22 June 2024

"In mintea stramba si lucrul drept se stramba"
- parintele Arsenie BOCA

OAIA NEAGRA A GUVERNULUI – Mii de magistrati o acuza pe ministresa Raluca Pruna si ii cer premierului Ciolos sa nu modifice ordonanta pe salarizare: „Intentia de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate... Avizarea de catre Pruna a unei noi ordonante nu ar face altceva decat sa reflecte atitudinea constant aroganta pe care aceasta a aratat-o fata de corpul magistratilor”

Scris de: George TARATA | pdf | print

31 August 2016 13:24
Vizualizari: 11895

Oare cat o sa o mai tina in Guvern premierul Dacian Ciolos pe fosta asistenta a Monicai Macovei, traducatoarea Raluca Pruna, adusa de la Bruxelles si plantata in fruntea Ministerului Justitiei? Este o intrebare cat se poate de legitima avand in vedere ca Raluca Pruna (foto) a devenit practic persona non-grata printre magistratii din Romania, care se revolta tot mai mult impotriva practicilor acesteia. Mii de magistrati ii cer premierului Dacian Ciolos sa nu modifice Ordonanta 20/2016 privind eliminarea inechitatilor salariale si o acuza pe ministresa Justitiei Raluca Pruna ca a propus un artificiu juridic astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate.

Intr-o scrisoare trimisa premierului Ciolos, miercuri 31 august 2016, scrisoare atasata la finalul articolului, asociatiile profesionale ale magistratilor acuza ca avizarea unei noi ordonante de urgenta pentru modificarea OUG 20/2016 nu ar face altceva decat sa perpetueze discriminarile si inechitatile salariale. De asemenea, o asemenea ordonanta ar devoala din nou aroganta ministresei Justitiei Raluca Pruna fata de magistrati. Nu in ultimul rand, magistratii il avertizeaza pe Dacian Ciolos ca sunt pregatiti sa apere principoul nediscriminarii, utilizand toate mijloacele legale.


Iata comunicatul UNJR:

Mii de magistrati ii solicita premierului Ciolos sa nu modifice ordonanta care elimina discriminarea si inechitatea

Asociatiile de magistrati, sustinute de aproape 2.000 de judecatori si procurori, i-au solicitat pe data de 31 august 2016 premierului Dacian Ciolos sa nu modifice Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 20/2016, ci sa aplice 'acest act normativ in forma in care a fost adoptat initial, in vederea eliminarii inechitatii si discriminarii salariale din randul diverselor categorii sociale'.

In cazul in care Guvernul Ciolos va adopta un act normativ care va perpetua actuala inechitate si discriminare, magistratii sunt pregatiti sa apere principiul nediscriminarii 'in mod democratic, utilizand toate mijloacele legale ce garanteaza statul de drept'.

Solicitarea vine dupa ce, pe data de 29 august, a avut loc o intalnire 'cu usile inchise' intre ordonatorii de credite din justitie (ICCJ, CSM, IJ, DNA, PG, MJ) in cadrul careia, la initiativa ministrului Raluca Pruna, s-a convenit asupra unui artificiu juridic, astfel incat diferentele salariale dintre magistrati sa nu fie eliminate. Modul cum a fost gandit acest artificiu va avea efecte grave si asupra altor categorii sociale, avand potentialul de a genera mii de litigii in instanta.

'Intentia Ministrului Justitiei Raluca Pruna de modificare a OUG 20/2016, in vederea excluderii efectelor hotararilor judecatoresti din procesul de egalizare a salariilor, va perpetua o situatie de inechitate in randul personalului bugetar, ceea ce va conduce in final la incarcarea instantelor cu alte mii de litigii, fapt ce va spori supraaglomerarea deja existenta in instanta', au sustinut magistratii.

'Intr-o perioada in care increderea publicului in justitie este in scadere dramatica, eforturile si energia Ministrului Justitiei ar trebui sa se indrepte spre rezolvarea problemelor justitiei, inclusiv prin asigurarea resurselor umane si logistice adecvate si a unui cadru legislativ coerent, stabil si previzibil, si nu in mentinerea unor situatii tensionate generate de o salarizare inechitabila si initierea de acte normative care sa creeze discriminare si o si mai mare incarcatura pe instante', au mai spus judecatorii si procurorii in scrisoarea lor.

Prin adoptarea OUG 20/2016 Guvernul Romaniei si-a asumat repararea inechitatilor din sistemul public, aplicand principiul constitutional privind nediscriminarea si plata egala pentru munca egala.

'In acest moment, o modificare a dispozitiilor OUG 20/2016, in sensul limitarii acesteia, ar genera o situatie de inechitate care nu va afecta doar sistemul judiciar, ci toate sectoarele bugetare. Aceasta va avea ca efect o noua serie de mii de litigii si un val nou de nemultumiri in cadrul sectoarelor profesionale vizate de actul normativ avizat de Ministrul Justitiei', au sustinut magistratii.

Magistratii au mai sustinut ca 'o actiune al carei scop este excluderea efectelor hotararile judecatoresti din stabilirea drepturilor salariale are ca efect nu doar incalcarea drepturilor personalului platit din fonduri publice, ci si scaderea increderii generale in actul de justitie, a carui forta este nesocotita de chiar Guvernul Romaniei'.

'Este inamisibil ca Ministrul Justitiei Raluca Pruna sa nu stie, atunci cand da un aviz de legalitate, ca hotararile judecatoresti prin care au fost recunoscute drepturi salariale personalului bugetar sunt chiar expresia aplicarii legii in cazurile in care aceasta a fost incalcata', au sustinut magistratii.

Acestia au adaugat ca 'respectarea si aplicarea hotararilor judecatoresti reprezinta nu numai o obligatie legala pentru celelalte puteri in stat, printre care si cea executiva, dar constituie chiar esenta unei democratii'.

Magistratii i-au spus premierului Ciolos ca i-au solicitat Ministrului Justitiei Raluca Pruna 'sa aplice de indata OUG 20/2016, cu atat mai mult cu cat aceasta trebuia sa rezolve o problema grava nu doar din sistemul judiciar, ci si din sistemul bugetar in general, unde mii de bugetari reclama in justitie incalcarea principiului 'pentru munca egala, plata egala', principiu ce exprima egalitatea de tratament si interzicerea discriminarii'.

'Avizarea de catre Ministrul Justitiei Raluca Pruna a unei noi ordonante de urgenta care va perpetua discriminarea si inechitatea in randul diverselor categorii sociale nu ar face altceva decat sa reflecte atitudinea constant aroganta pe care aceasta a aratat-o si fata de corpul magistratilor', au spus acestia.

Una dintre componentele garantarii independentei justitiei este si cea financiara, iar crearea si perpetuarea unor inechitati si in acest domeniu, ca urmare a avizului dat de Ministerul Justitiei, nu face decat sa submineze buna functionare a celei de-a treia puteri in stat, cu consecinte dintre cele mai grave in plan social, s-a mai aratat in scrisoare.

Magistratii si-au incheiat scrisoarea solicitandu-i premierului Ciolos sa ia toate masurile ce intra in competenta sa pentru aplicarea corecta a dispozitiilor legale in materia salarizarii si sa nu adopte niciun act normativ care ar aduce atingere principiului legalitatii in acest domeniu, principiu pe care toti magistratii din Romania sunt pregatiti sa il apere in mod democratic, utilizand de mijloacele legale ce garanteaza statul de drept.

Scrisoarea a fost semnata pentru asociatiile profesionale ale magistratilor de judecator Gabriela Baltag, presedinte Asociatia Magistratilor din Romania, procuror Constantin Sima, presedinte Asociatia Procurorilor din Romania, judecatori Dragos Calin si Ionut Militaru, co-presedinti ai Forumului Judecatorilor din Romania, si de judecator Dana Girbovan, presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania.

Scrisoarea a fost, de asemenea, semnata de circa 2.000 de judecatori si procurori care sustin demersul de eliminare a inechitatii si discriminarii in plata salariilor pentru aceeasi munca prestata”.

*Cititi aici integral scrisoarea asociatiilor profesionale catre premierul Dacian Ciolos

Comentarii

# Tepes Voda date 31 August 2016 14:34 +3

Salariile magistraților români sunt de 10 ori mai mici decât salariul domnului Mihai Gadea!

# tepelus date 31 August 2016 16:23 +1

Da, dar spre deosebire de primii care au citit, probabil vagoane de carti, cel din urma a mancat vagoane de ....... cuvinte. Cine a dus ,, greul"?

# Victor date 31 August 2016 15:07 -6

Calin si Mateescu girantii artizani ai esecului. In timp ce vor sa se cocoate pe la csm unde ar dori sa aiba puteri nemarginite, sindicalistii astia 2 se comporta ca 2 oportunisti submediocri. Chiar nu o sa obtineti nimic, pentru ca nu sunt bani si pe langa asta, sunt si alte categorii de angajati care ar putea sa invete de la justitie si sa faca greva. Greva pompierilor sau greva medicilor? Haos total. Nu veti obtine nici un vot de la procurori, pentru ca le-ati distrus sansele de a obtine ceva si de a crea un precedent de care sa va legati. Ati ajuns ca dna Lamaita.

# Vladi Mârrr...!!! date 31 August 2016 15:26 -3

Dragi si nobili magistrati, cand atacati acum Fructa Tuicii ca ar perpetua o situatie de inechitate care va arde la portofel, de ce nu sarirati de poponeta in sus si atunci cand, CCR-ul condus de orbetele consilier juridic, BJATM-istul Zegrean, a decis ca din toate pensiile nesimtite, singura pensie simtita, deci si cuvenita, ar fi doar cea a pensionarilor magistrati ?! N-a fost cumva aceasta o SITUATIE DE INECHITATE cel putin la fel de NESIMTITA ca si cea care azi vă strica concediile de lux petrecute in paradisuri inaccesibile amaratilor justitiabili care va satisfac din precarele lor venituri nemeritatele voastte mofturi ?!?! Ca sa nu va mai intreb de marea mizerie intitulata E R A T A si de alte asemenea magistra(te)le facaturi care, prin tacerea Voastra complice si vinovata V-a anulat la toti diplomele de absolventi pe drept ai Facultatii de Drept, precum si dreptul de a mai măcăni!! SA VA FIE RUSINE !!!! MULTAAAA ...!!!!

# Vladi Mârrr...!!! date 31 August 2016 16:08 +1

VICTORE, a inceput sa traga "MITRALIERA ROSIE", semn irefutabil ca i-am nimerit. In plin! Dar si ca, spre paguba tuturor, nu mai au nici o sansa sa se mai faca bine! Si cand te gandesti ca la astia vor merge in continuare cu palaria-n mana tot romanul sa i se faca dreptate ... Ghiftuiasca-se-n pace ...!!!

# unul din lumea cea mare date 1 September 2016 00:38 +2

ptr Vladi Mârrr...!!! // prietene ,putintica rabdare, sa vezi cind d,alde dankh,ion,altul (acelasi alias folosit de procuratoarea dankh) o sa inceapa de dimineata sa faca inconjurul parchetariei si sa/ti dea rosu de pe toate computerele care ii vor iesi in cale.,,atuncilea,, sa vezi!!!!!prietene II ROADE RAU DE TOT SALARIUL(ca in baza salariului SPALA spaga si justitifica ceea ce nu poate sa fie justificat)ce mi/ar mai placea sa se reintroduca legea 18(ca nu/i abrogata)ATUNCI SA/I VEZI CUM AR ALERGA CA SOBOLANII ,IN LOC DE VEVERITE IN ROATA

# Vladi Mârrr...!!! date 1 September 2016 07:14 +1

Unule, asta inseamna ca astia se mai bunghesc si la ce mai scriem noi pe acilea si li se cam facu teama. Ba unii precum Tepes Votca riposteaza chiar si in scris. Zau ca a inceput sa-mi placa !

# Tepes Vodă date 31 August 2016 17:41 -2

După cum se comenteaza pe aici, se va ajunge ca justiția din România să fie înfăptuitä de domnii Dan Voiculescu și Mircea Badea! Doamne dă! Aș avea și eu de lucru...Material lemnos avem...Angajez meșteri pentru țepe...d-alea faine ...lustruite...

Adauga comentariu

:D :lol: :-) ;-) 8) :-| :-* :oops: :sad: :cry: :o :-? :-x :eek: :zzz :P :roll: :sigh:

DISCLAIMER

Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

EDITORIAL

Vorbe de fumoar

Vorbe de fumoar – 21.06.2024 – Pleaca o judecatoare care a desfiintat un abuz pandemic

+ DETALII

FACEBOOK

Utlimele comentarii
Cele mai citite
LUMEA JUSTITIEI
Arhiva