20 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOUA SECURITATE – SRI a fost desemnat sa coordoneze si sa execute activitatile care privesc securitatea cibernetica a Romaniei, fara necesitatea obtinerii unui aviz de la instanta pentru monitorizarea internetului. CSM se opune noii Legi "Big Brother" si cere control judecatoresc inainte ca serviciile sa acceseze datele procesate, stocate sau transmise, ori sa aplice metodele de identificare a persoanelor care acceseaza internetul de pe calculator, laptop, telefon sau tableta (Proiectul)

Scris de: Elena DUMITRACHE | pdf | print

15 January 2015 19:48
Vizualizari: 9706

Romania e pe punctul de a pierde controlul asupra propriei identitati! Pe de o parte, politicienii in fata partenerilor strategici, iar pe de alta, romanii in fata serviciilor de informatii. In contextul politico-social actual, respectiv la o saptamana de la atentatele sangeroase comise de teroristii islamisti la publicatia franceza din Paris, Charlie Hebdo, si la doar o zi de la vizita la Bucuresti a asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene si eurasiatice, Victoria Nuland, Romania este pe punctul de a pune in aplicare o noua Lege "Big Brother", care sa vizeze de aceasta data securitatea cibernetica, mai exact, supravegherea datelor si a sistemelor informatice accesate de fiecare persoana, cu scopul de a preveni atacurile cibernetice. Societatea civila, dar si anumiti politicieni, au reclamat inca de la adoptarea tacita a proiectului de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei de catre Camera Deputatilor, in 17 septembrie 2014, si de catre Senat, in 19 decembrie 2014, ca legea va permite autoritatilor sa inspecteze orice calculator si sa solicite orice document, fara existenta unei aprobari judecatoresti, si in consecinta, cu incalcarea drepturilor fundamentale ale omului. De altfel, in prezent judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei au pe masa o sesizare formulata de Partidul National Liberal impotriva Legii privind securitatea cibernetica, asupra careia urmeaza sa se pronunte in data de 21 ianuarie 2015.


Ce prevede "Big Brother III" -  SRI, desemnat sa coordoneze, sa organizeze si sa execute activitatile care privesc securitatea cibernetica

Interesant este insa si ce prevede "Big Brother III" care se refera la securitatea strategica. Proiectul de lege existent pe Camera Deputatilor stabileste cadrul general de reglementare a activitatilor in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile care revin furnizorilor de retele publice de comunicatii electronice sau de servicii de comunicatii electronice destinte publicului in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. Acestia sunt obligati "sa retina si sa asigure integritatea datelor referitoare la incidentele cibernetice pentru o perioada de 6 luni de la data notificarii, cu respectarea principiului confidentialitatii si sa puna la dispozitia autoritatilor competente, in conditiile legii", in caz contrar riscand amenzi cuprinse intre 500 si 10.000 lei.

Intregul proces de supraveghere si monitorizare a infrastructurilor cibernetice, computere, laptop, telefon, ipad, etc., va fi unul "complex, continuu si flexibil de identificare, evaluare si contracarare a riscurilor la adresa securitatii cibernetice, bazat pe utilizarea unor tehnici si instrumente complexe, pentru prevenirea pierderilor de orice natura", si va viza si "metode de validare a identitatii persoanelor cand acestea acceseaza anumite infrastructuri cibernetice". Practic, proiectul prevede monitorizarea activitatii desfasurate de fiecare persoana in spatiul cibernetic, constand in continutul informational procesat, stocat sau transmis, precum si actiunile pe care le deruleaza in acesta.

Pentru asigurarea cadrului general pentru realizarea securitatii cibernetice a fost constituit Sistemul National de Securitate Cibernetica (SNSC), coordonarea unitara a activitatilor fiind realizata de catre Consiliul Operativ de Securitate Cibernetica (COSC) din care fac parte reprezentanti ai MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.

Articolul 10 din proiect arata practic, ca actiunile de acest tip vor fi coordonate si executate de Seriviciul Roman de Informatii, condus de George Maior (foto): "Serviciul Roman de Informatii este desemnat autoritate nationala in domeniul securitatii cibernetice, calitate in care asigura coordonarea tehnica a COSC, precum si organizarea si executarea activitatilor care privesc securitatea cibernetica a Romaniei. In acest scop, in structura SRI functioneaza Centrul National de Securitate Cibernetic (CNSC)".

CSM vrea sa fie consultat inainte ca Iohannis sa promulge Legea "Big Brother III" privind securitatea cibernetica. Presedintele CSM, Marius Tudose: "Ne-am dori promulgarea legii cu conditia ca, inainte de promulgare, CSM sa aiba un cuvant de spus in aceasta chestiune"

Legea "Big Brother III" privind securitatea cibernetica ii preocupa, in acelasi timp, si pe membrii Consiliului Superior al Magistraturii care au cerut sa fie consultanti inainte ca Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa promulge legea, apreciind, intemeiat spunem noi, ca este necesar ca legea sa prevada un minim control judecatoresc. In acest sens, reprezentatii CSM opineaza ca ar fi necesar ca accesarea datelor de institutii precum MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT sa se faca in baza unui aviz emis de instanta, la fel ca si in cazul interceptarii telefoanelor persoanelor aflate in vizorul anchetatorilor.

Controlul judecatoresc este justificat si de posibilitatea ca, la un moment dat, persoanele vizate de controlul autoritatilor a computerelor si a gageturile cu acces la internet sa ajunga in instanta pentru a fi judecati, de ce nu, in baza datelor colectate in urma monitorizarii si a colectarii datelor din computere, telefoane, ipad-uri, etc.

Mai exact, in prima sedinta a Plenului, proaspat alesul presedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, judecatorul Marius Tudose, a afirmat ca sustine promulgarea legii privind securitatea cibernetica in Romania, insa conditioneaza intrarea in vigoare a actului normativ de necesitatea ca "CSM sa aiba un cuvant de spus in acesta chestiune": "Am gasit necesar, atat pe Ordonanta de Urgenta 111/2011, cat si pe modificarea la Legea 506/2004, sa formulam anumite observatii, in asa fel incat sa aiba acces la un judecator, in asa fel incat sa fie analizate de un judecator. Cu privire la Legea securitatii cibernetice, noi am gasit de cuviinta sa dezbatem, intr-un grup de lucru, in ce masura avem posibilitatea sa intervenim in faza in care este aceasta procedura. (...) Noi ne-am dori promulgarea legii cu conditia ca, inainte de promulgare, CSM sa aiba un cuvant de spus in aceasta chestiune".

Judecatorul Horatius Dumbrava: "Este necesar un control judecatoresc prealabil accesarii datelor"

Declaratia a fost facuta de seful CSM la finalul sedintei Plenului Consiliului de joi, 15 ianuarie 2015, in cadrul careia s-a pus in discutie legea "Big Brother III". Cu aceasta ocazie, judecatorul Horatius Dumbrava a invocat necesitatea unui control judecatoresc inainte ca institutiile amintite mai sus sa procedeze la accesarea de date, motivat de faptul ca, in caz contrar, s-ar incalca dreptul la viata privata al persoanelor: "Este necesar un control judecatoresc prealabil accesarii datelor. Aceasta lipsa de prevedere din textul legii lasa semne de indoiala cu privire la protejarea interesului public si dreptul la viata privata, intima si de familie".

Procurorul General Tiberiu Nitu: "Accesul la astfel de date este de preferat a fi posibil cu avizul judecatorului. Nevoia vine din garantarea dreptului persoanei la viata privata"

De aceeasi parere cu presedintele CSM, judecatorul Marius Tudose, este si Procurorul General al Romaniei, Tiberiu Nitu. Acesta a declarat joi, 15 ianuarie 2015, ca CSM trebuie sa avizeze orice proiect de lege care are legatura cu activitatea judiciara, mai ales daca se pune in discutie dreptul la viata privata al persoanelor: "CSM trebuie sa avizeze orice proiect de lege care, intr-o anumita modalitate, ar putea avea legaturi cu activitatea judiciara. (...) De principiu, accesul la astfel de date (n.red. - privind identificarea unui abonat) este de preferat a fi posibil cu avizul judecatorului. Nevoia vine din garantarea dreptului persoanei la viata privata. Singura modalitate prin care poti sa faci o ingerinta in astfel de drepturi trebuie supusa controlului judecatoresc."

Victoria Nuland a cerut autoritatilor adoptarea unei legi care sa puna accent pe retentia datelor

Valva creata in jurul Legii "Big Brother III" privind securitatea cibernetica este strans legata, nu doar de atacul terorist de la publicatia Charlie Hebdo din Paris, care a dus la concluzia in plan intern ca trebuie intarit sistemul de protectie si preventie impotriva terorismului, ci si de vizita efecutata de asistentul secretarului de stat al SUA, Victoria Nuland, in Romania. In timpul sederii sale la Bucuresti, Nuland a avut intrevederi cu Presedintele Klaus Iohannis, cu reprezentatii Parlamentului, dar si ai partidelor politice din Romania. In cadrul acestor intalnirii, Victoria Nuland a trasat mai multe sarcini extrem de interesante liderilor politici, precum diminuarea numarului ordonantelor de urgenta al Guvernului, intarirea statului de drept, adoptarea unui cod electoral.

Printre acestea, s-a aflat si adoptarea Legii Big Brother, cu accent pe o lege de retentie a datelor. Ceea ce, dupa cum se observa, este pe punctul de a se aplica.

Noua Lege "Big Brother" vine dupa alte doua proiecte sortite esecului, care prevedeau stocarea convorbirilor telefonice, a mesajelor, a convorbirilor de pe retelele sociale si a e-mailurilor. In cazul Big Brother I si II, Curtea Constitutionala a statuat ca prevederile celor doua acte normative aduc atingere drepturilor fundamentale ale omului, incalcand Constitutia Romaniei si Conventia EDO. Chiar si Curtea de Justitie Europeana a declarat neconstitutionala, in aprilie 2014, Directiva UE cunoscuta sub numele de "Big Brother", dupa ce a concluzionat ca aplicarea normelor din lege reprezinta o imixtiune grava la viata privata si aduc atingere dreptului la protectia datelor cu caracter personal.

Sursa foto: Mediafax

*Cititi aici proiectul Legii Big Brother privind securitatea cibernetica

Comentarii

# Vintila 10 date 15 January 2015 22:19 +4

Ce moaca de mafiot are Maior :-)

# Alexandru date 16 January 2015 14:10 0

Maior... mafiot :D :D :D ...ochelarii poate!

# Dinu V. date 16 January 2015 15:05 +4

Corect, el nu, doar ta'su :-)

# securistul de serviciu date 15 January 2015 23:29 +7

Sefu' i-auziti ce zice Vintila!!!Ca va da moaca de gol!!Oare sa-si fi dat Vintila seama ca oamenii nostri au raspandit cartelele PrePay in tot nordul Africii si Europa, ca apoi sa avem motiv sa cerem, ca deobicei, sa fim deasupra tuturor legilor???Contribuabilii astia habar nu au cat de greu este sa intretii o atmosfera de neincredre si cat munca presupune dezinformarea.Oricum, din afacerea asta cu cartelele PrePay ne-am ales si noi cu ceva banuti si probabil ne vom alege si cu alte avantaje, aici in tara prostilor si a securistilor. In ce-i priveste pe americani, spionam pentru ei de zeci de ani de zile, pe gratis si este si normal ca acum sa sara in ajutorul nostru sa ne ajute sa ne eliminam mai usor concurenta, pe plan economic??Nu??? :roll: :roll: :roll: :sigh: :sigh: <img src=ops:' /> <img src=ops:' /> :P :P 8) 8)

# Alexandru date 16 January 2015 14:04 +3

Ca bine mai stam cu economia.....alearga investitorii dupa noi. :D

# kermit date 16 January 2015 02:13 +2

8) Nu va panicati ! Domnul Ostirilor isi rade in barba de nebunii care se cred Zei. Ingerii Sai vegheaza !

# Salvamar date 16 January 2015 03:48 +4

Pot sa pun si eu o intrebare? De ce i-am impuscat pe sotii Ceausescu? Ca sa avem un presedinte ca Basescu, care in loc de mic dejun servea stenograme cu convorbirile ambientale, telefonice sau din mediul online a celor desemnati ca dusmani ai lui (ca asta considera ca este dusmn oricine zicea ceva impotriva lui). pe vremea comunistilor aveam de 10 ori mai putini securisti si de 100 de ori mai putine mijloace si metode de ascultare si supraveghere....in prezent inventem in continuare altele... Intreb din nou - de ce i-am impuscat pe sotii Ceausescu?

# obiectiva date 16 January 2015 06:31 +4

DEZINFORMAREA, in modul cel mai vulgar posibil, a PUBLICULUI ...la parchetul de pe langa inalta curte de casatie si justitie figureaza TOT laura codruta KOVESI, porcuror general, desi acusi sunt 3 ANI DE CAND NU MAI ESTE....si este sef la DNA, nu la PICCJ.......de 2 ani am alertat PICCJ pe Luju, sa faca schimbarile de rigoare pe site.......daca NU sunt in stare sa actualizeze site-ul, va dati seama CE COMPETENTI si HARNICI sunt la PLANGERILE PENALE ???????? :eek:

# obiectiva date 16 January 2015 06:33 +4

culmea ironiei.....TERORISTII DE STAT vor legi ANTITERORISTE! :o :eek: INTAI legea RASPUNDERII MAGISTRATILOR abia apoi legi BIG BROTHER ! :o :P

# remember date 16 January 2015 17:57 +3

[quote name="obiectiva"]culmea ironiei.....TERORISTII DE STAT vor legi ANTITERORISTE! :o :eek: INTAI legea RASPUNDERII MAGISTRATILOR abia apoi legi BIG BROTHER ! :o :P [/quote] Adica, TERORISTII DE STAT vor mai multe legi Antiteroriste ca sa se aresteze intre ei ???Ar fi si asta o soluite ca sa mai scapam de ei!!! :roll: :roll: :P :P <img src=ops:' /> 8) 8)

# sam date 16 January 2015 17:03 +5

d-nul cu ochelari negri,care pare foarte enigmatic,ca asai sta bine voinicului in functia de sef SRI,zicea ca-si depune demisia in fata noului presedinte ales...vad-ca ezita...vroia sa si-o depuna in fata lui ponta pisicutul,care l-ar fi refuzat politicos,ca de':...NASUL...!!!...asi sa ramana in continuare....acuma vad ca nu se risca cu demisia ,ca ar ramane mofluz...i-ar zice neamtul"gut...!wundebarr...!aufwiederseen...!

# gasca lui Piticot date 16 January 2015 21:38 +3

Nu prea inteleg continutul termenului de siguranta cibernetica- adica pot accesa un sistem si pot umbla prin fisiere?

# mulder, agentul mulder date 17 January 2015 18:51 +4


Citeza pe gasca lui Piticot
Nu prea inteleg continutul termenului de siguranta cibernetica- adica pot accesa un sistem si pot umbla prin fisiere?
normal. bai fratilor, nu va doriti sa traiti in siguranta? Voi nu va imaginati ca singurul deputat care nu a avut nicio initiativa legislativa, nu a participat la nicio sedinta a comisiei din care face parte (dubla calitate - parlamentar si ofiter acoperit!), singurul prieten al premierului si singurul cu televiziune cu acces national, singurul......nu mai stiu ce, va doreste binele? Nu a fost Mogulita cel care a aparut dupa evenimentele din Franta care a cerut aceasta lege, urmare solicitarii exprese a prietenilor/colegilor sai "marii" sefi ai SRI - generalul coldea si directorasul maior? Ce dracu? Nu intelegeti? Mai ca daca se mai supara odata mai face un partid - al ofiterilor semiacoperiti dispusi la vedere..... :-x

# IO date 18 January 2015 06:50 +3

Normal?Păi, nu prea e normal! :-x Înteleg treaba cu cartelele prepay dar restul, e prea mult și prea de tot! Nu-i destul că minitorizează utilizatorul - locul accesării nrt-ului și identitatea- prin fisiere ce caută? Limite, io vreau limite exprese ale legii, ceu voie și ce nu au!

# MOI date 18 January 2015 10:59 +2

For this time, I love you Mulder!

# mulder....agentul mulder date 18 January 2015 18:33 +5


Citeza pe MOI
For this time, I love you Mulder!
Thanks my brother! I believe.... I'm not alone........ ;-) de Michael Jackson

# I date 18 January 2015 20:34 +3

Părerea noastră contează! Chiar imi place Michael Jackson!

# tot io-sister in low date 18 January 2015 21:20 +2

... dar cel mi mult imi place The Final Countdown! 8)

# eu date 20 January 2015 08:00 +3

de regula cine sapa groapa altuia cade inea. Asa cred ca se va intampla si cu securista asta. Eu consider ca ptr siguranta statului, in primul rand corespondenta personala a securistilor pe net, trebuie facuta publica. Inclusiv convorbirile lor personale. In interesul apararii securitatii si ptr a da un prim exemplu ,nu ? :lol:

# tot io date 24 January 2015 00:07 0

Sunt in posesia ta convorbirile personale ale cuiva și aceasta este modalitatea de a șantaja respectiva persoană? Te joci cu focul, părerea mea!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 19.07.2024 – Judecator trimis la control psihiatric (Document)

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva