17 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NOUL PLAN DE COMBATERE A CANCERULUI – Ministerul Sanatatii a lansat pentru consultare publica noua varianta a Planului National de Combatere si Control al Cancerului. Cititi cele sapte obiective generale ale PNCC, precum si lista specialistilor care au lucrat la varianta imbunatatita a planului (Planul)

Scris de: L.J. | pdf | print

31 May 2023 13:22
Vizualizari: 3019

Ministerul Sanatatii – condus de ministrul PSD Alexandru Rafila (foto) – a lansat miercuri, 31 mai 2023, in consultare publica noua varianta a Planului National de Combatere si Control al Cancerului (PNCC).Planul are sapte obiective generale, dupa cum urmeaza:


- dezvoltarea unui sistem integrat de informatii de sanatate in oncologie pentru prevenirea si ingrijirea cancerului bazate pe evidente si cresterea capacitatii de cercetare;

- asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de preventie primara consecvent si durabil;

- dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului;

- asigurarea accesului egal si echitabil la diagnostic si ingrijire de calitate inalta;

- imbunatatirea calitatii vietii pentru pacientii diagnosticati cu cancer, a supravietuitorilor de cancer si a familiilor si persoanelor care ingrijesc bolnavi de cancer;

- dezvoltarea cercetarii in oncologie;

- asigurarea si dezvoltarea resurselor umane in oncologie.


Ministerul Sanatatii asteapta sugestii si propuneri pe adresa de e-mail plancancer@ms.ro.


Iata postarea de pe Facebook a ministerului:


Comisia multidisciplinara de Oncologie a finalizat noua varianta a Planului National de Combatere si Control al Cancerului (PNCC)

Ministerul Sanatatii a lansat pentru consultare publica noua varianta a PNCC, rezultat al activitatii de 4 luni a comisiei multidisciplinare de Oncologie, formate din 20 de specialisti din toate domeniile medicale cu responsabilitati in domeniul oncologiei (oncologie medicala, chirurgie oncologica, radioterapie, onco-hematologie, hematologie pediatrica, anatomie patologica, radiologie, genetica medicala, medicina de familie, sanatate publica, farmacie). Au contribuit si alti specialisti din comisia de radioterapie si subcomisiile de oncologie medicala si chirurgie oncologica.

Necesitatea elaborarii unui astfel de document a rezultat din ianuarie 2023, cand grupul tehnic de lucru format din reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, CNAS, INSP si specialisti din comisia de Oncologie au constatat ca multe dintre normele care trebuiau realizate nu au legatura cu prevenirea si combaterea cancerului, sunt discriminatorii pentru unele categorii de pacienti oncologici si nu sunt identificate sursele de finantare pentru implementarea acestora.

Specialistii din comisia multidisciplinara de Oncologie au lucrat in paralel, impreuna cu functionari din cadrul MS si CNAS, la elaborarea normelor pentru a imbunatati accesul pacientilor la servicii medicale preventive, de diagnostic si tratament.

Comisia a stabilit obiectivele generale ale noului Plan National de Control al Cancerului si masurile care trebuie luate pentru atingerea acestora:

1. Dezvoltarea unui sistem integrat de informatii de sanatate in oncologie pentru prevenirea si ingrijirea cancerului bazate pe evidente si cresterea capacitatii de cercetare

2. Asigurarea cadrului consolidat pentru un sistem de preventie primara consecvent si durabil

3. Dezvoltarea cadrului de depistare precoce a cancerului

4. Asigurarea accesului egal si echitabil la diagnostic si ingrijire de calitate inalta

5. Imbunatatirea calitatii vietii pentru pacientii diagnosticati cu cancer, a supravietuitorilor de cancer si a familiilor si persoanelor care ingrijesc bolnavi de cancer

6. Dezvoltarea cercetarii in oncologie

7. Asigurarea si dezvoltarea resurselor umane in oncologie.

Incepand cu anul 2022, au fost implementate mai multe masuri in sprijinul pacientilor:

Programele MONITOR 1 si 2 pentru accesul rapid si gratuit la evaluari imagistice de inalta performanta. Au fost eliminate si barierele birocratice pentru accesul la investigatii PET-CT

Decontarea integrala a serviciilor medicale efectuate prin internare de zi in centrele oncologice publice si private

Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV, care previne cancerul de col uterin

Introducerea in lista de medicamente compensate si gratuite a unui numar semnificativ de molecule, destinate tratamentului specific al unor forme de cancer

Deblocarea si finalizarea proiectelor pentru construirea si dotarea a 7 noi Centre de radioterapie: Craiova, Bucuresti, Galati, Targu Mures, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi.

Ministerul Sanatatii le multumeste tuturor specialistilor care au lucrat la varianta imbunatatita a Planului National de Combatere si Control al Cancerului:

Comisiei de oncologie a Ministerului Sanatatii:

Conf. Univ. Dr. Michael Schenker, Oncologie Medicala - Presedinte

Conf. Univ. Dr. Dana Stanculeanu, Oncologie Medicala – Vicepresedinte, Presedintele Societatii Nationale de Oncologie Medicala

Dr. Daniela Zob, Oncologie Medicala

Prof. Univ. Dr. Viorel Scripcariu, Chirurgie Oncologica

Prof. Univ. Dr. Cecil Mirea, Chirurgie Oncologica

Prof. Univ. Dr. Laura Mazilu, Oncologie Medicala

Prof. Univ. Dr. Serban Negru, Oncologie Medicala

Prof. Univ. Dr. Gabriel Kacso, Radioterapie

Dr. Radu Valeriu Toma, Radioterapie

Dr. Lucian Bratu, Radioterapie

Prof. Univ. Dr. Alina Daniela Tanase, Hematologie

Sef Lucrari Dr. Mihaela Andreescu, Hematologie

Prof. Univ. Dr. Anca Colita, Oncologie si Hematologie Pediatrica

Prof. Univ. Dr. Ioana Andreea Gheonea, Imagistica Medicala

Prof. Univ. Dr. Daniela Viorica Mosoiu, Oncologie Medicala, Ingrijiri Paliative

Conf. Univ. Dr. Ana Maria Alexandra Stanescu, Medicina de Familie

Dr. Carmen Ungurean, Sanatate Publica si Management

Sef Lucrari Farm. Razvan Prisada, Presedinte ANMDMR

Prof. Univ. Dr. Ioana Neagoe, Biologie moleculara si genetica

Prof. Univ. Dr. Ovidiu Pop, Anatomie patologica

Membrilor Comisiei de radioterapie si subcomisiilor de oncologie medicala si chirurgie oncologica

Functionarilor si specialistilor din cadrul MS, CNAS si INSP

Ministerul Sanatatii va intreprinde demersurile necesare pentru adoptarea cat mai rapida a acestui document tehnic care sa permita aprobarea normelor care sa imbunatateasca accesul pacientilor din Romania la preventie, diagnostic si tratament, inclusiv medicina personalizata.

 

* Cititi aici intregul Plan National de Combatere si Control al Cancerului

Comentarii

# maxtor date 31 May 2023 17:20 +1

Deblocarea programului de vaccinare anti-HPV: preventia bate prezumtia.

# Anan date 31 May 2023 21:31 0

Asta si planurile de cancer , un politruc nimic mai mult sa se care de la ministerul ala cu tot cu specialistii lui

# Robert date 1 June 2023 02:00 +1

Vax! Ce sa mai caute metode noi de combatere a vreunei afectiuni? Sa foloseasca naibii metodele probate si verificate: militienii cu******nul, ca ei au fost principala pavaza si in fata COVID 19! Asa trebuie aplicat si aici: care are cancer, batut pana spune tot, de unde l-a luat, cat a dat pe el, etc! Cine n-are cancer, batut pana face! Si ia sa vedeti ce procent de vindecare va fi in Romania! Asta sigur, daca nu-s cumva militienii ocupati cu vreo greva, ceva, ca sa ceara marirea salariilor pe motiv ca si ei se ocupa de sanatatea cetatenilor, ca si medicii! In alt fel, dar tot de aia e vorba si pana la urma, ei le sunt superiori doctorilor pentru ca Academia de Militie, e ditamai Academia, nu o amarata de facultate, ca la medicii aia!

# ADRIAN PIRCALABESCU date 6 June 2023 12:52 +1

Care planuri dl.ministru ? Ai facut vreodata ceva impreuna cu alte institutii ale statului, pentru controlul tuturor alimentelor, fructelor,legumelor, bauturilor , care intra in tara asta , pline de cancer.Ai vazut aseara la televizor emisiunea de la Romania TV ,cu testarea diverselor tipuri de apa plata pline de nenorociri.Ai sarit cumva ars din pat si sa te apuci sa verifici informatia? Ma indoiesc.Iti pasa de sanatatea poporului care te plateste?Ma indoiesc.Totul face parte dintr-un plan diabolic si nimeni nu face nimic.Poate doar sa mai iasa ceva banuti pentru unii beneficiari.Stai in banca ta ministrule! I-ati salariul si stai ascuns si nu mai spune ineptii.Vine vremea platii pentru toata lumea.Dumnezeu sa va ajute!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 16.06.2024 – Inca un client al retelei Coldea-Dumbrava

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva