15 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

NU TINE VRAJEALA, BOBI – Pretinsul presedinte interimar al CSM Bogdan Mateescu s-a dat peste cap sa pareze suspiciunile ca noua sesiune de transferuri a judecatorilor are ca scop influentarea alegerilor din instante pentru viitorul CSM: “Si colegii procurori au avut transferuri”. Diferenta este ca Sectia pentru judecatori a declansat sesiunea de transferuri dupa ce se cunosteau candidatii pentru CSM, iar procurorii au facut-o inainte de incheierea perioadei de depunere a candidaturilor

Scris de: George TARATA | pdf | print

19 April 2022 16:05
Vizualizari: 4110

Presedintele pe langa lege al Consiliului Superior al Magistraturii, interimarul Bogdan “Bobita” Mateescu (foto), s-a chinuit din greu sa pareze suspiciunile privind o posibila influentare a alegerilor pentru noul CSM de catre actualul CSM. Este vorba despre suspiciuni cauzate de decizia Sectiei pentru judecatori a CSM de a face transferuri de judecatori intre instante  in plin proces electoral, dupa ce candidaturile judecatorilor pentru viitorul CSM au fost deja depuse. O sesiune de transferuri care, asa cum judecatoarea Andrea Chis a explicat, modifica practic lista cu votantii din instante. Cu alte cuvinte, exista suspiciuni ca transferurile au avut de fapt scopul de a duce la anumite instante judecatori favorabili unuia dintre candidati.


 

Problema nu este insa ca Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa organizeze o sesiune de transferuri. Se cunoaste, exista instante cu deficit de personal, unde este nevoie acuta de noi judecatori. Problema este ca Sectia pentru judecatori a CSM a decis sa declanseze o sesiune de transferuri fix dupa ce s-au definitivat listele cu candidatii pentru noul Consiliu Superior al Magistraturii, cel care isi va incepe activitatea in 2023.

Astfel, perioada de depunere a candidaturilor pentru viitorul CSM s-a incheiat la data de 24 martie 2022. Ce sa vedeti, fix la acea data CSM a declansat propriu-zis sesiunea de transferuri, cu publicarea posturilor vacante. Ulterior, la trei saptamani de la finalizarea depunerii candidaturilor, deci dupa ce se cunosteau numele candidatilor pentru CSM, Sectia pentru judecatori a CSM a stabilit numele judecatorilor ale caror transferuri au fost aprobate.

Modul in care s-a actionat, graba de a face transferuri in plin proces electoral, desi ele puteau fi amanate pana dupa terminarea alegerilor pentru noul CSM au facut ca semnele de indoiala ale judecatoarei Andrea Chis sa fie, credem noi, cat se poate de justificate. Caci chiar si un vot al unui judecator proaspat venit intr-o instanta poate schimba rezultatul alegerilor din acea instanta. Mai ales ca vorbim inclusiv despre judecatori care au fost mutati la instante de nivel superior, de la judecatorii la tribunale, si de la tribunale la curti de apel sau chiar de la judecatorii la curti de apel.

In sedintele Plenului CSM si Sectiei pentru judecatori a CSM din 14 aprilie 2022, Bogdan Mateescu a incercat sa se apere in legatura cu temerile judecatoarei Andrea Chis privind posibila influentare a alegerilor prin noua sesiune de transferuri organizata Sectia pentru judecatori a CSM, sustinand ca la fel ar fi facut si procurorii.


Iata ce a spus Bogdan Mateescu in sedinta Plenului CSM:

 

Stiu ca si colegii procurori au avut sesiune de transferuri, si s-au dispus transferuri si inainte de perioada limita de depunere a candidaturilor, dupa cum si noi am facut-o. Functionalitatea instantelor si a parchetelor trebuie sa fie independenta de ideea de alegeri”.


Iata ce a spus Bogdan Mateescu in sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM:

 

Este de remarcat ca nu a existat niciun fel de temere si niciun fel de opozitie din partea unor principiali de astazi cu privire la faptul ca a fost transferat cu cateva zile un alt procuror din alta curte ca sa candideze, si a candidat la acea curte. E dreptul lui, e dreptul Sectiei pentru procurori sa o faca, nu am vazut luari de pozitii, dar vad insiunari acum, pe care le consider personal, am si eu dreptul la opinie, nefondate”.


Apararea lui Mateescu nu tine


Exista totusi o mare diferenta intre situatia de la Sectia pentru judecatori a CSM si cea de la Sectia pentru procurori a CSM. Concret, transferurile de procurori au fost organizate inainte ca numele candidatilor pentru noul CSM sa se cunoasca oficial, in timp ce in cazul judecatorilor sesiunea de transfer a fost organizata dupa incheierea perioadei de depunere a candidaturilor.


Astfel, asa cum precizam mai sus, perioada de depunere a candidaturilor pentru viitorul CSM s-a incheiat in 24 martie 2022. Or, Sectia pentru procurori a CSM a decis primele transferuri la data de 1 martie 2022, etapa a doua din sesiune fiind organizata in 22 martie 2022. Deci inainte ca perioada de depunere a candidaturilor sa se finalizeze.


In ceea ce priveste Sectia pentru judecatori a CSM, transferurile au fost decise in 14 aprilie 2022, data la care se cunosteau numele candidatilor pentru noul CSM si cu doar doua saptamani inainte de organizarea primului tur al alegerilor in instante, respectiv 28 aprilie 2022.


Asadar, afirmatia lui Bogdan Mateescu potrivit careia Sectia pentru judecatori a CSM a facut fix la fel ca Sectia pentru procurori a CSM atunci cand a decis sa organizeze transferuri in plin proces electoral pentru noul Consiliu Superior al Magistratura este cat se poate de falsa. Procurorii au facut transferuri inainte de incheierea perioadei de depunere a candidaturilor pentru noul CSM, iar judecatorii dupa incheierea perioadei de depunere a candidaturilor pentru noul CSM, cand candidatii judecatori se cunosteau.

De altfel, amuzant este ca insusi Mateescu a explicat care este realitatea. Mai exact, Mateescu a recunoscut ca procurorii din CSM au facut sesiune de transferuri “inainte de perioada limita de depunere a candidaturilor”. Asta in timp ce, repetam, Sectia pentru judecatori a CSM a facut transferuri in 14 aprilie 2022, la trei saptamani dupa ce perioada de depunere a candidaturilor se incheiease, si cu doua saptamani inainte de primul tur al alegerilor pentru noul CSM.


* Cititi aici transferurile decise de Sectia pentru procurori a CSM la 1 martie 2022

* Cititi aici transferurile decise de Sectia pentru procurori a CSM la 22 martie 2022

* Cititi aici transferurile decise de Sectia pentru judecatori a CSM la 14 aprilie 2022

Comentarii

# DODI date 19 April 2022 16:13 +108

Priviți bine această moacă. Este prototipul lingăului, al oportunistului, al slugarnicului și al unui netrebnic. Un ratat uman fără egal.

# Sncicic date 19 April 2022 16:47 +63

Sub acea mutra zace un șarpe Cei cărora va face reverențe si promisiuni , veți fi primii executați! Daaa. Vrea doar puterea pentru el si intimii lui … Ca sa își Tina toate obiceiurile in continuare fără sa trezească bănuieli Te știe tot satul bai

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 12.07.2024 – Zeci de procurori vor sa devina si sa ramana sefi

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva