Noul imprumut de la Banca Mondiala, un nou vot de incredere pentru politicile PSD de crestere economica: “Guvernul Ciolacu are o abordare sustenabila si incluziva”
La 25 iulie, Consiliul Directorilor Executivi ai Grupului Banca Mondiala (GBM) a anuntat ca a aprobat un imprumut de 599,1 mil. euro pentru Romania, un semn clar al increderii institutiilor financiare internationale in politicile economice ale Guvernului Ciolacu.
Imprumutul aprobat de Banca Mondiala, alaturi de prognozele economice pozitive, evidentiaza succesul politicilor PSD in sprijinirea cresterii economice sustenabile a Romaniei. Cu un focus pe consolidarea fiscala, cresterea echitabila si investitiile verzi, Romania este pe cale sa devina un exemplu de dezvoltare durabila in regiune, spun oficialii institutiei internationale.
Oficialii Bancii Mondiale spun ca politicile de guvernare adoptate de PSD au fost esentiale in obtinerea acestui imprumut, reflectand angajamentul Romaniei de a consolida cadrul fiscal si de a promova o crestere economica verde si incluziva.
„Aceasta noua finantare reflecta increderea noastra in capacitatea Romaniei de a integra cresterea economica incluziva cu protejarea mediului”, a declarat Anna Akhalkatsi, director regional al Bancii Mondiale pentru Uniunea Europeana.
Banca Mondiala recunoaste eforturile Guvernului Ciolacu de consolidare fiscala si crestere „verde”
Acest imprumut, cunoscut sub numele de imprumut pentru politici de dezvoltare (DPL), pune un accent deosebit pe sustenabilitatea economica si de mediu, in contextul provocarilor economice si de mediu globale. Fondurile sunt destinate implementarii de reforme sociale si de decarbonizare.
Pe de o parte, banii vor fi alocati in proiecte care sa sustina echitatea in sistemul de pensii, un angajament pe care social democratii si l-au asumat la preluarea guvernarii in vederea protejarii celor cu venituri mici.
De asemenea, Guvernul urmareste sa introduca stimulente pentru decarbonizarea sectorului transporturilor, un sector esential avand in vedere cresterea continua a emisiilor de gaze cu efect de sera.
In plus, imprumutul sprijina emisiunea primei serii de obligatiuni verzi ale Romaniei, menite sa stimuleze investitiile publice in proiecte verzi. Aceste initiative sunt cruciale pentru ca Romania sa isi indeplineasca angajamentele asumate in cadrul Pactului Verde European si sa atenueze riscurile climatice, avand in vedere vulnerabilitatea ridicata a tarii la astfel de riscuri.
Institutiile financiare internationale confirma rezultatele Guvernului Ciolacu
Increderea internationala in economia Romaniei este confirmata si de estimarile recente ale Bancii Mondiale, care prognozeaza o crestere a PIB-ului de 3,3% in 2024 si de 3,8% in 2025 si 2026.
Aceste previziuni pozitive sunt sustinute si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care mentioneaza ca Romania va inregistra o crestere de 3,2% in acest an, urmand sa accelereze la 3,4% in 2025.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii