27 May 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

Luju

NEPASAREA CRIMINALA A LUI PREDOIU – Grefierii isi cer dreptul la viata in contextul pandemiei: „Guvernul are obligatia de a le asigura salariatilor un mediu de munca sigur si sanatos, inclusiv masuri specifice de combatere a raspandirii COVID-19... Ministrul se odihneste la locul de munca. Angajatorii din Justitie au ales sa inchida ochii, sa asiste neputinciosi la raspandirea masiva a virusului... Solicitam DSP-urilor din intreaga tara testarea tuturor angajatilor autoritatii judecatoresti”

Scris de: V.B. | pdf | print

9 November 2020 15:21
Vizualizari: 7121

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), da dovada de o nepasare criminala in contextul pandemiei de COVID-19, lasand angajatii din sistem sa se infecteze masiv cu coronavirus, fapt ce perturba grav functionarea instantelor si a parchetelor din intreaga tara.Semnalul de alarma a fost tras sambata, 7 noiembrie 2020, de catre Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial – condus de grefierul Aurelian-Catalin Traistaru.

Mai exact, sindicatul avertizeaza ca Ministerul Justitiei – in frunte cu Predoiu – dovedeste o scandaloasa pasivitate, in loc sa ia masuri de protectie pentru judecatori, procurori, grefieri si ceilalti angajati ai instantelor si ai parchetelor, avand in vedere gradul ridicat de interactiune cu publicul la care sunt expusi acestia.

In acelasi context, grefierii ii amintesc lui Catalin Predoiu ca MJ are deja cadrul legislativ pentru a actiona. Este vorba despre OUG 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene. Aceasta ordonanta de urgenta introduce in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si care nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul al contributiilor sociale sumele reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la initiativa angajatorului, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

Mentionam ca dupa luarea de pozitie a sindicatului Dicasterial, patru ONG-uri ale magistratilor – UNJR, AMR, AJADO si APR – au avut o iesire publica pe aceeasi tema (click aici pentru a citi).


Prezentam comunicatul complet al SNGJ Dicasterial:


Grefierii isi cer dreptul la viata

Reamintim 'Guvernului Meu' ca are obligatia generala de a le asigura salariatilor un mediu de munca sigur si sanatos, in masura in care acest lucru este rezonabil si practic realizabil, inclusiv masuri specifice de combatere a raspandirii virusurilor precum COVID-19. Astfel, masurile de sanatate si securitate in munca ar trebui sa fie specifice fiecarei institutii din cadrul Ministerului Justitiei si ar trebui elaborate ca raspuns la evaluarea riscurilor, insa acest lucru nu se intampla intrucat ministrul justitiei Catalin Predoiu se odihneste la locul de munca, iar angajatorii din Justitie au ales sa inchida ochii si sa asiste neputinciosi la raspundirea masiva a virusului.

Sindicatul National al Grefei Judiciare Dicasterial, afiliat la Federatia PUBLISIND, a dovedit public faptul ca instantele si parchetele din Romania au devenit adevarate focare de raspandire a noului coronavirus, iar pe masura ce salariatii continua sa se prezinte la locul de munca, factorii decidenti nu reusesc sa identifice resursele necesare pentru implementarea masurilor adecvate de protectie impotriva raspandirii virusului. In plus, este de notorietate ca activitatea din instante si parchete este bazata preponderent pe interactiunea fizica cu justitiabilii si alti participanti la infaptuirea actului de justitie, iar activitatea propriu-zisa implica in cele mai multe cazuri prezenta fizica a personalului la serviciu.

Tragem, din nou, un semnal de alarma si reclamam faptul ca unele sectoare, precum arhive si registraturi si cele in care salariatii sunt in contact direct cu publicul, cum este cazul sedintelor de judecata, necesita masuri de control si prevenire, mai riguroase decat alte sectoare. Cu toate acestea, angajatorii nu au reusit sa identifice riscurile si sa intreprinda masurile necesare pentru supravegherea si atenuarea acestor riscuri.

Avand in vedere cresterea alarmanta de cazuri Covid-19 in randul salariatilor din instante si parchete, media de varsta si bolile profesionale de care sufera grefierii, care ii plaseaza in grupa vulnerabila de risc, solicitam public Directiilor de Sanatate Publica din intreaga tara testarea tuturor angajatilor din cadrul autoritatii judecatoresti.

Intrucat o conduita preventiva poate limita raspandirea infectarilor, solicitam ca la nivelul fiecarei Directii de sanatate publica sa se stabileasca o procedura pentru ca intregul personal care desfasoara program cu publicul sa fie testat cu teste antigen, inca de la primele simptome.

Imposibilitatea identificarii celor infectati si mai ales absenta testarii a generat contaminarea de-a valma a salariatilor si deschiderea unor adevarate focare de raspandire a virusului Covid 19 in orase precum Bucuresti, Bacau, Iasi, Ploiesti, Timisoara, Sibiu, Cluj Napoca, Oradea.

In contextul in care instantele judecatoresti isi suspenda activitatea cu publicul din cauza contaminarii in masa a salariatilor (cum este cazul la Cluj-Napoca), ce nu poate fi intrerupta in absenta testarii, autoritatile statului, prin D.S.P., mentin procedurile care au generat acest dezastru, refuzand testarea salariatilor care au intrat in contact cu persoane confirmate ca fiind infectate COVID-19.

Exista posibilitatea ca angajatii cu test antigen pozitiv sa fie testatati RT-PCR, iar in cazul in care acest test este pozitiv, testarea in masa devine obligatorie. In acest sens, ne aratam disponibilitatea de a sprijini DSP cu obtinerea informatiilor necesare efectuarii anchetelor epidemiologice la locul de munca si, pentru a nu pune presiune pe centrele de testare, inclusiv cu organizarea personalului pentru testare la locul de munca.

Mai mult, este de neinteles de ce in Justitie testarea salariatilor este refuzata, in conditiile in care s-a creat si cadrul fiscal prin adoptarea O.U.G. nr.181/2020 – act normativ ce completeaza prevederile Codului fiscal, in sensul introducerii in categoria veniturilor din salarii si asimilate salariilor neimpozabile si care nu sunt cuprinse in baza lunara de calcul al contributiilor sociale a sumelor reprezentand contravaloarea cheltuielilor suportate de angajator/platitor cu efectuarea testelor medicale de diagnosticare a infectiei COVID-19, la initiativa angajatorului/platitorului, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor.

In raport de aceste noi prevederi fiscale, solicitam public Ministerului Justitiei emiterea unei circulare catre toti angajatii din cadrul Autoritatii judecatoresti pentru a demara procedurile de testare a angajatilor prin intermediul D.S.P.-urilor sau de a deconta contravaloarea testelor efectuate in privat de salariati din banii proprii. Masura este una de prevenire a raspandirii virusului si de contaminare a intregului personal, care daca nu va fi luata va conduce, gradual, la suspendarea activitatii in toate instantele si parchetele din tara.

'Tacerea este cea mai perfecta exprimare a dispretului'... fata de proprii angajati!” (n.r. citatul ii apartine dramaturgului George Bernard Shaw).

Comentarii

# Neanae date 9 November 2020 17:42 +3

Acești oameni minunați cu mințile lor abramburite, acești aleși pentru a conduce turmele lor demente, acești NESIMȚIȚI SI AROGANȚI DIN GUVERNUL UNUI DESPOT TARAT pun propriul popor și țara pe butuci. Îi doare la burlanul lu’ nea Caisă! Este de neînțeles pentru mine cum de susținătorii lor continua in a-i crede nemaipomeniți! Tendința e asta in politicienii din garda actuala, de aroganta și nepăsare, de indolenta criminala. Sunt globalisti progresisti vânduți, nu mai au nici lege și nici credință (ni foi ni loi). Ei vor dominarea, sunt unelte susținute DE MAREA DOMINARE. NU AU NICIO TREABA! Uitați-va la membrii guvernului actual și nominati unul cu cap, implicat si coerent. Iohanus e marea oglinda a nesimțirii și a bătăii de joc. Romanii, Constituția, Biblia, Familia sunt călcate in picioare, o insulta unica la aceste “adrese”. Așa se vrea progresismul marxist global in act.

# DODI date 9 November 2020 18:54 +1

Nu este nepăsare. Slugoiul PER2U execută numai ce i se ordonă. Sinistrul ”lucrează” doar pentru a zgândări orgoliul nulității de la Sibiu. Preocupările lui curente sunt: 1. ungerea unui șef la CSM, acoperit al SRI sau nu, dar șantajabil, obedient, prost pregătit profesional și cu ”rădăcini sănătoase” în justiția comunistă; 2.desființarea SIIJ și punerea ei pentru satisfacerea umorilor lui ciolaniSS, respectiv a diriguitorilor acestuia; 3. argumente juridice pentru intronarea în România a stării de urgență fără... urgență, pentru a se putea desfășura alegerile parlamentare. Constatăm deci că toate preocupările ipochimenului sunt ”strict profesionale” și atitudinea lui servilă, mersul în patru picioare și sărutarea zilnică a feselor prezidențiale sunt absolut întâmplătoare.

# santinela date 10 November 2020 08:09 0

Ce sa astepti de la Pelticul neamului ? In mintea astuia este numai ideea de a-l multumi pe von Snitel,recte de a modifica legile justitiei si a desfiinta sectia speciala. Atit,fiindca alte idei in tartacuta aia goala nu mai pot intra ! Doamne dar cum a tunat si i-a adunat pe toti nemernicii si nulitatile in acest Guvern,condus bineinteles de cel mai mare CUC de ora 18.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 27.05.2024 – Dosar cu procurori DNA si judecatori, trimis la PICCJ

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva