4 June 2023

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

O tara trista, dar cu un umor teribil!

Scris de: Eduard Filip PALAGHIA, notar | pdf | print

29 April 2022 14:03
Vizualizari: 2804

 

Pentru orice om care si-a insusit, fie si partial, tainele unei profesiuni, defilarea caragialesca a unor personagii care nu au nici macar sare si piper, spre sinecurile gras platite din bani publici, e nu o anomalie, ci un atentat la minima moralitate si normalitate.


Nenorocirea pe care o traim este aceea a obisnuintei – ne-am obisnuit ca in functii cheie ale Statului sa fie promovati indivizi fara nici o valoare intrinseca, oameni care au fost de-a lungul existentei lor caratori de valize ale unor potentati sau dame ( mai nou sunt admisi si valeti) de companie. O “companie” in virtutea careia isi imagineaza ca li se cuvin functii care ar trebui sa inspire prin simpla lor rostire respect si onorabilitate.

Defilarea candidatilor la functiile CCR e o parte a acestui spectacol cinic, in care ni se servesc pe post de “mantuitori ai justitiei” ipochimeni care au excelat doar prin servilism si obedienta fata de niste stapani, care au stapani, care au stapani… in final - un neant care aneantizeaza fiinta nationala a acestui neam rabdator si cu simtul umorului.

Ca absolvent de drept mi-am pus intrebarea : spre ce cariera sa ma indrept?! Cel care isi face o filosofie de viata din ideea de dreptate va fi speriat, atunci cand citeste notele de subsol ale manualelor, de a nu vatama prin propria incapacitate pe cineva … chiar si asa, cu facultatea facuta la ff in anii 90 aveam dileme existentiale, cand balzaciene, cand dostoievskiene, despre aplicarea legii, despre aplecarea asupra actului de dreptate, pe care il vedeam ca pe un fel de mantie a Divinitatii pusa pe umerii slabi ai unei fiinte trecatoare – un caz ipotetic imi crea dileme de constiinta, poate si sub influenta romantica a filmului “12 oameni furiosi”, pe care l-as inscrie obligatoriu in programa tuturor faculttatilor de drept din Romania. Mi-am imaginat actul de justitie ca pe un act sacrosant, imprejurare care ma face ca si acum, in fata unei instante de judecata sa am dureri de stomac… Ce folos - m-a desumflat candva un amic spunandu-mi ca “romantismul nu are a face cu lumea in care traim, in care justitia se implineste pe baza unei agende ideologice.” I-am opus, naiv un citat din Honore de Balzac - "Daca justitia ar sti sa cantareasca anumite cazuri ca si Dumnezeu, daca s-ar osteni sa vada ca si in asasin si in victima exista un monstru, as ramane fara ezitare printre oameni". Azi, dupa multi ani, am inteles ca naivul sunt eu !

Daca as schimba aceasta “naivitate-trezvie” cu realitatea imunda… e doar un joc al constiintei mele pe care il fac adesea – intotdeauna iese invingatoare educatia, aia pe care am primit-o si pentru care le multumesc parintilor mei!

Dar ce asalt asupra firescului! Ma declar invins, pe moment, de invazia mediocritatii in spatiul constitutional …

Suntem invinsi de ani de zile de o pletora de ipochimeni cocotati in functii onorabile, pe care le desacralizeaza prin insusi parcursul lor de viata.

Am trei “catindati” pentru posturile vacante de judecatori CCR – Pe Iie Moromete – care sa ii dea in Pasti pe ma’sa pe toti ; pe Mitica, care sa trimita pe multi in Cismigiu la cules de muste, ca niste rahati ce se afla si pe Calin File de Poveste, care sa imparta dreptatea cu dragoste de neamul lui !

Fiti destepti !

Comentarii

# DODI date 29 April 2022 14:50 +141

Când vezi ce ipochimene promovează în varii funcții publice nulitatea de la Cotroceni musai să te apuce râsul. Dar când te gândești ce le va putea puțina minte a celor propuși musai să te apuce plânsul. Și asta pentru că realizezi pe mâna a ce gloabe a ajuns biata țară. A unor ratați profesional, uman și caracterial (precum ciolaniSS-WuhaniSS), a unor gunoaie umane (puteți alege oricare dintre liberali) sau a unor trădători de țară (cvasimajoritatea celor din SRI).

# nae din dealul feleacului date 29 April 2022 19:02 +21

"Tara trista,plina de umor",spunea Aurel Baranga.De aceea avem notiunile de "Romanistan","Mioristan"..Stan si Bran!Da,da,e bun umorul insa situatia e tragica!Aici am ajuns pt.ca aproape totul a fost tratat ca o bascalie.Vine el si decontul care ne poate scoate din istorie ca natie!Sa luam exemplu de la "fratii"ukrani care s-au vrut al doilea stat israelian!Or fi stiind ei rusii ceva?Ori ca rusii le-au luat evreilor prada!

# maxtor date 29 April 2022 19:21 0

ccr,cna,cncd,d-astea.

# Jean Valjean date 29 April 2022 19:22 +54

Eu zic... un pic diferit: Calin File de Porc!!!

# Popescu Ion date 29 April 2022 21:49 +1

Nu e vorba numai de o singura nulitate, fie es si de la Cotroceni. Exista o pletora de nulitati sau quasinulitati . Statul roman este captivul lor. Poate si poporul roman care le promoveaza. Trist! Nu mai exista nici macar speranta!

# nae girimea date 30 April 2022 07:38 +11

"Pentru orice om care si-a insusit, fie si partial, tainele unei profesiuni, defilarea caragialesca a unor personagii care nu au nici macar sare si piper, spre sinecurile gras platite din bani publici, e nu o anomalie, ci un atentat la minima moralitate si normalitate. " Atentatul e de fapt la adresa Romaniei. Prostia ingroapa Romania.

# Gilu date 1 May 2022 07:10 +1

Precizare pentru Nae din dealul Feleacului : Versul respectiv ii apartine lui George Bacovia ,nu lui Aurel Baranga...

# ?????? date 5 May 2022 20:41 +1

& Gheorghe Iancu ,,Fostul Avocat al Poporului apără decizia CCR privind pensiile speciale: ”Nu ai cum să iei înapoi ceea ce s-a dat”” Dacă, o astfel de motivare, precum aceea invocată de fostul avocatul poporului, ar putea fi folosită de avocați și în spețele de dobândire de foloase prin abuzuri în serviciu, chiar și la drepturi litigioase, titluri științifice obținute din plagiate, condamnați cu acuzații de corupție care au benficiat de acte normative ale guvernului și parlamentului, etc. ?

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 31.05.2023 – Alerta printre magistrati: varsta de pensionare de 65 de ani

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva