9 December 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NE-A PARASIT PROFESORUL CORNELIU BIRSAN – Fost judecator al Romaniei la CEDO, ilustrul profesor universitar Corneliu Birsan a plecat spre o lume mai buna. ICCJ: „A fost si va ramane pur si simplu Profesorul”. CSM: „Va ramane pentru generatii intregi profesorul si indrumatorul care i-a format si i-a ghidat”. Corneliu Birsan si sotia sa, judecatoarea ICCJ Gabriela Birsan, au cazut victime ale Binomului DNA-SRI, spre a fi inlocuiti cu oameni ai Sistemului. Cititi toate mesajele de condoleante

Scris de: L.J. | pdf | print

31 August 2024 19:25
Vizualizari: 6560

Un gol imens a fost lasat in lumea juridica romaneasca de plecarea reputatului profesor universitar Corneliu Birsan (foto) sambata, 31 august 2024, la varsta de 80 de ani.



Nascut la 16 decembrie 1943 in comuna Muntenii de Jos (judetul Vaslui), Corneliu Birsan a activat ca judecator al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (intre anii 1998 si 2013), si arbitru la Curtea de Arbitraj International de la HAGA (in perioada 1992-2005). In 2017, profesorul a fost ales membru corespondent al Academiei Romane. Prodigioasa activitate i-a fost recunoscuta atat de catre statul roman, cat si de cel francez, Corneliu Birsan fiind decorat cu ordinele nationale „Steaua Romaniei” (2007) si „Legiunea de Onoare” – ambele in grad de cavaler.

Profesorul Birsan a suferit o crunta nedreptate in 2011, cand, impreuna cu propria sotie (judecatoarea Gabriela Birsan de la Inalta Curte de Casatie si Justitie), a devenit victima Binomului SRI-DNA. Amintim ca prin infamul dosar vizand-o pe judecatoarea ICCJ, sistemul a urmarit inlocuirea lui Corneliu Birsan cu Iulia Motoc in calitate de judecator al Romaniei la CEDO, precum si executarea Gabrielei Birsan, pentru discreditarea profesorului. Asadar, cu doi oameni loiali Sistemului (click aici pentru a citi). In dosarul fabricat de Binom, judecatoarea Birsan a fost aparata de catre reputatul avocat si profesor universitar Corneliu-Liviu Popescu. Lumea Justitiei a publicat deja mesajul maestrului Popescu (click aici pentru a citi).

Cuvintele noastre sunt prea mici ca sa descrie uriasa importanta a lui Corneliu Birsan si a operei pe care a lasat-o in urma. Tot ceea ce inseamna profesionist al dreptului din Romania si nu numai intelege dimensiunea contributiei pe care profesorul a avut-o la dreptul autohton si international.

Inmormantarea profesorului va avea loc cu onoruri militare luni, 2 septembrie 2024, incepand cu ora 13:00, la manastirea Tiganesti din comuna Ciolpani (judetul Ilfov). Trupul neinsufletit va fi depus tot luni, incepand cu ora 9:30, in holul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, pentru ca toti cei care l-au cunoscut si ii poarta o pioasa amintire sa-i poata aduce profesorului ultimul omagiu.

Lumea Justitiei transmite condoleante atat judecatoarei Gabriela Birsan, cat si intregii familii indoliate.


Redam mesajele de condoleante transmise sambata de catre diverse institutii si profesionisti ai dreptului:


1. ICCJ:


„Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie isi exprima regretul profund pentru trecerea in eternitate a domnului prof.univ.dr. Corneliu Birsan.

Cel care pentru multi dintre noi a fost si va ramane pur si simplu Profesorul ne va sta in continuare alaturi prin studiile si monografiile sale exceptionale in domeniul dreptului civil, dar si prin contributia sa unica la dezvoltarea doctrinei drepturilor omului in Romania.

Pentru aceia dintre noi care l-am cunoscut in oricare dintre ipostazele sale, ca profesor, judecator al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ori in calitate de coleg sau de prieten, interactiunea cu domnul profesor ramane o onoare si o oportunitate de a deveni mai buni din punct de vedere profesional si uman. Inteligenta sa stralucita sta la baza multora dintre solutiile inovative care au marcat stiinta dreptului in Romania.

Invitam tinerele generatii de juristi sa-l descopere in continuare pe domnul prof.univ.dr. Corneliu Birsan prin paginile cartilor care ii poarta numele, ideile si solutiile propuse de catre domnia sa raman eterne pentru toti aceia interesati de acest domeniu.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si condoleante familiei indoliate! Ramanem alaturi in special de colega noastra, doamna judecator Gabriela Victoria Birsan, fost judecator al instantei supreme in aceasta grea tristete.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Bucuresti, 31 august 2024”.


2. CSM:


Consiliul Superior al Magistraturii isi exprima regretul pentru trecerea in nefiinta a domnului prof.univ.dr. Corneliu Birsan si transmite sincere condoleante familiei indoliate.

Domnul prof. univ. dr. Corneliu Birsan este si va ramane pentru generatii intregi de profesionisti ai dreptului profesorul si indrumatorul care i-a format si i-a ghidat in drumul ales in lumea juridica.

Mostenirea juridica a celui care a fost profesorul Corneliu Birsan ramane alaturi de noi prin lucrarile sale exceptionale in domeniul dreptului civil, dar si prin contributia sa majora in domeniul drepturilor omului.

Fie ca ne-a fost model ca profesor, fie ca l-am cunoscut ca judecator al Romaniei la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, coleg avocat sau prieten, prezenta dumnealui in viata profesionala juridica a devenit un reper spre care ne vom indrepta cand ne va fi nevoie si care va modela si in viitor noile generatii de oameni ai dreptului.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace si in odihna vesnica!”


3. Presedintele UNBR Traian Briciu:


Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunta cu profund regret trecerea la cele vesnice, azi, 30 august 2024, a celui care a fost prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BIRSAN, membru al Baroului Bucuresti


Prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BIRSAN s-a stins.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania, av. dr. Traian-Cornel Briciu, anunta cu profund regret trecerea la cele vesnice, azi, 30 august 2024, a celui care a fost prof. univ. dr. acad. av. Corneliu BIRSAN, membru al Baroului Bucuresti.

Corneliu Birsan s-a nascut la 16 decembrie 1943, in comuna Muntenii de Jos (judetul Vaslui). Dupa absolvirea Liceului Mihail Kogalniceanu din Husi, jud. Vaslui, a urmat cursurile Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti iar in anul 1977, a primit titlul stiintific de doctor in drept cu teza “Efectele juridice ale bunei-credinte in dreptul civil roman”. Si-a continuat studiile la Facultatea Internationala pentru Studiul Dreptului Comparat Strasbourg (1971-1972), Universitatea din Santiago de Compostela, Spania (1974), Centrul European universitar din Nancy – Departamentul de stiinte juridice (1974 – 1975),

Incepand cu anul 1990, dl. prof. univ. dr. acad. av. Corneliu Birsan a intrat in avocatura, in Baroul Bucuresti. A detinut si calitatea de arbitru in cadrul Curtii de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei.

Din anul 1967 a fost angajat in invatamantul superior la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, unde a urcat pe rand treptele ierarhiei didactice: preparator, asistent stagiar, asistent, lector, conferentiar si, din anul 1998, profesor titular la Catedra de Drept privat iar din anul 1993 coordonator de doctorat in domeniul dreptului civil si al drepturilor omului. A fost profesor invitat la Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne in anii 1993,1995,1996. A fost membru al Comisiei Europene a Drepturilor Omului din 1995 pana in 1998 si, intre 1998 – 2013, judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Preocuparile de teoretician si de profesor ale dlui. Corneliu Birsan nu au fost nicicand neglijate pe perioada activitatii de practician astfel incat, s-au materializat in numeroase tratate, cursuri, monografii, articole pe care le-a publicat si care reprezinta pentru juristi si studenti repere in pregatirea si desavarsirea profesionala. A publicat peste 25 de lucrari ca autor unic sau in colaborare, peste 170 de articole, studii, comentarii de practica juridica, comunicari stiintifice, in tara si in strainatate.

A primit numeroase distinctii dintre care enumeram: Cavaler al Legiunii de onoare, Franta (1999), Ordinul „Steaua Romaniei” in grad de cavaler (2007), Doctor Honoris Causa al Universitatii Paris I Panthéon-Sorbonne (2003) Diploma de onoare pentru activitatea stiintifica a Centrului de Studii Juridice Internationale Salzburg Austria, Doctor onorific al „New England School of Law”, Boston USA (1995).

Prof. univ. dr. acad. av. Corneliu Birsan va ramane in amintirea profesionalistilor dreptului ca o personalitate de prim rang a spatiului juridic romanesc, plecarea sa lasand un gol imens in cultura juridica romaneasca.

Sincere condoleante familiei indurerate!

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!”


4. Executorul judecatoresc Bogdan Dumitrache:


A trecut in lumea celor vesnice Profesorul Corneliu Birsan, iar lumea efemera a dreptului pierde una dintre personalitatile ei marcante.

Inainte de toate, Profesorul Corneliu Birsan a fost o luminoasa personalitate a spatiului nostru juridic, lasand in urma sa o mostenire greu de cuprins in cateva cuvinte sau randuri, orice evocare a personalitatii sale fiind condamnata sa fie lacunara. Membru de onoare al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (2004), membru de onoare al Asociatiei Magistratilor din Romania (2006), sunt doar cateva dintre calitatile si distinctiile acordate Profesorului de reprezentanti ai unor profesii juridice care au beneficiat de sprijinul, dar si de afectiunea sa.

Insa Profesorul Corneliu Birsan a fost, in primul rand, Profesor. Dincolo de tratatele, cursurile, monografiile si studiile de specialitate scrise in publicatii de prestigiu din tara si din strainatate, cariera universitara a Profesorului Corneliu Birsan este una demna de urmat pentru ceea ce trebuie sa insemne un cursus honorum in devenirea ca universitar, pornind de la treapta de asistent suplinitor la Catedra de Drept Privat a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti (1967), pentru a ajunge, in anul 1992, profesor universitar in aceeasi facultate, iar dupa 2014 profesor emerit.

Studentii sai au fost norocosi sa aiba parte de un Profesor ale carui prelegeri erau, practic, suficiente pentru asimilarea teoriei generale a drepturilor reale si obligatiilor, materie care, fara a fi singura predata, a fost prima sa iubire.

Distinctia de Cavaler al Legiunii de Onoare (1999) este, printre altele, recunoasterea contributiei sale esentiale, ca Decan al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti, la infiintarea Colegiului Juridic Franco-Roman, poate primul drum spre Europa pe care pasesc si astazi numerosi si merituosi studenti ai acestei facultati.

Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti nu a fost singura prezenta in activitatea Profesorului. Universitatea de Vest din Timisoara (2010), Universitatea „Dunarea de Jos” din Galati (2016) si Universitatea „George Bacovia” din Bacau (2018) i-au acordat titlul de doctor honoris causa.

Totodata, Profesorul Corneliu Birsan depasise granitele tarii: judecator la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (1998-2013), membru al Curtii de Arbitraj International de la Haga (1992-2005), profesor invitat la numeroase facultati de prestigiu din strainatate (Universitatea Paris I Panthéone-Sorbonne, Universitatea Robert-Schumann Strasbourg etc.), doctor honoris causa al Universitatii Paris I Panthéon-Sorbonne, se numara printre probele depasirii frontierelor juridice nationale.

Calitatea de membru corespondent al Academiei Romane (2017) este doar o consecinta logica a faptelor Profesorului, rezumate mai sus, iar Ordinul National „Steaua Romaniei” in grad de Cavaler (2007) este marturia anvergurii personalitatii sale, ca una careia statul roman a fost nevoit sa-i ofere recunoastere, chiar daca nici Profesorul Corneliu Birsan nu a fost scutit de a resimti, in momente de cumpana, pe care acelasi stat i le-a provocat, ca recunostinta este o povara grea…

Dumnezeu sa-l odihneasca!”


5. Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti:


Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti a primit cu durere vestea trecerii in vesnicie a profesorului emerit academician Corneliu Birsan.

Decan al Facultatii de Drept in zorii democratiei romanesti post-comuniste (1990-1998), director fondator al Colegiului Juridic Franco-Roman de Studii Europene, civilist eminent, autor si co-autor al celor mai influente cursuri si tratate de drepturi reale si de teoria generala a obligatiilor, profesor indragit pentru mii de studenti si sute de doctoranzi, singurul membru roman al Comisiei Europene a Drepturilor Omului, primul judecator roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, autorul primului tratat romanesc de drept european al drepturilor omului, reputat arbitru in instante internationale si profesor de dreptul comertului international, academician, cavaler al Ordinului Steaua Romaniei si al Legiunii de Onoare a Frantei, Corneliu Birsan a fost un intemeietor al dreptului roman si al comunitatii academice a Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. A fost mereu un centru vital al acestei comunitati care ii va pastra vie o amintire bogata si o pretuire eterna.

Suntem alaturi de familia indoliata, care in tot cursul vietii sale i-a stat alaturi si a adus lumina in sufletul sau. Cu spiritul sau bun si sclipitor, profesorul Birsan a raspandit aceasta lumina asupra tuturor celor pe care i-a format si i-a indragit, in profesie si in viata.

Luni, 2 septembrie la ora 9.30, catafalcul profesorului Corneliu Birsan va fi depus pentru omagiul comunitatii juridice si academice in holul de onoare al Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti in fata Aulei Magna. Inmormantarea va avea loc cu onoruri militare la Manastirea Tiganesti (Ilfov) luni 2 septembrie de la ora 13.00.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”


6. Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene din cadrul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti:


Cu profunda emotie, Colegiul Juridic Franco-Roman de Studii Europene se alatura comunitatii academice si juridice in omagierea profesorului Corneliu BIRSAN, fost judecator al Curtii Europene a Drepturilor Omului si decan al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti, si unul dintre parintii fondatori ai Colegiului Juridic in 1995. Nu vom uita niciodata ce ii datoram”.


7. Facultatea de Drept, Universitatea de Vest din Timisoara:


Comunitatea academica a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara este profund indurerata de trecerea in vesnicie a Profesorului Corneliu Birsan, eminent jurist, mentor a zeci de generatii de studenti ai Universitatii din Bucuresti, Doctor Honoris Causa al Universitatii de Vest din Timisoara si unul dintre prietenii apropiati ai facultatii de drept timisorene.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”


8. Curtea de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei:


Curtea de arbitraj comercial international de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei isi exprima profundul regret pentru trecerea in nefiinta a profesorului Corneliu Birsan, un dascal desavarsit pentru intregi generatii de juristi din Romania si arbitru in cadrul Curtii de arbitraj comercial international.

Corneliu Birsan va ramane pentru totdeauna in galeria marilor personalitati pe care Romania le-a dat stiintei dreptului si arbitrajului comercial.

Dumnezeu sa-l odihneasca!”

 

9. INM:


„Institutul National al Magistraturii isi exprima regretul pentru trecerea in vesnicie a domnului prof.univ.dr. Corneliu Birsan si transmite sincere condoleante familiei indoliate.

Multi dintre noi ne-am indragostit de dreptul civil ascultandu-i fascinati prelegerile, citind si invatand din cartile domnului Profesor, iar cand am pasit in activitatea practica, tot la tratatele, cartile, studiile si monografiile domnului Profesor ne-am intors pentru a gasi raspunsuri la intrebarile de care ne loveam.

A fost un model pentru noi prin eleganta, rafinamentul si blandetea cu care ne vorbea, a fost o inspiratie prin standardul stiintific stabilit, prin profunzimea si claritatea rationamentelor juridice construite, prin cariera cladita prin munca, profesionalism si seriozitate.

Lumea dreptului pierde o minte stralucita, inovatoare, insa generatiile de studenti care vor urma il vor cunoaste, il vor admira si il vor indragi parcurgand paginile cartilor si tratatelor domnului Profesor.

Dumnezeu sa il odihneasca in pace!”

Comentarii

# a cazut o stea date 31 August 2024 20:27 +7

A cazut o stea. Un om care a pornit dintr-un sat de la Vaslui și a studiat, a studiat, a urcat treptele profesionale pe vremea cand cuvântul „meritocratie” mai însemna ceva. Ce pacat ca apusul acestui astru al rationamentului juridic a fost umbrit de coada lunga si sulfuroasa a unei comete obscure: Iulia Motoc.

# X date 31 August 2024 20:54 +2

Dumnezeu să_l odihnească în pace ! Este o pierdere imensă . Ni se sting valorile și rămânem pe mâna unor neștiutori de carte. Să_i de-a Dumnezeu putere doamnei judecător Gabriela Bîrsan în această grea pierdere.

# Iulius-Laurentiu date 31 August 2024 22:06 +3

Dumnezeu a hotărât să vă despartă și să pună capăt unui drum presărat cu dragoste și dăruire. Sincere condoleanțe!

# morarescu date 31 August 2024 22:21 +11

Am avut privilegiul sa-i solicit si sa obtin o opinie legala iar rationamentul stralucit al domniei sale a contribuit la achitarea unui om nevinovat. , condamnat pe nedrept in prima instanta. Atat eu cat si clientul meu ii purtam o vie recunostinta ! Plecarea domnului Profesor reprezinta o imensa provocare pentru profesorii inca in putere ! Dumnezeu sa-l odihneasca in pace ! Condoleante familiei si celor apropiati ! Cu deosebita stima...

# DODI date 31 August 2024 22:50 +3

Punem pariu că cele două lepre (petrov și slujirea) nu au remușcări sau zbateri morale pentru această pierdere?

# camelia date 1 September 2024 01:02 +3

Dincolo de condoleanțe sau "sincere" condoleanțe, CINE A PLATIT pentru abuzurile făcute de binomul Kovesi-Coldea împotriva familiei Bârsan? NIMENI ! Viva justiția românã ! Pentru judecătorii corecți aflați în completele care vor judeca gruparea infracțională condusă de Coldea : judecați-i corect, nu admiteți intervenții de la NIMENI, acești infractori, generali SRI si executanți ai sistemului TREBUIE să știe si să simtă aplicarea corectă a LEGII.

# Raymond Redfington date 1 September 2024 02:11 +3

Nimeni nu isi cere scuze. O fac eu : Domnule Profesor, imi cer scuze ca eu si generatia mea , toti in sistem, sau pe langa, am lasat un Stat Politienesc sa si infiga dintii in viata dvs ! Imi cer scuze ca am dat uitarii tot ce ne ati invatat si ne am bucurat de posturi,pensii si salarii! Dvs si ceilalti cativa, Invatatorii nostri, cu care sper sa va regasiti in Catedra de Dincolo....

# maxtor date 1 September 2024 03:27 0

"nu am inteles ce inseamna dreptul" -ramane ca unii dintre noi sa inteleaga.

# santinela date 1 September 2024 06:25 +7

ICCJ si CSM-ul ar trebui sa inceapa cu "iertare domnule profesor" fiindca am fost nemernici si am tacut ca lasii cand "sistemul" a facut ce a facut,ba mai mult le-am propulsat pe doua nulitati, recte Livia Stanciu si Motoc ,in scaunele inalte detinute si acum in locul a doi profesionisti de inalta clasa . Cat despre jegurile de parchetari de la DNA si lucratori SRI numele lor ar trebui puse pe toate gardurile,in locuri mai retrase, pentru ca oricine sa-si exprime "inalta pretuire" !

# Cârcotaș date 1 September 2024 16:40 +3

csm și iccj: șst! Nu am uitat cum v-ati purtat cu Domnul Profesor. Oamenii din csm , țânța etc si iccj ștangciu etc si din generatiile astea progresiste cerbu etc etc etc nu vor avea Niciodată tinuta, eleganța, curiozitatea, acel savoir de vivre proprii unui INTELECTUAL. Sunteți doar niște meseriași slab calificați locul de muncă, lacomi, vindicativi, cu morală mica, mica!

# JJR date 1 September 2024 17:40 +2

Implicarea unora din servicii in actul de justitie a adus tara spre falimentul increderii in sistemul judiciar si implicit spre distrugerea fundamentului unei societati democratice.Ar trebui numiti cu nume si prenume acele persoane care au arestat la cerere si au condamdnat FARA PROBE SOLIDE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 8.12.2024 – Mineriada CCR, slavita in cuvantarea tovarasului Marian Enache. Bilantul sefei CSM (Video)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva