23 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NICIO SURPRIZA DIN PARTEA DNA – Parchetul anticoruptie nu isi va schimba abordarea in instanta in urma hotararii CJUE privind prescriptia. Seful DNA Marius Voineag: „Decizia CJUE arata ca DNA a actionat just si coerent cand a exercitat toate caile legale de atac fata de deciziile instantelor prin care s-a dispus incetarea procesului penal ca urmare a implinirii termenului de prescriptie... DNA va actiona in continuare cu aceeasi fermitate si determinare, cu respectarea principiului legalitatii”

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

25 July 2023 15:53
Vizualizari: 3961

Directia Nationala Anticoruptie nu-si va schimba abordarea in instanta in ceea ce priveste aplicarea deciziilor Curtii Constitutionale nr. 297/2018 si 358/2022 privind prescriptia, precum si a hotararii prealabile nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.Cu alte cuvinte, DNA va cere in instanta sa se constate ca intreruperea cursului prescriptiei nu a avut loc decat in perioada 2018-2022 (asadar, intre cele doua decizii CCR), nu si intre 2014-2018 (de la intrarea in vigoare a art. 154 din actualul Cod penal – privind intreruperea cursului prescriptiei – pana la Decizia CCR 297/2018). Mai mult: aceasta abordare va privi nu doar cauzele cu infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE, ci tuturor dosarelor de coruptie.

Concluziile reies din declaratia data de seful DNA Marius Voineag (foto) marti, 25 iulie 2023, in urma sedintei care a avut loc la nivelul parchetului, conducerea DNA centrala si din teritoriu dezbatand efectele hotararii din ziua precedenta date de Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Amintim ca luni, 24 iulie 2023, CJUE a stabilit ca instantele nu pot ignora deciziile CCR pe prescriptie, chiar daca ele duc la inchiderea unui numar mare de procese (inclusiv cu infractiuni de frauda care aduce atingere intereselor financiare ale UE). Prin aceeasi hotarare, instanta de la Luxemburg a statuat ca singura posibilitate in care deciziile CCR pot fi ignorate sunt cele care privesc crearea unui risc de impunitate strict pentru cazurile care aduc atingere intereselor financiare ale UE si inchiderea unui numar mare de procese cu acest obiect (click aici pentru a citi).


Iata comunicatul DNA (vezi facsimil):


Conducerea Directiei Nationale Anticoruptie saluta decizia clarificatoare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene si apreciaza ca sustinerile procurorilor din cadrul DNA au fost validate prin hotararea pronuntata in cauza C-107/23.

'Hotararea de luni, 24 iulie 2023, a CJUE vine sa confirme modul in care legislatia nationala, deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei si ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie, dar si legislatia si principiile directoare ale Uniunii Europene au fost interpretate de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie.

Aceasta hotarare clarifica modul in care procurorii din cadrul DNA se vor raporta la Deciziile nr. 297/2018 si nr. 358/2022 ale Curtii Constitutionale, respectiv la Decizia nr. 67/2022 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in solutionarea cauzelor aflate in instrumentarea directiei si au legitimat consecventa institutionala in interpretarea legislatiei nationale si europene, stabilind in mod edificator, modul de aplicare a dispozitiilor privind prescriptia raspunderii penale in cazul infractiunilor de coruptie si a celor asimilate infractiunilor de coruptie, respectiv fraude care lezeaza interesele financiare ale Uniunii Europene.

De asemenea, decizia CJUE arata ca DNA a actionat just si coerent atunci cand a exercitat toate caile legale de atac fata de deciziile instantelor prin care s-a dispus incetarea procesului penal ca urmare a implinirii termenului de prescriptie. Plecand de la aceste principii, consecventi cu intreaga noastra activitate, DNA va actiona in continuare cu aceeasi fermitate si determinare, cu respectarea principiului legalitatii', a declarat procurorul-sef al DNA, Marius Voineag”.Comentarii

# DODI date 25 July 2023 16:11 +216

DNA năravul schimbă (adică șeful) dar năravul ba (adică interpretarea haotică a legislației în funcție de umorile unora din SRI).

# Interesant date 25 July 2023 16:26 +182

Interesant ca acolo scrie cu respectarea principiului legalitatii, adica ca ar trebui sa respecte deciziile instantelor nationale. Oricum CJUE nu a atacat decizia CCR. Problema in romania va fi cum a spus si neacsu, decizia e clara dar astia vor sa o reinterpreteze dupa bunul plac. sa intre iar subiectivitatea in instante. aici e povara cu decizia asta, nu e asa drastica cum urla unii in presa chiar deloc.

# jUSTie date 25 July 2023 16:45 +110

Dl Voineag va aduceti aminte cand am scris aici ca e de dorit sa asteptati hotararea CJUE intrucat nu intotdeauna curtea preia cuvant cu cuvant din opinia AG? Nu-i problema ca nu ati fi singurul si nu e atat de grav ca atunci cand modifici o lege mai inainte de motivarea CCR iar dupa motivare realizezi ca ai modificat nu chiar ce trebuia .. ( blonda fosta sef serviciu din MJ pusa in functie de dl Predoiu posibil nici sa nu realizeze caci nu are cum .. va realiza institutia la un moment dat). Dvs ramaneti consecvent cu ceea ce a ti spus la numire: eficienta, legalitate si calitate! PS un consilier pe CJUE v-ar prinde bine!

# dulapul securelii, pelticiunii si pierzaniei nationale date 25 July 2023 22:10 +209

TRAIASCA SUPREMATIA si SUVERANITATEA CONSTITUTIEI ROMANIEI si DECIZIILOR CURTII CONSTITUTIONALE si ICCJ! TOT PE CONSTITUTIE AU JURAT si PROCURORII !RESPECTATI CONSTITUTIA PE CARE ATI JURAT! TRAIASCA SUPREMATIA si SUVERANITATEA LEGALITATII INCRIMINARII si APLICARII PRINCIPIILE DREPTULUI! FARA ACCIDENTE

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 23.06.2024 – Prinsa in scandalul Coldea, Kovesi si-a reactivat propagandistii

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva