17 April 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOTARII NU DISPAR DIN PROCEDURA DIVORTULUI – Precizarile Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania dupa ce ICCJ a admis RIL-ul legat de Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator: „Indiferent de procedura prin care se realizeaza, divortul presupune verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre o autoritate publica, respectiv de catre un functionar public, notarii publici facand parte din aceasta categorie”

Scris de: V.B. | pdf | print

2 March 2020 17:16
Vizualizari: 7606

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania (UNNPR) – condusa de Dumitru Viorel Manescu (foto) – a luat atitudine luni, 2 martie 2020, dupa ce s-a rostogolit in presa stirea alarmista potrivit careia nu ar mai fi posibil divortul la notar.


 

Este vorba despre un recurs in interesul legii admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie la 9 decembrie 2019 si a carui motivare a fost publicata pe 24 februarie 2020.


Iata mai intai minuta deciziei nr. 33/2019 din dosarul nr. 2023/1/2019:


Admite recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului si, in consecinta, stabileste ca:

In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 2 alin. (4), art. 59 alin. (2) si art. 64 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, instanta de judecata nu poate consfinti acordul de mediere referitor la intelegerea partilor privind desfacerea casatoriei.

Cu privire la rezolvarea aspectelor accesorii divortului, instanta de judecata poate consfinti acordul de mediere avand acest obiect.

Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica astazi, 9 decembrie 2019”.


Prezentam textele din Legea 192/2006 analizate de ICCJ:


- art. 2 alin. 4: „Nu pot face obiectul medierii drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum si orice alte drepturi de care partile, potrivit legii, nu pot dispune prin conventie sau prin orice alt mod admis de lege”;

- art. 59 alin. 2: „Partile sau partea interesata se pot infatisa la instanta judecatoreasca pentru a cere, indeplinind procedurile legale, sa se dea o hotarare care sa consfinteasca intelegerea lor. Competenta apartine fie judecatoriei in a carei circumscriptie isi are domiciliul sau resedinta ori, dupa caz, sediul oricare dintre parti, fie judecatoriei in a carei circumscriptie se afla locul unde a fost incheiat acordul de mediere. Hotararea prin care instanta incuviinteaza intelegerea partilor se da in camera de consiliu si constituie titlu executoriu in conditiile legii. Dispozitiile art. 438-441 din Legea nr. 134/2010 privind Codul de procedura civila, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator”;

- art. 64 alin. 2: „Intelegerea sotilor cu privire la desfacerea casatoriei si la rezolvarea aspectelor accesorii divortului se depune de catre parti la instanta competenta sa pronunte divortul”.

La randul ei, UNNPR subliniaza ca notarii nu vor fi eliminati din procedura divortului, intrucat indiferent de felul acestui demers, procedura presupune verificarea consimtamantului sotilor de catre un functionar public cu asemenea atributii. Adica de catre un notar.


Redam comunicatul UNNPR:


Avand in vedere confuzia aparuta in spatiul public intre divortul notarial si divortul la mediator, ca urmare a publicarii deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr.33 in dosarul nr. 2023/1/2019, conform careia exprimarea de catre soti a acordului acestora privind desfacerea casatoriei in fata unui mediator si incheierea de catre acestia a unui acord de mediere in care consemneaza acest acord nu poate avea drept consecinta desfacerea casatoriei prin acordul sotilor, precum si necesitatea informarii corecte si cu buna credinta a publicului larg,

Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania face urmatoarele precizari:

Singurele modalitati de desfacere a casatoriei avute in vedere in mod expres de legiuitor sunt cele reglementate de art. 374 si art. 375 din Codul civil: in fata ofiterului starii civile sau notarului public si in fata instantei de judecata.

Indiferent de procedura prin care se realizeaza (administrativa, notariala sau judiciara), divortul presupune verificarea consimtamantului sotilor la desfacerea casatoriei de catre o autoritate publica, respectiv de catre un functionar public investit sa indeplineasca un serviciu de interes public, notarii publici facand parte din aceasta categorie prevazuta de legiuitor.


* Cititi aici intreaga motivare a RIL-ului admis de ICCJ

Comentarii

# Sică Mandolină date 4 March 2020 09:09 0

Iarăși le-a dat-o la temelie gașca judecătorilor & avocaților neînființați profesiei de mediator, o profesie șchioapă, născută ”moartă” de fapt, de când a apărut a fost ”faultată” de avocați și judecători fiind era un pericol major la pâinea lor cea de toate zilele. Era una care acum câțiva ani făcea multă gargară și le-a luat bani mulți multor fraieri, școlarizându-i ca mediatori, pe numele său de scenă politică alina gorghiu, multilateral pregătită, parlamentar de când se știe, avocat la unebereul neînființat (păi nu ??) și mediator de ochii proștilor. Mai rar, chiar unică, o persoană cu atâta pregătire în spate și experiență politică .... cred că toată viața va fi parlamentar din cauza valorii sale inestimabile.

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.04.2024 – Rebranding la DNA

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva