25 July 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O delegatie a Societatii Romane pentru Drepturile Omului, condusa de avocatul Artin Sarchizian, s-a intalnit la Bruxelles cu reprezentanti ai Uniunii Europene. Avocatul Sarchizian: “Am propus initierea unei proceduri de facilizare a accesului la informatie”

Scris de: L.J. | pdf | print

21 March 2013 15:45
Vizualizari: 11815

 

O delegatie a Societatii Romane pentru Drepturile Omului (SRDO), organizatie specializata in promovarea si protectia drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, a avut o serie de discutii si consultari la Bruxelles, cu reprezentanti ai instituitiilor europene si a ONG-urilor care activeaza la nivel european. Delegatia a fost condusa de avocatul Artin Sarchizian (foto), directorul SRDO, in perioada 4 martie – 11 martie 2013 avand loc intalniri cu reprezentanti ai subcomisiei pentru drepturile omului (D.R.O.I.) condusa de catre europarlamentara Barbara Lochbihler, dar si cu reprezentanti ai comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne (LIBE). De asemenea, potrivit directoruluI SRDO, a avut loc o serie de intalniri cu reprezentanti ai unor ONG-uri ce actioneaza la nivel european, constituite in platforma de comunicare civica.


Avocatul Artin Sarchizian a precizat ca a fost vorba despre “un prim pas al Societatii Romane pentru Drepturile Omului, la ceea ce inseamna, reteaua europeana de dialog si actiune in domeniul (generic denumit) al protectiei drepturilor si libertatilor omului cat si valorilor democratiei”. Directorul SRDO a remarcat interesul pe care institutiile europene il arata pentru societatea civila: “Cu aceasta ocazie am constatat interesul si aplecarea pe care o manifesta forurile europene pentru ceea ce inseamna implicarea societatii civile ce imbraca, in mare parte, forma in cadrul caruia, O.N.G.-urile din intreaga Europa angajandu-se intr-un dialog periodic, structurat, si garantat cu institutiile UE si cu guvernele nationale privind politicile UE, sau valorizeaza si continut conceptului democratiei, dupa care este construita structura europeana.

Nu mai putin, in domeniul respectarii drepturilor si libertatilor omului, se pune accentul atat pe participarea directa a organizatiilor de profil din statele membre in propunerea de solutie legislativa cat si, mai ales, in sesizarea eventualelor ingerinte produse in statele membre. Astfel, am fost deosebit de incantati cand am primit confirmarea faptului, ca la fundamentul conceptului de (SLSJ) (articolul 3 din TUE), alaturi de statele membre, a parlamentelor nationale, a sistemelor juridice, societatea civila isi are un loc bine determinat si recunoscut, astfel ca, organizatiile ce desfasoara activitati in domeniul drepturilor omului sunt datoare a participa la crearea acestui spatiu, alaturi de organismele statale”.

Artin Sarchizian: “Nadajduim ca cel mai tarziu la mijlocul acestui an sa putem anunta inaugurarea unei reprezentante S.R.D.O. in Bruxelles”

Avocatul Artin Sarchizian a explicat ca Societatea Romana pentru Drepturile Omului va adera la platformele de dialog european si va participa activ la promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale, precum si ale valorilor statului de drept: “Primind astfel invitatia de a participa direct, ca si organizatie specializata, la ceea ce inseamna , Societatea Romana pentru Drepturile Omului, constientizand rolul important al societatii civile, va adera la platformele de dialog european, participand activ la promovarea drepturilor si libertatilor fundamentale, ale valorilor statului de drept, initiind totodata, la nivel national o campanie de coeziune a organizatiilor de domeniu, fiind constienti de nevoia implementarii si la nivel national a unei platforme de dialog in domeniul nostru de activitate si nu numai. Cu alte cuvinte, consideram nevoia unei revigorari a ceea ce inseamna din partea societatii civile, ce trebuie sa urmeze un curs firesc (natural), anume, de la nivel national catre cele europene si de ce nu, international (extraeuropean)”.

Nu in ultimul rand, Artin Sarchizian a afirmat ca in cel mai scurt timp va fi deschisa o filiala SRDO la Bruxelles: “Cu siguranta, experienta contactului direct cu ne-a facut pe noi, cei ce am participat la aceste intalniri, sa fim convinsi de existenta unde, cuvantul de ordine, cu siguranta il constituie si indiferent de opiniile, optiunile si pasiunile ce le declanseaza actiunea acestui colos (UE) suntem convinsi ca si societatea civila romana poate si trebuie sa se implice in viata europeana, forma cea mai facila, in prima faza pentru noi, fiind aceea a dialogului civil, pe care ne propunem a-l promova pe plan national si practic la nivel eruopean. Nadajduim ca cel mai tarziu la mijlocul acestui an sa putem anunta inaugurarea unei reprezentante S.R.D.O. in Bruxelles, si primele actiuni semnificative in directia celor propuse, facand apel la implicare, manifestandu-ne deplina deschidere si disponibilitate in scopul creerii unui national comun. Nu in ultimul rand, constinetizand nevoia formarii profesioanale si perfectionarii, am propus partenerilor nostri de discutie, initierea unei proceduri de facilizare a accesului la informatie si chiar concepere a unor stagii de pregatire, astfel ca in perioada imediat urmatoare, vom pune bazele unui astfel de mecanism. Ii asteptam astfel, alaturi de noi, pe toti cei care cred ca se pot implica in aceasta, deloc facila, miscare a societatii civile, in acet sens pot fi trimise scrisori de intente pe adresa: office@srdo.ro”.

Comentarii

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 24.07.2024 – DNA nu e de nasul lui Ardelean

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva