Mona Pivniceru: “Sa iti imaginezi ca judecatorul va raspunde pentru o abatere disciplinara intr-un an de cand ai descoperit-o, asta inseamna o raspundere disciplinara similara cu regimul crimelor de razboi”
Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Mona Pivniceru, a declarat, la o reuniune a magistratilor organizata recent in localitatea vranceana Lepsa-Vrancea, ca este inspaimantator faptul ca oficiali ai statului roman isi dau parerea despre cum ar trebui solutionate unele cauze aflate pe rolul instantelor, si solicita apoi tragerea la raspundere a magistratilor, daca acestia nu se pronunta in conformitate cu parerea lor. Mai mult, presedintele AMR, Mona Pivniceru, a sustinut ca modul in care sunt modificate legi importante pentru sistemul judiciar, prin simple Ordonante de Urgenta, determina fragilizarea judecatorilor. De asemenea, Mona Pivniceru a declarat ca, de la ultimul protest al magistratilor, din urma cu doi ani, lucrurile in sistemul judiciar s-au inrautatit. Niciun membru al CSM nu a fost prezent la intalnirea magistratilor, desi au fost invitati.
Judecatoarea Pivniceru: “De la protestul sistemului judiciar, situatia sistemului s-a agravat”
Presedintele AMR, judecatoarea Mona Pivniceru, a declarat in cadrul intrevederii ca lucrurile au mers din rau in mai rau pentru sistemul judiciar, inca de la momentul protestului magistratilor, din urma cu doi ani. Mai mult, presedintele AMR a precizat ca nimeni nu pare interesat ori capabil sa rezolve macar una dintre problemele majore ale sistemului, subfinantat si cu mare deficit de personal, dar si cu un numar mult prea mare de dosare pe judecator, si cu o legislatie stufoasa si incoerenta si cu o practica neunitara. “De la protestul sistemului judiciar de acum doi ani si de la raportul comisiei parlamentare facut pentru criza din justitie, situatia sistemului judiciar s-a agravat. Se pare ca nimeni nu este dispus in mod real si efectiv sa imbunatateasca conditia sistemului judiciar ca organizare, ca structura si ca toate componentele pe care le implica pentru a asigura un act de justitie pentru cetatean”, a mentionat Pivniceru. Presedintele AMR a atras atentia ca drepturile justitiabilului vor fi cu atat mai incalcate cu cat judecatorii vor fi mai incarcati cu dosare: “Cu cat veti vedea ca judecatorul este mai incarcat pe rol cu dosare, cu atit veti trage concluzia ca stima si respectul pentru drepturile cetateanului atinge cote minimale”.
Presedintele AMR: “Statutul magistratului este fragilizat, el trebuie vulnerabilizat si mai ales trebuie sa dea solutiile pe care si le imagineaza altcineva”
In plus, judecatoarea Mona Pivnicerus-a aratat deranjata de modul in care oamenii politici dau sentinte publice in dosarele aflate pe rolul instantelor din Romania, incercand ulterior sa atraga raspunderea disciplinara a magistratului care a dat o sentinta contrara cu cea data public de politicieni. Pivniceru a opinat, pe de alta parte, ca statutul judecatorului este fragilizat prin modul in care sunt modificate legi fundamentale pentru aceasta profesie, prin ordonante de urgenta: “E de-a dreptul inspaimintator ca oficiali ai statului sa ia pozitii publice in dosarele pe care judecatorii le instrumenteaza si sa imprime public si mai ales sa faca actiuni de verificari disciplinare a judecatorilor care au pronuntat o anumita solutie, alta decat cea pe care si-au imaginat-o cei cu aceasta pozitie (…) Se vede cum prin ordonante de urgenta se modifica legi cadru, asta nu ar fi o noutate, insa se umbla la chestiuni halucinante! Sa iti imaginezi ca judecatorul va raspunde pentru o abatere disciplinara intr-un an de cind ai descoperit-o tu, adica poti sa o descoperi si peste 30 de ani, asta inseamna a face o raspundere disciplinara similara cu regimul crimelor de razboi. Statutul magistratului este fragilizat, el trebuie vulnerabilizat si mai ales trebuie sa dea solutiile pe care si le imagineaza altcineva“.
Judecatorii si procurorii s-au plans ca sunt prea putini pentru volumul imens de munca
Deficitul de personal din instante si parchete a fost un alt subiect abordat de magistratii prezenti la intalnirea de la Lepsa, acestia ajungand la concluzia ca numarul de dosare pe judecator sau procuror a crescut de cinci ori in ultimii ani, in timp ce numarul judecatorilor si procurorilor s-a diminuat constant in aceeasi perioada. Cel mai elocvent exemplu a fost dat de prim-procurorul Parchetului de pe linga Tribunalul Vrancea, Ion Lefter, care a explicat ca: “in urma cu patru cinci ani eram 34 de procurori in judet. Au ramas 30, au ramas 28, au ramas 25. Acum au ramas 21, mai pleaca unul. Imaginati-va cum se poate un act de calitate juridica cu mai putin de 40% de numarul din schema de personal cind numarul de dosare din 2004 s-a dublat, s-a triplat”. Pe de alta parte, judecatoarea Mona Pivniceru a reluat subiectul practicii neunitare, si a criticat lipsa de initiativa a autoritatilor competente pentru a lua masurile necesare in vederea unificarii practicii:“Practica neunitara este generata de lipsa de mecanisme juridice. Pana acum s-a reclamat cu ardoare lipsa de mecanisme juridice, cei abilitati nu le-au initiat, a initiat AMR alaturi de Inalta Curte un proiect PHARE de unificare a practicii judiciare si la acest moment totul este trecut sub tacere”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# bau
17 March 2011 20:37
+3
# Dixit
18 March 2011 10:53
-4
# dezamagits
19 March 2011 07:39
+1
# nistor ionel
23 June 2011 13:36
0
# NISTOR IONEL
29 August 2011 12:33
0