O CARTE ASTEPTATA DE INTREGUL SISTEM JUDICIAR – Judecatorul CAB Cezar Filip, vicepresedinte AMR, lanseaza volumul „Organizare Judiciara. Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti. Comentarii pe articole”. Lucrarea isi propune sa contribuie la o mai buna cunoastere si functionare a instantelor, transparentizarea si unificarea procedurilor administrative. Volumul ofera explicatii privind aplicarea si interpretarea dispozitiilor regulamentare in practica administrativa
Judecatorul Cezar Virgiliu Filip (foto) de la Curtea de Apel Bucuresti – vicepresedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania – va lansa joi, 7 decembrie 2023, volumul „Organizare Judiciara. Regulamentul de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti. Comentarii pe articole”.
Lansarea va avea loc in cadrul dezbaterii „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective”, organizate in sala „Constantin Stoicescu” a Facultatii de Drept din cadrul Universitatii din Bucuresti, intre orele 15:00 si 17:30. Evenimentul va fi moderat de catre judecatoarea Evelina Oprina, fosta membra CSM si profesoara la Facultatea de Stiinte Juridice si Administrative a Universitatii Crestine „Dimitrie Cantemir”.
In afara de Cezar Filip, la dezbatere vor vorbi judecatorul Ciprian Tita (presedintele Tribunalului Specializat Arges si vicepresedinte al AMR), precum si avocatii Paul Pop (prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea din Bucuresti) si Valentin Cocean (de la casa de avocatura Popescu & Asociatii SPARL).
Un demers de pionierat dupa aparitia noilor legi ale justitiei
Revenind la volumul judecatorului Cezar Filip: cartea (evident, de interes pentru tot ceea ce inseamna profesionist al dreptului – fie ca vorbim despre judecatori, procurori, avocati, grefieri sau alti profesionisti ai dreptului –, precum si pentru justitiabili) isi propune sa contribuie la o mai buna cunoastere si functionare a instantelor, la transparentizarea si unificarea procedurilor administrative. De asemenea, lucrarea ofera explicatii privind aplicarea si interpretarea dispozitiilor regulamentare in practica administrativa. Foarte important de subliniat este faptul ca acest demers editorial reprezinta o premiera in ultimul an, dupa adoptarea noilor legi ale justitiei (Legea nr. 303/2022 privind statutul judecatorilor si procurorilor, Legea nr. 304/2022 privind organizarea judiciara si Legea nr. 305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii).
Proiectul editorial dezvoltat de vicepresedintele AMR Cezar Filip deschide drumul pentru cercetarea stiintifica a activitatii administrative a instantelor de judecata in contextul dispozitiilor legale si infralegale (regulamentare) care o reglementeaza, lucrarea propunandu-si sa contribuie la o mai buna cunoastere si functionare a instantelor de judecata, transparentizarea si unificarea procedurilor administrative, prin asigurarea unui cadru in care fiecare participant la activitatea instantei sa isi cunoasca mai bine atat activitatea proprie, cat si pe cea a conducerii instantelor.
Cartea aduce laolalta, intr-un mod structurat si accesibil, toate dispozitiile legale relevante in legatura cu fiecare dispozitie a Regulamentului, oferind totodata explicatii si trimiteri la modul de aplicare si interpretare a dispozitiilor regulamentare in practica administrativa a instantelor.
Volumul cuprinde comentarii pe marginea fiecarei dispozitii a Regulamentului de Ordine Interioara al Instantelor Judecatoresti (recent adoptat prin Hotararea CSM – Sectia pentru Judecatori nr. 3243/22.12.2022), corelate cu dispozitiile relevante din noile Legi privind organizarea judiciara (Legea nr. 204/2022), privind Consiliul Superior al Magistraturii (Legea nr. 305/2022) si Statutul Judecatorilor si Procurorilor (Legea nr. 303/2022), precum si ale actelor normative aplicabile activitatii fiecaruia din compartimentele instantelor de judecata: Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, Legea nr. 98/2016 privind achizitiile publice, Legea contabilitatii nr. 82/1991, Legea nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti, Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Legea nr. 253/2013 privind executarea pedepselor, Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciara internationala in materie penala, Legea nr. 226/2009 a organizarii si functionarii statisticii oficiale in Romania, Legea nr. 319/2006 privind sanatatea si securitatea in munca etc.
De asemenea, volumul evidentiaza elementele cu caracter de noutate introduse prin noul Regulament si noile Legi ale justitiei, lucrarea realizand o comparatie cu vechile dispozitii corespondente.
Cititorul va regasi in paginile cartii explicarea modului de functionare a sistemului Ecris, a procedurii de repartizare, a modului de calcul al punctajului de complexitate, de rezolvare a blocajelor sau dezechilibrelor in repartizarea dosarelor, modul de rezolvare din punct de vedere administrativ a diferitelor incidente aparute, precum si explicarea detaliata a atributiilor si sarcinilor intregului personal al instantelor.
Nu in ultimul rand, lucrarea reprezinta un demers de cercetare a activitatii administrative a principalelor instante, facand peste 200 de trimiteri la continutul hotararilor Colegiilor de Conducere emise in interpretarea sau aplicarea dispozitiilor regulamentare, coroborate cu hotarari ale Sectiilor CSM, puncte de vedere ale comisiilor CSM, rapoarte ale Inspectiei Judiciare, practica judiciara in materie si multe alte materiale utile in configurarea tabloului organizarii judiciare.
Totodata, lucrarea „Organizare Judiciara. Regulamentul de Ordine Interioara a Instantelor judecatoresti. Comentariu pe articole” vine sa raspunda unei nevoi deseori exprimate de magistrati, de personalul instantelor judecatoresti, de ceilalti participanti la realizarea actului de justitie, precum si de presa de profil juridic cu privire la necesitatea unei mai mari transparente administrative a instantelor judecatoresti, precum si cu privire la explicarea unor detalii ce tin de organizarea interna a instantelor mai putin accesibile publicului.
De asemenea, cartea raspunde in mod detaliat intrebarii: „Ce au adus nou recent-adoptatele Legi ale Justitiei si noul Regulament de Ordine Interioara a Instantelor judecatoresti?”, atragand atentia in acelasi timp asupra posibilelor derapaje care pot surveni in desfasurarea activitatii instantelor intr-un domeniu despre care pana acum nu s-a scris.
Lucrarea se adreseaza:
- magistratilor judecatori si procurori;
- judecatorilor care detin sau se pregatesc sa ocupe functii de conducere;
- grefierilor si personalului celorlalte compartimente ale instantelor judecatoresti a caror activitate este detaliata in cuprinsul lucrarii;
- membrilor celorlalte institutii implicate in activitatea de organizare judiciara sau formarea viitorilor magistrati sau grefieri;
- auditorilor de justitie, cursantilor SNG, dar si celor care se urmeaza sa devina magistrati sau grefieri prin concursul de admitere in magistratura sau concursurile de ocupare directa a unor locuri de grefieri;
- avocatilor si celorlalti participanti la activitatea de judecata;
- presei de profil juridic care si-a manifestat constant dorinta pentru o mai mare transparenta a instantelor;
- reprezentantilor asociatiilor si societatii civile interesati de buna functionare a instantelor;
- justitiabililor – destinatarii finali ai intregii activitati a instantelor de judecata.
Incheiem, prezentand temele care vor fi abordate la dezbaterea „Organizarea judiciara. Actualitati legislative si practice. Perspective”:
1. Aspecte de noutate in materia organizarii judiciare in contextul noilor dispozitii legale si regulamentare
– Modificari operate in privinta conducerii instantelor de judecata
– Repartizarea aleatorie a dosarelor. Instrumente de verificare a regularitatii procedurii de repartizare
– Ingrijorari si perspective in contextul normarii activitatii
2. Colaborarea judecator-avocat in realizarea actului de justitie
– Efectivitatea comunicarii in pregatirea cercetarii judecatoresti (momentul invocarii si aducerii la cunostinta catre parti a exceptiilor si a unor solicitari care urmeaza sa fie supuse dezbaterii)
– Stabilirea si respectarea impartirii sedintei in intervale orare. Previzibilitatea parcursului procesual
– Claritatea si calitatea comunicarii exprimate prin actele procesuale si continutul hotararii
– Colaborarea inter-institutionala barou-instanta
3. Transparenta administrativa a instantelor. Perspective practice de eficientizare a activitatii acestora
– Publicitatea sedintei si efectivitatea dezbaterii orale in procesul actual
– Aspecte privind schimbarea componentei completului de judecata (situatii de modificare, accesibilitatea listei de permanenta si a modificarilor operate, criterii de intocmire etc.)
– Accesul partilor la dosar (asigura dosarul electronic cadrul unei gestionari eficiente a dosarului?)
4. Comunicarea sistemului judiciar, element esential in determinarea increderii in justitie
– Gestionarea situatiei proceselor cu un puternic impact public. Implicatii din perspectiva scurgerii de informatii si a asigurarii independentei judecatorului
– Factorii care influenteaza increderea publicului in justitie
– Coordonarea comunicarii sistemului judiciar la nivel central si local. Rolul asociatiilor profesionale in acest context.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# Spiridon Maria 5 December 2023 17:03 +2