procurorii. De altfel, hotararile judecatoresti privind drepturile salariale au fost invocate in Decizia nr. 67/27.07.2023 a directorului INEC Grigoras Betiu (foto 2), decizie care a inceput sa-si produca efectele la 1 iulie 2023 (vezi facsimil 1).
MJ s-a spalat pe maini
Oricat pare de stupefiant, in 22 ianuarie 2024, directorul Directiei resurse umane din Ministerul Justitiei, judecatorul Marius-Aurelian Nicolae (fost presedinte al judecatoriilor din Videle si Zimnicea), i-a comunicat expertului Cristian Brinzan ca MJ i-a trimis sesizarea catre institutia angajatoare – adica Institutul National de Expertize Criminalistice (vezi facsimil 2).
Iata memoriul trimis de expertul Brinzan in decembrie 2023 premierului Ciolacu:
„Stimate Domnule Prim Ministru,
In nume personal va adresez intrebarea cu privire la data la care, in calitatea mea de expert criminalist in specialitatea accidente de trafic rutier, traseologie si balistica in cadrul Institutului National de Expertize Criminalistice Bucuresti, voi beneficia de majorarea salariului (din urma si in continuare) prevazuta de decizia interna a Directorului INEC NR. 67 din 27 iulie 2023, in conformitate cu alinierea salariilor la VRS 605, potrivit hotararilor judecatoresti definitive care privesc experti criminalisti si prin respectarea principiului nediscriminarii privind aceleasi functii, aceleasi responsabilitati in cadrul aceleiasi ocupatii.
Pana la aceasta data, nu am primit salariul majorat, existand doar sperante ca in bugetul viitor se vor prevedea aceste sume, desi au fost sperante si anumite indicii ca acest lucru se va realiza la chenzina din 8 decembrie 2023.
In prezent, am un salariu de 6.500 lei net, dupa 5 ani de vechime ca expert criminalist si 18 ani vechime ca expert tehnic judiciar autovehicule-circulatie rutiera (vechime care nu a fost considerata la actualul loc de munca, din cauza legilor in vigoare).
Meseria de expert criminalist este una complexa, multidiscplinara, necesita un deosebit efort intelectual, rezistenta la stres, putere de analiza, de decizie si o stapanire deosebita a notiunilor de dinamica autovehiculelor, fizica, matematica, informatica, utilizare programe de calculator de reconstructie computerizata, cunostinte de medicina legala, de legislatie rutiera, de constructia autovehiculelor, de criminalistica generala si particularizata la specificul auto in care activez (analiza urmelor, obiectului creator de urme, indentificarea criminalistica etc.) etc.
Pe rezultatul expertizelor criminalistice se bazeaza in foarte mare masura organele judiciare (parchet, politie, instante judecatoresti), acestea fiind indispensabile deciziei juridice in cauzele cu accidente rutiere grave.
Functia de expert criminalist (suntem si functionari publici) implica aceleasi restrictii precum cele de judecator sau procuror, respectiv sunt interdictii privind exercitarea oricaror altor functii publice sau private, de acelasi fel. Acest aspect implica in mod automat o salarizare corespunzatoare, pentru ca si expertul criminalist sa isi desfasoare activitatea motivat, sa fie preocupat in liniste de pregatirea profesionala (care este permanenta si este jalonata cu examene severe), sa nu aiba grija zilei de maine, pentru a fi eficient, independent, autonom si de sprijin deosebit organelor judiciare, de cercetare penala.
Nu cunosc daca pana la aceasta data, cand se dimensioneaza bugetul pentru anul 2024, daca si Expertii Criminalisti sunt cuprinsi in nevoile salariale din cadrul Ministerului Justitiei, unde ne pozitionam in familia ocupationala, alaturi de judecatori, procurori, grefieri. Cum nu cunosc aceste detalii si daca sunt garantii de a se achita obligatiile salariale restante conform sentintelor judecatoresti si deciziilor interne bazate pe temei legal, adresez intrebarea catre Dumneavoastra, Domnule Prim Ministru Marcel Ciolacu, de a lua in considerare aceasta meserie din cadrul justitiei care pare omisa, cu scuzele mele daca nu este astfel. In total, prin lege, personalul INEC nu este mai mare de 71 de angajati, iar impactul bugetar este unul redus.
Deja exista discrepante salariale in cadrul expertilor criminalisti, astfel ca sunt diferente de salarii de 2,5-3 ori mai mari intre mine, cu experienta mea (care nu este mica, luand in considerare si pe cea de expert tehnic judiciar) si alti colegi mai vechi, care au beneficiat de plata diferentelor salariale la VRS 605, probabil partiala, desi in mod practic un expert gradul III, cum sunt acum, face lucrari de aceeasi complexitate si volum fata de experti gradul II sau gradul I (nu se fac diferentieri de vechime, de experienta, de grad in repartizarea lucrarilor).
Sper cu credinta ca acest mesaj catre Domnia Voastra va fi nu numai citit si inteles, dar veti lua masurile de cuviinta, legale si de urgenta, de a aloca fondurile pentru plata diferentelor de salarii restante si in continuare.
Cu sinceritate va marturisesc ca meseria o fac din pasiune (nu numai eu!) si cu toata daruirea, dar acest lucru nu este suficient, fiind necesara si o recunoastere sociala si materiala. De multe ori, cred personal ca suntem vazuti ca o anexa inferioara a judecatorilor, care trebuie uneori de efectueze lucrari in cel mai scurt timp (in conditii de imposibilitate sub aspect temporal, logistit si de efort uman, dar si sub amenintari de amenda) si in conditiile lipsei unor elemente probatorii absolut necesare, pe care le solicitam intemeiat si uneori repetat, din pacate de multe ori fara raspuns favorabil.
Expertiza criminalistica in Romania este o necesitate, are o 'comanda sociala', reprezinta un element extrem de valoros si indispensabil in activitarea justitiei, a politiei romane si a parchetelor civile si militare, a altor entitati decizionale.
Cu deosebita apreciere si consideratie,
ing. Cristian Brinzan”
sursa foto Betiu. Ziarul Prahova
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Gherasim Neftali 2 March 2024 15:39 +6