21 April 2025

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NASTASE ACUZA ICCJ DE INCALCAREA LEGII – Fostul premier a depus o contestatie privind durata procesului penal. Adrian Nastase arata ca judecatorii care l-au condamnat in dosarul “Zambaccian” ii refuza dreptul la un regim de executare mai favorabil si il impiedica sa formuleze cerere de liberare conditionata. Completul de 5 condus de Ionut Matei nu a publicat nici la trei luni dupa condamnare motivarea hotararii. TMB nu poate solutiona cererea lui Nastase de contopire a pedepselor (Contestatia)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

10 April 2014 12:59
Vizualizari: 4914

Au trecut mai bine de 90 de zile de la data la care Completul de 5 al ICCJ format din judecatorii Ionut Matei (foto), Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru l-au trimis pe fostul premier Adrian Nastase din nou dupa gratii, ca urmare a deciziei de condamnare la 4 ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita in dosarul “Zambaccian”. Cu toate acestea, judecatorii supremi nu par sa se grabeasca sa motiveze hotararea de condamnare aplicata in cazul fostului premier, desi aceasta ii este necesara lui Adrian Nastase pentru ca Tribunalul Bucuresti sa solutioneze cererea de contopire a pedepsei din dosarul “Zambaccian cu cea din dosarul “Trofeul Calitatii”.


Din acest motiv, Adrian Nastase a depus, la data de 4.04.2014, la Inalta Curte de Casatia si Justitie o contestatie privind durata procesului penal, in care reclama Completul de 5 judecatori care l-a condamnat ca nu a respectat termenul obligatoriu de redactare, de 30 de zile, si a tergiversat motivarea deciziei din dosarul “Zambaccian”, incalcand astfel prevederile legale. Odata cu contestatia privind durata procesului penal, Adrian Nastase, prin avocatul sau Corneliu Liviu Popescu a formulat si o cerere de recuzare pentru unul dintre cei cinci judecatori supremi care au dispus condamnarea sa in acest dosar sau a magistratului-asistent desemnat sa redacteze motivarea deciziei.

Potrivit Contestatei formulate de Adrian Nastase, lipsa motivarii deciziei de condamnare din Dosarul “Zambaccian” face imposibila solutionarea de catre magistratii Tribunalului Bucuresti a cererii de contopire a pedepselor, motiv pentru care pedeapsa deja executata de Nastase in dosarul “Trofeul Calitatii” nu  poate fi avuta in vedere la calcularea duratei executate pentru pedeapsa rezultata in urma contopirii. Astfel, fostul premier acuza ca ii sunt incalcate dreptul la un regim de executare a pedepsei mai favorabil si dreptul de a formula cerere de liberare conditionata.

Contestatia privind durata procesului penal si cererea de recuzare a magistratului insarcinat cu redactarea motivarii deciziei dispuse de Completul de 5 al ICCJ vine dupa un alt demers realizat de fostul premier, prin avocatii sai. Este vorba despre sesizarea pe care Adrian Nastase a depus-o in luna martie la CSM, in care solicita Inspectiei Judiciare inceperea cercetarii disciplinare fata de cei cinci judecatorii de la ICCJ care au pronuntat decizia definitiva in dosarul Zambaccian. Si la acea data, Adrian Nastase ii reclama pe judecatorii Ionut Matei, Ioana Bogdan, Angela Dragne, Luminita Zglimbea si Cristina Rotaru ca nu au respectat termenul prevazut de lege pentru redactarea motivarii hotararii pronuntate la data de 6 ianuarie 2014.

Trebuie amintit ca de-a lungul timpului Inspectia Judiciara a sanctionat mai multi judecatorii pentru intarzierea redactarii motivarii hotararilor. In acelasi timp, conducerea ICCJ face apel la practica unitara si le cere judecatorilor de la instantele inferioare sa respecte termenele prevazute de lege. Asta desi chiar Inalta Curte, care ar trebui sa fie un exemplu de urmat, are mari probleme in redactarea in termen a motivarii hotararilor. Cu toate acestea, magistratii de la ICCJ nu au facut pana acum obiectul vreunei cercetari din partea inspectorilor judiciari si probabil ca nici nu vor face prea curand.

Prezentam in continuare contestatia privind durata procesului penal:

“In fapt,

Prin decizia penala nr. 1 din data de 06.01.2014, Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a solutionat recursurile in prezenta cauza. Pana in prezent, decizia pronuntata in recurs nu a fost motivata. Inexistenta hotararii judecatoresti (cuprinzand motivarea) impiedica Tribunalul Bucuresti sa solutioneze cererea de contopire a pedepselor, cu consecinta ca pedeapsa deja executata de mine pentru o alta condamnare nu poate fi avuta in vedere la calcularea duratei executate pentru pedeapsa rezultata in urma contopirii. Acest fapt imi incalca atat dreptul la un regim de executare a pedepsei mai favorabil, cat si dreptul de a formula cerere de liberare conditionata.

In drept:

Prezenta cerere este admisibila, art. 488 indice 1 alin (1) C.proc.pen. avand ca situatie premisa activitatea de judecata, care nu se sfarseste odata cu adoptarea si pronuntarea solutiei (minutei), ci abia odata cu redactarea si semnarea hotararii judecatoresti (incluzand motivarea). De asemenea, cum art. 2 alin (2) C.proc.civ. face din Codul de procedura civila dreptul comun pentru orice procedura jurisdictional, inseamna ca institutia juridical a contestatiei privind tergiversarea procesului in cazul nerespectarii termenului de motivare a unei hotarari (avuta in vedere in terminis de art 522 alin. (2) pct. 1 C.proc.civ.) este aplicabila si in procedura penala, neexistand incompatibilitate.

Pe fond, prezenta cerere este intemeiata, deoarece potrivit art. 406 alin. (1) C.proc. pen., hotararea judecatoreasca se redacteaza in cel mult 30 de zile de la pronuntare. Desi termenul maxim legal, stabilit printr-o norma imperativa, s-a implinit de mult, nici pana in prezent decizia pronuntata in recurs nu este motivata. Acest fapt imi produce asa cum am aratat, vatamandu-mi drepturile si interesele legitime.

In temeiul art. 524 alin. (4) C.proc.pen., solicit ca instanta care solutioneaza prezenta contestatie sa dispuna ca judecatorul membru al completului de recurs ori magistratul-asistent, dupa caz, insarcinat cu redactarea deciziei, sa redacteze decizia de recurs de indata, si anume in termen de 5 (cinci) zile, asa incat decizia motivata si intregul dosar al cauzei sa fie trimise Tribunalului Bucuresti, in timp util pentru judecarea cererii de contopire a pedepselor la termenul urmator”.

Prezentam in continuare cererea de recuzare a judecatorului sau magistratului-asistent desemnat sa redacteze decizia de recurs:

“In fapt:

Unul dintre judecatorii din completul de judecata sau magistratul-asistent este desemnat sa redacteze decizia de recurs. Numele acestui magistrat imi este necunoscut.

In drept:

Potrivit art. 312 alin. (1) vechiul C.proc.pen., decizia se redacteaza de unul dintre judecatorii care au participat la solutionarea cauzei. La Inalta Curte de Casatie si Justitie, hotararile se pot redacta si de magistratul-asistent.

Daca insarcinat cu redactarea deciziei este un judecator, prezenta cerere de recuzare se intemeiaza pe dispozitiile art. 67 alin. (1) si (2), reportate la dispozitiile art. 64 alin (1) lit. f) si alin (6) C.proc.pen.

Ca un prim motiv de incompatibilitate, judecatorul desemnat sa redacteze decizia de recurs si care a violat norma imperativa privind termenul maxim de redactare este pe deplin interesat sa se respinga contestatia privind durata procesului penal, deoarece admiterea ei semnifica o constatare a savarsirii de el a unei ilegalitati, deci exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea judecatorului este afectata.

Ca un al doilea motiv de incompatibilitate, judecatorul care s-a pronuntat cu privire la o masura supusa contestatiei nu poate participa la solutionarea contestatiei. Textul nu distinge intre tipurile de contestatii, asa ca este inclusa si contestatia privind durata procesului penal.

Daca insarcinat cu redactarea deciziei este magistratul-asistent, prezenta cerere de recuzare se intemeiaza pe dispozitiile art. 67 alin. (3) combinat cu alin (2), raportate la dispozitiile art. 65 alin. (2) combinat cu art. 64 alin. (1) lit. f) C.proc.pen. Magistratul-asistent desemnat sa redacteze este pe deplin interesat sa se respinga contestatia privind durata procesului penal, deoarece admiterea ei semnifica o constatare a savarsirii de el a unei inegalitati, deci exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea sa este afectata”.

*Cititi aici contestatia depusa de Adrian Nastase

 

Comentarii

# GOE date 10 April 2014 13:48 +13

Daca un fost ministru de externe,presedinte de partid politic,prim-ministru si ce o mai fi fost este tratat in acest mod de asa-zisa ,,justitie ,,din Romania la ce sa se astepte un oarecare .Pai nemernicii astia -l condamna fara sa citeasca dosarul si nu mai fac motivarea vreodata .Trebuie urgent schimbate legile care reglementeaza functionarea instantelor si statutul judecatorilor in sensul instituirii unei raspunderi efective a magistratilor.Astia au salarii imense,pensii speciale avantaje materiale si-si bat joc de lege si de justitiabil de cate ori au ocazia.Sistemul judiciar in Romania este o BATJOCURA.

# CONDAMNAREA INTELIGENTEI SI CULTURA IN ROMANIA date 10 April 2014 14:31 +9

Noi contribuaboili ai acestei tari trebuie sa intelegem ca nu e condamnat Nastase pentru fraude , coruptie , etc... este condamnat pentru ca GANDESTE , CITESTE , ESTE INTELIGENT , si asta in Roamnia se condamna atat in scoli , universitati peste tot Este promovat ANALFABETISMUL, AGRAMATUL SI FETELE CU FORME INDIFERENT CE ARE IN CAP . Daca asta inseamna democratie , UE , si tara libera inseamna ca viitorul copiilor nostri care invata si doresc sa fie corecti in acesta tara e vai de viata noastra si viitorul nostru In ultimii 10 ani asta se promoveaza in acesta tara si e grav si noi cetatenii trebuie sa ne trezim la realitate Se plateste bine INCULTURA in toate domeniile dar ce se vede la ora actuala in asa zisa JUSTITIE DEPOLITIZATA este grav si este strigator la cer sa fie cu asa salarii si venituri si sa raspunda numai in functie de cum o persoana bea si are ceva grade ridicate si cere RAZBUNARE aceste persoane raspund la aceste comenzi pentru ca nu sunt stapani pe functiile lor .

# Andrei date 10 April 2014 14:35 +9

Eu nu ma mir de nimic.Acesti politruci basisti se cred zei,dar o sa vina ziua cand o sa dea socoteala.Nici demisul si ilegitimul a carui ordine le executa intocmai si cu celeritate,nici reding si barroso nu sunt vesnici si apoi o sa dea socoteala.Am convingerea ca nu vor scapa nici in gaura de sarpe.Abia astept acele zile.Pana atunci insa suntem terorizati de acesti politruci imorali,incompetenti,care copiaza motivarile unul dupa altul si daca se potriveste si daca nu.Si ce e mai grav e ca nu se tem sa incalace flagrant  legea,tocmai ei care trebuie sa apere respectarea legilor in litera si spiritul lor.Sper ca cineva va avea curajul sa faca o reforma legislativa si o reorganizare a tuturor institutiilor juridice,eliminand din sistem,toti acesti politruci incompetenti si imorali.

# Valeriu Mangu date 10 April 2014 14:49 0

Articolul \"Traducerea art. 1 alin. (2) al Constitutiei\" pe: http://ascunzisuri-constitutionale.eu

# unul din lumea cea mare date 10 April 2014 17:04 -1

asta ar trebui inca cu citiva(zeci daca nu sute) sa faca puscarie pina rigiie ca magarul de sfecla!!!!!!

# Hipster date 10 April 2014 23:16 -1

Eu zic sa facem o discutie cu privire la admisibilitatea contestatiei.:) 

# livia date 11 April 2014 08:07 +3

Faceti cunoscut la Bruxeles aceasta situatie. Ca ei au o foarte buna parere despre justitia din Romania; membrii ei fiind primii care incalca legea.

# santinela date 11 April 2014 08:33 +3

Priviti fata acestui Matei.Aveti impresia ca asta stie ce sa scrie in motivare ? E greu sa gasesti motive acolo unde nu este vina.Papagalul s-a executat la \"comanda\" si acum nu stie pe unde sa scoata camasa. O sa vedeti o motivare de risul curcilor,motivare care poate o va intrece pe aia facuta de Stanciu desi este greu,aia fiind record mondial in materie de cum NU se face. Asteptam cu interes si promit sa o afisez la poarta tuturor facultatilor de drept din tara.

# Istratie date 11 April 2014 12:51 +1

Dacă chestiunea recuzării unui judecător care a soluționat deja cauza este o glumă, atunci gluma e tâmpită rău. Dacă aceeasi chestiune este sustinuta cu morgă academică și ignoranță ajunsă până în doctorat și universitate, atunci tâmpenia este sinistră. 

# Avocat flocist date 11 April 2014 15:48 -1

Contestatie de tergiversare a procesului civil formulata in procesul penal. Interesant. Asteptam cu mare interes de la domnul profesor ordonante presedintiale cu privire la starea de arest, cereri de insolventa depuse la sectii penale ori actiuni in declararea simulatiei cu privire la rechizitorii. Sau poate, cine stie, actiuni in evacuarea completului de judecata din imobilul folosit fara drept.

# 21.12.2014 date 12 April 2014 09:25 +4

Pe 22.12.2014 o sa ne eliberam de tiran si sper ca si justita sa fie la fel.Parca ne-am mai eliberat in 1989 tot in aceeasi zi.Ceea ce i se intampla lui Nastase este o bataie de joc la adresa unui om care ne-a integrat in Natto,in Ue,a eliminat vizele,a a avut o crestere economica solida.Cu toate pacatele sale consider ca a fost cel mai bun prim-ministru dupa 1989.

# bă...se...Iesi afară,javră ordinară! date 12 April 2014 10:44 +1

basescu si purtatorii lui de cuvant au facut o paralela intre Năstase si mafiotii americani,spunând că nu este o problemă faptul că l-au băgat in puscarie pentru o fapta imaginară,cata vreme are alte păcate...sistem ticălosit,iesiți afară javre ordinare!faceti de rusine justitia si lasati Romania de izbeliste,la cheremul ticalosilor.

# nu că voi nu ati fi date 12 April 2014 10:46 -1

sinteti niste infractori organizati in formula statului de drept,sida si cancerul nostru,sa ajungeti in iad,sperăm.

# Alberto Kurtyan date 13 April 2014 01:40 -2

Ca Nastase e vinovat este clar. Un om foarte corupt. Dar iata ca acum are si el parte de justitia pe care a cladit-o pe vremea cand era seful guvernului. Ce semeni aia culegi.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 17.04.2025 – Avize favorabile pentru reducerea pensiilor magistratilor si cresterea varstei de pensionare

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva