27 September 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOAPTEA MINTII – CSM i-a refuzat procurorului Nicolae Cuzi de la PJ Galati participarea la concursul pentru sefia parchetului, pe motiv ca n-a luat „foarte bine” la ultima evaluare profesionala. Problema e ca evaluarea nu a avut loc. Procurorii CSM ridica din umeri: „Desi nu se poate retine culpa in sarcina candidatului, legislatia nu prevede dispozitii derogatorii care sa permita participarea la concurs sub conditia suspensiva a depunerii raportului la o data ulterioara” (Hotararea)

Scris de: Valentin BUSUIOC | pdf | print

23 September 2024 18:24
Vizualizari: 2216

Un procuror s-a lovit de un refuz mai putin obisnuit din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Iar totul a iesit la iveala joi, 19 septembrie 2024, cand Sectia pentru procurori a publicat motivarea hotararii.



La 10 septembrie 2024, Sectia pentru procurori a CSM i-a respins procurorului Nicolae-Valerian Cuzi de la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati contestatia fata de alta hotarare, din 6 septembrie, prin care CSM i-a refuzat participarea la concursul de numire in functii de conducere – concurs la care Cuzi s-a inscris pentru sefia PJ Galati.

In tabelul publicat cu acea ocazie, Consiliul a anuntat sec ca magistratul nu indeplineste conditia prevazuta de art. 4 alin. 2 din Regulamentul de concurs (Hotararea Plenului nr. 506/2023). Consiliul Superior al Magistraturii n-a oferit mai multe detalii, ci doar a mentionat ca aceasta conditie se refera la „raportul de evaluare”.

Art. 4 alin. 2 din regulament prevede in felul urmator: „Pot candida pentru functiile de conducere prevazute la art. 3 alin. (3) procurorii care au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani, cu exceptia cazurilor in care a intervenit radierea sanctiunii disciplinare, si indeplinesc conditiile de vechime prevazute de lege”.

Asadar, procurorul Cuzi – fost sef cu delegare al PJ Targu Bujor – a fost eliminat din concurs din cauza ca nu a obtinut „foarte bine” la cea mai recenta evaluare (click aici pentru a citi).


CSM: N-avem ce-ti face – asa e legea


Problema este ca acea evaluare recenta nici macar nu a avut loc vreodata. Inexistenta ei a fost dezvaluita de catre CSM joi, 19 septembrie 2024, cand CSM a publicat motivarea Hotararii nr. 1025/2024. Prin acea hotarare, Sectia pentru procurori a retinut apararea invocata de catre procurorul Nicolae Cuzi, potrivit careia, din motive obiective, nu a avut loc evaluarea sa profesionala.

Mentionam ca este vorba despre prima evaluare din cariera procurorului Cuzi (fapt recunoscut de catre CSM). Potrivit art. 88 alin. 1 lit. a si b din Legea nr. 303/2022, evaluarea se realizeaza o data la 2 ani, pentru judecatorii si procurorii cu o vechime intre un an si 5 ani si o data la 3 ani, in cazul unei vechimi de 5-10 ani.

Nicolae-Valerian Cuzi a fost numit ca procuror definitiv prin Decretul prezidential nr. 768 din 3 mai 2022. Asadar, 2024 este anul in care procurorul Cuzi trebuie sa fie evaluat. Insa repetam: momentan, aceasta evaluare nu a avut loc. La fel a explicat Cuzi in contestatia trimisa la Consiliul Superior al Magistraturii.

In replica, Sectia pentru procurori a CSM arata ca intelege acest contraargument, dar spune ca, practic, este legata la maini, din cauza ca Legea 303/2022 nu prevede proceduri derogatorii in asemenea cazuri.


Scandal cu seful PCA Galati


Dupa cum veti vedea in motivarea hotararii CSM, in contestatia formulata, Nicolae Cuzi a invocat inclusiv unele aspecte privind „conduita procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati” – respectiv Florin Oancea. La randul ei, Sectia pentru procurori a CSM „apreciaza ca acestea (...) sunt aprecieri pur subiective, care nu fac obiectul acestei analize”.

Incheiem, exprimandu-ne curiozitatea daca procurorul Nicolae Cuzi va ataca in instanta acest refuz primit din partea Sectiei pentru procurori a CSM – cu atat mai mult in ipoteza in care magistratul va apuca sa fie evaluat inainte de 27 noiembrie 2024 (data la care ar trebui sa se finalizeze concursul pentru functiile de conducere).


Redam principalul pasaj din Hotararea 1025/2024 (vezi facsimil):


„Prin nota nr.31/103838/2024 a Directiei resurse umane si organizare, a fost inaintata contestatia formulata in termen legal de domnul Cuzi Nicolae Valerian, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, impotriva Hotararii nr. 5/04.09.2024 a Comisiei de organizare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, organizat in perioada 01 august – 27 noiembrie 2024.

In motivarea contestatiei, domnul procuror solicita sa se constate imposibilitatea obiectiva de a depune raportul de evaluare si sa i se admita candidatura sub conditia suspensiva de a depune raportul pana la finalizarea concursului. De asemenea, fiind singurul candidat care si-a manifestat interesul pentru functia de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, nu poate fi retinuta o eventuala vatamare a intereselor vreunui contracandidat prin admiterea contestatiei si inlaturarea efectului tardivitatii depunerii Raportului de evaluare profesionala, date fiind motivele obiective.

Analizand contestatia formulata de domnul procuror Cuzi Nicolae Valerian, Sectia pentru procurori retine urmatoarele:

Prin Hotararea nr. 5/04.09.2024 a Comisiei de organizare a concursului sau examenului pentru numirea in functii de conducere a procurorilor, organizat in perioada 01 august – 27 noiembrie 2024, a fost respinsa cererea domnului Cuzi Nicolae Valerian, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, de inscriere la concurs pentru ocuparea functiei de prim-procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Galati, intrucat candidatul nu fusese inca evaluat dupa numire.

Analizand indeplinirea conditiilor cumulative prevazute la art. 151 alin. (1) din Legea nr. 303/2022 cu modificarile si completarile ulterioare si de art. 4 alin. (1) din Regulamentul de concurs, pe baza datelor existente in dosarul candidatului, Comisia a retinut ca domnul Cuzi Nicolae Valerian a fost numit procuror stagiar la Parchetul de pe langa Judecatoria Liesti, incepand cu data de 01.01.2021, ca urmare a absolvirii Institutului National al Magistraturii, promotia 2018-2020. Prin Decretul nr. 768/03.05.2022 al Presedintelui Romaniei, domnul Cuzi Nicolae Valerian a fost numit procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Liesti si are o vechime de 5 ani si 7 luni in functia de procuror.

Intrucat, din verificarile efectuate in evidentele Directiei Resurse Umane si Organizare a Consiliului Superior al Magistraturii, a reiesit ca domnul procuror Cuzi Nicolae Valerian nu a depus raportul de evaluare, iar din analiza dosarului profesional al candidatului a rezultat ca acesta nu figureaza cu o evaluare profesionala, Comisia a constatat ca nu este indeplinita conditia privind existenta calificativului 'foarte bine' la ultima evaluare, conditie ceruta de prevederile art. 151 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de art. 4 alin. (1) din Regulament.

Contestatia a fost formulata in termenul prevazut de art.15 alin. (2) din regulamentul de concurs.

In conformitate cu dispozitiile art.151 alin. (1) din Legea nr.303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, in vederea participarii la concursul sau examenul pentru numirea in functii de conducere, procurorul trebuie sa aiba calificativul 'foarte bine' la ultima evaluare a activitatii profesionale.

Asadar, atat legislatia principala, cat si legislatia secundara impun o conditie obligatorie pentru participarea la concursul sau examenul de numire in functii de conducere, respectiv existenta calificativului 'foarte bine' la ultima evaluare a candidatului.

In acest context, Sectia retine ca legiuitorul a urmarit, prin impunerea acestei conditii, ca accesul la functii de conducere sa fie oferit persoanelor cu cele mai bune performante profesionale, in lipsa unei evaluari a acestora neputand fi apreciata vocatia persoanei respective de a participa la o astfel de procedura.

Totodata, din interpretarea sistematica a dispozitiilor legale si regulamentare incidente, Sectia retine ca indeplinirea conditiilor de participare la aceasta procedura se apreciaza prin raportare la data expirarii perioadei de inscriere la concurs sau examen.

O interpretare contrara ar lipsi de efect normele imperative care impun anumite conditii pentru participarea la procedura.

Sectia constata ca pana in prezent candidatul nu a fost evaluat. In aceste conditii, chiar daca nu se poate retine o culpa in sarcina candidatului in ceea ce priveste lipsa raportului de evaluare, Sectia constata ca legislatia incidenta in materie nu prevede dispozitii derogatorii care sa permita participarea la concurs sub conditia suspensiva a depunerii raportului la o data ulterioara.

Mai mult, o interpretare in sens contrar, prin care s-ar permite candidatului sa poata sustine probele de concurs fara un raport de evaluare, ar echivala cu o prezumtie ca la indeplinirea intervalului prevazut de lege pentru evaluare, orice procuror ar trebui evaluat cu calificativul 'foarte bine'.

In ceea ce priveste sustinerile referitoare la conduita procurorului general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, Sectia apreciaza ca acestea nu pot fi primite, intrucat sunt aprecieri pur subiective, care nu fac obiectul acestei analize.

In acest sens, se retine ca evaluarea candidatului éste atributul comisiei constituite la nivelul Parchetului de pe langa Tribunalul Galati.

Fata de considerentele expuse, Sectia pentru procurori apreciaza ca domnul procuror Cuzi Nicolae Valerian nu indeplineste conditia prevazuta de dispozitiile art. 151 alin. (1) din Legea nr. 303/2022, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si de art. 4 alin. (1) din Regulament, cu privire la existenta calificativului 'foarte bine' la ultima evaluare”.

 


Comentarii

# frumos date 23 September 2024 18:37 +4

Frumos, dar cine numește pe șefii care trebuie sa dea calificativele? Nu CSM? Uite ce frumos se poate aranja aparența de concurs.

# maxtor date 23 September 2024 19:54 -8

"Problema e ca evaluarea nu a avut loc." -e caz de "amintiri din viitor"....(poate dl. p. nu a luat niciodata nota 10,inclusiv in scoala primara;nu a luat deloc-deloc inseamna ca nu a luat f. bine -sa faca dovada!)

# Ciudi date 23 September 2024 20:07 +2

Nu am înțeles de ce este "noaptea minții". Din moment ce legea așa prevede, unde este neregula?

# santinela date 24 September 2024 06:11 +3

Cand sectia Nufarul de la CSM este condusa de o asa nulitate ce sa ne mai miram ?

# Csaba D date 24 September 2024 10:53 +1

5 ani și 7 luni pe funcția de procuror cu decret semnat în 2021?

# Pt Csaba date 24 September 2024 12:06 -2

Pune anii de INM si anul de stagiatura

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 26.09.2024 – Schimbari la varful Curtii de Apel Bucuresti

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva