MUNCA IN POLITIA JUDICIARA, VECHIME IN MAGISTRATURA – Trei deputati PSD vor sa includa ca vechime in magistratura perioada in care judecatorul sau procurorul a activat ca politist judiciar cu studii superioare juridice. In proiectul de completare a Legii 303/2004, initiatorii acuza discriminarea dintre politistii judiciari si celelalte categorii profesionale care pot fi luate in calcul la vechimea in magistratura. Initiativa a trecut tacit de Camera Deputatilor si va merge la CSM pentru aviz
Perioada in care un judecator sau procuror a activat ca politist judiciar dupa absolvirea facultatii de Drept ar putea fi luata in considerare la calculul vechimii in magistratura.
Asta propune un proiect de lege depus la Camera Deputatilor in februarie 2022 de catre deputatii PSD Eugen Neata, Nicu Nita si Eduard-Andrei Popica (foto de la stanga la dreapta). La 16 mai 2022, initiativa de act normativ a trecut tacit de Camera Deputatilor, expirand termenul de 45 de zile in care ar fi trebuit dezbatuta. Joi, 2 iunie 2022, proiectul va fi dezbatut de catre Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru avizare.
Mai exact, cei trei parlamentari propun completarea art. 82 alin. 2 si a art. 86 alin. 1 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, adaugand politistii judiciari cu studii juridice superioare in categoria profesiilor care pot conta la calcularea vechimii in magistratura a unui judecator sau procuror.
Iata mai intai actuala forma a celor doua pasaje din Legea 303/2004:
- art. 82 alin. 2:
„Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult”;
- art. 86 alin. 1:
„Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat”.
Redam si forma propusa de deputatii PSD (vezi facsimil):
- art. 82 alin. 2:
„Judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala, personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si fostii judecatori si procurori financiari si consilierii de conturi de la sectia jurisdictionala care au exercitat aceste functii la Curtea de Conturi se pot pensiona la cerere, inainte de implinirea varstei de 60 de ani, si beneficiaza de pensia prevazuta la alin. (1), daca au o vechime de cel putin 25 de ani numai in functia de judecator, procuror, magistrat-asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie si de la Curtea Constitutionala sau personal de specialitate juridica asimilat judecatorilor, precum si in functia de judecator la Curtea Constitutionala, judecator ori procuror financiar sau consilier de conturi de la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi. La calcularea acestei vechimi se iau in considerare si perioadele in care judecatorul, procurorul, magistratul-asistent sau personalul de specialitate juridica asimilat judecatorilor si procurorilor, precum si judecatorul de la Curtea Constitutionala, judecatorul, procurorul financiar si consilierul de conturi la sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi a exercitat profesia de avocat, personal de specialitate juridica in fostele arbitraje de stat, consilier juridic sau jurisconsult si ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice”;
- art. 86 alin. 1:
„Constituie vechime in magistratura, aplicabila si persoanelor prevazute la art. 82 alin. (1) si (2), perioada in care judecatorul, procurorul, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1) sau magistratul-asistent a indeplinit functiile de judecator, procuror, judecator la Curtea Constitutionala, judecator financiar, procuror financiar, consilier de conturi in sectia jurisdictionala a Curtii de Conturi, auditor de justitie, personal de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), magistrat-asistent, grefier cu studii superioare juridice, avocat, notar, asistent judiciar, consilier juridic, ofiter de politie judiciara cu studii superioare juridice, personal de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, cadru didactic din invatamantul juridic superior acreditat”.
Actuala forma a legii ii discrimineaza pe politistii judiciari
In esenta, dupa cum veti citi in expunerea de motive anexata mai jos, deputatii Eugen Neata, Nicu Nita si Eduard Popica argumenteaza ca politistii judiciari sunt discriminati in raport cu celelalte categorii profesionale care pot fi luate in calcul la vechimea in magistratura (judecator CCR, judecator sau procuror financiar, consilier de conturi, asimilat, magistrat-asisten, grefier, avocat, notar etc.). In plus, cei trei PSD-isti amintesc ca in 2018, odata cu marile modificari la legile justitiei, Parlamentul i-a scos pe politistii judiciari din categoria profesiilor ce pot conta ca vechime in magistratura, insa fara ca Legislativul sa justifice in vreun fel aceasta schimbare.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Cetateanul 31 May 2022 21:32 -10
# Ioana M. 1 June 2022 09:37 +2
# Av TN 1 June 2022 10:05 +1
# Felix 1 June 2022 20:04 +38
# Pdv 2 June 2022 03:04 +20
# lului 2 June 2022 18:11 -1
# X 3 June 2022 23:35 -2
# X 3 June 2022 23:44 -1