22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOSTENIREA LUI NICUSOR: DATORII MAI MARI – PSD il acuza pe edilul Bucurestilor: „Primaria Capitalei sub Nicusor Dan, cu datorii mai mari decat pe vremea lui Firea... In 2020, anul in care Nicusor Dan a preluat mandatul de primar, Capitala avea datorii de 6,4 miliarde de lei, iar acum datoria este cu aproape 1 miliard mai mare, adica 7,3 miliarde de lei”

Scris de: L.J. | pdf | print

10 May 2024 12:53
Vizualizari: 1652

Partidul Social Democrat acuza ca actualul primar al Capitalei, Nicusor Dan (foto stanga), lasa Bucurestii cu o datorie publica de 7,3 miliarde de lei, cu 0,9 miliarde mai mare decat cea din 2020, de la sfarsitul mandatului fostului edil, Gabriela Firea (foto dreapta).In plus, Nicusor Dan nici nu a propus vreun proiect major de investitii, ci doar s-a limitat la a taia panglicile la proiecte incepute pe vremea Gabrielei Firea, adauga PSD, dand ca exemple parcarea de la Cora Pantelimon si pasajul rutier de la Doamna Ghica.

Insa mai grav este faptul ca in cei patru ani de mandat, actualul edil general a reusit sa consolidezez seismic o singura cladire din tot orasul, subliniaza partidul lui Marcel Ciolacu in comunicatul emis vineri, 10 mai 2024.


Iata comunicatul PSD:


Primaria Capitalei sub Nicusor Dan, cu datorii mai mari decat pe vremea lui Firea


Nicusor Dan a preluat mandatul de primar al Bucurestiului cu promisiunea de a aduce schimbari pozitive si de a imbunatati administrarea orasului, inclusiv gestionarea datoriilor. Inca de la inceputul mandatului sau, el sustine ca s-a confruntat cu o situatie financiara complexa, datorii mari acumulate de administratiile anterioare. Cu toate acestea, in acest moment, datoriile Primariei Generale sunt mai mari decat cele pe care le avea institutia in urma cu patru ani.

In 2020, anul in care Nicusor Dan a preluat mandatul de primar, Capitala avea datorii de 6,4 miliarde de lei, iar acum datoria este cu aproape 1 miliard mai mare, adica 7,3 miliarde de lei. 'Sunt si acum datorii, si poate oricine sa intre pe site-ul Primariei Capitalei si sa vada executiile bugetare: 7,3 miliarde de lei datorii. El (n.r. Nicusor Dan) vorbea despre faptul ca doar noi ne-am imprumutat, ne-am creditat pentru proiecte. Noi am avut 6 miliarde. (...) Deci datorii mai mari acum decat la momentul la care am plecat eu din Primaria Capitalei', a declarat Gabriela Firea, intr-o emisiune televizata.

In martie 2023, Nicusor Dan sustinea, pe pagina sa de Facebook, ca prin masurile pe care le-a implementat PMB a ajuns la o situatie financiara stabila, iar datoriile curente sunt zero. Bilantul publicat de Primaria Capitalei arata ca lucrurile nu stateau asa. Totalul datoriilor era de 6,986 miliarde de lei, cele istorice ajunsesera la 5,402 miliarde, iar cele curente erau cifrate la 1,584 miliarde.

Aproape 6% din cheltuielie Capitalei in 2023, adica 81 milioane de euro, a fost plata datoriilor publice, iar gradul de indatorare este de 10,5%, potrivit celor de la Europa Libera, Nicusor Dan a indatorat Capitala cu peste 300 de milioane de euro, iar suma totala a datoriei publice a ajuns acum la aproximativ 824 de milioane de euro. De asemenea, datoria publica a Bucurestiului pe cap de locuitor este de 480 de euro.


Proiecte mari, 'greaua mostenire' de la Firea


Singurul argument folosit de Nicusor Dan pentru lipsa proiectelor din Capitala a fost lipsa finantarii, in conditiile in care unele proiecte le avea deja in primarie, unele erau deja incepute, insa in loc sa grabeasca implementarea lor, Nicusor Dan le-a blocat. Un exemplu este pasajul de la Doamna Ghica, singurul proiect de infrastructura cu care se poate lauda actualul edil ca s-a inaugurat in ultimii ani. Pasajul de la Doamna Ghica a fost inceput in 2018 si ar fi trebuit finalizat in 2020, insa a fost inaugurat abia in vara anului 2023. In categoria alte proiecte blocate de Nicusor Dan se incadreaza si consolidarea cladirilor cu risc seismic. Chiar daca recunoaste ca in cazul unui cutremur puternic, in Bucuresti ar fi dezastru, Nicusor Dan a reusit performanta de a consolida o singura cladire.

In ultimii ani, actualul edil nu a propus niciun proiect de investitie major, iar cele cu care se lauda sunt, de fapt, proiecte demarate de vechea administratie. Aici putem aminti proiectul de termoficare pentru schimbarea tevilor, in valoare totala de 1 miliard de euro, sau reinnoirea parcului auto pentru transportul public cu bani europeni, bugetul fiind de aproape 370 milioane de euro. Alte proiecte ale Gabrielei Firea au fost Parcarea 'Park&Ride' de la Cora Pantelimon si pasajul rutier Soseaua Colentina – Doamna Ghica, proiecte care au fost inaugurate de Nicusor Dan”.


sursa foto: Fanatik.ro

Comentarii

# Minune date 10 May 2024 13:26 -1

Va rog sa ne spuna cineva (de specialitate in adm. publica) ce fel de gospodari ( asa se impauneaza ei in campanie) sunt aceste persoane care se bat pentru,,binele" poporului si la final de mandat au datorii catre diverse societati, buget de stat s.a.m.d. Cum este posibil sa nu fie arestati?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva