3 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

MOTIVARE PE INTERCEPTARILE LUI BASICA – Cititi sentinta prin care judecatoarea Emilia Ganera de la Tribunalul Constanta l-a condamnat pe fratele lui Traian Basescu la 4 ani cu executare pentru trafic de influenta. DNA nu s-a obosit s-o gaseasca pe „femeia de la banca”: „Intr-un apartament din zona Delfinariu, inculpatul Capatana, cu participarea unei functionare de la Raiffeisen (numita Ghiuli, neidentificata), cu ajutorul unui aparat, a verificat veridicitatea sumei de 250.000 euro”

Scris de: A.P. | pdf | print

13 May 2016 12:39
Vizualizari: 9149

Interceptarile realizate cu camera ascunsa de Florin Anghel, zis „Basica”, dar si declaratiile membrilor familiei lui Sandu Anghel alias „Bercea Mondial”, s-au dovedit decisive in solutionarea pe fond a celebrului dosar de trafic de influenta intentat fratelui fostului presedinte al Romaniei, Mircea Basescu, si complicelui acestuia, Marian Capatana. Asta reiese din sentinta Tribunalului Constanta, pronuntata de judecatoarea Emilia Ganera in 8 ianuarie 2016, pe care o prezentam in premiera.

Intre timp, cauza a ajuns la Sectia penala a Curtii de Apel Constanta, instanta investita cu judecarea apelului care, la ultimul termen - 22 aprilie 2016, a decis sesizarea Curtii Constitutionale cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 291 alin. (1) Cod penal, cu referire la sintagma „lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar public”. Este vorba, desigur, despre textul de lege care defineste si pedepseste traficul de influenta, infractiune pentru care Mircea Basescu a fost condamnat de judecatoarea Emilia Ganera la o pedeapsa de 4 ani inchisoare cu executare, pe motiv ca „in perioada 20.02.2011-22.02.2012, a pretins si a primit suma totala de 600.000 de la denuntatorul Anghel Florin, prin intermediul si sprijinul acordat de coinculpatul Capatana Marian Adrian, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de numitul Anghel Sandu (Bercea Mondial, n.r.), precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila lui Anghel Sandu, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate”. Tot o pedeapsa in regim de detentie a primit si Marian Capatana, 3 ani inchisoare pentru complicitate la trafic de influenta.


Femeia de la banca” ramane singura necunoscuta a dosarului

Dosarul a fost extrem de mediatizat, postul Antena 3 prezentand la ore de maxima audienta, saptamani la rand, filmarile din care au reiesit cat se poate de limpede faptele savarsite de Mircea Basescu si de complicele sau, Marian Capatana. Imaginile au ajuns in spatiul public ca urmare a pasivitatii procurorilor DNA, acuzati de membrii familiei Anghel ca nu au miscat un deget dupa ce „Basica” a depus interceptarile la parchetul condus de Laura Codruta Kovesi, numita in functie chiar de fratele inculpatului Mircea Basescu, fostul presedinte al Romaniei Traian Basescu.

In aceste conditii de intensa mediatizare, opinia publica a avut la dispozitie cam toate piesele dosarului instrumentat de procurorii DNA Iulian Pancescu si Carmen Damian. Una dintre putinele necunoscute era identitiatea asa-numitei „femei de la banca”, angajata Raiffeisen din Constanta care ar fi ajutat la verificarea bancnotelor dintr-o transa de 250.000 euro, bani primiti de Marian Capatana de la familia Anghel si dati mai departe lui Mircea Basescu. Ei bine, se pare ca parchetul anticoruptie nu s-a mai deranjat sa o gaseasca pe „femeia de la banca”. Cel putin asta intelegem din sentina Tribunalului Constanta:

Intr-un apartament din zona Delfinariu din municipiul Constanta, inculpatul Capatana Marian Adrian, cu participarea unei functionare de la Raiffeisen Bank SA (numita 'Ghiuli' - neidentificata), cu ajutorul unui aparat, si in prezenta martorilor Anghel Florin si Anghel Fanica, dar si a sotului sau, Preda Ion zis 'Gore', a verificat veridicitatea sumei de 250.000 euro (bancnote de cate 500 euro), care nu erau falsi.

Declara inculpatul Capatana Marian Adrian (f.51 col. 1 c.j.), 'dupa aceasta discutie, eu si Anghel Florin si Anghel Florica am iesit din biroul lui Basescu. Cei doi Anghel au intrat in masina lor, eu am intrat in masina mea si ne-am dus la un apartament in Constanta, zona Delfinariu, precum am stabilit, de fapt, eu le-am spus. Ne-am intalnit in apartamentul din zona Delfinariu, unde impreuna cu Anghel Florin si Anghel Florica am numarat banii si am constatat ca este vorba despre 5 teancuri a cate 100 bancnote de 500 euro, respectiv in total 250.000 euro. Eu am luat banii, 250.000 euro, si i-am dus inapoi la Mircea Basescu la birou'.

Prezentam in continuare pasajul din sentinta in care judecatoarea Emilia Ganera descrie fapta comisa de Mircea Basescu (interceptarile si motivarea sentintei pot fi citite integral la final):

Fapta savarsita de Basescu Mircea constand in aceea ca in perioada 20.02.2011-22.02.2012 a pretins si a primit suma totala de 600.000 de la denuntatorul Anghel Florin, prin intermediul si sprijinul acordat de coinculpatul Capatana Marian Adrian, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa magistratii investiti cu solutionarea cauzei referitoare la infractiunea savarsita de numitul Anghel Sandu, precum si a altor cereri incidente in respectiva cauza, in scopul de a obtine o hotarare favorabila lui Anghel Sandu, fie condamnarea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta prevazuta de art. 291 alin. (1) Cp, cu aplicarea art. 6 din Legea nr. 78/2000 si art. 5 alin. (1) Cp.

Elementul material al laturii obiective consta in pretinderea si primirea efectiva a sumei de 600.000 euro de la denuntatorul Anghel Florin, prin intermediul si sprijinul inculpatului Capatana Marian Adrian, in schimbul promisiunii si lasand sa se creada ca are influenta asupra magistratilor implicati in solutionarea dosarului in care Anghel Sandu a fost cercetat, respectiv trimis in judecata.

Inculpatul Basescu Mircea a lasat sa se creada ca are influenta asupra magistratilor, atat prin propriile afirmatii, cat si prin faptul ca nu a dezmintit afirmatiile facute de membrii familei Anghel si de inculpatul Capatana Marian Adrian, in sensul ca ar avea o asemenea influenta.

Inculpatul Basescu Mircea a promis ca va interveni in scopul de a obtine o situatie favorabila pentru Anghel Sandu, fie condamanrea la o pedeapsa mai mica, fie punerea in libertate.

Primirea banilor a avut loc inainte de solutionarea definitiva a procesului penal, la ICCJ, in care Anghel Sandu a fost arestat preventiv. Inculpatul a actionat cu intentie directa, conform dispozitiilor art. 16 alin. (3) lit. a) Cp, si a prevazut rezultatul faptei sale, respectiv vatamarea relatiilor sociale referitoare la activitatea de serviciu a magistratilor, relatii care sunt incompatibile cu orice interventie, reala sau imaginara, de natura a-i stirbi prestigiul si a-i perturba normala desfasurare, si a urmarit producerea acestui rezultat prin asumarea scopului de a obtine o situatie favorabila pentru Anghel Sandu.

De altfel, pentru existenta infractiunii de trafic de influenta este necesara numai precizarea actului pentru a carui indeplinire urmeaza a se exercita influenta, iar nu indicarea efectiva a persoanei asupra careia va fi exercitata influenta.

Pe de alta parte, pentru existenta infractiunii de trafic de influenta, nu are relevanta daca pretinderea folosului a fost satisfacuta si daca acceptarea promisiunii unor foloase a fost urmata si de prestarea acestora. Nu este relevant daca interventia s-a produs ori nu, precum si momentul in care acesta s-a realizat, raportat la momentul savarsirii uneia dintre actiunile ce constituie elementul material al infractiunii, deoarece procedura interventiei nu este o conditie pentru existenta traficului de influenta”.

*Cititi aici integral sentinta nr. 5/08.01.2016 pronuntata de judecatoarea Emilia Ganera de la Tribunalul Constanta, in dosarul nr. 5412/118/2014

*Cititi aici rechizitoriul procurorilor DNA Iulian Pancescu si Carmen Damian

Comentarii

# Iaca ce anticipam, privitor la serviciile noi- de informaţii date 13 May 2016 13:19 0

cu domeniu de activitate exclusiv judiciar: http://www.stiripesurse.ro/un-nou-serviciu-secret-la-justitie-presa_994759.html Şi e doar primul :-?

# pelin date 13 May 2016 14:27 +11

Cateva din activitile ce intra in categoria actelor de urmarire penala sunt:cercetarea amanuntita la fata locului:ridicari de obiecte si inscrisuri;constatarea tehnico-stintifice;constari medico-legale;ascultrea faptuitorului;ascultarea partii vatamate;prezentarea pt.recunoastere;reconstituiri;perchezitii domiciliare si corporale,iar de la caz la caz multe altele.In cazul lui M.BASESCU intreg procesul de cercetare,a fost transformat intr-un simulacru,in toata splendoarea lui,iar aplicarea pedepsei fiind neconforma si nu pe masura prejudiciului.Mai grav,cercetarile nu au fost existinse si la alte fapte penale,despre care massmedia a fucut vorbire la modul cel mai amanutit,venind si cu detalii.Asadar acest pericuos INTERLOP,are toate sansele sa scape ieftin,dar si cu mormanul de euroi!!!!!!!!!

# DODI date 13 May 2016 14:47 +9

Celebru caz în care hăhăilă și-a pus ”încrederea în justiție” renunțând la frate. Poveste de adormit copiii (la câte minciuni a lansat pe piață, aceasta este unor minoră). După cel tot hăhăilă a făcut posibilul să le însceneze țiganilor ”frangrantul”. Acest caz ne-a demonstrat de ce sunt capabili procurorii pentru blocarea adevărului (beneficarul principal și final = hăhăilă). Acesta a rulat numai în campania electorală din 2009 fonduri cât toate partidele în toate campaniile de la revoluție încoace. Cifra de 400 mil.euro vehiculată de presă este minoră. Ce păcat că procurorii pe care îi plătim din bani publici să afle adevărul fac tot posibilul să ascundă pe hoț de rigorile legii. 

# herodot1 date 14 May 2016 11:05 0

Felicitări pentru poreclă. Dintre toate asta îmi place cel mai mult.

# Vladi Mârrr... date 13 May 2016 17:58 +7

Iata inca o dovada de necontestat, ca justitia cârpito-dunareana se dovedeste o vidanja prea mica pentru o fosa septica asa de mare precum cea in care se scalda exprezidentiala familie basescu.

# UNUL DIN LUMEA CEA MARE date 13 May 2016 19:23 0

PTR Vladi Mârrr...//MERMELEALA Comme d'habitude SAU  always,si va mai mirati cind sar ,,infractorii sa omoare bucatarii chinezi,puneti /va dracului si intrebarea ,,OARE DE CE,,?SAU PENTRU INTREBARI AVEM NUMAI JURNALISTI SI BUCATARI CHINEZI NUMAI PENTRU MERMELIT

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva