16 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NATALIA, DANA SI VITO – Un raport MEDEL, intocmit de doi magistrati straini adusi de UNJR, l-a victimizat pe procurorul Lucian Papici de la DNA si a aruncat indoiala in privinta independentei procurorilor. Pus in fata realitatii, italianul Vito Monetti a spus ca nu stia ca Papici are la palmares zeci de achitari. Invitat de Lumeajustitiei.ro, Procurorul General adjunct Bogdan Licu l-a informat pe italian ca Papici a fost dat jos legal din functie si ca procurorii romani sunt independenti

Scris de: Razvan SAVALIUC | pdf | print

21 March 2014 19:59
Vizualizari: 10957

Raport surprinzator pe Justitia romana realizat de doi magistrati straini din asociatia MEDEL, la invitatia Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) condusa de judecatoarele Natalia Roman si Dana Garbovan (foto). Temele principale ale conferintei de presa organizata de UNJR vineri, la Bucuresti, la Hotelul Intercontinental, au fost, pe langa prezentarea raportului: independenta procurorului in Romania si responsabilitatea membrilor CSM. Pe langa organizatori, la conferinta au fost prezenti Procurorul General adjunct al Romaniei Bogdan Licu, judecatorul Adrian Serban din CSM, presedintele Judecatoriei Ramnicu Valcea Bogdan Mateescu, deputatul PSD Gheorghe Florea membru al Comisiei Juridice si altii.

A frapat faptul ca o asociatie a judecatorilor – UNJR militeaza pentru obtinerea de catre procurori a unui statut egal cu cel al judecatorului, in conditiile in care tot mai multe voci din societate acuza faptul ca procurorii in Romania au mult prea multe drepturi comparativ cu apararea si nu au niciun fel de raspundere atunci cand comit abuzuri prin trimiteri nejustificate in judecata.


Judecatoarea Dana Girbovan a tinut sa afirme ca i se pare extrem de periculoasa ideea eliminarii statutului de magistrat in cazul procurorilor: „Revin la chestiunea principala, dupa cum bine stiti noi am reiterat apropo de modul in care se inteleg judecatorii si procurorii, faptul ca statutul procurorului trebuie intarit. Departe de noi gandul de a sustine aceasta pozitie pe care si eu o consider extrem de periculoasa, de a scoate procurorii in afara statutului de magistrat. Ar trebui sa avem cariere identice, si independenta procurorului sa fie mentionat la nivel de Constitutie, este pozitia consecventa atat a asociatiei MEDEL, cat si a UNJR.”

Raportul MEDEL, un melanj de flash-uri din scandalurile politico-judiciare romanesti

Vito Monetti (foto) presedinte al MEDEL (Asociatia Europeana pentru Democratie si Libertati) procuror general atasat la Curtea de Apel din Genova – Italia, a prezentat raportul realizat de el si Orlando Alfonso, un coleg al sau din Portugalia, la invitatia UNJR, incepand prin a remarca numarul mare de femei din Justitia romana, mai ales in functii de conducere. Magistratul italian a punctat faptul ca desi in Constitutia noastra se prevede ca procurorii activeaza sub autoritatea ministrului Justitiei, in legile interne se prevede ca procurorul este independent, aspect care ar necesita o clarificare legislativa. De asemenea, vorbitorul a recunoscut ca in statele europene exista multe forme de independenta sau dependenta a procurorului de factorul politic, fiind data exemplu Italia, cu un sistem foarte asemanator cu al nostru, dar in care procurorul este declarat independent, dar si un exemplu opus al Germaniei, unde ministrul Justitiei detine controlul asupra magistratilor, inclusiv in cazurile disciplinare. Totusi, Vito Monetti a subliniat ca a constatat ca in Romania exista aceleasi suspiciuni la adresa independentei si impartialitatii procurorilor, ca si in Italia, si ca are semnale ca procurorii nu s-ar simti independenti in Romania.

In mod ciudat - si care ne facem sa banuim ca exista un anumit interes - raportul MEDEL a inventariat segmentele controversate din sistemul judiciar, acuzate de multi ca fiind parghii politico-judiciare ale regimului Basescu:

- s-au prezentat pozitiv activitatea Agentiei Nationale de Integritate, precum si actiunea ei impotriva membrului CSM Horatius Dumbrava, desi ANI nu e parte a sistemului judiciar;

- s-a manifestat „ingrijorare” fata de decizia Procurorului General al Romaniei Tiberiu Nitu de a inceta delegarea in functia de sef al Sectiei I a DNA a procurorului Lucian Papici, despre care nu s-a spus ca acestuia ii expirasera cele doua mandate la care avea dreptul si a fost blamat in piata publica pentru procentul urias de achitari;

- s-a lansat ipoteza ca procurorii in Romania nu ar fi independenti, cand in realitate nu exista tara in care procurorii sa inculpe premieri, vicepremieri, parlamentari, membrii ai CSM, magistrati de prim rang etc, asa cum o fac la noi, fara nicio consecinta si raspundere in caz de anchete nejustificate;

- s-a manifestat „ingrijorare” fata de amendamentul din Parlament, de eliminare a presedintelui tarii, parlamentarilor si avocatilor din categoria functionarilor publici;

- s-a mentionat episodul revocarii celor doi membri ai CSM Alina Ghica si Cristi Danilet si repunerea lor in functii ca urmare a interventiei Curtii Constitutionale, fara sa se spuna ca revocarea a fost legala, doar ca la noi Curtea Constitutionala a ajuns sa faca legea si, asa cum a nesocotit vointa a 7,4 milioane de romani, mentinand un presedinte remis in functie, a procedat similar in cazul a peste 1600 de judecatori care au votat pentru retragerea mandatelor date;

In concluzie, Raportul MEDEL, care unora le poate parea interesant, noua ni s-a parut unul fara cap si coada, o simpla insiruire de aspecte din Justitia romana, fara identificarea cauzelor, fara solutii, dar cu multiple „ingrijorari” - raportul integral il puteti citi atasat la finalul articolului.

La momentul dezbaterilor pe raport, Lumeajustitiei.ro l-a intrebat pe magistratul italian Vito Moretti daca are stiinta ca procurorul DNA Lucian Papici, fata de care si-a manifestat „ingrijorarea” lasand sa se inteleaga ca i-ar fi fost afectata independenta, are la palmares zeci de achitari, in dosare in care a nenorocit numerosi functionari si demnitari, chiar si magistrati, si daca in Italia, tara sa de origine exista procurori cu astfel de „succese” care sa nu fie trasi la raspundere. Incurcat, italianul a fugit de intrebare, raspunzand pe langa subiect.

Bodan Licu l-a informat pe autorul Raportului MEDEL: „Vreau sa va spun ca noi procurorii ne simtim independenti, nu ne simtim a nu fi independenti”

In dezbateri a fost antrenat si Procurorul General adjunct al Romaniei, Bogdan Licu (foto 2) care a tinut sa dea asigurari ca in tara noastra procurorii sunt cat se poate de independenti. Iata pozitia lui Licu fata de raport:

Bogdan Licu: „Am nimerit aici intr-un razboi am impresia, imi cer scuze ca am intarziat... am citit raportul intocmit de MEDEL, mie mi se pare un raport obiectiv, dar ridica anumite semne de intrebare. Vreau sa va spun ca noi procurorii ne simtim independenti, nu ne simtim a nu fi independenti, eu personal consider ca legislatia in vigoare ofera cadrul necesar pentru o activitate independenta, neinfluentata de factorul politic. Sunt discutii inevitabile, nu sunt numai in Romania, sunt in toate tarile, sunt colegi in sala, si unii jurnalisti ca domnul Savaliuc care uneori spun ca procurorul ar fi bine sa nu fie magistrat, eu personal am spus si o sa o spun mereu, dand exemplul tarilor cum ar fi Germania, speram sa ajungem la acest nivel, dar Romania nu este Germania, si de aceea procurorul trebuie sa ramana magistrat. De asemenea, ca fost membru al CSM sunt de parere ca CSM trebuie sa ramana unul unit, sa nu avem doua consilii ale magistraturii si de asemenea tot ca o parere personala, pentru ca vorbim intre noi colegii, cred ca si cariera procurorului ar trebui sa fie identica cu a judecatorului. Dupa cum bine stii in mare parte este identica, apar diferente cand ajungem la noi cei cu functii de conducere, asa mai sus, acolo apar discutii. Din punctul meu de vedere ar trebui sa avem un statut, o modalitate identica de numire in functii de conducere ca si la judecatori, respectiv la instanta suprema. Alte lucruri daca vreti sa ma provocati?...”

Razvan Savaliuc: „V-as ruga sa spuneti daca avea voie Procurorul General Tiberiu Nitu sa inceteze delegarea dlui Papici, ca sa stie si dl Vito Monetti pentru raport si poate face un update la raport sa-l corecteze...”

Bogdan Licu: Legal avea voie, daca nu avea voie legal nu o facea!

In finalul primei parti a dezbaterilor, presedinta UNJR Natalia Roman, care candideaza pentru postul de membru al CSM din partea tribunalelor, a atacat problema lipsei de raspundere a membrilor CSM fata de magistratii care le-au dat votul de incredere ca sa le reprezinte interesele. S-a pus pe tapet nefericita prevedere din Constitutia Romaniei potrivit careia votul membrilor CSM este secret, fapt care face ca magsitratii care si-au votat alesii in CSM sa nu stie cum decid acestia in problemele lor. In aceasta privinta, dat fiind precedentul Curtii Constitutionale in cazul episodului cu revocarea lui Ghica si Danilet, s-a concluzionat ca este nevoie rapida de promovarea unor modificari legale, care sa reglementeze fara echivoc in ce fel poate fi antrenata raspunderea membrilor CSM in fata magistratilor care i-au mandatat in acest for.

* Cititi aici Raportul MEDEL pe starea Justitiei din Romania

Comentarii

# Lili date 21 March 2014 16:54 +12

UNJR-istele fac politica lui Base? De ce mor de grija procurorilor?

# SIV-HIDA date 21 March 2014 17:15 +22

Care e raspunderea membrilor CSM in scandalul iscat de promovarea finei Alinei Ghica in functia de magistrat-asistent la Inalta Curte? Cine a dat cele 5 puncte in plus si de ce? Ati pus batista pe tambal si ingropati scandalul? UNJR, de ce nu luati atitudine? SA VA FIE RUSINE!

# Lulutza date 21 March 2014 20:08 +11

Cati bani or fi luat pe saracia asta de audit? :-*

# SIV-HIDA date 22 March 2014 13:01 +8

Cati bani or fi luat pentru promovarea finei lui Ghica la Inalta Curte?

# Nasha date 21 March 2014 17:21 +12

AMR- filiala Norel nu zice nimic de modul in care se promoveaza la Inalta Curte, UNJR - filiala gospodinele grasute nu zice nimic. Vreti doar sa le faceti vant astora din CSM ca sa veniti in locul lor, nu? Da cand beati pe vremuri, cot la cot cu muschetarii, cum era fetelor?

# dankh date 21 March 2014 17:33 -13

ce inseamna in opinia jurnalistilor \"procurorii fac anchete nejustifucate\"...sa mor daca inteleg..adica ar trebui sa si dea seama inainte sa cerceteze ca acolo nu s a comis o infractiune?daca am gandi asa ar insemna ca orice ancheta teebuie finalizara cu rechizitoriu si apoi condamnare ceea ce e absurd..sa insemne oare ca daca s a dat o achitare ancheta a fost nejustifucara?iar nu s de acird pt ca daca era asa nu mai exista solutia achitarii in cod...ar fi absurd sa credem ca pt anumite situatii procurorul...si judecatorul sa nu aiba opinii contrare..asa cum un judecator d fond achita iar in apel condamna consider ca si procurorul poate trimite in judecata iar judecatorul sa achite..fara reoercursiuni...

# Zexe date 21 March 2014 17:40 +14

deci dreptul se aplica cum crede fiecare? suntem prosti, corupti, nu raspundem, dam fiecare ce vrem. bagam omul la puscarie si pe urma cand se descopera ca e nevinovat spunem pardon. cat de nesimiti sa fii sa te prefaci ca nu stii ca se fac dosare unor nevinovati si ca multi au fost nenorociti cu dosare, cu anii prin puscarii sau dati afara din servicii si familii.

# pt dankh date 21 March 2014 23:30 +9

Pai mai domnule daca tu stai 1 an la puscarie in arest preventiv , sau si 1 zii, si de fapt tu esti achitat la final cum ti se pare?nu-ti doresc decat sa ai parte de un abuz al justitiei si atunci sa ti vad fata rosie de nervi...

# unul din lumea cea mare date 22 March 2014 14:42 +6

nu are rost sa va lamentati pentru dankh,el gindeste doar prin prisma unui procuror corupt care.........POATE FACE ORICE SI NICI PROCURORUL NICI JUDECATORUL NU ARE NICI O VINA !!!!!!!el fiind procuror de scaune crede ca traieste in sistemul lui propriu de justitie si ficare face ce vrea(si cam fac acum in zilele noastre) si nu intr/un sistem unde judecatorul TREBUIE SA AFLE ADEVARUL!! dankh este mester la vorbe proaste si RATIONAMENTE CONTORSIONATE dupa modelul subsolurilor din scaune!!!!!

# bobo date 21 March 2014 17:35 +14

procurorii sunt independenti, de bunul simt , de lege si de profesionalism !! cu alte cuvinte \'\' avocati de-ai lu\' basescu ,cu litera mica !!!!

# Bravo Razvan date 21 March 2014 19:19 +7

Vito oricum se pare ca adormise de tot! 

# Gresit date 21 March 2014 19:26 +6

Vito zicea \"Doamne Dumnezeule, unde m-au adus astea doua....\"

# CI date 21 March 2014 20:28 -4

A început să-mi placă Dana Gârbovan!

# Q\'s date 21 March 2014 21:05 +9

Judecatorii din Romania trebuie sa ia pozitie urgent fata de deja anacronica pozitie a UNJR -istelor basiste si sa proivoace urgent alegeri pentru inlocuirea elementelor care inca mai au pe nasul in suflet . Ar fi pacat sa mai dainuie mult starea asta de partizanat basist a inca multor elemente din magistratura mai ales acum cand oamenii incep sa vada ca avem si judecatori adevarati in aceasta tara . Haideti sa facem o justitie cu adevarat independenta , chezasie a insanatosirii treptate a clasei politice si a societatii ramanesti in general dupa nov 2014!

# Hipster date 21 March 2014 21:16 0

Ordinul de delegare poate fi revocat, evident... Dar daca revocarea vine la un moment anume, poate chiar la cateva zile de la emiterea ordinului de delegare anterior, naste puternice suspiciuni. Atentie, nu a fost revocat fiindca a venit pe acel loc un coleg prin concurs, ci altul, dar tot pe delegare... Dl Savaliuc, intrebarea si remarca ulterioara - \"sa stie si dl Monetti\" -, va descalifica ca om, nu ca jurnalist... Asta este modul (cu aer estic) in care printr-o intrebare se aduc reale acuzatii. Cu alte cuvinte, sa afle si dl Monetti, ca habar nu are saracutul... Rusine

# Hipsterica date 21 March 2014 21:35 0

Hipster, stim ca esti un basist pana in maduva oaselor. Tu esti cel care te descalifici. Oi avea si tu 20-30 de achitari la activ de care nu stie Don Vito. E normal sa il pupi in dos pe Papici si sa vezi vinovati in jurnalisiti. Las ca stie Don Vito foarte bine, intrebarea era pentru cunoscatori. Ia intreaba-l pe Don Vito cat a incasat si de unde pentru ca a facut pe profesorul in romanica  :D 

# Hipster date 22 March 2014 00:08 +2

De aerele securiste ne-am saturat! Poate spuneti si celorlalti cititori de unde \"stiti\" ca sunt basist si ca am achitari la activ! Eu stiu ca si achitarea este o solutie si daca privim in vest stam bine la acest capitol (sa cititi articolul lui Chirita din care reiese nemultumirea autorului tocmai din considerentul acestui procent ridicat de condamnari). Despre \"cati bani a luat don Vito\", sa stiti ca nu puteti sa aruncati in noroi intr-o persoana din vest, chiar daca sunteti rosu in gandire! Aceasta strategie va este cunoscuta; te ridici prin denigrarea adversarului, nu prin meritul tau... Apropo, in noul conflict estic s-a mers pe aceeasi gandire; daca vine o idee cu aer democratic aceasta trebuie indepartata cu argumente de acest gen, promotorii fiind oamenii lui Obama... 

# MEDEL pe înțelesul tolomacilor date 21 March 2014 22:59 -6

“in loc de o legalitate constituţională exista un lung şir de acte  normative care au distorsionat dreptul, transformându-l în gardianul intereselor private”.  Bucureşti, Genova, Lisabona, Noiembrie 2013- Februarie 2014    Orlando AFONSO Vito MONETTI 15 LUMEAJUSTITIEI.R

# Avocatul31 date 21 March 2014 23:06 +7

Toate asociatiile magistratiilor din lume vă pot bate obrazul gros,faptul că v-ati aservit justitia,confiscand-o cetateanului in numele intereselor voastre de grup infractional,este revoltător si impardonabil.Fiecare punct al raportului contine o problemă,dar cea mai importanta pare a fi,in opinia italianului,faptul ca sunteti magistrati autodidacti,voi nu aveti o scoala care sa va formeze si sa va pregateasca in aceasta meserie,INM-ul stim ce adunatura de formatori si corectori de lucrari sunt,de pe vremea lui ceausescu procedeaza discretionar scotand pe banda magistrati analfabeti,care nu isi scriu numele corect,ursoaice.Ce sa asteptam de la voi,năparcilor,serpoaicelor...doar sa naparliti pentru ca,la fel ca si lupul,magistratul isi schimbă părul,dar năravul ba.

# Avocatul31 date 21 March 2014 23:12 +8

Parlamentul trebuie să pună punct abuzurilor voastre,făcute cu voie sau fără de voie,a-ti pus Romania pe butuci,lasand-o la voia infractorilor cu gulere albe si nu numai,ori fara o reodelare de profunzime a puterii judecatoresti,nu avem ce discuta despre o lume a justitiei,este lumea voastră fraților,faceți ce vreți să vă fie bine,să vă fie de bine...

# basicuta date 22 March 2014 09:33 +9

Auzi la Licu ,,noi procurorii ne simtim independenti, nu ne simtim a nu fi independenti” pai de ce noi, plebea simtim ca sunteti aserviti ? asa, daca tot e pe simtite.....

# dd date 22 March 2014 16:31 +6

Ponta in nemernicia lui spera ca romanii sa nu sanctioneze Koabitarea , Kovesi , Chevron , Rmgc si marirea bugetelor SRI , SIE , STS , CCR , ANI , CSM - adica a instrumentelor de tortura ale Regimului Ponta-Basescu Vinovat de ruperea USL este PC-ul care a dezechilibrat balanta de putere din USL in favoarea PSD cu ajutorul Antena3 care s-a napustit asupra lui Antonescu nu a koabitacului Ponta care a pus-o pe Kovesi la DNA

# obiectiva date 22 March 2014 16:41 +3

las` ca nici antonescu NU e fata mare.....cu nevasta-sa valean si cianurile de la RMGC....NU eu l-am facut praf pe Radu Stroe....saii ia dracu` pe toti..........ca nici nu mai vreau sa aud de vot........

# unul din lumea cea mare date 22 March 2014 20:19 0

tocmai de asta trebuie un maidan cu,,dragoste sau un PURGATORIU......... abia astept sa/i vad traversind styxul!!!!!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 15.07.2024 – „Deep State” stia de atacatorul lui Trump (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva