22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NICUSOR, DENUNTAT PENTRU 300.000 EURO – Iata plangerea penala pentru luare de mita depusa de AUR la DNA impotriva primarului general al Capitalei Nicusor Dan: “Diferenta de peste 300.000 de Euro intre suma colectata cu titlu de donatii, din declaratiile publice ale lui Nicusor Dan si valoarea minima a unei astfel de campanii publicitare” (Plangerea)

Scris de: G.T. | pdf | print

30 April 2024 18:18
Vizualizari: 2976

Lumea Justitiei prezinta cea mai noua plangere penala formulata impotriva primarului general al Capitalei Nicusor Dan. Este vorba despre plangerea depusa la DNA, marti, 30 aprilie 2024, de presedintele Aliantei pentru Unirea Romanilor (AUR), deputatul George Simion (foto stanga), si candidatul acestei formatiuni la Primaria Capitalei, Mihai Enache (foto dreapta).


 

Nicusor Dan este acuzat de luare de mita, in legatura cu finantarea campaniei electorale in vederea alegerilor pentru Primaria Capitalei. Pe scurt, reprezentantii AUR sustin ca actualul edil al Bucurestilor nu ar putea justifica 300.000 euro. Caci la atat s-ar ridica diferenta intre costurile campaniei electorale, constand in amplasarea a sute de panouri publicitare, si donatiile primite de Nicusor Dan.

De asemenea, plangerea penala mai vizeaza fapte de dare de mita si spalare de bani.


Iata un pasaje din plangerea penala depusa la DNA de AUR impotriva primarului general al Capitalei Nicusor Dan (documentul integral este atasat la finalul articolului):


In cadrul mai multor articole de presa, au fost publicate informatii relevante atat privind costurile desoebit de ridicate ale campaniei publicitare ale candidatului Nicusor Daniel Dan, cat si cu privire la sursele de finantare ale acesteia, inclusiv prin conexiuni evidente cu persoane fizice si juridice din Federatia Rusa, inclusiv persoane juridice aflate sub imperiul unor sanctiuni internationale determinate de actiunile Federatiei Ruse in ceea ce priveste invazia Ucrainei si crimele de razboi savarsite.

Mai exact, din informatiile publice existente, rezulta faptul ca aceasta campanie de panotaj s-a derulat doar prin panourile operate de GETICA OOH SRL, o societate detinuta de omul de afaceri Matei Paun, ce a dezvoltat relatii de afaceri in Federatia Rusa, inclusiv in relatie cu persoane afectate de regimul sanctiunilor internationale pentru sprijinul acordat regimului politic de la Kremlin.

Societatea Getica OOH SRL, unul dintre principalii jucatori de pe piata panourilor publicitare din Bucuresti, se afla in mod evident intr-o dependenta evidenta in raport cu deciziile luate la nivelul Primariei Generale a Municipiului Bucuresti, data fiind calitatea acesteia din urma de proprietar al domeniului public, din cadrul caruia se inchiriaza suprafetele aferente panourilor publicitare.

In situatia de fata, costurile evidente ale amplasarii celor cateva sute de panouri publicitare in Bucuresti, la preturile medii ale pietei de profil, pentru o perioada de peste 40-50 de zile in medie (care sa acopere perioada de precampanie, pana la data inceperii campaniei electorale), depasesc semnificativ suma de 500.000 de Euro. De altfel, costurile semnificative sunt evidentiate in mod public in Bucuresti prin amplasarea acestor sute de panouri, multe dintre ele in zone cu o vizibilitate ridicata, fiind in prezenta unei campanii agresive cu costuri extrem de semnificative – pe unele trasee din Bucuresti, in 2 km exista cel putin 5-6 panouri de promovare a lui Nicusor Daniel Dan.

Or, candidatul Nicusor Daniel Dan a declarat public faptul ca pana in prezent a cheltuit din donatii suma de aproximativ 180.000 Eur pentru publicitatea stradala, iar totalul donatiilor stranse pana in prezent este de 270.000 Eur (probabil vizand faptul ca diferenta va fi constituita drept contributie in campani electorala).

De asemenea, candidatul Nicusor Daniel Dan a declarat in numeroase randuri faptul ca nu detine niciun fel de economii – singurul sau venit fiind reprezentat de salariul incasat in calitate de Primar General. Mai mult, in toate declaratiile de avere depuse (ultima fiind declaratia de avere depusa in 2023), nu figureaza niciun fel de economii, niciun fel de bunuri mobile sau imobil ce ar fi putut fi valorificate (cu exceptia unui autoturism din 1986 fara valoare economica semnificativa), astfel incat era imposibila alocarea unor resurse financiare declarate anterior pentru finantarea cheltuielilor cu publicitatea stradala.

In consecinta, rezulta o diferenta de peste 300.000 de Euro (estimarea fiind mult superioara, insa costul minim al unei astfel de campanii, la cele mai bune preturi ale pietei, nu ar avea cum sa fie sub 500.000 Eur) ce nu se regaseste nici (i) din perspectiva donatiilor declarate si nici (ii) din perspectiva veniturilor sau a economiilor detinute.

(…)

In raport cu diferenta de peste 300.000 de Eur intre suma colectata cu titlu de donatii, din declaratiile publice ale lui Nicusor Dan si valoarea minima a unei astfel de campanii publicitare, rezulta indicii evidente in sensul intrunirii continutului constitutiv al elementului material al infractiunii de luare de mita, sub aspectul primirii unor foloase materiale semnificative in legatura cu indeplinirea unor acte ce intra in atributiile Primarului General, in cadrul actualului mandat sau a mandatului ce urmeaza sa fie obtinut in ipoteza castigarii alegerilor din 9 Iunie 2024 – cu contributia semnificativa a Societatii GOTICA OOH SRL si a celuilalt posibil autor al infractiunii de dare de mita – dl. Matei Paun”.

 


Comentarii

# Enduro date 30 April 2024 20:47 +2

Salăl Mo praleo in pace pe Nic' șor

# JOS ACOLITII SIATEMULUI !!! date 3 May 2024 09:08 0

:lol: :cry: :eek: :zzz clotilda, nicusor, barna, voiculescu, ciumatul de ciolos etc., TOTI AU IMUNITARE... ASIGURATA DE SERVICII STRAINE!!! :P

# Razvan date 7 May 2024 11:23 0

Accesul la o functie publica in stat, mai ales la cea de ales in Senat sau Camera deputatilor ar trebui sa fie conditionata si de un consult psihologic si psihiatric pentru canditati.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva