25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NEMERNICUL COMUNIST – Sfasietor! Cititi scrisoarea adresata in 1986 de detinutul politic Iulius Filip procurorului Augustin Lazar, care ii refuza de 2 ani eliberarea din puscaria Aiud: "Frate romane, am citit caracterizarea...cunosc cine v-a pus la dispozitie materialul informativ. Retinerea cererii ma obliga sa intreb – de unde sa ma liberez daca am fost si sunt un om liber? Te intreb frate romane chiar daca faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea si oftatul neamului romanesc?"

Scris de: L.J. | pdf | print

5 April 2019 17:06
Vizualizari: 20734

Schingiuit de peste 5 ani si ajuns la 39 de kilograme in urma torturilor si a anilor de "zarca", "izolare" si "restrictiva", detinutul politic Iulius Filip (foto) nu a mai indurat si i-a scris procurorului Augustin Lazar, cel care i-a refuzat in doua randuri eliberarea din puscaria Aiud, desi dizidentul isi indeplinise fractia si nu facuse nimic rau.


Cutremuratoarea scrisoare care demonstreaza ca Augustin Lazar dispunea cu privire la libertatea oamenilor din puscaria Aiud a fost publicata de Centrul de consultanta istorica si provine dn dosarele CNSAS, fiind prezentata in premiera de jurnalistul Victor Roncea si Evenimentul Zilei.

Opinia redactiei Lumea Justitiei dupa citirea acestei scrisori, precum si dupa studierea celorlalte probe si marturii, este ca Augustin Lazar a fost un tortionar comunist care trebuie inlaturat imediat din functia de procuror si tras la raspundere pentru suferintele inimaginabile cauzate semenilor lui.

Caci, indiferent ce justificari isi gaseste Lazar in prezent, marturiile detinutilor politici de la Aiud arata ca el era singura lor scapare din infern.

Conform Centrului de consultanta istorica, scrisoarea transmisa de Iulius Filip procurorului Augustin Lazar dateaza din 14 iulie 1986, 6 zile dupa ce Lazar, in calitate de presedinte al Comisiei de liberari de la puscaria Aiud, i-a respins si cea de-a doua cerere de liberare.

Iata sfasietoarea scrisoare a lui Iulius Filip catre Augustin Lazar:


„Scrisoare deschisa

Catre presedintele comisiei de propuneri

Frate romane:

Am citit caracterizarea pe care mi-ati facut-o si cunosc cine v-a pus la dispozitie materialul informativ. Retinerea cererii ptr. liberare conditionata ma obliga sa intreb – de unde sa ma liberez daca am fost si sunt un om liber? Cind o sa citesti aceste rinduri, o sa ti se para deplasata aceasta pozitie, dar am sa adaug: aici este inchisoarea cea mica dincolo de zidurile ei, inchisoarea cea mare si atunci din nou fireasca intrebare – de unde sa ma liberez? Oriunde pe teritoriul Romaniei sint acasa si liber, mai ales pe aceste meleaguri ale Albei, centrul de Istorie bogat al tarii inima care pulseaza in fiecare roman cind ii pronunta numele, leagan vesnic pentru eroii neamului romanesc, iar eu sa fac cerere catre acestia sa ne mai acorde o data – Libertatea -. Cum sintem in stare sa profanam mormintele si memoria lor daca nu sintem in stare sa pastram ce ne-au lasat? Unirea, Libertatea si Fratia. Dar cite sacrificii: Blajul pasoptist, Iancu asteapta, Horia si Doja pling, Bobilna este inselata si ne intoarcem la Marea Unire…

Ne-am pastrat fiinta neamului nealterata si te intreb frate romane – avem dreptul a ne plinge? Nu sintem gata sa stam in fata istoriei si sa suportam prezentul la fel? Cum ne-am pierdut dreptul cistigat de stramosii nostri de-a trai liberi? Ce am facut noi cei prezenti trebuie sa faca fiecare roman si atunci ar dispare fara urma dictatura si tirania interna. Te intreb frate romane chiar daca faci parte din aparatul de represiune – Nu auzi durerea si oftatul neamului romanesc? Nu vezi cum aceasta tara bogata si frumoasa cu un popor harnic a ajuns saraca? La nivelul la care te gasesti care crezi ca sint cauzele? De ce crezi ca ma gasesc in inchisoare?

Dupa parerea mea cele doua inchisori Aiud si Gherla sint rusinea Ardealului, Romaniei, Europei ca sa nu spun lumii?

Te-ai intrebat vreodata citi frati romani au trecut pe aici?

Te-ai intrebat vreodata de ce Istoria si timpul prezent n-au transformat aceste inchisori in muzeu? (sau alta destinatie)

Iar acum am sa-ti scriu despre mine. Ma trag dintr-o familie de tarani deveniti muncitori, datorita unor conditii de viata modeste de pe Valea Samus (Valea Somesului) – sa nu crezi cumva ca s-au imbunatatit, inainte de arestare am fost in aceste zone ale Salajului si Maramuresului – saracia, durerea si oftatul erau la tot pasul, parintii mei s-au stabilit in Banat unde m-am nascut si eu.

Tata este arestat si condamnat ptr pactizare cu sirbii, cunosti frate romane granite ptr puntea Libertatii? In acea perioada marele, viteazul, iubitul dictator si tiran I.V. Stalin era suparat pe Tito si daca El era suparat trebuia sa fie si poporul roman, pentru ca El era peste tot iar ceilalti nu aveau nici o valoare. Familia mea este o familie care nu suporta dictaturile, tiraniile si totalitarismul si atunci firesc drumul nu poate fi decit acesta.

Anumiti frati romani din acea perioada supusi cu zel marelui stalin (dupa cum vezi nu merita nici litera mare) au obligat familia sa paraseasca zona de granita. Tata nu mai traieste a murit de silicoza de cind ma aflu in inchisoare.

Stii frate romane ce este aceasta silicoza?

Toti fratii lui tata au fost mineri, deci ma trag dintr-o familie de mineri.

Ai auzit frate romane de Valea Plingerii 1977? Stii ce a fost acolo? Sigur ca stii!

Inainte de a muri tata a venit la poarta inchisorii vrind sa ma vada dar administratia nu i-a dat voie deoarece eram pe restrictiva. Ce parere ai frate romane de acest “umanism”?

Iti scriam mai inainte de Valea Plingerii, dar mai este una tot a plingerii si anume Valea lui Samus (iti dau traseul Cetan pina dincolo de Jibou) stii de ce plinge Samus? Cel mic racoleaza toata murdaria de la Cluj – Bontida (crescatoria de porci) Gherla (combinatul de mobila) iar cel mare Bistrita si G. Gh .Dej iar jos spre Satu Mare merg impreuna. Frate romane – Samus inseamna viata – iar Samus nu mai are viata ptr. ca apele reziduale l-au distrus. La fel au fost distrusi plaminii pamintului cu salbaticie in zonele Vad (aici domnitorul stefan ne-a lasat o mostenire) Valea Grosilor, Dobrocina, Fodora, Chizeni, simisna, Rastoci pina la Jibou (dealurile golase pling prin marile alunecari de teren).

Stii de ce toate acestea frate roman?

Cum explici flora si fauna distrusa?

Nu se poate face irigatii, nu se pot adapa animalele, nu se mai scalda oameni, nu se poate topi cinepa, malurile s-au surpat ptr. ca salciile, plopii, arinii care le sustineau s-au uscat.

Daca acestea se usuca, omului ii spun: codrul a fost intotdeauna frate cu romanul – iata sacrificiul meu ai grija de tine – si oamenii au avut, au parasit satele.

Inainte de colectivizarea fortata fiecare din cele 100 de sate cit numara Dobrocina (se spune Dobrocina si nu Dabrocina ptr. ca este format din doua cuvinte DROB si CINA sau tradus sarea in bucate) aveau doi, trei bivoli acuma au ramas foarte putini. CeAPeul este falimentar sau mort de la nastere. Oare cine sint cei care au ordonat colectivizarea fortata a agriculturii si zonele de deal si munte au ramas pustii?

Pe data de 9 iunie 1983 ajung la Aiud, pe restrictiva. Despre torturile, schingiuirile, teroarea, discriminarea umana care le-a facut cu mine banda criminal-terorista formata din: Lt. Trifan, plt adj Ionica, plt adj Vaida, sg maj Lazar mai tirziu, dupa ce termin inchisoarea.

Da frate romane ai fost numit sa ai mare raspundere, care apasa din ce in ce mai greu pe umeri tai, sa nu uiti ca cei pe care-i servesti iau multi bani pe functiile lor, dar fi sigur ca nu o sa aiba parte de ei. Niciodata banii cistigati pe oasele si cadavrele fratilor tai nu pot avea decit mirosul durerii si nenorocirilor. Bunul Dumnezeu v-a face mare dreptate. De ce sint in inchisoare stii dar te-ai ostenit prea putin ca oameni sa nu fie torturati si schingiuiti desi era o atributiune care iti revenea.

Inca din scoala primara mi-a placut sa astern pe hirtie semnele intelegeri si bunatati omului, dar terorismul intilnit aici va cuprinde multe sute de pagini. Printre preocuparile inainte de a fi condamnat a fost si poezia. O parte din poeziile scrise le-am adunat intr-un poem intitulat “Lauda minciunii” cu tema: analizarea, concluzionarea, criticarea si satirizarea unor fenomene ca: prostia, minciuna, grandomania, incultura, demagogia, cultul, mitul si dictatura, iar in final aratam cum tara a ajuns in pragul falimentului si saraciei. Desigur ca o sa te intrebi cine mi-a dat dreptul sa fac asa ceva.

Iata cine – legea sfinta a tarii – Constitutia (art. 17) – Cetatenii RSR fara deosebire de nationalitate, rasa, sex sau religie sint egali in drepturi in toate domeniile vieti economice, politice, juridice, sociale si culturale. Statul garanteaza.

In luna ianuarie 1981 am trimis autoritatilor o poezie intitulata “Vis si speranta” pentru care mi-am pierdut locul de munca. M-am reintors la Uzina de reparatii locomotive Cluj la ceferistii mei. Ca muncitor m-am adresat sindicatului Solidaritatea din Polonia cu ocazia Congresului de la Gdansk. Acolo se gaseau si corespondenti de presa straini care au reluat mesajul si iar necazuri deoarece in Romania este interzisa lozinca “Proletari din toate tarile uniti-va”. Francezi, in special ziarul “Le Monde” se afla in dosarul meu ca act de acuzare. Ei frate romane acum incepe represiunea regimurilor totalitariste.

In noaptea de 12/ 13 decembrie 1981 sint atacate miseleste sediile sindicatului “Solidaritatea” iar o mare parte dintre membri arestati inclusiv Lech W. presedintele Solidaritati ales legal si recunoscut pe plan intern si international. Specific legal si recunoscut ptr ca anumite cadre ale ministerului de interne din Polonia sau constituit in banda [neinteligibil] cu sadism. in data de 14 dec 1981 am fost arestat si condamnat la 8 ani inchisoare fiind acuzat de pactizare cu fortele contrarevolutionare din Polonia. Oare o organizatie sindicala legala recunoscuta pe plan intern si international cu program de reforme si drepturi ptr poporul muncitor polonez este un act contrarevolutionar? Ca o dovada a recunoasteri sale internationale am facut cerere sa fiu primit in rindurile Solidaritatii. Te intreb frate romane sint dusmanos la adresa Romaniei? Presedintele Walesa a primit premiul Nobel pentru pace crezi cumva frate romane ca cei care au acordat acest premiu sint contrarevolutionari?

Data de 14 iulie 1986

Filip Iulius

Prezentam dezvaluirea Centrului de consultanta istorica:


Comentarii

# Bb date 5 April 2019 17:27 +39

Dar chiar nu se găsește nici o soluție,nu îndrăznește nimeni să-i dea un șut in cur nesimțitului sa zboare de pe scaunul ala?

# nu conteaza date 5 April 2019 17:33 +5

Nu lazar, nu kovesi, nu iohannis sau altii ca ei, sunt problema! Problema e ca suntem ingenunchiati si ALTII decid pentru si impotriva noastra! Altii, asupra carora NU AVEM nici o putere. ALTII ii tin pe astia de nu ii poate zbura nimeni!

# HAI LASA,,,, date 5 April 2019 18:17 +10

mai nene, su zic can u aia altii conteaza,, ci noi,, noi nu suntem verticali,,, incepand cu slugile alea,,, ciolanis, kovesi lazar,,,, vorba aia a fost abolita scalavia la americani, dar la noi nu se poate sa scapam de niste impostori??? hai sa fim seriosi...

# nu conteaza date 5 April 2019 18:48 +7

Nu stiu unde ai fost in anii astia dar eu am vazut ca atunci cand au iesit in strada #Rezist, de fiecare data, militia si jandarmeria, i-a ocolit si i-a protejat de parca erau oua rascoapte! Si am mai vazut si ca daca vreunul ne "rezitent" a iesit sa-si spuna pasurile impotriva ticalosilor, tot militienii si jandarmii l-au ciomagit si l-au aruncat in duba! Nu crezi ca problema e nu tine de verticalitatea romanului ci, de un sistem represiv-opresiv, mult mai nemernic decat cel comunist? Oamenii au iesit in strada si au murit in '89, si? Suntem aici, unde suntem...

# Mada date 5 April 2019 23:41 +2

Dupa atatea dezvaluiri PSD ALDE nu au facut si nu fac absolut nimic. Singura chestie de care se ocupa este ceea ce ii scapa pe ei de problemele cu justitia. In 2 ani jumate nimic nu au facut. Nici nu-mi vine sa cred cum ne-au prostit si au lungit-o de 2 ani jumate ca iar sa vina alte alegeri si sa ne prinda cu aceleasi probleme in justitie. Dupa modelul Lazar asa se face justitia din 89 pana in prezent, o justitie acaparata si virusata de tortionari. Toti din politic care mananca banii degeaba,niste paraziti care nu fac nimic, nu iau masuri sunt la fel de vinovati ca acest tortionar Lazar. Toate dosarele facute in perioada protocoalelor ilegale sunt NULE! Ce masuri a luat PSD ALDE? 0.Completele care toate-s ilegale( nu doar de 5) ce masuri? 0.Numai de dosarele de coruptie( unde-s implicati politicieni) se vorbeste cand de fapt toata justitia se face mafioteste,ilegal de catre niste tortionari ca doar toti sunt "crescuti" pe model Lazar. Nimic nu face guvernarea. Mai asteptam mult?

# DODI date 5 April 2019 17:50 +7

Ciolanis, tractoristul, și alți emanați ai securității de ieri și de azi ”nu știu și nici nu îi interesează” altceva decât ceea ce primesc ca ordin. Fiind cretini nu pot gândi cu propriul cap, nu au sentimente umane sau patriotice (pentru a fi mișcați în simțire), iar cuvinte precum: patrie, onoare, demnitate, bun simț, respect față de lege, le sunt străine. Ei nu știu să poate civilizat un dialog, politica lor este ”ba, pe-a mă-tii!” și satisfacția este omorârea adversarilor politici. Acest cuvânt omor are totuși pentru ei mai multe semnificații. Poate fi distrugere politică, procese inutile (dar multe și de durată!), închisoare sau, în ultimă instanță, chiar dispariția fizică. Se cunosc cazuri. La unele dintre ele autor (cel puțin moral) este hăhăilă. La altele mai noi putoarea națională ciolanis. Nu trebuie uitați nici pupincuritștii de serviciu (tractoristul, garcea, coliva stanciu, slujirea) sau pupincuriștii în nume colectiv: PNL, USR-+.

# nu conteaza date 6 April 2019 11:02 +1

Ma intreb, oare cati "lazari" mai sunt efectiv in sistem, azi? Si nu numai in parchete... Dar oameni precum Iulius Filip sau Ioan Muntean?

# gelu date 6 April 2019 13:56 +2

Faptul ca-n CV lui, Augustin Lazar n-a trecut perioada de 2 ani in care a detinut functia de Procuror Delegat la inchisoarea de maxima siguranta Aiud ne face sa tragem concluzia pertinenta cum ca-n sinea lui actualul PG al Romaniei a fost constient c-o asemenea neomisiune ii bara complet inaintarea pe scara ierarhica in Procuratura in anii de dupa cadea regimul comunist. Deci Augustin Lazar a mintit prin omisiune pentru a nu se afla de catre societatea civila participarea lui la angrenajul Securitatii prin care erau ingenuchiati fizic si psihic chiar pana la moarte detinutii politici inainte de Dec. 89. Augustin Lazar facand practic Politie Politica in cooperare loaiala si deplina cu ofiterii de securitate in anii dictaturii proletare.

# gelu date 6 April 2019 14:06 0

"poza e de milioane! sa o trimiteti si la Johannes, Junker, Timmerman si Monica Macovei cu data 1982 ……….. la 29 de ani ca sa fii sef la Aiud aveai nevoie de 5 ani vechime si calificative FB cind o terminat Lazar facultatea (la citi ani), unde s-o facut stagiul (citi ani) armat, 9 luni (aproape 1 an) vedeti ca ceva nu-i logic? cred c-o jucat la Dinamo Secu de mai demult si o fost bagat pe traseu cu ajutorul lui LAZAR (tata lui Kovesi), da verificati ca puteti"

# tractorul@aratura date 6 April 2019 21:05 0

Lascu,mey mancurtule mey.,esti pe aratura,nu simti?

# gelu date 7 April 2019 11:51 0

Tudorel Toader trebuie sa fie demis IMEDIAT din functie, Toader e Omul Sistemului!!! N-ai voie tu ca MJ sa nu faci zilnic conferinta de presa in care sa-i ceri in mod imperativ lui Johannis Weirme Haos sa semneze revocarea din functia de PG a procurorului tortionar. 2. Pe Kovesi n-a suspendat-o din prima, argumentand ca n-a sosit momentul tocmai ca Luluta sa aiba timp sa agate membrii guvernului cu dosare. 3. Aceeasi tactica a folosit-o si la Lazar Augustin in speranta ca PG va aplica tactica DNA 3. S-a jucat cu uite-nu-i ordonanta pentru a da munitie electorala opozitiei interne si PE sa atace PSD din toate pozitiile si directiile in logica alegerilor euro-parlamentare si prezidentiale din acest an. Tocmai pentru ca PSD sa obtina un scor cat mai mic la alegeri dar si ca Dragnea sa ajunga sa fie condamnat la inchisoare in ultimul proces. 4. A votat in favoarea legilor Big Brothers pe cand era membr. CCR.

# nu conteaza date 5 April 2019 17:29 +5

Cand am scapat de boc, am zis ca mai rau nu se poate. Si a venit ciolos. Cand am scapat de basescu, am zis ca mai rau nu se poate. Si a venit iohannis. Tare ma tem ca in curand, vom plange ca ne-am rupt de rusi si ne-am bagat in UE-NATO. Sa ne ajute pe toti Domnul sa ne putem pastra Tara! Dar cum stau lucrurile in clipa asta, la felul in care "aliatii" trag de noi in toate partile, nu cred...Acum, cred ca n-avem decat doua iesiri: ori ingenunchem si cedam total Tara strainilor, ori iesim din "aliantele" criminale si salvam ce mai putem salva, pentru nepotii nostri!

# Faracatuse date 5 April 2019 17:35 +7

Pentru acest articol îmi redeschid pagina de FB închisă de sila acum un an. Share și o închid la loc. Bravo Luju, bravo România!!!

# Carcotas date 5 April 2019 17:35 +8

Numai generatia care in 89 a iesit in strada si a platit cu sange înțelege ce monstruos este sa avem si acum, dupa 30 de ani in cea mai inalta functie a aparatului represiv actual un fost tovarăș! De aceea, doar noi putem si avem datoria sa cerem:DEMISIA TOVARĂȘE PROCUROR! Nu putem aștepta de la mucosi si mucoase, care cred ca Coca cola e de la robinet si hamburgerul e mancare traditionala sa înțeleagă ca Securitatea e daunătoare.

# Întrebare date 5 April 2019 17:39 +2

Cum a răspuns tovarăşul preşedinte al comisiei de liberare condiţionată, la petiţia adresată de dizident?

# zn-zn*!* date 5 April 2019 17:40 +9

In paralel cu cei osanditi pe nedrept, am trait amarul acelor vremuri, chiar noi altii, in asa zisa libertate si progres din periada comunisto-socialista, incadrati in campul muncii, dar cu multe insatisfactii in a incerca sa dregem, sa reparam de dragul de a repara, repudiati cu unele produse finite de inalt rang(tehnologic), chiar de alte tari din estul Europei, depasiti prin uzura unor masini expirate moral ca tehnologie, si imediat dupa "revolutia furata" de a doua garnitura de securisto-comunisti(clasa sus pusa a celor cu obraz de porc!). Si tocmai acestia din urma, au acaparat in scurt timp, din nou functii inalte, cu propuneri ca: acel cabinet de partid din fiecare intreprindere sa devina muzeu(!?). Eu am obiectat, ca mai bine avem nevoie acolo de un ******-u curat intretinut! Zu stande, mein Herr Scheize Iohan-NICHT-us Werner Claus?!!!

# nu conteaza date 5 April 2019 17:44 +2

Ca sa se ajunga aici unde suntem astazi, in pragul disparitiei statului Roman, jocurile au fost facute de dinainte de 1989. Asasinarea lui Ceausescu, a fost doar o etapa a planului celor care azi ne spun ca NU AVEM VOIE sa ne facem singuri legile si NU AVEM VOIE sa ne respectam propria Constitutie!

# Pic & Poc date 7 April 2019 00:03 +6

:-* I-auzi, ce le stii dumneata(!) Din scoarta in scoarta, hai spune, , spune cum i-ai tradat pe daci ca "dovada vorbeste"! Astept sa iau lumina, :-* ca ofurile si suferinta acestui temerar osandit <img src=ops:' /> pentru ADEVARUL ROSTIT; :eek: sa nu cada in desuet. Ca in decembrie '89, ne luau securistii 8) de pe strada(dupa lista lor secreta!), si hop in duba, cu 2-3 militari, sa ne duca pe fasia granitei si sa ne impuste ca tradatori de tara(ca dusmani ai poporului, cine nu iubea raiul comunist). Noii ciocoi si vechii securisti, bot-gros, ceafa -lata, burta-verde :-x , dupa trai "bolsoi", mor cu secretele lor, si altii mai vor cu botul la valau. :cry: Sa-i votati, ca secu " nu conteaza" le aranjeaza. 8)

# nu conteaza date 7 April 2019 13:56 0

Recunosc ca nu sunt un monument de inteligenta, asa incat din ce mi-ai replicat, in afara de ideea ca EU i-am tradat pe daci (chiar existand dovezi in sensul asta!!!), n-am inteles nimic... Acum, ce sa zic, asa o fi! Dar chestia petrecandu-se in anul 106, adica acum vreo 2000 de ani, scuza-ma ca, chiar nu mai tin minte ce faceam atunci! Iar despre ce stiu privitor la 1989, ce sa zic, aveam vreo 30 de ani si eram ofiter de aviatie... Mai "prindeam" si noi din zbor, cate ceva... Asta, lasand la o parte faptul ca am participat (ca revolutionar, nu ca militar!!), la asa-zisa "revolutie, care m-a prins in Piata Romana...

# zn-zn*!* date 7 April 2019 18:15 +3

Doamne, o Dumnezeule mare! Ramai matale cu logica infantila :o , - in realitatea de moment, si cu matasea broastei pe creierul de bibilica. "nu conteaza" doar dribleaza, si in scepticism vireaza, cand la stanga, cand la dreapta. :P Comparatii in sensul figurativ, nu la propriu, alegorii, e prea mult pentru cei plini de sine. Sa fim noi sanatosi, dar sa nu uitam cat de mult au sacrificat si indurat cei dinainte, care nu s-au aliat in prpria constiinta cu delatorii.

# Ionela Ionescu date 5 April 2019 17:47 +8

Din cata bruma de carte am eu, orice verificare se termina cu o certificare si orice certificare este echivalenta juridic cu o legalizare....a ceva. Daca Domnul Lazar a avut ca atributiuni de serviciu sa il verifice pe Comandantul de penitenciar precum si intreg penitenciarul despre CONDITIILE DE DETENTIE, inseamna ca Domnul Lazar a verificat-certificat-legalizat urmatoarele aspecte mentionate de martorii care inca TRAIESC : 1. furturile din mancare, mancarea era cel mult o zeama chioara 2. lipsa hainelor, a salteleor, a asternuturilor 3. frigul, lipsa de aer, bataile, torturile, declaratiile luate sub preiune fizica si psihica, schingiuirile, asasinarile 4. furturile efectuate de detinuti din productia proprie, respectiv furau bricegele realizate de ei ca sa le dea spaga la personalul penitenciarului pentru favoruri 5. coruptia personalului penitenciarului care accepta bricege contra favoruri. Nivelul MORAL al Domnului Lazar este mult sub nivelul marii.

# nu conteaza date 5 April 2019 18:21 +2

Si? Are sustinere si im(p)unitate, la ce-i mai trebuie vreun nivel moral? Ce, iohannis are asa ceva? Si uite ca o duce cat se poate de bine!

# Maris date 5 April 2019 20:50 +2

Nivelul moral al celor ajunsi in ultimii 15 ani la Cotroceni, la DNA, la Parchetul general, la SRI, la SIE, la ministere, toate infestate cu securisti "europeni", dar anti-Romania sunt nu sub nivelul marii ci sub nivelul Groapei Marianelor.

# gelu date 6 April 2019 02:11 +1

Lazar Augustin a certificat ceea ce e foarte grav si omorurile survenite in urma tratamentelor fizice la care erau supusi detinutii politici dar si violurile pe care gardienii si sefii inchisorii Aiud le comiteau asupra detinutelor.

# vasilica date 5 April 2019 17:51 +5

Doamne,ma cutremur,ce caracter puternic,Basescu este de vina,el a adus comunistii Macovei si Lazar,aveau bube,sa-i foloseasca in scop personal,acum Klaus il tine in brate fiindca l-a salvat cu dosarele

# manu date 5 April 2019 17:52 +10

Coplesitor, mi-au dat lacrimile. Omul asta trebuie onorat de noi toti iar jivina de lazar trebuie gonita cu suturi in cur, bagat la inchisoare,dat afara din magistratura si sa-i fie luata pensia enorma si data acestui erou al Romaniei, dl Iulius Filip. Taiati toate pensiile enorme ale tortionarilor si redati-le eroilor, macar atat poata face Romania! Rusine pnl, iohannis, intelectualilor care tac si tuturor celor care il sustin pe tortionarul lazar in functie.

# lazarica date 5 April 2019 18:06 +5

Deci lazar cand se va pensiona, va avea PENSIE SPECIALA ??? Glumiti? Pe banii (si ai) mei ?

# doina onofrei date 5 April 2019 18:08 0

In pare rau ca avem la conducerea tarii un om surd la toate aceste mizerii care se intampla in tara.

# Petre date 5 April 2019 18:09 +1

O, Doamne , ce nemernic, ejeg de om, ce mizerabili cei care l apara !!! Rusine sa va fie hahaleror !!!

# Gratian Jude date 5 April 2019 18:09 +4

Faptele acestui ins ca nu pot sa-i spun nici macar individ ma fac sa nutresc un "sentiment" pe care nu credeam ca-l voi simti vreodata. Sper din tot sufletul si ma rog la Dumnezeu sa fie pedepsit atat in viata asta cat si cea de apoi! Restul e tacere?! Repect Lumea Justitiei! Ma uit acum la televizor si ma infior! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

# Mm date 5 April 2019 18:23 +2

Tovarasu' Lazar a terminat facutatea de drept in 82 sau 83, iar in 85, 86 era deja sef al comisiei de liberare conditionata. Asta nu se putea decat cu dosar de cadre corespunzator, cu carnet de partid comunist. Nu-l cautati la colaboratorii securitatii, nu a fost colaborator. A fost chiar securist activ.

# Gratian Jude date 5 April 2019 18:29 +3

Faptele acestui ins ca nu pot sa-i spun nici macar individ ma fac sa nutresc un "sentiment" pe care nu credeam ca-l voi simti vreodata. Sper din tot sufletul si ma rog la Dumnezeu sa fie pedepsit atat in viata asta cat si cea de apoi! Restul e tacere?! Repect Lumea Justitiei! Ma uit acum la televizor si ma infior! Asa sa ne ajute Dumnezeu!

# SPARTAKUS date 5 April 2019 18:41 +7

Atunci cand pomenesti cuvintele infamie,josnicie,marsavie,miselie,pacatosnie,ticalosie,mizerie,zoaie,trebuie sa ai in vedere ca toate acestea constituiesc un om fara valoare,care intr-un cuvant se numeste TICALOS,putand fi trecute in dreptul lui A.Lazar.Fardelegile pe care un individ sau altul le savarseste,acestea isi cer singure pedeapsa.Asadar,Lazar trebuie indepartat din functie fara nici o intarziere,deoarce acesta nu mai poate avea vreo reprezintivitate,neputand actiona in numele unei persoane sau coletivitati,cu atat mai mult in numele unui STAT!!!!

# Ioana M. date 5 April 2019 20:17 +2

Cat tupeu are tovarasul ! Oamenii spun ca le au fost incalcate drepturile( asa comuniste cum erau) iar el zice ca e...victima a presei ! Ce grad are tovarasul procuror? Nu orice procuror ajungea in comisia de eliberare a detinutilor politici ! Avea dosar beton...

# Statu-Palma-Barba-Cot date 5 April 2019 20:51 +10

V-ați întrebat de ce ,după ce au explodat în presa cazurile dizidentilor Iulius Filip și Ioan Muntean,nimeni nu ia nici măsură ,nimeni nu e suspendat,dat afară ,anchetat?Răspunsul este simplu.Tot ei ,foștii si actualii torționari conduc de fapt tara.Prostimea merge la alegeri ,este stabilita o majoritate în Parlament ca rezultat al alegerilor ,dar poporul este mintit/asuprit/terorizat de niste tradatori de neam si tara,torționari mai vechi și mai noi,pe care nimeni nu i-a votat dar care detin de fapt puterea , mimeaza democrația și cu sprijinul unor forte din exterior au transformat tara intr-o colonie aflata la cheremul lor și al străinilor care,prin ambasadorii lor, dau ordine aleșilor poporului roman ce și cum sa faca.Asta e democratie sau tara e dirijata, ușurel și pe neobservate ,spre un sistem de inspiratie bolșevico-nazista?Sa va ferească Dumnezeu sa se trezească poporul roman!Pt.ca oricât l-ați vrea voi de adormit ,o sa se trezească!

# Ioana M date 5 April 2019 22:33 +1

Scrie in presa ca tatal d nei Macovei , prietena cu d na Pruna, a fost securist.Tatal d nei Pruna , care l a propus pe d nul Lazar procuror gen., a fost securist...Ce putea fi d nul Lazar ?

# SAD(adica trist) LEX date 5 April 2019 22:58 +2

Pentru propagandistii sinistrii care sustin ca Lazar isi facea doar meseria le recomand un film artistic facut in 2015pe baza unor fpte reale numit "De ce eu" unde se poate vedea un procuror cu vertebra si moralitate care isi face meseria asa cum trebuie si ajunge sa se sinucida multumita sistemului securist care s-a perpetuat multumita nevertebratelor odioase de tip Lazar si a celor care-l tin in brate. Unii si-au luat viata pentru pricipii iar acest humanoid abrutizat nici macar regrete nu arata basca mai vrea un mandat de Procuror general al Romaniei... Daca ii si iese acest popor este damnat pe vecie. Sa ne ajute Dumnezeu sa triumfe dreptatea...ceea ce e cam greu cu un Presedinte abulic calat doar pe propriile interese meschine.

# Stanciu I date 6 April 2019 00:10 +2

Este cutremurator. Acest tortionar care a ocupat vremelnic functia de procuror general nu are nimic omenesc in el. Cum de numai ies rezistentii in strada sa-l apere pe Lazar si pe Kosevi de ciuma rosie? Tortionarule TU ESTI CIUMA ROSIE. Crezi ca daca te apara IOHANNIS ca i-ai inchis toate dosarele penale, nu vei raspunde? RUSINE IOHANNIS si PNL ca aparati un asemenea tortionar!

# Neanae date 6 April 2019 00:31 +1

Acest DOMN, Iulius Filip, este deosebit în absolut, ne da lecție de viața tuturor. Numai jivinele care o tulesc din calea lui nu pot înțelege nimic. Uite una sub forma de procuror, alta de președinte, una e judecătoare pe la CCR, se pitulesc toate, una sa fie una sa zică măcar o juma de vorba de compătimire constructiva. Este deosebit de mișcătoare istoria asta, iar Dl Iulius in afara coerentei si a clarității mentale, scrie minunat. Supraviețuirea dansului este un miracol si il atribui faptului ca asa a vrut Dumnezeu pentru ca misiunea dansului e sa ne elibereze de o ******, poate mai multe! Închid cu un apel pentru ca acest DOMN sa fie despăgubit material si recunoscut oficial Erou! Apoi sa i se atribuie o locuința demnă. Nu de 200 de mp cu paza SPP si nici mașina cu geamuri fumurii si șofer. E prea demn ca sa accepte!!! Sa ne fie rusine daca nu se face ceva ... câta suferința Dumnezeule!

# escu date 6 April 2019 08:58 +4

Da, tovarășe Lazăr, uite unde era CIUMA ROȘIE, în curtea lui Ciolannis iar rezistenții tac mâlc, nu mai înjură comuniștii, unii dintre ei bagă capul în televizor și nu știu cum să mai justifice cu argumente puerile acțiunile de torționar ale favoritului lor. A!, dacă era Dracnea, umpleau Piața Victoriei, cu cățel și purcel, cerând demisia Guvernului. Unde sunt mitingiști care nu scăpau ocazia de a se posta în poarta instituțiilor și strigau tot felul de lozinci cât mai idioate? Unde este Johannis care cerea zilnic demisia primului ministru pentru niște fapte fabricate, închipuite? Unde este Orban, cel isteț, care depunea plângere penală pentru înaltă trădare? Acum justifică acțiunile, dovedite clar împotriva lui Lăzăr, cu intenția acestuia de a mai fi un mandat procuror general. Vezi, Johannis, dacă ai fost agățat cu cârligul? Acum, salvatorii tăi, te-au anesteziat total. Totodată, vreau să știu dacă reclamagii de profesie au sesizat acest aspect și la Bruxelles.

# imun/teanu date 6 April 2019 10:07 +2

Cand dl. Iohanis se da "amorf", dincolo lui vedem, ca si in cazul Lulutei, o mobilizarea generala. La toate nivelele, si cele "mai" superioare ale "magistratilor" procurori. Din CSM ("bastion al pacii e?"), cu si "Inspectia" lor. Acum si "calare" pe SIIJ, si de desfiintat dar si de, daca merge, parnaie. Nu are si SIIJ prerogative sa se sesizeze din oficiu ofuscarilor astora, antecedente mai fiind si cocolosirea lui Zdreanta si Onea?

# Flori Ciuca date 6 April 2019 12:12 +2

"Nu auzi durerea,frate romane cum doare"?Filosofie autentica de tip Noica,curata?Poti sa lasi sa fii continuu calcat in picioare de tortionari?Ne predica,obsesiv,despre dreptati si libertati,independenta justitiei,sloganuri inlocuite de cele comuniste in lupta lor de clasa?Se dau lupii moralisti a democratiei cand sunt o gasca jegoasa,ocupand functii cheie cu cv-uri masluite continuand ce stiu prea bine represiunea?Naravul nu piere!Se cred "justitiabili"jeguri rejectate si aduse unelte pentru aceleasi scopuri?Si,tu,iohannis,cu fiecare zi ce trece ma convingi ca ii esti dator albiturilor din carca ta!Cloaca puturoasa si abjecta,tine-te de ea si toti sa intrati la izolare,cu zoaie,cu belciug,cu injectii paralitice scufundati in propriile fecale!Si vrea consultari pe o tema adiacenta momentului?MARSH,ma,dispari!Consulta-te la creier si caracter!

# Faracatuse date 6 April 2019 13:42 +3

Asociația Timișoara îl susține in continuare pe Lazar. Rușine!!

# ce va inchipuiti date 6 April 2019 14:20 +2

Tortionarul Visinescu a fost condamnat la varsta de 80 de ani,taica Lazar cam tot la acea varsta va fi evaluat profesional.te pui cu securistii , te pui cu puii lor :o

# Ro Man date 6 April 2019 15:37 0

Pun pariu ca peste vreo 100 de ani natia romana va disparea....asta pentru ca Romania nu mai are eroi, nimeni nu mai vrea sa se sacrifice pentru tara.

# Dezamagire PSD -ALDE date 6 April 2019 18:49 +1

Intreb PSD -ALDE, care au promis "dreptate până la capăt": - unde e "raspunderea magistratilor??" - de ce procurorii, încă, mai sunt considerați " magistrați"? - de ce nu s-au transpus inca, in coduri, deciz.CCR in mat. Penala? - de ce inca, legile sigurantei nationale, nu au fost modificate? - de ce sectia pentru magistrati nu a fost facuta directie? - de ce inca, procurorii ies la pensie cu 80% din brut? DE CE ÎNCĂ NU L-AU ZBURAT PE TUDOREL TOADER, CARE MINTE AROGANT SI IRONIC ATAT COALITIA CAT SI INTREAGA TARA?

# Intrebari date 6 April 2019 18:53 0

Intreb PSD -ALDE, care au promis "dreptate până la capăt": - unde e "raspunderea magistratilor??" - de ce procurorii, încă, mai sunt considerați " magistrați"? - de ce nu s-au transpus inca, in coduri, deciz.CCR in mat. Penala? - de ce inca, legile sigurantei nationale, nu au fost modificate? - de ce sectia pentru magistrati nu a fost facuta directie? - de ce inca, procurorii ies la pensie cu 80% din brut? DE CE ÎNCĂ NU L-AU ZBURAT PE TUDOREL TOADER, CARE MINTE AROGANT SI IRONIC ATAT COALITIA CAT SI INTREAGA TARA?

# Faracatuse date 6 April 2019 19:26 0

Publicați articolul lui Nistorescu. Trebuie sa l citească cât mai multă lume

# adria nicol date 6 April 2019 19:29 0

Nu se indigneazà CARTARESCU , LIICEANU , PLESU , PATAPIEVICI ? Sau sunt ocupati cu operele lor nemuritoare? CREMA INTELECTUALITATII , SUSTINATORII LUI BASESCU SI MACOVEI SI KOVESI SUNT ÎN VACANTA PE ALTA PLANETA? SAU "DREPTURILE OMULUI" SUNT SI PENTRU EI UN LUX?

# Homoroceanu Adrian Camil date 6 April 2019 22:35 +1

Din declaratia lui Augustin Lazar din 29.IX.18,reiese ca din amul 1982pana in decembrie 1989 inclusiv,procurorul A.L.a fost evaluat cu caluficativul FBde catre organele de represiune comuniste pt. contributia sa la incalcarea drepturilor fundamentale aledetinutilor politici ,desi statul roman semnase in 1.08.1975 Acordul de la Helsinki .Ceke 35 de state au fost de acord cu abuzurile lui Augustin Lazar preferat al strainatatii ca si L C Kovesi datorita privilegiilor persoanelor straine de a nu raspunde pt.faptele penale comise in legatura cu Ro.cilorata cel putindin 2004 in galben si rosu,culorile PPE.Cel ce spunea ca nu are nici un fel de emotii ,declara acum la "Realitatea"ca " are o anumita emotivitate,i anumita agitatie produse de aceste intamplari pt.ca in 37 de ani nu a mai vazut asa cevadespre dizidentul caruia i as fi refuzat eliberarea"..De ce pretinde Augustin Lazar ca intre 1985- 1986au fost decat 60 de cazuri de detinuti politic i?Pt. ca majoritatea au fost asasinati.

# Homoroceanu Adrian Camil date 6 April 2019 23:39 +2

Dupa 1964pana in 1989,in inchisoarea Aiud au fost adusi toti aceia care au fost condamnati pt.infractiuni asimilate politic ,contra securitatii statului afirma autorii cercetatori ai"Mortii Penitenciarului Aiud "Virgiliu Tarau si Ion Ciupea din Cluj Napoca .Conform cercetarilor in registrul special al mortilor,ajunge la un minim de 782 mai degraba itre1964 - 1989 si nu in 1948-1989..Multi dintre detinutii politici decedati in conditii de batai mortale,tortura,otravire,impuscare,au fost ingropati pe ascuns in locul numit "Rapa Robilor".asemanator gropilor comune umplute cu evrei in perioada nazista..De ce pe subiectul atrocitatilor de la inchisoarea Aiud,a demarat dabea in martie 2011 o activitate de deshumare a ramasitelor pamantesti ale detinutilor pilitici nereeducabili.in conceptia reprimatorilor,iar acum nu iese la rampa?Augustin Lazar a fost speriat putin cam prin martie 2011prin informatia despre Rapa Robilor data de T.Basescu pt a i da de inteles ca va veni si vremea sa.

# Faracatuse date 7 April 2019 10:59 +2

Tema de reflecție: Asociația timisoara, dacă nu ieșea Revoluția, asta va paradea.... premiatul vostru...Unul nu mai ieșea viu...

# Marian date 7 April 2019 20:50 +2

Tu, frate roman, cel din USR si PNL, imagineaza-ti cum ai fi un detiunut la Aiud, la discretia tortionarului Augustin Lazar, nu 8 ani, eu iti doresc numai unul, in anii 1980. Cat de fericit ai fi?

# asdf date 8 April 2019 22:36 +1

Documentar despre Iulius Filip - anii de inchisoare (limba - romana, subtitrari - poloneza, 30 min) https://cyfrowa.tvp.pl/video/rumunski-list,rumunski-list,35102924 Rumuński list /The Romanian Letter Regizor /Directed by: Jacek Raginis; Producator /Production: Raginis, TVP 1, Polska /Poland 2005 Iulius Filip, is a Romanian labourer who took a keen interest in the socio-political transformation that was taking place in Poland in 1980. He was a strong supporter of the mooted changes and believed that Romania needed something similar. In 1981, Filip sent a brief letter of greeting to those involved in the First Congress of the “Solidarity” Independent Self-Governing Trade Union, then in progress at the Hala Olivia arena in Gdańsk. This little gesture saw him beaten and tortured before being imprisoned for 8 years and deprived of his civic rights for another 4. Filip was finally granted freedom in 1987, on condition that he sign an undertaking to never act against the socialist ...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva