O LUPTATOARE IN EUROPA – Interviu eveniment cu Norica Nicolai: „La Bruxelles s-a stiut de protocoale. In numele luptei anticoruptie, care suna bine la Bruxelles, s-au inchis ochii la abuzuri... Cei mai multi dintre decidentii de la Bruxelles nu au trait sub comunism, unii dintre ei sunt chiar simpatizanti ai acestei perioade... Presedintele Romaniei prin atitudinea de a nu da curs momentan cererii de rechemare a lui Maior arata ca nu are doar afinitati cu statul paralel, ci face parte din el”
Campania electorala pentru alegerile europarlamentare este aproape de final, iar in tot acest timp candidatii pentru functia de reprezentat al Romaniei in Parlamentul European si-au expus public planurile si obiectivele in mandatul 2019-2024, fiecare cum a stiut mai bine. Unii au bajbait pe langa norme, altii au vorbit in cunostinta de cauza, la obiect. In aceasta situatia s-a aflat in toata aceasta campanie electorala europarlamentarul Norica Nicolai (foto), care in prezent candideaza pentru cel de-al treilea mandat in Parlamentul European, lucru care face cinste, credem noi, nu doar partidului ALDE din partea caruia candideaza, ci si romanilor care s-au simtit reprezentati de aceasta ori de cate ori Norica Nicolai lua pozitie in forul european, cand tara noastra era pusa la zid si criticata pentru masurile luate de autoritati.
Despre problema oficialilor europeni care inteleg sa denatureze adevarul legat de Romania, doar pentru a mentine tara noastra sub “stapanire”, despre candidatura Laurei Kovesi la functia de procuror sef europen, despre protocoale, dar si despre cum poate fi interpretat refuzul presedintelui Klaus Werner Iohannis de a da curs cererii de rechemare a ambasadorului George Maior din SUA ne-a vorbit pe larg europarlamentarul Norica Nicolai intr-un interviu acordat Lumea Justitiei. Si a facut-o in stilu-i caracteristic, degajat si la obiect.
Prezentam in continuare interviul realizat cu Lumea Justitiei cu Norica Nicolai:
Avem o uriasa problema cu oficialii Comisiei Europene, care ascund realitatea in rapoartele MCV, mistifica adevarul si gasesc potrivit sa ameninte Romania cu fel de fel de sanctiuni daca indrazneste cumva sa modifice ceva in legislatia penala ori pe legile justitiei. Caror factori de datoreaza aceasta duplicitate si ce e de facut pentru pastrarea suveranitati tarii noastre in fata unor asemenea atacuri nedrepte?
Romania a avut nesansa de a adera la Uniunea Europeana in plina era Basescu, cand au inceput rafuielile politice de cea mai joasa speta, cu implicarea justitiei, a serviciilor secrete, media si pe aceasta atmosfera s-au trimis oameni la Bruxelles. Acesti oameni au continuat razboiul de acasa si in Parlament, si in Comisie, astfel incat s-a uitat de scopul nostru principal pentru care am intrat in aceasta Uniune: atragerea resurselor si crearea tuturor conditiilor ca Romania sa evolueze, sa se dezvolte economic, social, educational. Am fost primii nostri dusmani intr-o Uniune care a devenit tot mai vulnerabila la crize si mai putin generoasa cu banii. Bunastarea statelor membre s-a diminuat ca o consecinta a acestor crize succesive, la fel si generozitatea deci solidaritatea cu statele mai putin dezvoltate. Astfel, am intrat fara sa vrem in bataia pe resursele UE, care a devenit o miza politica, iar noi avem un dezavantaj evident – lipsa de solidaritate intre noi.
Am mai avut si o alta nesansa: Comisia Juncker s-a declarat de la inceput o comisie politica si asa s-a si comportat. Astfel, desi treaba institutiei ar fi fost sa gereze in primul rand administrativ problemele Uniunii, pentru ca avem Consiliul unde se discuta politica, domnul Juncker si Colegiul comisarilor au facut politica pe fata, s-au implicat in treburile interne ale statelor membre, au facut mereu declaratii politice, abandonand orice urma de echidistanta. Pe final, am impresia ca institutia a fost apropriata pe persoana fizica de anumite persoane, iar scandalul Selmayr, o incalcare flagranta a regulilor de promovare institutionale din Comisie, este elocvent. Desi Ombudsmanul european a constatat oficial ca acest domn ocupa o functie de maxima importanta in Comisie, cea de secretar general, unde a fost promovat ilegal de domnul Juncker, nimeni nu face nimic sa il inlature si nimeni nu plateste pentru asta. Cam aceasta este atmosfera in institutii si asa se face ca Romania a picat la mijloc in niste razboaie mai mari si mai nedrepte decat ar merita.
Vicepresedintele Comisiei Europene, olandezul Frans Timmermans, se dovedeste a fi unul din cei mai mari adversari ai tarii noastre, fiind varful de lance al amenintarilor cu sanctiuni impotriva Romaniei. S-a acreditat ideea ca Timmermans este atat de virulent impotriva Romaniei intrucat Olanda – tara sa mama se opune fatis primirii noastre in Spatiul Schengen, si face presiuni sa obtina administrarea Portului Constanta, temandu-se ca odata intrati in Schengen portul Rotherdam nu va mai fi poarta principala de intrare a marfurilor in UE. De ce Frans Timmermans nu este pus la respect de autoritatile romane, asa cu procedeaza Ungaria si Polonia atunci cand oficialii CE sar calul?
Pentru ca am avut un guvern las, al domnului Ciolos, care a stat la Bruxelles in postura capului plecat, pentru ca dupa Traian Basescu si politica sa autodistructiva, avem un presedinte care participa la summit-urile europene sa faca poze cu liderii europeni, dar care nu negociaza sau nu obtine nimic pentru tara lui. Actualul guvern a incercat o comunicare pro-activa la nivelul institutiilor europene, dar s-a lovit de o atitudine eminamente politicianista: nu au fost deloc ascultate argumentele, ci doar sloganurile unei parti a spectrului politic.
Ce sa va spun? Avem toata aceasta istorie cu Olanda care este nedreapta, strigatoare la cer si care arata ca Europa a devenit una a dublului standard, a dublei masuri, in care regulile sunt aplicate pentru unii mai drastic si pentru altii mai ingaduitor, in functie de interesele politice.
Cat de mult sunt dispusi oficialii UE sa tina cont de avertismentele Romaniei, cand li se aduc argumente si dovezi ca acuza Romania pe nedrept si ii cer lucruri care incalca Constituia si suveranitatea, cerinte pe care in tarile lor de origine nu ar indrazni sa le formuleze? Vor sa tina cont de evidenta sau au agenda lor ascunsa?
Au o agenda electorala care se cristalizeaza de mai bine de un an. Din fericire, in cateva luni vom avea o noua Comisie Europeana, sper cu o alta viziune. Daca se continua cu aceeasi atitudine aroganta, dispretuitoare, cu mentinerea diferentelor intre bogatii si saracii Europei, la urmatoarele alegeri, acest proiect construit pe atat de multe intentii bune, risca sa explodeze. Deja, se vad anumite flacari din unele parti ale Europei, unele chiar in statele fondatoare, pentru ca in acesti ultimi 5 ani frustrarea cetatenilor a crescut si nu a existat un dialog real.
De ce Parlamentul European, si in special membrii din Comisia LIBE, ori comisareasa pe justitie Vera Jourova nu vor sa vada ca in Romania au existat numeroase protocoale secrete intre SRI – parchete – instante, pe baza carora numerosi lideri politici si oameni de afaceri romani au fost distrusi cu arma dosarelor penale, exact cum se proceda in comunism cand fosta Securitate (transformata in SRI dupa 1990) avea o Directia a VI-a de cercetari penale, care ea facea dosarele ce mergeau la procurori si judecatori cu solutii dinainte trasate? De ce in loc sa fie trasi la raspundere, semnatarii acestor protocoale din 2009 si 2016 sunt bine mersi: Laura Kovesi, Florian Coldea, George Maior, Augustin Lazar, Eduard Hellvig, unii in continuare in functii de vaza? Cum poate fi obligat Parlamentul European si Comisia Europeana sa constate incalcarea grava a democratiei in Romania?
Convingerea mea este ca la Bruxelles s-a stiut de aceste protocoale, ele s-au facut cu buna stiinta a unor oameni din Comisie, probabil cei care sunt acum cei mai vocali. Cred ca in numele luptei anticoruptie, care suna bine la Bruxelles, s-au inchis ochii la aceste abuzuri. Vreau doar sa va spun un lucru: cei mai multi dintre decidentii de la Bruxelles nu au trait sub comunism, unii dintre ei sunt chiar simpatizanti ai acestei perioade. In Franta anilor 70-80, a facut furori Carticica rosie cu invataturile lui Mao Zedong., celebra publicatie scrisa de propaganda comunista chineza, iar francezii faceau cozi ca sa o cumpere. Cu asa viziune romantica despre comunism, uitand de ororile lui, pe care noi le-am trait pe pielea noastra, este greu sa te faci inteles cand spui ca nu e ok ca anchetele penale sa se bazeze pe colaborari cu serviciile secrete, pentru ca aceste practici amintesc de o perioada ce ne-a marcat societatea.
De ce Laura Kovesi a fost atat de sustinuta in simulacrul de interviuri pentru viitorul procuror sef european, fara sa se doreasca a se vedea abuzurile comise de DNA si rezultatele catastrofale pe care aceasta doamna le-a lasat in urma, care s-au concretizat in procente de achitari de aproape 40% si distrugeri numeroase de destine de oameni nevinovati? Credeti ca Laura Kovesi a fost un experiment nefast impus Romaniei, cu aprobare de la varfurile UE?
Doamna Kovesi a fost candidata PPE la postul de Comisar European, un grup politic care obtine majoritati rapide in Parlament, mai ales pe chestiuni de tip populist. Nu a fost o evaluare profesionala, a fost o candidatura politica, de unde si reticenta Consiliului de a confirma alegerea Parlamentului European.
Avem o problema cu ambasadorul Romaniei in SUA, fostul director al SRI, George Maior, care continua sa stea in functie desi Curtea Constitutionala a declarat ilegal, in totalitate, protocolul secret PICCJ – SRI pe care l-a semnat in 2009. Intrucat ALDE detine Ministerul de Externe, cand se va produce cu adevarat debarcarea din functie a lui George Maior, un adversar dovedit al democratiei?
Toate aceste demersuri nu se pot face fara respectarea procedurilor legale. Domnul Melescanu a trimis cerea de rechemare a domnului Maior presedintelui Romaniei care prin atitudinea de a nu ii da curs momentan arata ca nu are doar afinitati cu statul paralel, ci face parte din el.
Desi actuala coalitie de guvernare a reusit sa modifice prin Parlament legile justitiei, raspunderea magistratilor a fost ocolita, ba chiar s-au adus modificari care fac imposibila tragerea la raspundere materiala a unui procuror sau judecator, fara ca in prealabil sa existe o hotarare definitiva de sanctionare disciplinara sau condamnare penala a magistratului gresit. Chiar presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu a fost victima unui dosar penal fabricat de seful DNA Brasov, procurorul David Deca, care apare protejat de lege in fata unei raspunderi materiale pentru imensul prejudiciu produs si care nici macar nu a fost dat jos din functie... Ce intentii are ALDE in viitorul apropiat pentru a face efectiva notiunea de raspundere a magistratilor?
Intr-adevar, nu este normal sa existe profesii care sunt exercitate fara un minim de raspundere pentru deciziile luate. Raspunderea este un mod de a controla tendinta de a actiona subiectiv, abuziv in orice profesie, cu atat mai mult ea este necesara in lumea magistratilor, cei care iau decizii peste vietile si destinele atator oameni. Orice corp profesional in lumea aceasta are tendinta sa se autoprotejeze, cel mai recent scandal din Franta unde un magistrat, procuroare la parchetul din Paris, este acuzata de complicitate la fals intr-o afacere cu traficanti de droguri.
Nu putem ignora ca Romania ocupa un loc fruntas care nu ii face deloc cinste in ceea ce priveste condamnarile la CEDO pentru diverse forme de abuzuri. Nu este normal ca statul roman sa suporte vina fara ca nici un magistrat sa raspunda pentru aceste abuzuri. Suntem pentru o raspundere directa in special atunci cand se constata ca fapta nu a existat, in cazurile de clasare. Aici reaua credinta se poate demonstra usor si cred ca cei care au dat dovada de ea trebuie sa raspunda disciplinar si material, asa este normal.
Cum vedeti configurarea viitorului Parlament European dupa alegerile din 26 mai? Scapam de amenintarea globalista promovata asiduu de actuala majoritate PPE din PE, care incearca sa impuna reguli peste Tratatul Uniunii Europene si peste suveranitatea statelor membre? Unde se va regasi grupul ALDE in Parlamentul European dupa alegerile din 26 mai?
Vom avea o ascensiune a partidelor anti-sistem, populiste, nationaliste. Sunt ”roadele” dominatiei PPE din ultimii 10 ani in Europa. Poate ca este mai bine asa: majoritatile se vor constitui mai greu si sper sa avem mai multa dezbatere si mai multa comunicare cu cetateanul. In urma plecarii domnului Verhofstadt si a catorva alte partide spre formatiunea noua centrista a domnului Macron, Grupul ALDE se va regasi in acelasi loc, dar probabil va castiga mai mult in ceea ce priveste democratia interna si libertatea de optiune a propriilor membri, ceea ce este un lucru pozitiv.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii
Comentarii
# imun/teanu 17 May 2019 14:07 +12
# DODI 18 May 2019 23:20 +2
# Ioan Barbatei 17 May 2019 15:19 0
# Jos palaria pentru Norica Nicolai ! 17 May 2019 18:48 +6
# Da,da. 18 May 2019 15:39 0
# markusdundee 19 May 2019 13:16 +1