4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O INSTANTA OSCILANTA – In rejudecarea recursului de la ICCJ privind revizuirea erorii judiciare in care Mihai Moldoveanu a facut 16 ani de inchisoare pentru o crima necomisa, probe absolut esentiale au aparut la dosar. La dosar a ajuns, dupa 18 ani, rezultatul dactiloscopic care dovedeste ca amprentele nu-i apartineau lui Moldoveanu! In schimb, de la Tribunalul Bihor a disparut geaca lui Moldoveanu pe care se putea face proba ADN!

Scris de: Adina A.STANCU - Razvan SAVALIUC | pdf | print

10 January 2014 16:08
Vizualizari: 10398

Soarta lui Mihai Moldoveanu, despre care se stie ca a executat 16 ani de inchisoare desi intotdeauna in aceasta perioada si-a sustinut nevinovatia, iar probatoriul din acest dosar de omor deosebit de grav au ridicat de la bun inceput mari suspiciuni cu privire la modul in care acesta a fost pus sub acuzare, arestat si trimis in judecata in 1996, atarna de judecata completului de 3 compus din magistratii Angela Dragne, Cristina Arghir si Leontina Serban de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. La ICCJ cauza a fost deschisa, pe revizuire, dupa ce Mihai Moldoveanu (foto) a castigat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 19 iunie 2012, CEDO aratand ca in acest caz a fost incalcat articolul 6, dreptul la un proces echitabil.


Daca la inceput acest complet a purces la judecata cu idei preconcepute, la termenul din 20 noiembrie 2013, cand la instanta a sosit plicul cu foliile de amprente prelevate de pe masina victimei Nagy Albert, in interiorul caruia se afla si rezultatul compararii acestora cu cele ale lui Mihai Moldoveanu si a celorlalti doi coinculpati – rezultat din care reiesea clar ca ele nu apartin niciunuia dintre cei arestati la acea vreme si condamnati definitiv ulterior pentru o crima pe care nu au savarsit-o, judecatorii au devenit, brusc, extrem de interesati de restabilirea adevarului. Totusi, si in acest proces exista la aceasta ora o mare problema care s-a ivit in momentul in care judecatorii, desi au admis sa se faca proba ADN pentru a se constata daca pata infima de sange de pe geaca ce-i apartinuse lui Mihai Moldoveanu certifica existenta sangelul victimei sau nu, stupoare mare! Aceasta geaca, ce trebuia sa se afle la camera de corpuri delicte de la Tribunalul Bihor, nu e de gasit. Nici la Tribunalul Bihor, nici la Judecatoria Oradea, nici la Curtea de Apel Oradea. A disparut fara urma! Se pune intrebarea: cine a avut acces la aceasta camera de corpuri delicte si in ce scop a sustras-o?

Plicul care nu a fost anexat niciodata la dosar cu expertiza dactiloscopica!

La termenul din 20.11.2013, instanta ICCJ a procedat la desigilarea plicului transmis de Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, prin adresa din 14.11.2013 si a costatat ca acesta continea o caseta VSH ce cuprindea filmul de la cercetarea la fata locului, un DVD pe care era transferata aceasta filmare video, precum si un plic cu antetul M.A.I., nesigilat, despre care s-a comunicat ca se afla atasat la dosarul de casa al Parchetului si contine folii cu urme papilare. Atasata plicului acesta era o adresa a IPJ Bihor, Brigada Politiei Judiciare-Serviciul criminalistic, din 16 ianuarie 1996, adresata Politiei Municipiului Oradea, prin care se comunca la acea vreme urmatoarea concluzie: ”urmele papilare ridicate de la omorul comis la data de 31.10./01/11.1996 asupra lui Nagy Albert din Oradea au fost comparate cu impresiunile numitilor Honciuc Georgica, Moldoveanu Mihai, si Rotariu Ecaterina Gabriela, rezultatul fiind NEGATIV”. Culmea, la acea data cei trei erau arestati de cateva zile, dar acest rezultat nu s-a aflat niciodata pana azi la dosarul cauzei. Cum a fost posibil? Cine a zadarnicit aflarea adevarului, cine se face vinovat de trimiterea in judecata a acestor oameni si cum s-a hotarat condamnarea lor la ani grei de puscarie in lșipsa unor probe de mare relevanta in aceasta cauza? De semenea, cine a omis, cu buna stiinta, sa anexeze la dosar rezultatul expertizei dactiloscopice?

Respingerea unor cereri de probatoriu vitale!

Totusi, completul de judecata pare ca oscileaza din nou, din moment ce unele dintre cererile de probatoriu extrem de importante pentru restabilirea adevarului nu au fost acceptate. Instanta a respins urmatoarele cereri: efectuarea expertizei medico-legale pentru stabilirea profilului ADN a petelor de sange prelevate de pe bucatile de asfalt de la fata locului si compararii acestuia cu profilul ADN al victimei Nagy Albert si al petelor de sange identificate pe pantofii sport apartinand inculpatului Honciuc Giorgica; - efectuarea expertizei medico-legale pentru a se stabili agentul vulnerant cu care s-a actionat asupra victimei Nagy Albert, caracteristicile acestuia si pozitia victima – agresor; - efectuarea expertizei traseologice a petelor de sange descoperite in masina victimei Nagy Albert si pe str.Facliei; - efectuarea expertizei criminalistice care sa stabileasca daca, din punct de vedere spatio-temporal, infractiunea de omor comisa impotriva lui Nagy Albert putea fi comisa inaintea agresarii lui Vayna Tibor, de catre aceiasi autori; - efectuarea expertizei criminalistice pentru a se lamuri daca in spatiul restrans al autovehiculului condus de Nagy Albert se puteau aplica lovituri cu instrumentele vulnerante la care s-a facut referire in rechizitoriu; - efectuarea expertizei psihologice judiciare in vederea stabilirii profilului psihologic al autorilor infractiunii de omor comisa asupra victimei Nagy Albert si compararea acestuia cu profilul psihologic al inculpatului Moldoveanu Mihai si pentru a se stabili stiintific daca victima ii cunostea pe agresori. Orice criminalist stie bine ca astfel de probe solicitate de catre Mihai Moldoveanu sunt extrem de relevante pentru a stabili inplicarea uneo persoane intr-un asasinat sau stabilirea autorilor unei crime.

De alfel, refacerea reconstituirii ar fi esentiala, intrucat ea porneste de la un punct ”vital” pentru ancheta si anume de la stabilirea cu certitudine, in functie de timp, a distantei dintre locul unde s-a produs tentativa de talharie savarsita de coinculpatii din acest dosar, Honciuc si Rotariu, si locul in care a avut loc crima a carui victima a fost Albert Nagy, dar si alte elemente ce pot forma atat imaginea de ansamplu a modului in care s-ar fi putut desfasura, concomitent, aceste fapte in conditiile in care toate informatiile, puse cap la cap, duc catre imposibilitatea ca cei doi coinculpati nu puteau fi si la locul tentativei de talharie, si la locul crimei si, de asemenea, ca Mihai Moldoveanu nu avea cum sa faca traseul pe care anchetatorii l-au relatat in rechizitoriu pentru a se intalni cu cei doi coinculpati. Decat daca se teleportau!

Lumeajustitiei.ro publica schema cu traseul si locurile in care s-a produs crima si tentativa de talharie, precum si locul unde se afla Mihai Moldoveanu in acel moment  - vezi schema atasata la finalul articolului.

Marturia socanta a unui detinut care ii cunostea pe adevaratii criminali lipseste din dosar, dar care a decedat in conditii suspecte!

In data de 25.09.2008, detinutul Viorel Gaje a dat o declaratie la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor, declaratie-soc, in care arata ca el stie cine sunt adevaratii asasini si ca Mihai Moldoveanu este nevinovat. Totodata, Gaje mai sustinea ca a dat aceasta declaratie si pe parcursul urmaririi penale a lui Moldoveanu si a celorlalti doi coinculpapti, si afirma ca acest document a fost sustras de la dosarul cauzei. ”Sustin ca toate cunostintele mele despre acest caz pot sa conduca la concluzia si demonstrarea nevinovatiei lui Mihai Moldoveanu si, implicit la tragerea la raspundere penala a adevaratilor faptuitori care sunt in numar de trei persoane. Cunosc continutul infractiunii prevazute de ar.265 C.pen., privind omisiunea de incunostiintare a organelor judiciare si arat ca eu am dat declaratii in cursul urmaririi penale a lui Moldoveanu Mihai, declaratie data in calitaten procesuala de martor in care am indicat identitatea celor trei autori, insa aceasta declaratie a fost sustrasa de la dosarul cauzei”. Cine se face vinovat de volatilizarea unei declaratii de martor capitala la momentul in care Moldoveanu era torturat sa spuna ca el ar fi asasinul lui Albert Nagy?

Desigur, multi se vor intreba care e numele adevaratului asasin, stiut de Viorel Gaje. Numele asasinului a fost dus in mormant, pentru ca – culmea enigmelor din acest dosar – martorul Viorel Gaje a decedat in conditii extrem de suspecte, in Penitenciarul Oradea, in perioada in care trebuia sa dea o declaratie in fata unui notar, pentru a-si sustine marturia.

Cat de batut a fost Moldoveanu pentru a lua asupra sa vinovatia unei crime pe care nu a comis-o reiese din dec laratia lui Ioan-Traian Lucaciu, fost coleg de celula cu Mihai Moldoveanu, aflata la dosarul de rejudecare a recursului aflat azi pe rolul Inaltei Curti: ”Avea numeroase urme de lovituri pe corp (pe piept, pe spate si pe picioare) iar palmele si talpile ii erau extrem de rosii si umflate. Am inteles de la Moldoveanu Mihai-si ulterior mi-au confirmat si gradienii de pe arest – ca acesta fusese batut de anchetatori. Tot de la gardieni am aflat ca in ziua respectiva fusese batut foarte rau si colegul lui, Honciuc. Timp de aproape doua saptamani, intrucat Moldoveanu Mihai avea palmele foarte umflate si nu putea nici macar sa tina lingura in mana, i-am pregatit eu mancare si l-am ajutat sa manance”.

Termenul care a fost stabilit de instanta in acest proces este 14.01.2013. Pana atunci, instanta poate sa reconsidere cererile de probatiune inaintate de avocatul lui Mihai Moldoveanu, altfel am putea asista din nou la un proces in care nu se doreste aflarea adevarului tocmai pentru ca niste magistrati care se fac vinovati de aceasta grava eroare judiciara sa nu fie trasi la raspundere vreodata!

*Cititi aici adresa IPJ Bihor care a aparut la dosar dupa 18 ani

*Cititi aici declaratia martorului Viorel Gaje

*Cititi aici declaratia lui Lucaciu Ioan-Traian

* Schema cu traseul si locurile in care s-a produs crima si tentativa de talharie

Comentarii

# unul din lumea cea mare date 10 January 2014 16:58 +9

,,VOI CEI CE INTRATI AICI LASATI AFARA ORICE SPERANTA!,, cel mai bun motto pentru justitia romaneasca,chestia cu ,,jeaca,,este ca si cu seriile de pe dollarii lui bastase,ca doar despre asta/i si vorba despre corpul delict si erau unii care ziceau ca seriile nu erau importante,la dracu nu gaseati una rosie ca tot ,,jeaca este,,sau a disparut special cea a lui moldoveanu ca sa se puna una rosie???justitia reformata a gunoiului coroi

# unul din lumea cea mare date 10 January 2014 18:00 +6

acum inteleg napircile si viperele de ce ii urasc din adincul sufletului???!!!!!!si de ce il urasc pe gunoiul coroiul si de ce imi doresc sa fie judecati si TRECUTI PRIN FURCILE CAUDINE. SI O SA SE IMPLINEASCA DORINTA MEA......AM EU PRESIMTIREA ASTA!!!!!!!!!!!!!!

# BERCEA MONDIAL:: e manevra lu frații miei::::::::::::,, date 10 January 2014 19:39 +5

pentru ,,UNUL DIN LUMEA CEA MARE ,, :  cine răspunde cu libertatea pentru această EROARE JUDICIARĂ ?????? Răspunsul: nici viperele, nici năpârcile , nici gunoiul coroiul. Procurorul și judecătorul să fie și ei la arest la Alecu, 10 ani, o fi bine ?????

# ALECU date 10 January 2014 19:42 +1

Nu la mine să fie 10 ani pentru că eu am ieșit la pensie nea Gică, nu mai sunt șeful arestului, poate  lângă JIJI Becali sau alții.

# Carp III date 11 January 2014 10:34 +6

La Bihor, niste procurori subordoneaza judecatori iar peste toti e un judecator care raspunde la randul lui in fata unor interlopi cu functii publice! Bihorul este cel mai corupt judet, nedovedit, din Romania. Mixajul este special pentru ca exista inclusiv procuror care este si judecator in acelasi timp sau invers !?! De necrezut, nu-i asa? Inspectia Judicara stie dar se face ca nu vede, Ministerul Justitiei vede dar se face ca nu stie, SRI cunoaste dar se face ca nu exista, iar liderii locali de partide constientizeza dar nu pot pentru ca sunt ocupati cu activitatea de supt din banul public, ca sa le fie mai usor la batranete !?! 

# Marinela date 10 January 2014 17:29 +7

Doamne Dumnezeule iti este frica sa traiesti in Romania!!! Bietul om la ce a putut fi supus de acesti anchetatori care nu isi mai reformeaza metodele stalino-comuniste....Cum au putut niste nemernici de anchetatori sa-i distruga toata viata unui om si sa nu plateasca nici ei si nici judecatorii pentru erorile facute...

# Ghiţă Cojanu date 12 January 2014 22:35 0

Ei sunt plătiţi şi răsplătiţi şi promovaţi! Fostul prim-procuror de la jud. Bacău fu promovat la CSM, ba chiar conduse un an această instituţie, războindu-se cu . . . \"presa ticăloşită\", cum zicea mai antărţ Trăienică Incendiatoru. După cea eroare judiciară ar fi fost cazul să se lase de meserie!

# AVOCAT BB 52- PTR. MARINELA date 11 January 2014 12:02 +9

Adevarat ce spune MARINELA. In ROMANIA chiar iti este frica sa mai traiesti ptr. ca drepturile omului sunt incalcate perpetuu si in mod flagrant. esti nu esti vinovat, au probe sau nu au probe esti bacat in puscarie pentru ca magistratii sunt prea putin care se apleca asupra fondului problemei in sensul de a despica \"firul in 4\" si sa stabileasca cu exactitate daca omul este vinovat sau nu, daca exista una sau mai multe cauze care inlatura caracterul penal. Ptr. ca ei nu raspund sub nici o forma nu prea ii intereseaza daca omul respectiv este vinovat sau nu si ii trimite in puscarie la \"gramada\" fara sa se gandeasca ca le termina viata, familia etc. Sunt multi trimisi in judecata penala si facuti infractori pentru fapte care de multe ori nu intunesc elementele constitutive ale unei infractiuni, in sensul ca sunt unele fapte de natura civila care prin abuz de putere a politistilor, procurorilor si judecatorilor chiar fara probe concludente in dosare le transforma in fapte penale ptr. cei care nu au\"pile\" . Exp. Un simplu scandal (care este contraventie la leg. 61/60, etc.) daca politistul doreste el si nu te are la \"inima\" din \"condei\" il transforma in ultraj contra bunelor moravuri(infractiune prev. art. 321 C.P.) iar procurorul sau judecatorul nu \"pierde el timpul si nu se apleca asupra fondului\" sa verifice daca este contraventie sau infractiune chiar daca limita intre contraventie si infractiune la unele fapte de acest gen este f. mica dar sunt anumite conditii pe care atat politistul cat si magistratii le poate verifica chiar din faza de U.P. In astfel de situatii politistii si organele de ancheta foarte usor o poate \"carmii\" din contraventie spre infractiune prin faptulc a poate cuprinde in moid fals si eronat in cateva declaratii ca \"faptele numitului au produs scandal public\" situatie in care probele nu mai sunt verificate cu atentie de magistrati si omul este arestat si trimis in judecata in mid gratuit mai ales ca in faza de U.P. avocatului nu i se pune la dispozitie toate actele din dosar ptr. a putea sa ii faca apararea clientului sau. In romania daca e sa facem o statistica cred ca mai mult de 50% sunt transformati in infractori de foarte multe ori in mode gratuit si prin aceste manevre si abuzuri ale politistilor si magistratilor. Pana la urma Romania va ajunge un stat de condamnati. Daca analizezi toate infractiunile stabilite in Romania de Codul penal si legile speciale in Romania nu mai poti nici sa respiri mai tare sau sa vorbesti mai tare su sa \"fasaii\" mai tare ca fapta respectiva este infractiune. Nu stiu de ce acum cu noile Coduri nu s-au scos unele fapte din sfera penalului si sa fie trecute in sfera raspunderii civile saud e alta natura asa cum s-a intamplat cu insulta si calomnia. Asa ca suntem o tara de condamnati penali majoritatea dintre noi.

# pol date 12 January 2014 09:33 +3

Aici nu este eroare de judecata, ci o fapta intentionata. Cel care a avut in lucru dosarul este vinovat de modul in care acesta a fost inaintat la instanta. la fel toti cei care au manipulate dosarul Acela, din care lipsesc probe, SUNT VINOVATI cel putin de neglijenta in serviciu. Fapta de A ASCUNDE DOVEZI SAU DE A SUSTRAGE INSCRISURI DIN DOSARE este grava si arata cat de competenti sau de interesati sunt cei care au fost numiti in astfel de functii....Nu Justitia este de vina, in ansamblul ei, ci unii dintre oamenii care se fac ca o slujesc, crezand ca daca e legata la ochi, este si chioara!

# marius date 12 January 2014 16:42 +3

este incredibil ce fac naparcile astea blestemate, isi mai spun justitie ... blestemate sa le fie zilele zdrentelor umane care comit asa ceva si care sunt de fapt adevaratii criminali. VOMIT pe asa o justitie!

# mmm date 12 January 2014 16:45 +3

L-au si batut, fie-le sufletul blestemat si sa nu aiba parte de liniste sufleteasca nici in viata de apoi, sa le fie si copii blestemati, viermii 

# unul din lumea cea mare date 12 January 2014 20:09 +3

unde esti koko,dankh1,pro si tot neamu vostru de napirci si vipere care de cite ori va spuneam despre ce nenorociri ati facut in justitia coroiului nu va mai tinea gura sa va vaicariti ca voi munciti si ,,este stresati si ca salariile voastre e mici si cite si mai cite,,.nu mai sariti sa luati apararea cu cuvinte si fraze TIMPE justitiei pe care voi ati prostiuat/o?ce mai sareati cind aparati bestia de judecator din pitesti sai alte bestii de napirci si vipere.O SA SE INTIMPLE JUDECATI PUBLICE SI APOI O SA SE CURETE LOCUL CU NAPALM!!!!!!

# alexandra date 17 January 2014 13:16 +1

Rar am vazut atata suferinta exprimata de ochii unui om! Propun ca acest chip sa fie pus in rama in birourile judecatorilor si procurorilor din toata tara. Se poate invata ceva din acest caz!!!

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva