21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Modificarea Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti vizeaza in mod direct criteriile de trecere ale unui judecator de la o sectie la alta!

Scris de: L.J. | pdf | print

11 August 2011 16:27
Vizualizari: 4991

Completarile si modificarile aduse Regulamentului de ordine interioara al instantelor judecatoresti prin Hotararea Pelnului CSM nr.504/2011, care intra in vigoare de la data publicarii lor in Monitorul Oficial, adica din 9 august 2011, adauga noi atributii Colegiilor de conducere ale instantelor. Prin noile atributii, Colegiul de conducere va putea dispune repartizarea judecatorilor de la o sectie la alta a instantei, in cazurile in care schimbarea specializarii este justificata de existenta unui dezechilibru vadit si de durata intre sectii, sub aspectul volumului de activitate. Principalul criteriu de repartizare consta in solicitarea expresa a unor judecatori, iar in lipsa unor astfel de solicitari, a acordului celor in cauza. In situatia in care niciun judecator nu solicita repartizarea la alta sectie si nici nu este de acord cu schimbarea specializarii, vor fi avute in vedere, cu prioritate, in masura posibilului, sectiile cu un domeniu de activitate apropiat de cel al sectiei la care se doreste repartizarea si, in cadrul acestui criteriu, volumul de activitate al sectiei de la care se intentioneaza mutarea.


In situatia in care aceste criterii nu sunt functionale, vor fi avute in vedere, in ordine ierarhica, criterii de selectie precum experienta profesionala anterioara in domeniul de activitate al sectiei la care se doreste mutarea, absolvirea cursurilor de formare profesionala in domeniul respectiv, pregatirea profesionala realizata prin doctorat, masterat, studii postuniversitare, sustinere de referate sau lucrari in congrese, seminare, alte forme de dezbatere, articole sau studii aparute in publicatii de specialitate, precum si specializarea pentru care s-a optat la concursul de promovare in functii de executie si vechimea judecatorului in cadrul sectiei de la care urmeaza sa fie mutat (in acest caz, va fi avut in vedere cel care a avut cea mai mica vechime in cadrul sectiei de la care urmeaza a fi mutat).

Daca judecatorul solicita sa treaca la o alta sectie, Colegiul de conducere poate aproba o perioada de maximum doua luni in care acesta sa nu participe la sedintele de judecata si sa aiba posibilitatea formarii profesionale, in functie de specializarea noii sectii. Toate modificarile care vor fi aduse struncturii si compomentei sectiilor vor fi transmise si la CSM.

Tot Colegiul de conducere va fi cel care va desemna pe judecatorul care va sustine in fata completului ICCJ recursul in interesul legii promovat de colegiul de conducere al curtii de apel. Desemnarea se va face tinand seama de specializarea judecatorului si de natura problemei de drept ce face obiectul recursului in interesul legii.

Atributii noi ale presedintelui Sectiei

Cel care va trimite pe cale administrativa, cererile sau plangerile gresit indreptate si le va restitui pe cele care nu intrunesc conditiile legale este presedintele Sectiei. Acesta sau vicepresedintele instantei ori judecatorul delegat de presedintele instantei vor coordona activitatea grefierului documentarist, in sensul de a se atasa hotararile contrare din cadrul instantei si de a se identifica sau solicita decizii relevante altor instante, din raza aceleiasi curti de apel si a altora, privind probleme de drept care ar putea face obiectul recursului in interesul legii.

Judecatorul delegat pentru masurile privind unificarea practicii

Judecatorul delegat pentru masurile privind unificarea practicii“ este un paragraf nou. In actul normativ se mentioneaza ca acesti judecatori delegati sunt desemnati de presedintii instantelor si au urmatoarele atributii: intocmesc lunar un referat privind problemele de drept rezolvate neunitar, ivite in solutionarea cauzelor de catre judecatorii propriei instante; la tribunale si curti de apel, centralizeaza lunar problemele de practica neunitara sesizate de instantele inferioare; intocmesc trimestrial o nota in care sunt incluse toate problemele inaintate de instantele inferioare si cele sesizate in practica propriei instante, care sunt dezbatute trimestrial, in intalnirile organizate conform art. 262 si intocmesc minuta in care se consemneaza opiniile exprimate la aceste intalniri si argumentele expuse, precizand, daca este cazul, decizia majoritatii judecatorilor de a fi sesizat colegiul de conducere al curtii de apel pentru promovarea recursului in interesul legii; selecteaza si ataseaza hotararile relevante puse la dispozitie de catre grefierul documentarist, atat dintre hotararile contrare ale propriei instante, daca este cazul, cat si dintre cele identificate in practica altor instante, din raza a diferite curti de apel, privind problema de drept solutionata neunitar; la curtile de apel, intocmesc propunerea de promovare a recursului in interesul legii de catre colegiul de conducere al curtii de apel.

Atributii ale personalului auxiliar al instantelor judecatoresti

Grefierul sef de sectie coordoneaza si supravegheaza accesarea bazelor electronice de date detinute de organele administratiei de stat la instantele la care exista sectii.

Grefierul sef al judecatoriei coordoneaza si supravegheaza accesarea bazelor electronice de date detinute de organele administratiei de stat la judecatoriile la care nu exista sectii.

Grefierul de sedinta realizeaza citarea si incunostintarea partilor si comunicarea actelor prin telefon, telegraf, prin posta electronica sau fax sau prin alte mijloace prevazute de lege si intocmeste referatul privind modalitatea de incunostintare sau comunicare si obiectul acesteia, care se ataseaza la dosar.

Grefierul delegat pentru activitatea de inregistrare si evidenta a persoanelor juridice comunica Tribunalului Bucuresti copii de pe hotararile judecatoresti privind constituirea, modificarea si dizolvarea federatiilor, confederatiilor si uniunilor sindicale teritoriale ale acestora, precum si copii de pe inscrisurile referitoare la denumirea si sediul organizatiei sindicale constituite prin asociere, numele si prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, in termen de 3 zile de la ramanerea irevocabila a hotararii.

Grefierul documentarist va avea si urmatoarele atributii:
- identifica sau solicita deciziile relevante ale propriei instante si ale altora, privind o problema de drept indicata de catre judecatorii propriei instante si propune deciziile relevante ale instantei la care functioneaza, care pot fi trimise altor instante, la solicitarea acestora;

- identifica doctrina judiciara relevanta, tiparita sau in format electronic, privind o problema de drept indicata de catre judecatorii propriei instante.

Serviciul de registratura primeste si inregistreaza contractele de mediere si respectiv acordurile de mediere si ia masuri pentru a fi inmanate de indata completului investit cu solutionarea cauzei, in vederea suspendarii, respectiv, a repunerii pe rol a cauzei.

In vacanta judecatoreasca se vor forma complete separate pentru solutionarea urgentelor si a celor in care a intervenit medierea!

Dovezile de indeplinire a procedurilor si comunicarilor efectuate prin telefon, telegraf, fax, posta electronica ori prin alte mijloace de comunicare, primite de grefierul de sedinta sau de persoana care le-a transmis, se depun la dosar in forma scrisa, imediat ce au fost receptionate.

Repunerea pe rol a cauzei dupa suspendare, pentru continuarea judecatii, pentru perimare sau pentru pronuntarea hotararii ca urmare a incheierii acordului de mediere, se va realiza de catre completul investit aleatoriu cu solutionarea cauzei. In cazul in care acest complet a fost desfiintat sau membrii acestuia nu mai functioneaza in cadrul instantei, dosarul se va repartiza aleatoriu. Aceeasi rezolvare se va da cererilor de indreptare a erorilor materiale si cererilor de completare sau lamurire a hotararii.

Pe perioada vacantei judecatoresti se vor forma complete separate, pentru a se asigura solutionarea cauzelor urgente sau a celor care impun celeritate, precum si a celor in care a intervenit un acord de mediere, indiferent de obiectul cauzei.

 

Comentarii

# gogulet date 11 August 2011 21:20 -1

tare chestia cu perioada de adaptare de 2 luni .... ce se intampla in cazul abuzului de drept...?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva