NEPASAREA CRIMINALA A LUI PREDOIU – Grefierii isi cer dreptul la viata in contextul pandemiei: „Guvernul are obligatia de a le asigura salariatilor un mediu de munca sigur si sanatos, inclusiv masuri specifice de combatere a raspandirii COVID-19... Ministrul se odihneste la locul de munca. Angajatorii din Justitie au ales sa inchida ochii, sa asiste neputinciosi la raspandirea masiva a virusului... Solicitam DSP-urilor din intreaga tara testarea tuturor angajatilor autoritatii judecatoresti”
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), da dovada de o nepasare criminala in contextul pandemiei de COVID-19, lasand angajatii din sistem sa se infecteze masiv cu coronavirus, fapt ce perturba grav functionarea instantelor si a parchetelor din intreaga tara.
Semnalul de alarma a fost tras sambata, 7 noiembrie 2020, de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial – condus de grefierul Aurelian-Catalin Traistaru.
Mai exact, sindicatul avertizeaza ca Ministerul Justitiei – in frunte cu Predoiu – dovedeste o scandaloasa pasivitate, in loc sa ia masuri de protectie pentru judecatori, procurori, grefieri si ceilalti angajati ai instantelor si ai parchetelor, avand in vedere gradul ridicat de interactiune cu publicul la care sunt expusi acestia.
In acelasi context, grefierii ii amintesc lui Catalin Predoiu ca MJ are deja cadrul legislativ pentru a actiona. Este vorba despre OUG 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene. Aceasta ordonanta de urgenta introduce in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si care nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul al contributiilor sociale sumele reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la initiativa angajatorului, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
Mentionam ca dupa luarea de pozitie a sindicatului Dicasterial, patru ONG-uri ale magistratilor – UNJR, AMR, AJADO si APR – au avut o iesire publica pe aceeasi tema (click aici pentru a citi).
Prezentam comunicatul complet al SNGJ Dicasterial:
„Grefierii isi cer dreptul la viata
Reamintim 'Guvernului Meu' ca are obligatia generala de a le asigura salariatilor un mediu de munca sigur si sanatos, in masura in care acest lucru este rezonabil si practic realizabil, inclusiv masuri specifice de combatere a raspandirii virusurilor precum COVID-19. Astfel, masurile de sanatate si securitate in munca ar trebui sa fie specifice fiecarei institutii din cadrul Ministerului Justitiei si ar trebui elaborate ca raspuns la evaluarea riscurilor, insa acest lucru nu se intampla intrucat ministrul justitiei Catalin Predoiu se odihneste la locul de munca, iar angajatorii din Justitie au ales sa inchida ochii si sa asiste neputinciosi la raspundirea masiva a virusului.
Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia PUBLISIND, a dovedit public faptul ca instantele si parchetele din Romania au devenit adevarate focare de raspandire a noului coronavirus, iar pe masura ce salariatii continua sa se prezinte la locul de munca, factorii decidenti nu reusesc sa identifice resursele necesare pentru implementarea masurilor adecvate de protectie impotriva raspandirii virusului. In plus, este de notorietate ca activitatea din instante si parchete este bazata preponderent pe interactiunea fizica cu justitiabilii si alti participanti la infaptuirea actului de justitie, iar activitatea propriu-zisa implica in cele mai multe cazuri prezenta fizica a personalului la serviciu.
Tragem, din nou, un semnal de alarma si reclamam faptul ca unele sectoare, precum arhive si registraturi si cele in care salariatii sunt in contact direct cu publicul, cum este cazul sedintelor de judecata, necesita masuri de control si prevenire, mai riguroase decat alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reusit sa identifice riscurile si sa intreprinda masurile necesare pentru supravegherea si atenuarea acestor riscuri.
Avand in vedere cresterea alarmanta de cazuri Covid-19 in randul salariatilor din instante si parchete, media de varsta si bolile profesionale de care sufera grefierii, care ii plaseaza in grupa vulnerabila de risc, solicitam public Directiilor de Sanatate Publica din intreaga tara testarea tuturor angajatilor din cadrul autoritatii judecatoresti.
Intrucat o conduita preventiva poate limita raspandirea infectarilor, solicitam ca la nivelul fiecarei Directii de sanatate publica sa se stabileasca o procedura pentru ca intregul personal care desfasoara program cu publicul sa fie testat cu teste antigen, inca de la primele simptome.
Imposibilitatea identificarii celor infectati si mai ales absenta testarii a generat contaminarea de-a valma a salariatilor si deschiderea unor adevarate focare de raspandire a virusului Covid 19 in orase precum Bucuresti, Bacau, Iasi, Ploiesti, Timisoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea.
In contextul in care instantele judecatoresti isi suspenda activitatea cu publicul din cauza contaminarii in masa a salariatilor (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi intrerupta in absenta testarii, autoritatile statului, prin D.S.P., mentin procedurile care au generat acest dezastru, refuzand testarea salariatilor care au intrat in contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID-19.
Exista posibilitatea ca angajatii cu test antigen pozitiv sa fie testatati RT-PCR, iar in cazul in care acest test este pozitiv, testarea in masa devine obligatorie. In acest sens, ne aratam disponibilitatea de a sprijini DSP cu obtinerea informatiilor necesare efectuarii anchetelor epidemiologice la locul de munca si, pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de munca.
Mai mult, este de neinteles de ce in Justitie testarea salariatilor este refuzata, in conditiile in care s-a creat si cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 – act normativ ce completeaza prevederile Codului fiscal, in sensul introducerii in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si care nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul al contributiilor sociale a sumelor reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la initiativa angajatorului/platitorului, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.
In raport de aceste noi prevederi fiscale, solicitam public Ministerului Justitiei emiterea unei circulare catre toti angajatii din cadrul Autoritatii judecatoresti pentru a demara procedurile de testare a angajatilor prin intermediul D.S.P.-urilor sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate in privat de salariati din banii proprii. Masura este una de prevenire a raspandirii virusului si de contaminare a intregului personal, care daca nu va fi luata va conduce, gradual, la suspendarea activitatii in toate instantele si parchetele din tara.
'Tacerea este cea mai perfecta exprimare a dispretului'... fata de proprii angajati!” (n.r. citatul ii apartine dramaturgului George Bernard Shaw).
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Neanae 9 November 2020 17:42 +3
# DODI 9 November 2020 18:54 +1
# santinela 10 November 2020 08:09 0